#2964908 - 10/03/2009 06:59
Re: Film, TV, seriale [19]
[Re: haczyk]
|
old hand
Meldunek: 16/09/2005
|
TVP1 09.03.2009
Nigdy nie wrócisz do domu... (Dokument) 55 minut, Polska 2008
Zginął, stracony we Wrocławiu sowiecką metodą: strzałem w potylicę. Przez lata rodzina żyła w przekonaniu, że był kryminalistą. Dziś wiadomo, że zabito go, bo chciał wolnej Polski.
Stefan Półrul urodził się 9 maja 1926 r. w Korwinie. W 1947 r. został powołany do wojska. Przez Rejonową Komendę Uzupełnień w Koninie trafił do Marynarki Wojennej; odbył przeszkolenie rekruckie, a potem w stopniu starszego marynarza służył jako goniec w Sądzie Marynarki Wojennej. W 1949 r. awansował - został bosmanmatem i jednocześnie starszym kancelistą.
Niespodziewanie 6 grudnia 1951 r. został aresztowany przez funkcjonariuszy Informacji Wojskowej. Rodzina nie wiedziała, za co. Nikt też nie wiedział, co się z nim dzieje.
Dziś wiadomo, że Półrul był członkiem tajnej organizacji niepodległościowej, działającej wśród marynarzy. Jeszcze w grudniu 1951 r. stanął przed sądem wojskowym w Gdańsku. Sąd nie miał żadnych skrupułów wobec ,,wrogów Polski Ludowej": Półrul dostał wyrok śmierci.
W tym samym czasie w rodzinnym domu marynarza przeprowadzono kilka rewizji, podrzucono ulotki i broń. Aresztowano też jego brata. Sąsiadom Półrulów wmówiono, że to ,,bandycka rodzina", a Stefana sądzą za rzekome przestępstwa kryminalne.
Oczekujący na egzekucję Stefan Półrul zaczął zdradzać objawy choroby psychicznej. Dziś trudno ustalić, czy rzeczywiście zachorował, czy symulował chorobę. Szpital więzienny w Gdańsku skierował go więc na obserwację do Szpitala Psychiatrycznego we Wrocławiu, działającego przy areszcie śledczym. Tam Półrul przebywał kolejne dwa lata. - Był poddawany elektrowstrząsom, stosowanej wówczas formie leczenia. Obserwowali go i leczyli dwa lata, żeby móc wykonać wyrok. Takie było wtedy prawo - wyjaśnia Krzysztof Szwagrzyk, naczelnik Biura Edukacji Publicznej we wrocławskim IPN.
Historycy IPN ustalili, że Stefan Półrul został stracony 9 czerwca 1953 r. w więzieniu przy Klęczkowskiej we Wrocławiu. Aż do ubiegłego roku rodzina nie znała jego losu.
2 czerwca 2007 r. historycy z wrocławskiego IPN przeprowadzili ekshumację na polach 81A i 120 na Cmentarzu Osobowickim we Wrocławiu (szacuje się, że na przełomie lat 40. i 50. pochowano tam w tajemnicy około tysiąca ofiar komunistycznego reżimu). Miejsce to wytypowali na podstawie dokumentacji i zeznań świadków. W płytkich grobach odnaleźli dwa pochówki. W jednej z mogił odkryto szkielet Stefana Półrula. Oględziny czaszki nie pozostawiały wątpliwości: Półrul zginął tak samo, jak polscy oficerowie w Katyniu - od strzału w tył głowy.
W ekshumacji uczestniczyli członkowie rodziny Stefana Półrula, odnalezieni przez IPN pod Piłą. - Przez cały czas żyli z piętnem kryminalisty w rodzinie. Dopiero od nas dowiedzieli się, że sprawa ta miała charakter polityczny.
Dziś szczątki Stefana Pólrula spoczywają na cmentarzu w rodzinnej wiosce, a jej mieszkańcy dowiedzieli się, że pochowano tu nie kryminalistę, lecz wielkiego patriotę. Po ponad półwieczu rodzina Półrulów doczekała się rehabilitacji.
