#1951491 - 16/01/2008 02:02
Re: TV LCD w cenie 2-3 tyś zł - co polecacie?
[Re: dondo]
|
Pooh-Bah
Meldunek: 11/08/2005
|
32 w zupelnosci wystarczy, a i zastanawialbym sie czy i to nie za duzo. to wszystko zalezy tez od tego skad bedzie pochodzil sygnal telewizyjny (platforma, kablowka...) jak to mowi moj kolega ktory pracuje w sklepie rtv, ze uwielbia jak przychodzi ktos i kupuje telewizor za kilka tysiecy i dokupuje do tego antene siatkowa 
|
Do góry
|
|
|
|
#1951712 - 16/01/2008 02:40
[Re: dondo]
|
ŁKS Łódź
Meldunek: 06/02/2005
|
|
Do góry
|
|
|
|
#1951730 - 16/01/2008 02:43
[Re: Salvador Dali]
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 29/07/2005
|
Ojciec kupił 32N LE71B Samsunga już dość dawno, przeszło rok temu, gdy modele te kosztowały około w przedziale 4500 - 5500. Zapłacił 3300 zł. Mówiąc szczerze jak najszybciej chce zmienić go jak najszybciej. Ogólnie telewizorek bardzo przyjemny i fajowy.
Ale - najważniejsze o czym mowa w przypadku telewizorów to jakość obrazu a na nim jest na prawdę fatalna. Niesamowicie słaba i mała ostrość, w przypadku filmów jest jeszcze do zniesienia ale przy meczach piłki albo tenisie gdy akcja dzieje się szybko na ekranie pojawiają się smugi lekkie słabo widoczne smugi po np. szybkim ruchu ręki i jeszcze pare rzeczy które zaobserwowałem, a teoretycznie nie powinno ich być.
No i tu pytanie do Daliego - może nie chodzi tu o wymagania widza, tylko może jakiś wadliwy model, albo coś w tym tv było nie halo. Skąd ojciec tak tanio kupił to nie mam pojęcia, ale w każdym razie na pewno z jakiegoś sklepu internetowego. Dzwoniłem przed chwilą z ciekawości do niego i mówił że wersja R którą posiadasz jest tą jedną z niższych wersji. Zachwalasz sobie bardzo, my tego powiedzieć nie możemy. Rozwiń proszę tą kwestie. Pozz.
Co do pytania Dondo
Jest taki paten, o którym chyba mało osób wie, że wszystkie telewizory lcd używają kineskopu Samsunga w swoich modelach. Nie sugeruj się wypowiedziami na różnych forach tematycznych chyba że znasz osobę która pisze posta. Przykład - jak ktoś może zachwalać Opla jak całe życie jeździ Fiatem? Co do gości ze sklepów rtv - mają od producenta dodatkową kasę za sprzedaż ich modelu sprzętu, dlatego zachwalają te a nie inne modele. Czasem sprzęt teoretycznie gorszej firmy i za mniejsze pieniądze jest lepszym zakupem niż dużo droższy model znanego producenta. Ojczulek ma wniki w paru sklepach rtv i rozmawiał z ludzmi którzy są na prawdę w temacie odnośnie telewizorów. Jeden gość powiedział prosto - chcesz kupić telewizor w cenie przykładowo 3 000 - 4 000 znanej marki? Długo się nie zastanawiaj bo wszystko to jest to samo, oparte na tym samym kineskopie z tą samą prostą elektroniką.
|
Do góry
|
|
|
|
#1952128 - 16/01/2008 03:32
[Re: AGASSI]
|
Carpal Tunnel
|
Ojciec ma zamiar sprawić sobie sharpa 52 właśnie ponoć jedne z lepszych na rynku a słyszeliście o tym że ktoś w jakichś modelach telewizorów mierzył przekątną i cale podane przez producenta nie zgadzały się z bazowymi  ?
