Opcje tematu
#2830081 - 14/01/2009 00:19 Away win, double
mura Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 03/02/2006

jak w temacie.
z wyselekcjonowanych drużyn, wedle własnego uznania, będę wybierał takie, które moim zdaniem mają największą szansę na zwycięstwo w danych kolejkach.
zgodnie z założeniem będą tworzone głównie duble, choć mogą zdarzyć się triple lub single w wypadku słabej opcji wyboru.
dla przejrzystości gry, płaska stawka 10j na kupon.
dla zachowania pewnych zasad na pewno nie będę brał pod uwagę wyjazdowych współczynników <1.5, bo uważam to za nonsens.
przed każdą kolejką podam zestaw par "moich" drużyn wraz z kursami pochodzącymi z jednego buka, tak dla ułatwienia. oferta będzie z bet365, ponieważ tam najczęściej gram.
gdy ze snu zimowego obudzą się kolejne ligi, dokoptuję ekipy, które będą obiektem zainteresowania.
oczywiście wybieram drużyny, które w moich oczach najwięcej znaczą w poszczególnych krajach i powinny śrubować swoje wyjazdowe statystyki.
stop wszelkim wpisom

póki co moja lista przedstawia się następująco:

Belgia - Anderlecht i Liege, najlepsze drużyny w kraju, to między nimi powinna rozegrać się batalia o majstra, najlepszy bilans wyjazdowy

Anglia - sezon jakiego dawno nie było. MU, Chelsea, Arsenal, Liverpool, AV piekielnie mocne i mogą wygrać u każdego

Francja - const na majstra dla Lyonu wydaje się coraz bardziej chwiać, mocna grupa pościgowa. dlatego pod lupą oprócz Lajonu jest OM i Bordo, Rennes wykluczam z tej grupy bo moim zdaniem się spalą, a poza tym to drużyna własnego boiska

Włochy - Inter, Milan, Juve i wszystko w temacie

Holandia - Ajax, AZ, PSV,.. Twente ma najlepszy bilans wyjazdowy póki co, ale ich wykluczam, nie mam dużego zaufania do tego zespołu

Szkocja - lata mijają a tam się nic nie zmienia, krwiożercza walka o majstra raczej z happyendem dla Celtów, nawet jak wielka dwójka jest w dołku to sumarczynie wygrywa na wyjeździe sporo meczów

Hiszpania - Barca (tu coraz ciężej o sensowne kursy), Sevija, Real, Valencia

Turcja - Siva, Trabzon, Gala, Fener

--------

Do góry
Bonus: Unibet
#2830909 - 14/01/2009 05:39 Re: Away win, double [Re: mura]
mura Offline
Carpal Tunnel

jak widać na schemacie powyżej w ten weekend do rozpatrzenia mam mecze:

Sunderland -ASTON VILLA 2,1
Hull - ARSENAL 1,57
Nantes - BORDO 2,1
Grenoble - LYON 1,72
Atalanta -INTER 1,83
Lazio - JUVE 2,37
Roda - PSV 1,72
Nec - AJAX 1,9
Aberdeen - CELTIC 1,66
Bilbao - VALENCIA 2,3
Siva - GALA
Fener - TRABZON
smile u kebabów to nie wszędzie jeszcze kursy wystawili, ale tego i tak nie biorę pod uwagę, szykuje się prawdziwa rzeź na czubie tabeli

celowo nie wpisałem też grających na wyjeździe MU i AZ, bo kursy są za niskie

z listy na pewno nie wezmę też pod uwagę Aston Villi i Bordo.

AV ma świetny sezon grają ładną, twardą, ofensywną piłkę i na pewno będą walczyć o LM. przyznam jednak że w wielu meczach sprzyjało im szczęście, którego na poważnie lepiej nie testować w Sunderlandzie. wśród Kotów panuje dobra atmosfera, zebrali się trochę i od kilku tygodni grają naprawdę solidnie, nie boją się grać do przodu, czego efektem kilka wartosciowych rezultatów. po zachowaniu na murawie widać że bardzo im się chce i nie odpuszczają nawet jak jest w trąbę. jestem przekonany że zrobią wszystko żeby co najmniej punkt został u nich. już mecz parę miesięcy temu w Birmingham pokazał, że AV nie ma z nimi lekko, do tego na Staium of the Light gra się the Villans ciężko. Sunderland potrafi zbierać cięgi jak z Evertonem, Boltonem czy Chelsea ale toczy także zacięte boje z -poolem, Arsenalem, Manchesterem czy Tottenhamem. jednym słowem nieobliczna drużyna, zdolna moim zdaniem do niespodzianki. spodziewam się wyrownanego meczu, a jako że Aston na wyjazdach ostatnio 3 razy wygrała dość szczęśliwie (strzelając bramki w końcówkach), to tym razem ich nie zagram, wolę dmuchać na zimne.

