Strona 12 z 14 < 1 2 ... 10 11 12 13 14 >
Opcje tematu
#2964664 - 10/03/2009 05:52 Re: Film, TV, seriale [19] [Re: Szypii]
haczyk Offline
Ice Hockey Champion

Meldunek: 07/01/2008
Kyle XY, Jericho z komediowych: Weeds, How I met Your mother wink

Do góry
Bonus: Unibet
#2964908 - 10/03/2009 06:59 Re: Film, TV, seriale [19] [Re: haczyk]
sebechiv Offline
old hand

Meldunek: 16/09/2005
TVP1 09.03.2009

Nigdy nie wrócisz do domu...
(Dokument)

55 minut, Polska 2008

Zginął, stracony we Wrocławiu sowiecką metodą: strzałem w potylicę. Przez lata rodzina żyła w przekonaniu, że był kryminalistą. Dziś wiadomo, że zabito go, bo chciał wolnej Polski.

Stefan Półrul urodził się 9 maja 1926 r. w Korwinie. W 1947 r. został powołany do wojska. Przez Rejonową Komendę Uzupełnień w Koninie trafił do Marynarki Wojennej; odbył przeszkolenie rekruckie, a potem w stopniu starszego marynarza służył jako goniec w Sądzie Marynarki Wojennej. W 1949 r. awansował - został bosmanmatem i jednocześnie starszym kancelistą.

Niespodziewanie 6 grudnia 1951 r. został aresztowany przez funkcjonariuszy Informacji Wojskowej. Rodzina nie wiedziała, za co. Nikt też nie wiedział, co się z nim dzieje.

Dziś wiadomo, że Półrul był członkiem tajnej organizacji niepodległościowej, działającej wśród marynarzy. Jeszcze w grudniu 1951 r. stanął przed sądem wojskowym w Gdańsku. Sąd nie miał żadnych skrupułów wobec ,,wrogów Polski Ludowej": Półrul dostał wyrok śmierci.

W tym samym czasie w rodzinnym domu marynarza przeprowadzono kilka rewizji, podrzucono ulotki i broń. Aresztowano też jego brata. Sąsiadom Półrulów wmówiono, że to ,,bandycka rodzina", a Stefana sądzą za rzekome przestępstwa kryminalne.

Oczekujący na egzekucję Stefan Półrul zaczął zdradzać objawy choroby psychicznej. Dziś trudno ustalić, czy rzeczywiście zachorował, czy symulował chorobę. Szpital więzienny w Gdańsku skierował go więc na obserwację do Szpitala Psychiatrycznego we Wrocławiu, działającego przy areszcie śledczym. Tam Półrul przebywał kolejne dwa lata. - Był poddawany elektrowstrząsom, stosowanej wówczas formie leczenia. Obserwowali go i leczyli dwa lata, żeby móc wykonać wyrok. Takie było wtedy prawo - wyjaśnia Krzysztof Szwagrzyk, naczelnik Biura Edukacji Publicznej we wrocławskim IPN.

Historycy IPN ustalili, że Stefan Półrul został stracony 9 czerwca 1953 r. w więzieniu przy Klęczkowskiej we Wrocławiu. Aż do ubiegłego roku rodzina nie znała jego losu.

2 czerwca 2007 r. historycy z wrocławskiego IPN przeprowadzili ekshumację na polach 81A i 120 na Cmentarzu Osobowickim we Wrocławiu (szacuje się, że na przełomie lat 40. i 50. pochowano tam w tajemnicy około tysiąca ofiar komunistycznego reżimu). Miejsce to wytypowali na podstawie dokumentacji i zeznań świadków. W płytkich grobach odnaleźli dwa pochówki. W jednej z mogił odkryto szkielet Stefana Półrula. Oględziny czaszki nie pozostawiały wątpliwości: Półrul zginął tak samo, jak polscy oficerowie w Katyniu - od strzału w tył głowy.

W ekshumacji uczestniczyli członkowie rodziny Stefana Półrula, odnalezieni przez IPN pod Piłą. - Przez cały czas żyli z piętnem kryminalisty w rodzinie. Dopiero od nas dowiedzieli się, że sprawa ta miała charakter polityczny.

