Pozwolę sobie napisać kilka słów na temat tego turnieju, a dokładniej wskazać moich faworytów czyli: Argentynę, Kubę, Brazylię, Rosję i... Iran

.
ARGENTYNA:
- pokonała Brazylię w juniorskich mistrzostwach kontynentu
- gwiazdami tej reprezentacji są zawodnicy znani z dorosłej reprezentacji: N.Uriarte, R.Aschemacher, F.Conte
- czytając w "team profile" widać, że wielu zawodników gra w składach swoich drużyn, kilku za granicą, ale większość w kraju.
KUBA:
- tu chyba wszystko jasne - Winfredo Leon, gwiazda i objawienie tegorocznej LŚ, co prawda nie uważam go za gracza na poziomie "ekstraklasy",bo posiada ogromnie braki techniczne, ale wśród juniorów powinien być liderem, a pomagać mu będzie atakujący Cepeda, który również pokazał się w "światówce"
- porównując "osiągi" zawodników kubańskich w ataku i bloku widać jaka ogromna różnica jest między nimi, a resztą zespołów
BRAZYLIA:
- przyznaję się bez bicia, że nie znam żadnego zawodnika, lecz można przeczytać, że "The main players in that tournament(mistrzostwa Ameryki) were wing-spiker Mauricio, elected the best receiver, and libero Thales, who was named best digger."
- Brazylię umieściłem w gronie faworytów trochę z przyzwyczajenia, jednak nie wiem, czy będą w stanie powalczyć np. z Argentyną
ROSJA:
- najbardziej znany zawodnik to D.Szczerbinin z Dyanama, z tego co widzę to reszta zawodników reprezentuje barwy znanych zespołów z Superligi, ale nie pamiętam ich z transmisji
IRAN:
- myślę, że ci, którzy interesują się siatkówką nie tylko w wymiarze reprezentacyjnym wiedzą dlaczego wymieniam ich w gronie faworytów

- od lat wiadomo, że Iran na rozgrywki juniorskie wysyła zawodników "trochę" starszych niż roczniki uprawione do gry, na MŚ często osiąga dobre wyniki, jednak brak na to przełożenia w dorosłej siatkówce...
Myslę, że "jako tako" przedstawiłem faworytów tej imprezy. Może eksperci w tym dziale mają informacje nt. innych zespołów.
Pozdrawiam i liczę na to, że MŚ juniorów będą równie dochodowe jak juniorek :):)