---

odradzam też Bordo, mimo że na tym etapie jest to dla mnie główny kandydat do tytułu. do tego w ostatnich 4 meczach strzelili 13 bramek. ostatnie zywcięstwo w Monaco było jednak mocno dziwne, wprawdzie dokonali wielkiej sztuki zdobywając komplet ze stanu 0:3, ale jednak przez większość meczu niemrawo chodzili po murawie. tym razem wyjazd może okazać się już mniej gościnny.
Kanarki to piekielnie ambitna drużyna u siebie, a wybitnie lubi i potrafi spinać się na czołówkę. ograli u siebie Lyon, zremisowali z Marsylią, na wyjeździe na dali sobie nic wbić na gorącym terenie w Rennes. widać z h2h że bywają niewygodnym rywalem dla Bordo gdy grają z pozycji underdoga. do tego ostatnio zwyżka formy i znacznie lepsze wyniki niż z początku sezonu. moim zdaniem gościom będzie bardzo trudno wygrać w Nantes.

Do góry
#2835462 - 16/01/2009 00:28 Re: Away win, double [Re: mura]
mura Offline
Carpal Tunnel

przyznam, że dubel na ten weekend miałem w głowie od samego początku a ostatnie 2dni tylko mnie utwierdziły w moich predykcjach. podaje może zbyt wcześnie, ale nie sądzę by w tej materii u mnie się coś zmieniło. poza tym wybrane przeze mnie drużyny należą do tzw markowych w swoich ligach więc siłą rzeczy zawsze mecze z ich udziałem będą cieszyły się wiekszym zainteresowaniem mas. wiele meczów nie raz pewnie stanie się tzw masówkami. liczę się z tym.

na ten weekend gram LYON+PSV.

dlaczego tak?

Grenoble - LYON

Grenoble to solidna drużyna i nic więcej. potrafią dobrze się zamurować i czyhają na kontry, taki mają styl. efektem jest najgorszy atak w lidze (ledwie 13 goli w 20 meczach). zagrają z najlepszą obroną ligi (13 puszczonych goli, swoją drogą Lloris ostatnio nieźle się wyrobił). reputacja Lyonu ostatnio jakby nadszarpnięta, nie wygrywają już tak błyskotliwie jak kiedyś. to jednak wciąż silny jak na francuskie realia zespół. zawiedli u siebie z Lorient - zgoda (trener gości Gourcuff chyba trochę utorował swemu bliskiemu, liderowi Bordo, drogę do tytułu smile jak @Vindom w temacie SP opisał Lyon zagra bez Govou i Mensaha. Govou jednak nie wychodzi w podstawowym składzie. Mensah owszem podstawowy obrońca, ale przecież Lyon nie gra z żadnymi tuzami. taktyka defensywna Grenoble o dziwo często się sprawdza, ale jak przychodzi do konfrontacji z czołówką to jest w torbę (u siebie z OM 0:3 czy porażka u siebie 0:1 z Bordo gry grali 11 na 9!!! myślę ze to wystawia najlepsze świadectwo Grenoble jaką siłą dysponują). Lyon niby zawodzi. niby bo są przecież liderem, mają wespół z Rennes najlepszą defensywę. no i mają Karime Benzeme, bezapelacyjnie najlepszy piłkarz ligi, który może stać się naprawdę wybitnym sportowcem. ma wszystkie atuty którymi powinien dysponować dobry napastnik. właściwie może gole strzelić każdemu, więc opis jego jest zbędny. mając taki brylant wystarczy że reszta zagra poprawnie i powinni spokojnie wywieźć 3pkt. zwłaszcza że ostatnio cieniują (1 win na 6meczów) a to nie przystoi takiemu klubowi. przełamali się w Caen wygrywając wyjazd 1:0 i myślę że odniosą co najmniej podobny rezultat w sobotę. Kim Kallstroem siedział w weekend na ławie. to chyba oddaje obraz jak silny w przednich formacjach jest Lyon. to nie tylko Benzema (Fred, Ederson, Keita, Makoun, Toulalan).