Dziś szczątki Stefana Pólrula spoczywają na cmentarzu w rodzinnej wiosce, a jej mieszkańcy dowiedzieli się, że pochowano tu nie kryminalistę, lecz wielkiego patriotę. Po ponad półwieczu rodzina Półrulów doczekała się rehabilitacji.

źródło: GW

Do góry
#2964967 - 10/03/2009 07:28 Re: Film, TV, seriale [19] [Re: sebechiv]
sebechiv Offline
old hand

Meldunek: 16/09/2005
00:05
09.03.2009

Do góry
#2964973 - 10/03/2009 07:31 Re: Film, TV, seriale [19] [Re: sebechiv]
wafe(L)nica Offline
Wiara Gwarancja Wygranej

Meldunek: 19/07/2004
Dziś oglądałem Film : Krok do Sławy (2007)

Produkcja: USA
Gatunek: Musical, Romans, Dramat
Data premiery: 2007-01-08 (Świat)
Reżyseria: Sylvain White
Scenariusz: Gregory Ramon Anderson, Robert Adetuyi
Zdjęcia: Scott Kevan
Muzyka: Tim Boland, Sam Retzer
Czas trwania: 115 min.

Po śmierci młodszego brata, młody, uzdolniony tancerz uliczny z Los Angeles, wyjeżdża by uczyć się na Truth University w Atlancie, w Georgii. Jednak jego wysiłki by zdobyć edukację, a także ukochaną kobietę, schodzą na boczny plan, gdy postanawia przyłączyć się do grupy swych kolegów w celu wygrania konkursu tańca ulicznego.

Obsada :

Grace Baine : Reporterka
Valarie Pettiford : Jackie
Roderick Thomas : Paul
Ne-Yo : Rich Brown
Chris Brown : Duron
Sean Riggs : Członek Mu Gamma
Jonathan Edward-Davis : Punk
Richmond Duain Martyn : Mark
Debra Nelson : Asystentka
Tony Vaughn : Dr. Wilson
Shelby Henderson : Mu Gamma Fan
Justin Hires : Byron
DJ Drama : (on sam)

Film mi się bardzo podobał, ciekawy z sensem.

Moja ocena 8/10

Polecam !!!!!

Do góry
#2965013 - 10/03/2009 08:11 Re: Film, TV, seriale [19] [Re: micha$]
connor Offline
a.k.a. "Experto"
King Of The Hill

Meldunek: 12/08/2002
Originally Posted By: micha$
Sex Drive

Komedia pokroju pierwszej części American Pie. Klasyczny schemat - prawiczek wybiera się w drogę aby przestać być prawiczkiem.
Komedia zdecydowanie dla nastolatków, aczkolwiek też się uśmiałem wink
W oglądaniu trochę przeszkadzały gołe panie, ale ogólne wrażenie mam dobre. No i całkiem niezła muzyka. Końcówka po napisach podsumowuje całe 120 minut filmu.

Polecam do obejrzenia ze znajomymi...

Wg mnie 6/10.

Film mi sie nie podobal, owszem kilka zabawnbych scen, ale z taka legenda jak American Pie -gdzie niektore sceny sa po prostu kultowe- nie ma szans sie rownac.
Co do starej ekipy w nowym American Pie to chyba namowili tylko malzenstwo smile Stifler odmowil.

Odnosnie seriali ktore tutaj sa podawane to wiecej dyskutujemy o nich wlasciwie w tym temacie;

http://www.mecz.pl/forum/ubbthreads.php?ubb=showflat&Number=2886198&page=1

Kyle to serial dla nastolatkow, zwlaszcza seria 2 i 3.

Fringe natomiast tak jak g00nkowi mi tez sie podoba i to w sumie jeden z moich ulubionych seriali, owszem na poczatku irytujace bylo to o czym pisal Logan, ale serial sie rozkrecil.
Ma gigantyczny budzet, ale druga serie maja juz krecic w Vancouver ze wzgledu na recesje.

