Strona 2 z 4 < 1 2 3 4 >
Opcje tematu
#3357314 - 25/08/2009 02:28 Re: Budujemy nowy dom [Re: slav007o]
antyhazardzista Offline
enthusiast

Meldunek: 09/01/2009
Originally Posted By: slav007o

Czy ktoś słyszał może o domach szkieletowych, które to budowane są z gotowych elementów keramzytowych?

Jeżeli jesteś zainteresowany nowymi technologiami zainteresuj się budowaniem domu z bali drewnianych. Warto wink

A taka moja rada - jeżeli chcesz się wybudować - nie korzystaj z rad potencjalnego wykonawcy, a już na pewno żadnego murarza, szpachlarza itp wink on zawsze będzie widział swój interes i namówi Cię na takie technologie wykonania domu, które mu przyniosą największy zysk. Będą one na pewno dobre, ale pewnie mogłyby być lepsze wink

Zatrudnij swojego inspektora na budowie, wydasz kilka tysięcy złotych więcej, który będzie działał w Twoim imieniu a szybko zobaczysz ile później zyskasz smile

Do góry
Bonus: Unibet
#3357325 - 25/08/2009 02:33 Re: Budujemy nowy dom [Re: Conrad]
antyhazardzista Offline
enthusiast

Originally Posted By: Conrad
Polecam ocieplić budynek czymś dobrym a nie czymś tanim (styropian).

Styropianem też można dobrze ocieplić, ale szkopuł w tym, że 90 % "ekip" nie potrafi tego dobrze zrobić w stosunku do konkretnego budynku.
Zwykle zapominają o odpowiedniej wentylacji (albo pewnego rodzaju odpowietrzniki w albo dobrze dobrane okna) - wówczas jest odpowiednia paroprzepuszczalność.
A swoją drogą - wełna i jeszcze raz wełna smile

Do góry
#3357340 - 25/08/2009 02:39 Re: Budujemy nowy dom [Re: antybuker]
antyhazardzista Offline
enthusiast

Originally Posted By: antybuker
Dla ścian jednowarstwowych współczynnik przewodzenia ciepła U (bo to on decyduje o grubości poszczególnych warstw w ścianie) nie może być większy niż 0.5 W/m&#178;K - także porotherm grubości 44cm spełnia te wymogi

Kolego, od stycznia tego roku jest 0,30 W/m2K , niezależnie od rodzaju ściany. Porobili certyfikaty energetyczne dla nowo wznoszonych domów, dlatego nie grubość jak doradza Pan "cykada" a jakość ścian jest teraz w modzie smile

Do góry
#3357405 - 25/08/2009 03:31 Re: Budujemy nowy dom [Re: antyhazardzista]
cykada Offline
newbie

Meldunek: 23/08/2009
ja rowniez nie mialem zamariu nikogo obrazac ale słowa antybukera odebrałem jako oczywisty sarkazm. falson jest twoj stary budował 6 domów rocznie to chyba był niesamowitym leserem.

slav, moge ci jeszcze doradzic ze jak juz bedziesz mial owe ławy fundamentowe, to pamietaj ze nie wystarczy tak jak mowia ,,fachowcy'' zasypac piaskiem i ubić wibratorem, i zalac zwykłym betonem, powininen to byc beton zbrojony, czyli włozyc pare kratownic wielkosci powierzchni piasku.

ponadto moge ci polecic deske barlinecka, najlepiej 3 lamelową bo 4 lamoelowe rzadko sa spotykane i ciezko je dostac, polecam ci wersje rustic, wtedy co prawda zdarzaja sie słoje ale tak ci fachowcy poukładaja zeby były one pod mebali,dywanem itp. nie opłąca sie kupowac kolekcji life czy select.

Do góry
#3357419 - 25/08/2009 03:37 Re: Budujemy nowy dom [Re: cykada]
fala Offline
?

Meldunek: 23/09/2006
Originally Posted By: cykada
ja rowniez nie mialem zamariu nikogo obrazac ale słowa antybukera odebrałem jako oczywisty sarkazm. falson jest twoj stary budował 6 domów rocznie to chyba był niesamowitym leserem.

Po pierwsze, nie stary, tylko mój dziadek.
Po drugie, warstwy kładł sam, do pomocy miał jedną osobę.
Po trzecie jedni stawiają domy które pękają po 10 latach, inni wolą budować staranniej i mieć pewność, że ich "dzieło" wytrzyma dziesiątki lat.

