Opcje tematu
#2549476 - 17/08/2008 21:00 MLB - pytanie do userow zorientowanych w temacie
camillo Offline
enthusiast

Meldunek: 27/10/2005
Witam.
Chcialbym Was zapytac, co wedlug Was ma wazniejsza wage przy typowaniu meczy w MLB. Otoz na tej stronce, z ktorej zrobilem screena (mam nadzieje, ze nie bedzie to odebrane joko reklama!), sa podane statystyki i jest porownanie druzyn H2H:

I oto moje pytania do Was:
Widzimy dane: STARTER, BULLPEN, HITTING, POWER, SPEED, DEFENSE, BENCH.
Osobiscie wiem, starterzy, bullpen, defense sa bardzo waznymi kryteriami, ale co wedlug Was jest najwazniejsze? Jaka KOLEJNOSC rubryk byscie proponowali? Czy mozna by bylo powiedziec, ze n.p. STARTER i DEFENSE sa "rownowarte"?
Moze podacie swoja kolejnosc "wagi" tych kryteriow, a wiec kolejnosc od najwazniejszego do najmniej decydujacego?
Bylbym bardzo wdzieczny. "Buduje" taka tabelke porownawcza i chcialbym wlasnie takie cos wlaczyc do lepszego porownywania.
A wiec mamy 7 kategorii. Jaka kolejnosc proponujecie?
Dziekuje z gory i zapraszam do dyskutowania.

Do góry
Bonus: Unibet
#2550067 - 17/08/2008 23:46 Re: MLB - pytanie do userow zorientowanych w temacie [Re: camillo]
Ghost Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 27/02/2003
Tak pobieżnie oceniając, to wg mnie: starter i hitting to dwie najważniejsze kategorie. Dalej bullpen i defense a na końcu pozostałe 3, które mają mały wpływ na wynik pojedynczego meczu.

Ale rzeczywistość jest dużo bardziej skomplikowana ;\) Statystyk jest tysiące i np. zwykłe porównanie starterów, ten ma takie ERA, ten takie, nie daje praktycznie nic. Trzeba by porównać ich w ostatnim czasie, na tym stadionie, przeciwko tej drużynie, przeciwko konkretnym pałkarzom, o konkretnej porze dnia, na trawie czy sztucznej nawierzchni. Każdy z nich inaczej sobie radzi w innych warunkach, a tego przytoczona przez Ciebie tabelka z pewnością nie uwzględnia.

Choć jeśli istnieje sport, którego da się opisać wzorem matematycznym, to jest to właśnie baseball.

Do góry
#2550645 - 18/08/2008 03:11 Re: MLB - pytanie do userow zorientowanych w temacie [Re: Ghost]
camillo Offline
enthusiast

Dziekuje Ghost za Twoja odpowiedz.
Co do tych pierwszych kategorii, absolutnie sie z Toba zagadzam.
Oczywiscie, tabelki nie zastepuja dobrej analizy, ale moga ja niezle uzupelnic. Chetnie podziele sie wynikami, kiedy to "przepuszcze" przez tabelke jeszcze kila dni (jeszcze cos kolo tygodnia). Oczywiscie nie dam rady wszystkich czynnikow uwzglednic, ale postaram sie ujac ich jak najwiecej. Wiadomo, ze zlotego srodka nie wymysle, ale jesli uda mi sie uzyskac "tych pare procent" wiecej trafien - czemu nie? Narazie pozdrawiam.

Do góry
#2561185 - 23/08/2008 02:15 Re: MLB - pytanie do userow zorientowanych w temacie [Re: camillo]
Maldini$$ Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 05/09/2006
POWER, SPEED, DEFENSE, BENCH.

Tego nawet nie bierz pod uwagę. MLB ma wiele statystyk które do niczego się nie przydają.

Do góry
#2561267 - 23/08/2008 02:54 Re: MLB - pytanie do userow zorientowanych w temacie [Re: Maldini$$]
Ghost Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 27/02/2003
Originally Posted By: Bankier$
... DEFENSE...

Tego nawet nie bierz pod uwagę.

Nie zgodzę się. Widziałeś kiedyś co potrafi w obronie zrobić dobry shortstop? Albo co się dzieje kiedy na 1 bazie gra ktoś kto gra słabo w obronie? Niejedna drużyna przegrała przez catching error, niejedna wygrała dzięki double play w kluczowym momencie.

Owszem nie jest to czynnik tak ważny jak hitting czy pitching, ale uważam, że jest niesłusznie pomijany.

Do góry
#2561348 - 23/08/2008 03:27 Re: MLB - pytanie do userow zorientowanych w temacie [Re: Ghost]
Maldini$$ Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 05/09/2006
Originally Posted By: Ghost
Originally Posted By: Bankier$
... DEFENSE...

Tego nawet nie bierz pod uwagę.

Nie zgodzę się. Widziałeś kiedyś co potrafi w obronie zrobić dobry shortstop? Albo co się dzieje kiedy na 1 bazie gra ktoś kto gra słabo w obronie? Niejedna drużyna przegrała przez catching error, niejedna wygrała dzięki double play w kluczowym momencie.

Owszem nie jest to czynnik tak ważny jak hitting czy pitching, ale uważam, że jest niesłusznie pomijany.

Dla mnie jest zbyt ogólny. Nie ma pewności, że piłka będzie ciągle odbijana na SS. Trudno też ocenić, że akurat w tym meczu będzie piłka leciała na fieldera w dobrej formie.

Zgodzę się z tym, że wiele drużyn przegrało z powodu, że jakiś zawodnik popełnił błąd i nie złapał łatwej piłki.

Jest to zbyt papierkowa statystyka.

Do góry
#2561469 - 23/08/2008 04:13 Re: MLB - pytanie do userow zorientowanych w temacie [Re: Maldini$$]
Vivo Offline
addict

Meldunek: 04/06/2006
Ten serwis, z ktorego wkleiles tego screena celowo umiescil to w takiej kolejnosci, bo akurat jest to ulozone wedlug nich od najwazniejszego do najmniej istotnego. Choc dla mnie akurat SPEED ma bardzo istotne znaczenie. Ale im wiecej statystyk wezmiesz pod uwage, tym dostrzezesz ze niektore z nich sie nawet wykluczaja. I pamietaj ze statystyka jest jak kostium bikini: pokazuje wiele, ale nie pokazuje najwazniejszego.

Do góry
#2563885 - 24/08/2008 07:05 Re: MLB - pytanie do userow zorientowanych w temacie [Re: Vivo]
camillo Offline
enthusiast

Originally Posted By: Vivo
I pamietaj ze statystyka jest jak kostium bikini: pokazuje wiele, ale nie pokazuje najwazniejszego.

Jak bym Cie skads znal... \:p
Juz wkrotce podam wyniki mojego "sledztwa" MLB!

Do góry