Do góry
#2965327 - 10/03/2009 19:37 Re: Film, TV, seriale [19] [Re: connor]
Logan Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 14/12/2003
Chyba przetestuje ten serial "Dollhouse". Ogladal juz ktos?

Za Hatak.pl:

Tytułowy dom lalek jest niezwykle tajnym i tak samo nielegalnym miejscem, gdzie spełniają się życzenia. Klienci z odpowiednimi znajomościami i wystarczająco grubym portfelem mogą wynająć "Actives" (z ang. czynnych, aktywnych). Są to osoby, które zostały zaprogramowane, by idealnie spełniały potrzeby i pragnienia swoich klientów. Actives to ludzie, którzy dobrowolnie oddali swoje ciała i umysły na pięcioletni pobyt w domu lalek. W tym miejscu wgrywana jest im dowolna osobowość, umiejętność, a nawet pamięć mięśni. Mogą być idealnymi towarzyszami, kochankami, szpiegami, zabójcami, a kiedy zadanie zostaje wykonane &#8211; zapominają o wszystkim.

Jednak nie wszyscy &#8222;aktywni&#8221; działają tak jak powinni. Echo nie jest już czystą kartą czekającą na zapisanie i na nowe zadanie. Bohaterka miewa przebłyski wspomnień ze swoich wcieleń i z gier, w których brała udział. Echo zaczyna zastanawiać się kim jest tak naprawdę.

Do góry
#2965719 - 11/03/2009 01:10 Re: Film, TV, seriale [19] [Re: Logan]
Coronach Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 04/06/2003
Legend of the Seeker
Widzisz i nie grzmisz wink nie mam pojęcia kto płaci za tego typu produkcję, coś w stylu Herkulesa, podobny poziom, dialogi, fabuła, postaci, efekty spejalne. Obejrzałem co prawda tylko pierwszy podwójny odcinek ale serial tylko dla wielibicieli k. Sorbo, a Xena to przy tym niemalże arcydzieło wink

Dollhouse
Obejrzałem tylko 1 odcinek, po wpisie Logana, i przyznaję że na razie ma potencjał, zobaczymy jak będzie wykorzystany. Pomysł w pewnym sesnie odświeżany (ładowanie osobowości), nie wiem czemu momentami kojarzyło mi sie z My Own Worst Enemy. Na razie nie ma jeszcze głównego wątku a od tego zależy sukces i powodzenie serialu. Trzeba poczekać ze 2-3 odcinki i zobaczyc jak sie rozkręci akcja. Na dzisiaj: warto sie zainteresować, po 2-3 następnych odcinkach będzie można powiedzieć czy to kolejna obowiązkowa pozycja czy tylko zapychacz czasu

Do góry
#2965873 - 11/03/2009 02:26 Re: Film, TV, seriale [19] [Re: Coronach]
agr1 Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 21/03/2005
Z filmow o kibolach ogladnalem dzis - I.D. (Undercover)film z 1995 roku. Świetny film, dolacza do 3 innych dobrych filmow o tej tematyce: Green Street Elite (Hooligans), Football Factory, Rise of the Footsoldier.

Do góry
#2965957 - 11/03/2009 02:45 Re: Film, TV, seriale [19] [Re: agr1]
pescar Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 03/02/2005
Wyszła już 2 część Green Street Hooligans. Napisy są już na ukończeniu. Nie oglądałem jeszcze filmu, więc nie wiem czy jest dobry.

Do góry
#2966019 - 11/03/2009 03:00 Re: Film, TV, seriale [19] [Re: pescar]
Marcel Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 20/06/2003
ogląda ktoś Breaking Bad?
ja jestem po pilocie i zapowiada się ciekawie. Nauczyciel chemii zostaje kryminalistą żeby utrzymać rodzinke. A do tego ma raka.

Do góry
#2966774 - 11/03/2009 05:38 Re: Film, TV, seriale [19] [Re: pescar]
agr1 Offline
Carpal Tunnel

Originally Posted By: pescar
Wyszła już 2 część Green Street Hooligans. Napisy są już na ukończeniu. Nie oglądałem jeszcze filmu, więc nie wiem czy jest dobry.