źródło: GW
|
Do góry
|
|
|
|
#2964967 - 10/03/2009 07:28
[Re: sebechiv]
|
old hand
Meldunek: 16/09/2005
|
|
Do góry
|
|
|
|
#2964973 - 10/03/2009 07:31
[Re: sebechiv]
|
Wiara Gwarancja Wygranej
Meldunek: 19/07/2004
|
Dziś oglądałem Film : Krok do Sławy (2007) Produkcja: USA Gatunek: Musical, Romans, Dramat Data premiery: 2007-01-08 (Świat) Reżyseria: Sylvain White Scenariusz: Gregory Ramon Anderson, Robert Adetuyi Zdjęcia: Scott Kevan Muzyka: Tim Boland, Sam Retzer Czas trwania: 115 min. Po śmierci młodszego brata, młody, uzdolniony tancerz uliczny z Los Angeles, wyjeżdża by uczyć się na Truth University w Atlancie, w Georgii. Jednak jego wysiłki by zdobyć edukację, a także ukochaną kobietę, schodzą na boczny plan, gdy postanawia przyłączyć się do grupy swych kolegów w celu wygrania konkursu tańca ulicznego. Obsada : Grace Baine : Reporterka Valarie Pettiford : Jackie Roderick Thomas : Paul Ne-Yo : Rich Brown Chris Brown : Duron Sean Riggs : Członek Mu Gamma Jonathan Edward-Davis : Punk Richmond Duain Martyn : Mark Debra Nelson : Asystentka Tony Vaughn : Dr. Wilson Shelby Henderson : Mu Gamma Fan Justin Hires : Byron DJ Drama : (on sam) Film mi się bardzo podobał, ciekawy z sensem. Moja ocena 8/10 Polecam !!!!!
|
Do góry
|
|
|
|
#2965013 - 10/03/2009 08:11
[Re: micha$]
|
a.k.a. "Experto" King Of The Hill
Meldunek: 12/08/2002
|
Sex Drive Komedia pokroju pierwszej części American Pie. Klasyczny schemat - prawiczek wybiera się w drogę aby przestać być prawiczkiem. Komedia zdecydowanie dla nastolatków, aczkolwiek też się uśmiałem  W oglądaniu trochę przeszkadzały gołe panie, ale ogólne wrażenie mam dobre. No i całkiem niezła muzyka. Końcówka po napisach podsumowuje całe 120 minut filmu. Polecam do obejrzenia ze znajomymi... Wg mnie 6/10. Film mi sie nie podobal, owszem kilka zabawnbych scen, ale z taka legenda jak American Pie -gdzie niektore sceny sa po prostu kultowe- nie ma szans sie rownac. Co do starej ekipy w nowym American Pie to chyba namowili tylko malzenstwo  Stifler odmowil. Odnosnie seriali ktore tutaj sa podawane to wiecej dyskutujemy o nich wlasciwie w tym temacie; http://www.mecz.pl/forum/ubbthreads.php?ubb=showflat&Number=2886198&page=1Kyle to serial dla nastolatkow, zwlaszcza seria 2 i 3. Fringe natomiast tak jak g00nkowi mi tez sie podoba i to w sumie jeden z moich ulubionych seriali, owszem na poczatku irytujace bylo to o czym pisal Logan, ale serial sie rozkrecil. Ma gigantyczny budzet, ale druga serie maja juz krecic w Vancouver ze wzgledu na recesje.
|
Do góry
|
|
|
|
#2965327 - 10/03/2009 19:37
[Re: connor]
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 14/12/2003
|
Chyba przetestuje ten serial "Dollhouse". Ogladal juz ktos?
Za Hatak.pl:
Tytułowy dom lalek jest niezwykle tajnym i tak samo nielegalnym miejscem, gdzie spełniają się życzenia. Klienci z odpowiednimi znajomościami i wystarczająco grubym portfelem mogą wynająć "Actives" (z ang. czynnych, aktywnych). Są to osoby, które zostały zaprogramowane, by idealnie spełniały potrzeby i pragnienia swoich klientów. Actives to ludzie, którzy dobrowolnie oddali swoje ciała i umysły na pięcioletni pobyt w domu lalek. W tym miejscu wgrywana jest im dowolna osobowość, umiejętność, a nawet pamięć mięśni. Mogą być idealnymi towarzyszami, kochankami, szpiegami, zabójcami, a kiedy zadanie zostaje wykonane – zapominają o wszystkim.
