#1099560 - 01/04/2007 14:18
Film, TV, seriale [6]
|
pokakulka
Meldunek: 14/10/2002
|
|
Do góry
|
|
|
|
#1102207 - 02/04/2007 08:08
Re: Film, TV, seriale [6]
[Re: GBocian]
|
Blade Runner
Meldunek: 04/05/2004
|
DAS LIEBER DER ANDEREN Życie na podsłuchu (2006)
Reżyseria: Florian Henckel von Donnersmarck Obsada: Ulrich Muhe, Sebastian Koch, Martina Gedeck Muzyka: Stephane Moucha, Gabriel Yared Produkcja: Niemcy Gatunek: Dramat
Berlin Wschodni, listopad 1984. Pięć lat przed upadkiem wschodnioniemiecki rząd rządzi krajem za pomocą bezwzględnego systemu kontroli i represji. Całkowicie oddany partii kapitan Gerd Wiesler ma nadzieję na szybką karierę. Otrzymał zadanie zbierania dowodów przeciwko dramatopisarzowi Georgowi Dreymanowi i jego dziewczynie, sławnej aktorce teatralnej Christie-Marii Sieland. Jednak kontakt z tymi ludźmi sprawi, że Wiesler uświadomi sobie nijakość własnej egzystencji i otworzy się na kompletnie nowy świat, nowy sposób życia, któremu trudno będzie mu się oprzeć. Trzymający w napięciu thriller i wzruszająca historia miłosna w wykonaniu najlepszych i najbardziej znanych niemieckich aktorów. Uznany w Niemczech za najlepszy film roku. (filmweb)
Film opowiada o wszechwładnej w Niemieckiej Republice Demokratycznej służbie bezpieczeństwa, czyli Stasi. Kontroluje ona wszystkich i wszystko, a największym dramatem jest fakt, że cała historia nie wydarzyła by się gdyby pewnemu ministrowi nie spodobała się pewna kobieta. By ją mieć, gotów jest on uruchomić całą machinę inwigilacji. Gotów jest upodlić i szantażować tę kobietę, zaś bliskich jej ludzi zniszczyć jednym skinieniem palcem.
Na szczęście - wbrew aktualnie obowiązującym i modnym w Polsce poglądom - nie wszyscy w tamtym systemie byli źli. Niektórzy mieli też sumienie i ono nie pozwalało ślepo wykonywać rozkazów zwierzchników i patrzeć jak niszczy się czyjeś życie.
Film znakomicie też pokazuje rolę zwykłych ludzi - najczęściej obojętnych wobec systemu, za to ulegających mu i uczestniczących w grze pozorów - mającej sprawić, że będzie się miało spokój.
W przeciwieństwie do amerykańskich produkcji (nie zdziwię się, jak jankesi wkrótce nakręcą swoją wersję tego filmu) nie ma tu nakręcania akcji, pościgów, dynamizmu i efektowności.
Jest to bardzo realistycznie przedstawiona opowieść pokazująca metody działania Stasi. Smutna jak całe NRD i melancholijna. Po obejrzeniu filmu, można tylko zadać sobie pytanie: Dlaczego u licha w Polsce nie kręci się takich filmów? Teraz w IVRP co prawda było by o to bardzo trudno, a wypuszczenie takiego filmu skończyło by się prawdopodobnie obyczajowym skandalem, ale przecież komunizm upadł już 18 lat temu.
Reasumując - dawno nie dałem filmowi 9-tki i wreszcie z czystym sumieniem mogę to zrobić. Znakomity film. Polecam.
9/10
|
Do góry
|
|
|
|
#1106097 - 04/04/2007 01:08
[Re: Piecia]
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 04/02/2004
|
A no ja oglądam  Bardzo dobry serial jak dla mnie.Ciekawa fabuła.Dobra gra aktorów.Fajnie się to ogląda chociaż nie uraczysz tam wybuchów i akcji takiej jak w Prison Break  Jest to coś w stylu produkcji HBO.
|
Do góry
|
|
|
|
#1107179 - 04/04/2007 06:26
[Re: Randall]
|
addict
Meldunek: 03/09/2005
|
A no ja oglądam  Bardzo dobry serial jak dla mnie.Ciekawa fabuła.Dobra gra aktorów.Fajnie się to ogląda chociaż nie uraczysz tam wybuchów i akcji takiej jak w Prison Break  Jest to coś w stylu produkcji HBO. Wlasnie dlatego to sciagam A co do HBO to Rzym byl niesamowity  Pieknie zrealizowany serial historyczny, bez wielkich bitew, ale za to wspaniale oddajacy tamta epoke  Podobnie jak z Kompanai Braci  I pomyslec, ze to TVP robie takie cos jak M jak milosc, a HBO takie cuda... Przepasc :| A ogladal ktos moze Dekstera? Przy tym Priosna wysiada. Serial zamotany na maksa. Jak to mowila moj znajomi: rozkmina na maksa. Poleacam 10/10
|
Do góry
|
|
|
|
#1107844 - 04/04/2007 20:15
[Re: Bzyku]
|
Impossible is nothing
Meldunek: 02/10/2005
|
Borat jest tak głupi, że aż wcale nie śmieszny Każdy ma inny gust  Mnie się tak sobie podobał,ale nie był fatalny  Pozdr.
|
Do góry
|
|
|
|
#1107934 - 04/04/2007 21:12
[Re: mateusz2201]
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 04/08/2005
|
Hehe faktycznie Dziabor miałeś rację. Obejrzałem film i naprawde głupi, że szok. Ale sytuacje z których można było się pośmiać było kilka. Dobry motyw z pokojem w windzie. Ale te sceny co bili się na golasa mocno przesadzone 
|
Do góry
|
|
|
|
#1112010 - 06/04/2007 02:59
[Re: rybek]
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 25/11/2005