Nie ogladalem, ale slyszalem opinie znajomego, ze 2 czesc jest znacznie slabsza. I nie ma za wiele wspolnego z kibolami..

Do góry
#2967177 - 11/03/2009 06:41 Re: Film, TV, seriale [19] [Re: agr1]
hbr Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 08/05/2005

Do góry
#2967536 - 11/03/2009 09:26 Re: Film, TV, seriale [19] [Re: Szewa]
McKracken Offline
Pooh-Bah

Meldunek: 04/10/2001
Originally Posted By: Szewa
No właśnie, polećcie coś dobrego z seriali. Najważniejsze żeby było w miarę dostępne na torrentach albo PEBie. Fajnie gdyby było już kilka serii dostępnych

Mam za sobą, lub jestem na bieżąco z takimi serialami:

PB
Dexter
Heroes
Rzym
Supernatural
The Shield
House

Widzę dwie skrajne opinie nt. "Fringe". Może ktoś jeszcze widział ten serial i mógłby się wypowiedzieć ?

24 - wlasnie leci 7my sezon, najlepszy serial jaki ogladalem

Do góry
#2967675 - 11/03/2009 18:10 Re: Film, TV, seriale [19] [Re: McKracken]
- c1amak - Offline
Pooh-Bah

Meldunek: 25/06/2005
Zgadzam się z McKracken, "24" jest bardzo dobrym serialem sensacyjnym z ciągle trzymającą w napięciu akcją.

Jeżeli chodzi o seriale gdzie główny bohater/bohaterka pomaga policji lub innym władzom rozwiązać morderstwo itp. to wg mnie najlepsze jest: MEDIUM - własnie leci 3 seria i wciąż ten sam b.dobry klimacik.

Jeżeli podobał Ci się "Rzym" i lubisz trochę kostiumowe klimaty to polecam miniserial "John Adams" - to niestety tylko 7 odcinków z tego co wiem, ja właśnie jestem po 4 i podoba się - no i dostał kilka Złotych Globów w tym roku.

Z miniseriali warta polecenia jest jeszcze "Kompania Braci" - najlepszy miniserial wojenny jaki powstał (10 odcinków).

Z "medycznych" to oglądałem kilka serii ER/Ostry dyżur i były całkiem całkiem, podobnie zresztą z Greys Anatomy/Chirurdzy - ale chyba wszystkie medyczne po jakimś czasie (kilku seriach) tracą na atrakcyjności bardzo.

"Gangsterskie" seriale też są bardzo dobre. Tutaj polecam Rodzinę Soprano (już 6 serii było). Bardzo dobry jest też serial "Brotherhood" (3 sezony za nami) oraz "The Black Donnellys".

I na koniec jeszcze jedna perełka, obecnie tylko jeden sezon wyszedł ale mam nadzieje, że będą następne - TRUE BLOOD - wg mnie najlepszy serial o wampirach z odpowiednią dawką przemocy i sexu smile aj palce lizać

Do góry
#2967744 - 11/03/2009 19:58 Re: Film, TV, seriale [19] [Re: - c1amak -]
agr1 Offline
Carpal Tunnel

Originally Posted By: - c1amak -

Z "medycznych" to oglądałem kilka serii ER/Ostry dyżur i były całkiem całkiem, podobnie zresztą z Greys Anatomy/Chirurdzy - ale chyba wszystkie medyczne po jakimś czasie (kilku seriach) tracą na atrakcyjności bardzo.

To zobacz jeszcze Nip/tuck tez jest dobry.

Cytat:
I na koniec jeszcze jedna perełka, obecnie tylko jeden sezon wyszedł ale mam nadzieje, że będą następne - TRUE BLOOD - wg mnie najlepszy serial o wampirach z odpowiednią dawką przemocy i sexu smile aj palce lizać

Jak dla mnie ten serial byl najgorszym jaki w zyciu widzialem. Pisze powaznie, nie wiedzialem czy sie smiac czy plakac. Wampir Bill, denni aktorzy, ich akcent i beznadziejne teksty. Eh dla mnie totalne dno.