Jednak nie wszyscy „aktywni” działają tak jak powinni. Echo nie jest już czystą kartą czekającą na zapisanie i na nowe zadanie. Bohaterka miewa przebłyski wspomnień ze swoich wcieleń i z gier, w których brała udział. Echo zaczyna zastanawiać się kim jest tak naprawdę.
|
Do góry
|
|
|
|
#2965719 - 11/03/2009 01:10
[Re: Logan]
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 04/06/2003
|
Legend of the Seeker Widzisz i nie grzmisz  nie mam pojęcia kto płaci za tego typu produkcję, coś w stylu Herkulesa, podobny poziom, dialogi, fabuła, postaci, efekty spejalne. Obejrzałem co prawda tylko pierwszy podwójny odcinek ale serial tylko dla wielibicieli k. Sorbo, a Xena to przy tym niemalże arcydzieło Dollhouse Obejrzałem tylko 1 odcinek, po wpisie Logana, i przyznaję że na razie ma potencjał, zobaczymy jak będzie wykorzystany. Pomysł w pewnym sesnie odświeżany (ładowanie osobowości), nie wiem czemu momentami kojarzyło mi sie z My Own Worst Enemy. Na razie nie ma jeszcze głównego wątku a od tego zależy sukces i powodzenie serialu. Trzeba poczekać ze 2-3 odcinki i zobaczyc jak sie rozkręci akcja. Na dzisiaj: warto sie zainteresować, po 2-3 następnych odcinkach będzie można powiedzieć czy to kolejna obowiązkowa pozycja czy tylko zapychacz czasu
|
Do góry
|
|
|
|
#2966774 - 11/03/2009 05:38
[Re: pescar]
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 21/03/2005
|
Wyszła już 2 część Green Street Hooligans. Napisy są już na ukończeniu. Nie oglądałem jeszcze filmu, więc nie wiem czy jest dobry. Nie ogladalem, ale slyszalem opinie znajomego, ze 2 czesc jest znacznie slabsza. I nie ma za wiele wspolnego z kibolami..
|
Do góry
|
|
|
|
#2967177 - 11/03/2009 06:41
[Re: agr1]
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 08/05/2005
|
|
Do góry
|
|
|
|
#2967536 - 11/03/2009 09:26
[Re: Szewa]
|
Pooh-Bah
Meldunek: 04/10/2001
|
No właśnie, polećcie coś dobrego z seriali. Najważniejsze żeby było w miarę dostępne na torrentach albo PEBie. Fajnie gdyby było już kilka serii dostępnych
Mam za sobą, lub jestem na bieżąco z takimi serialami:
PB Dexter Heroes Rzym Supernatural The Shield House
Widzę dwie skrajne opinie nt. "Fringe". Może ktoś jeszcze widział ten serial i mógłby się wypowiedzieć ? 24 - wlasnie leci 7my sezon, najlepszy serial jaki ogladalem
|
Do góry
|
|
|
|
#2967675 - 11/03/2009 18:10
[Re: McKracken]
|
Pooh-Bah
Meldunek: 25/06/2005
|
Zgadzam się z McKracken, "24" jest bardzo dobrym serialem sensacyjnym z ciągle trzymającą w napięciu akcją. Jeżeli chodzi o seriale gdzie główny bohater/bohaterka pomaga policji lub innym władzom rozwiązać morderstwo itp. to wg mnie najlepsze jest: MEDIUM - własnie leci 3 seria i wciąż ten sam b.dobry klimacik. Jeżeli podobał Ci się "Rzym" i lubisz trochę kostiumowe klimaty to polecam miniserial "John Adams" - to niestety tylko 7 odcinków z tego co wiem, ja właśnie jestem po 4 i podoba się - no i dostał kilka Złotych Globów w tym roku. Z miniseriali warta polecenia jest jeszcze "Kompania Braci" - najlepszy miniserial wojenny jaki powstał (10 odcinków). Z "medycznych" to oglądałem kilka serii ER/Ostry dyżur i były całkiem całkiem, podobnie zresztą z Greys Anatomy/Chirurdzy - ale chyba wszystkie medyczne po jakimś czasie (kilku seriach) tracą na atrakcyjności bardzo. "Gangsterskie" seriale też są bardzo dobre. Tutaj polecam Rodzinę Soprano (już 6 serii było). Bardzo dobry jest też serial "Brotherhood" (3 sezony za nami) oraz "The Black Donnellys". I na koniec jeszcze jedna perełka, obecnie tylko jeden sezon wyszedł ale mam nadzieje, że będą następne - TRUE BLOOD - wg mnie najlepszy serial o wampirach z odpowiednią dawką przemocy i sexu  aj palce lizać
|
Do góry
|
|
|
|
#2967744 - 11/03/2009 19:58
[Re: - c1amak -]
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 21/03/2005
|
Z "medycznych" to oglądałem kilka serii ER/Ostry dyżur i były całkiem całkiem, podobnie zresztą z Greys Anatomy/Chirurdzy - ale chyba wszystkie medyczne po jakimś czasie (kilku seriach) tracą na atrakcyjności bardzo.