|
Do góry
|
|
|
|
#1952740 - 16/01/2008 05:13
[Re: Salvador Dali]
|
veteran
Meldunek: 10/08/2005
|
Szczypior. Poszedlem do jednego sklepu, drugiego sklepu i szybko zobaczylem ze gosc mial racje. Ostrosc, kolory takie jak samsungi mialy tylko Philipsy, ale byly duzo duzo drozsze. Trochę mnie zdziwiłeś tym podziwianiem ostrości i kolorów w sklepie. Ja ilekroć zawitam do jakiegoś sklepu to autentycznie krzywię mordę gdy patrzę na obraz. Mam nadzieję, że to jedynie wina słabego,dzielonego sygnału na tak wiele LCD'ków. Obraz jest rozmazany, z ekranu straszą piksele tak duże, że można byłoby nimi krowę zabić i to tak na śmierć  Aby coś zobaczyć, trzeba odejść kilka ładnych metrów i obraz staję się tylko, albo aż ,,znośny''/ Ogólnie podsumowując wielka, śmierdząca kupa,nie warta nawet splunięcia. Produkowałem się w temacie plazmy iż kupno LCD z myślą o podpięciu do zwykłej anteny sat. czy kablówki to zwykła głupota. Poczciwy kineskopowiec jest tu najlepszym wyjściem, wciągającym LCD lewą dziurką od nosa Co innego gdy podepniemy dajmy taką N, tu wrażenia są już zgoła inne i ,,płaszczak'' pokazuje do czego został stworzony. Jako iż swego czasu dość intensywnie nurkowałem w czeluściach forum HDTV, bardzo pozytywnie wypowiadano się o Panasonicu TX-32LX70. Posiada on świetne układy kompensacji ruchu (czy siakoś tak :). Jest ponadto telewizorkiem 100 Hz. Opinie na ceneo.pl są bardzo pozytywne. Bardzo pozytywnie wypowiadano się również o Philipsie, serii z literkami PFL. No i kolor czarny ma być czarny  Pozdrawiam
|
Do góry
|
|
|
|
#1952760 - 16/01/2008 05:17
[Re: Szczypior]
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 06/04/2006
|
po pierwsze zaden Samsung i LG !! to jest masowka, zadna rewelacja, poczytaj rozne fora na ten temat, wszedzie Ci te firmy odradza ! a po drugie - jesli odleglosc do tv ma byc max 1,5; ew. 2 metry to tylko 26 cali ( moze nawet i 23 cale ), proste zrob sobie test w sklepie i stan przed 32 calowym tv z odleglosci 2 metrow i co? bedziesz mial kaszke, do 32 cali to ogleglosc min, 3,5 metra a powyzej 4 metrow bedzie juz ok, najwazniejszy parametr moim zdaniem w tv lcd to czas reakcji matrycy, najlepiej to 6 ms lub jeszcze szybszy ( najgorszym przypadku max to 8 ms ) patrz tez na ilosc gniazd hdmi, najlepiej 2 lub wiecej ( podlaczysz kino i cyfrowa telewizje ) wiadomo kontrast i jasnosc czym wieksza tym lepiej, pamietaj tez o mozliwosci podlaczenia do kompa ( patrz czy jest gniazdo PC ) a firmy to polecam tak jak Conrad mowil Sharp, Philips ew. Sony sam dzis kupilem to : http://www.ceneo.pl/535042i do tego http://www.ceneo.pl/286879 tylko ze glosniki cale czarne 
|
Do góry
|
|
|
|
#1952767 - 16/01/2008 05:19
[Re: -Adrian-]
|
Carpal Tunnel
|
Szczypior. Poszedlem do jednego sklepu, drugiego sklepu i szybko zobaczylem ze gosc mial racje. Ostrosc, kolory takie jak samsungi mialy tylko Philipsy, ale byly duzo duzo drozsze. Trochę mnie zdziwiłeś tym podziwianiem ostrości i kolorów w sklepie. Ja ilekroć zawitam do jakiegoś sklepu to autentycznie krzywię mordę gdy patrzę na obraz. Mam nadzieję, że to jedynie wina słabego,dzielonego sygnału na tak wiele LCD'ków. Obraz jest rozmazany, z ekranu straszą piksele tak duże, że można byłoby nimi krowę zabić i to tak na śmierć  Aby coś zobaczyć, trzeba odejść kilka ładnych metrów i obraz staję się tylko, albo aż ,,znośny''/ Ogólnie podsumowując wielka, śmierdząca kupa,nie warta nawet splunięcia. dokładnie o to mi chodzi.
|
Do góry
|
|
|
|
|
|