Do góry
#2968005 - 11/03/2009 23:19 Re: Film, TV, seriale [19] [Re: agr1]
Logan Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 14/12/2003
True Blood obok Sons of Anarchy to jak dla mnie najlepsze serialowe premiery 2008. Szkoda ze drugie sezony tych seriali dopiero na jesieni

Do góry
#2968090 - 12/03/2009 00:00 Re: Film, TV, seriale [19] [Re: Logan]
Ludwiczek Offline
Pooh-Bah

Meldunek: 27/08/2007
True Blood sezon II w Maju startuje.

Do góry
#2970057 - 12/03/2009 18:37 Re: Film, TV, seriale [19] [Re: agr1]
- c1amak - Offline
Pooh-Bah

Meldunek: 25/06/2005
Originally Posted By: agr1
Originally Posted By: - c1amak -

[quote]I na koniec jeszcze jedna perełka, obecnie tylko jeden sezon wyszedł ale mam nadzieje, że będą następne - TRUE BLOOD - wg mnie najlepszy serial o wampirach z odpowiednią dawką przemocy i sexu smile aj palce lizać

Jak dla mnie ten serial byl najgorszym jaki w zyciu widzialem. Pisze powaznie, nie wiedzialem czy sie smiac czy plakac. Wampir Bill, denni aktorzy, ich akcent i beznadziejne teksty. Eh dla mnie totalne dno.

agr1, ten True Blood jest wysoko oceniany, zresztą był on nominowany do Złotego Globu w kategorii "Najlepszy serial dramatyczny" (gdzie przeciwnikami były tak uznane marki jak House i Dexter) a główna aktorka zdobyła Złotego Globa jako "Najlepsza aktorka w serialu dramatycznym". Zresztą ogólnie to zdobył już kilka nagród i do kilku więcej był nominowany, więc wśród nowych seriali wysoko jest ceniony.

Jednak rozumiem, że nie każdemy się podoba bo jest poprostu "nietypowy" smile

Do góry
#2971797 - 13/03/2009 07:49 Re: Film, TV, seriale [19] [Re: Coronach]
Llama Offline
Ana <3

Meldunek: 21/06/2005
Originally Posted By: Coronach
To ja Ci mogę od razu polecić Life i the Mentalist
Life leci drugi sezon (gorszy od 1) ale i tak trzyma poziom. Jak to z serialami niektóre odcinki beznadziejne, czasem trafi się perełka.
I jeden i drugi seriale "policyjne" czyli zbrodnia, rozwiażanie i dość nietuzinkowe postacie głównych bohaterów. W Life policjant, buddysta, po kilkuletniej odsiadce (niezasłużonej); w the Mentalist, były oszust, hipnotyzer i generalnie znawca ludzkiej psychiki jako doradca ichniego CBŚ wink

Oglądam obydwa na bieżąco i zapewniają dobrą rozrywkę. A niektóre teksty (zwłaszcza Charlie Crews w Life) potrafią rozbawić na cały dzień.

Namówiłeś mnie do Mentalisty i jestem rozczarowany tongue po 11 odcinkach stwierdzam: Columbo dla ubogich tongue ze stylizacją na kryminalne zagadki wszystkich miast USA. wnerwiają mnie filmy, gdzie nie ma grama kurzu, a rozbebeszony trup jest czystszy ode mnie po kąpieli smile ale oglądać będę dalej laugh

Do góry
#2971833 - 13/03/2009 08:18 Re: Film, TV, seriale [19] [Re: Llama]
Szewa Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 07/09/2004
Mnie bardziej do gustu przypadł Life, ale The Mentalist też oglądam (skoro już zacząłem laugh ).

Nie są to może seriale powalające, ale na pewno trzymają poziom. W obu mamy wyrazistych głównych bohaterów, o czym wspomniał już Coronach, tajemniczy wątek główny i sporą dawkę humoru smile

Na zabicie czasu jak znalazł.

Do góry
Strona 12 z 14 < 1 2 ... 10 11 12 13 14 >

Moderator:  Biszop, rafal08