Roda - PSV

ja wiem, że to niby nie to PSV "co zawsze". że pogoda nie taka. że to pierwsza kolejka po przerwie a Roda wybitnie nie leży piłkarzom z Eindhoven (nawet w 1 rundzie upokorzyli ich 3:2). myślę jednak że w niedzielę goście zatriumfują. PSV na pewno zawalczy o jak najwyższe miejsce w lidze. myślę że ta przerwa dobrze im zrobiła, nabrali świeżości i pewności siebie. sprowadzili utalentowanego ofensywnego młodzieniaszka z Malmo, podpisali nową umową z Nike na kolejne 6 lat. uważam że nie są to informacje bez znaczenia. widziałem parę meczów PSV. mimo niektórych niekorzystnych wyników uważam że mieli również sporo pecha. to wciąż zespół który kulturą gry przewyższa Rodę co najmniej o klasę. dużo więcej indywidualności, bardziej doświadczeni gracze, ambitny trener. sądzę że PSV nie powiedziało jeszcze ostatniego słowa. z przeciętną Rodą powinni sobie poradzić. cięzko mi coś dobrego o tej drużynie napisać. mieli kilka ciekawych wyników (np. wygrana w PSV smile ale jak się spojrzy na ich wpadki i sromotne porażki jak całkiem niedawno u siebie z Groningen 5:2 to mamy rzeczywisty obraz drużyny, która poza nielicznymi zrywami, zasługuje na ogon tabeli i z pewnością będą walczyć o utrzymanie.

-------

Arsenalu w ten weekend unikam, powinni wygrać ale nie są już tak przekonywujący jak sezon temu. Adebayor wg mnie strasznie zawodzi, kontuzje Walcotta i Fabregasa sprawiają że o obliczu drużyny decydują Nasri i RvP. owszem, gracze wybitni, ale w lidze angielskiej czasem to za mało. reszta zbyt nieopierzona, mam wrażenie że w drużynie jest za dużo kolorowych, którzy uważają się za bogów futbolu. ufam Wengerowi, jak napisałem powinni wygrać, zresztą dla nich teraz niemal każdy mecz jest z cyklu "must win". jednak będą mieli gorąco. Hull jak przewidywałem po wspaniałym początku ładnie się osuwa. wygrana w pucharze w Newcastle mogła jednak dać im kopa. nie zapomniajmy że wygrali na Emirates. mieli wtedy masę szczęscia, Arsenal na pewno to pamieta i żada rewanżu. kursy jednak niskie, Kanonierzy mogą się męczyć, ale życzę im wygranej.

Jose dokonuje dziwnych rzeczy w tym sezonie z Interem. mimo że Bergamo jest dla nich bardzo gościnne to jednak jestem sceptyczny póki co jeśli chodzi o zwycięstwo Interu. Atalanta u siebie gra dobrze (pokonali m.in. Udine, Lazio, Napoli, Sampę), mimo to przegrali z "wielkimi": Juve i Milanem (pechowo). może los się odwróci w meczu z Interem i wreszcie coś z nimi u siebie ugrają?

myślałem jeszcze nad zwycięstwem Valencii. powrót Silvy, b.mocny skład. Bilbao jednak jest bardzo niewygodnym rywalem dla Nietoperzy. w dodatku złapali formę (6 meczów bez porażki). z drugiej strony Baskowie dziś w derbach regionu stracą trochę sił w meczu pucharowym. a każda seria się kończy. dodatkowo na kim Valencia ma przerwać ten wyjazdowy impas? ostatni ich wycieczkowy tripel to brak gola (w Barcelonie, Realu i Seviji!!). mecz do rozpatrzenia jeszcze, odbędzie się w niedzielny wieczór.
--

to tyle na razie, reasumując na pierwszy ogień idzie Lyon i PSV. jeśli moje spostrzeżenia i analizy przypadną do gustu i będę miał czas to postaram się szerzej opisywać mecze.

let's get ready to rumble.

1#
Roda - PSV 2 @1,75
Grenoble - LYON 2 @1.75

ako: 3,06

10/10

boks

Do góry

Moderator:  rafal08