Pennetta Flavia - Rybarikova Magdalena typ 2:0
1,8
O grze Rybarikovej wiele powiedzieć nie mogę bo jej jeszcze w akcji nie widziałem, bynajmniej jest dość młoda zawodniczka w zasadzie bez większych osiągnięć w karierze. Pennetta w Hopmanie spiasała sie dość średnio ale tutaj w Hobart w pierwszym meczu pewnie ograła Peer 2-0. Rybarikova z kolei w pierwszej rundzie z dużym trudem ograła słabiutka K.Bondarenke co nie stawia jej w zbyt dobrym świetle.
Jeśli nie przydarzy sie nic niespodziewanego, Włoszka powinna spokojnie wygrać ten mecz w 2 setach.
Cornet Alize - Kleybanova Alisa typ 1
kurs 1,5
Francuzka Cornet jest zawodnicza bardzo utalentowana, a przebłyski wielkich umiejętności pokazywała w zeszłym roku szczególnie podczas turniejów na mączce. Na kortach twardych jeszcze nie osiąga zadowalających wyników ale widać już sporą poprawe w tej kwesti, o czym świadcza dobre występy w Hopman Cup i ogranie w 1 rundzie Petrowej 6-2 6-4. Kleyjbanowa to też utalentowana zawodniczka, jedna z kilku tzw "młodzych strzelb rosyjskich". Gra ofensywnie, sporo atakuje, przyzwoity serwis to jej głowne atuty. Jeśli chodzi o wyniki to można znaleść kilka meczy w których sprawiła niespodzianki, ale trzeba również podkeślić że jest bardzo nieregularna i to zarówno o dyspozycje turniejowa jak i fragmenty konkretnych meczy.
Na obecna chwile stawiam na bardziej regularna Francuzke
Benneteau Julien - Hewitt Lleyton typ 2
kurs 1,5
Jakoś nigdy nie przepadałem za niektórymi Francuzami- w czołowej setce rankingu jest ich naprawde wielu ale tacy gracze jak Serra, Gicquel czy Benneteau nigdy mnie nie przekonywali. Owszem są solidnymi graczami, czasami zdarzy się jakieś bardzo dobre turnieje ale generalnie pewnego poziomu raczej nie przeskocza. Hewitt jest u siebie, wrócił po kontuzji, dobrze grał w HC - widać że jest głodny gry a i forma wzrasta, dodając do tego fakt że umiejętości Kangura są wyższe - wychodzi mi na pewne wygrana Leytona
Zheng Jie - Dulko Gisella typ 1
1,55
Tak sie zastanawiałem kiedy Dulko zagrała jakiś dobry mecz z zawodniczka dajmy na czołowej 30 rankingu WTA no i wyszło mi że to musiało być z jakies 2-3 lata temu, bowiem ostatnie wyczyny sympatycznej reprezentantki Argentyny są naprawde słabe.
Zheng jak inne Chinki świetnie czuje sie na szybkich nawierzchniach - gra płasko i szybko - zeszły sezon miała całkiem udany aczkolwiek nie uniknęłą dużych wahań formy. W tym roku już przyzwoicie zagrała w turnieju pokazowym w Hong Hongu i mimo wszystko łatwo, choć w 3 setach rozprawiła sie już w Hobart z Erakovic. Podsumowując 2-0 dla Chinki
Seppi Andreas - Mathieu Paul Henri typ 2
kurs 1,5
Mathieu chyba pozostanie już do końca kariery "wiecznym talentem". Umiejętności ma naprawde ogromne, ale problemy głownie rodzą sie w głowie Francuza przez co wyniki na przestrzeni ostatnich lat są "tylko" dobre (gdy akurat nie jest kontuzjowany, bo również ten aspekt jest dość ważny). Nie mniej jednak Francuz ten sezon zaczął nieźle od wygranych 2-0 z Gabashvilim, Gulbisem oraz Nishikorim dochodząc do 1/2 tunrnieju w Brisbane (tam przegrał z Verdasco, ale ewidentnie nie był to wtedy jego dzien). Seppi to taki solidny przebijacz, na hardzie grać umie, ale zdecydowanie lepiej sie czuje na mączce. Jeśli chodzi o czysto tenisowe umiejętności to lepszy jest z pewnościa Mathieu - pozostaje tylko pytanie czy będzie potrafił potwierdzić to na korcie.