To zobacz jeszcze Nip/tuck tez jest dobry. I na koniec jeszcze jedna perełka, obecnie tylko jeden sezon wyszedł ale mam nadzieje, że będą następne - TRUE BLOOD - wg mnie najlepszy serial o wampirach z odpowiednią dawką przemocy i sexu  aj palce lizać Jak dla mnie ten serial byl najgorszym jaki w zyciu widzialem. Pisze powaznie, nie wiedzialem czy sie smiac czy plakac. Wampir Bill, denni aktorzy, ich akcent i beznadziejne teksty. Eh dla mnie totalne dno.
|
Do góry
|
|
|
|
#2970057 - 12/03/2009 18:37
[Re: agr1]
|
Pooh-Bah
Meldunek: 25/06/2005
|
[quote]I na koniec jeszcze jedna perełka, obecnie tylko jeden sezon wyszedł ale mam nadzieje, że będą następne - TRUE BLOOD - wg mnie najlepszy serial o wampirach z odpowiednią dawką przemocy i sexu  aj palce lizać Jak dla mnie ten serial byl najgorszym jaki w zyciu widzialem. Pisze powaznie, nie wiedzialem czy sie smiac czy plakac. Wampir Bill, denni aktorzy, ich akcent i beznadziejne teksty. Eh dla mnie totalne dno. agr1, ten True Blood jest wysoko oceniany, zresztą był on nominowany do Złotego Globu w kategorii "Najlepszy serial dramatyczny" (gdzie przeciwnikami były tak uznane marki jak House i Dexter) a główna aktorka zdobyła Złotego Globa jako "Najlepsza aktorka w serialu dramatycznym". Zresztą ogólnie to zdobył już kilka nagród i do kilku więcej był nominowany, więc wśród nowych seriali wysoko jest ceniony. Jednak rozumiem, że nie każdemy się podoba bo jest poprostu "nietypowy" 
|
Do góry
|
|
|
|
#2971797 - 13/03/2009 07:49
[Re: Coronach]
|
Ana <3
Meldunek: 21/06/2005
|
To ja Ci mogę od razu polecić Life i the Mentalist Life leci drugi sezon (gorszy od 1) ale i tak trzyma poziom. Jak to z serialami niektóre odcinki beznadziejne, czasem trafi się perełka. I jeden i drugi seriale "policyjne" czyli zbrodnia, rozwiażanie i dość nietuzinkowe postacie głównych bohaterów. W Life policjant, buddysta, po kilkuletniej odsiadce (niezasłużonej); w the Mentalist, były oszust, hipnotyzer i generalnie znawca ludzkiej psychiki jako doradca ichniego CBŚ  Oglądam obydwa na bieżąco i zapewniają dobrą rozrywkę. A niektóre teksty (zwłaszcza Charlie Crews w Life) potrafią rozbawić na cały dzień. Namówiłeś mnie do Mentalisty i jestem rozczarowany  po 11 odcinkach stwierdzam: Columbo dla ubogich  ze stylizacją na kryminalne zagadki wszystkich miast USA. wnerwiają mnie filmy, gdzie nie ma grama kurzu, a rozbebeszony trup jest czystszy ode mnie po kąpieli  ale oglądać będę dalej 
|
Do góry
|
|
|
|
#2971833 - 13/03/2009 08:18
[Re: Llama]
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 07/09/2004
|
Mnie bardziej do gustu przypadł Life, ale The Mentalist też oglądam (skoro już zacząłem  ). Nie są to może seriale powalające, ale na pewno trzymają poziom. W obu mamy wyrazistych głównych bohaterów, o czym wspomniał już Coronach, tajemniczy wątek główny i sporą dawkę humoru  Na zabicie czasu jak znalazł.
|
Do góry
|
|
|
|
|
|