Do góry
#3357420 - 25/08/2009 03:38 Re: Budujemy nowy dom [Re: cykada]
Szewa Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 07/09/2004
Skoro jesteśmy przy temacie budowlanym: czy robił ktoś może uprawnienia do wydawania świadectw energetycznych ? Opłaca się ?

Do góry
#3357455 - 25/08/2009 03:57 Re: Budujemy nowy dom [Re: cykada]
antybuker Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 19/09/2007
ja rowniez nie mialem zamariu nikogo obrazac ale słowa antybukera odebrałem jako oczywisty sarkazm.

nie będzie robić bałaganu panie Cykada w temacie smile Jak mogę prosić o kontakt na numer gg: 2120716 to pogadamy smile

Do góry
#3357590 - 25/08/2009 05:11 Re: Budujemy nowy dom [Re: cykada]
antyhazardzista Offline
enthusiast

falson jest twoj stary budował 6 domów rocznie to chyba był niesamowitym leserem.

A tak za przeproszeniem, w jakim czasie Ty zbudujesz dom (w metodzie tradycyjnej) ?
Rozumiem, że wykopy robisz w jeden dzień, po czym 3 dni zajmują fundamenty, 3 dni ściany pierwszej kondygnacji, 2 dni strop, 3 dni poddasze, 4 dni konstrukcja dachowa + pokrycie, 3 dni pozostałe wykończenia jak posadzki wewnątrz, stolarka, 3 dni ocieplenie i dom gotowy ... w 3 tygodnie.
Proszę, daj namiar na te "domy" bo chętnie sprawdziłbym to i owo wink

Tak na marginesie - dom do stanu surowego buduje się w 2 - 3 miesiące i to przy dobrym tempie i sprzyjającej pogodzie. Jeżeli ktoś mówi że o wiele krócej (mówimy o metodzie tradycyjnej) to jest zwykłym prowokatorem internetowym, który zapewne pracował na budowie .. na wakacjach, w przerwach między szkołą smile

Tak gwoli wyjaśnienia smile

Do góry
#3357597 - 25/08/2009 05:16 Re: Budujemy nowy dom [Re: Szewa]
antyhazardzista Offline
enthusiast

Originally Posted By: Szewa
Skoro jesteśmy przy temacie budowlanym: czy robił ktoś może uprawnienia do wydawania świadectw energetycznych ? Opłaca się ?

Trochę kosztuje, ale warto. Jednak bez minimalnego wykształcenia budowlanego odradzam smile
Nikt nie chciałby aby certyfikację wymarzonego domu przeprowadzał piekarz czy sklepikarz posiadający takowe uprawnienia wink

Do góry
#3357683 - 25/08/2009 05:55 Re: Budujemy nowy dom [Re: antyhazardzista]
Szewa Offline
Carpal Tunnel

Originally Posted By: antyhazardzista
Originally Posted By: Szewa

Trochę kosztuje, ale warto. Jednak bez minimalnego wykształcenia budowlanego odradzam smile
Nikt nie chciałby aby certyfikację wymarzonego domu przeprowadzał piekarz czy sklepikarz posiadający takowe uprawnienia wink

Pytam, bo narzeczona kończy budownictwo, i każdy dodatkowy grosz się przyda wink

Do góry
#3357687 - 25/08/2009 06:00 Re: Budujemy nowy dom [Re: Szewa]
lelu Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 13/11/2006
hyhy Szewa.. cwany to sobie w zyciu poradzi grin

Do góry
#3357691 - 25/08/2009 06:04 Re: Budujemy nowy dom [Re: antyhazardzista]
cykada Offline
newbie

falson jest twoj stary budował 6 domów rocznie to chyba był niesamowitym leserem.

A tak za przeproszeniem, w jakim czasie Ty zbudujesz dom (w metodzie tradycyjnej) ?
Rozumiem, że wykopy robisz w jeden dzień, po czym 3 dni zajmują fundamenty, 3 dni ściany pierwszej kondygnacji, 2 dni strop, 3 dni poddasze, 4 dni konstrukcja dachowa + pokrycie, 3 dni pozostałe wykończenia jak posadzki wewnątrz, stolarka, 3 dni ocieplenie i dom gotowy ... w 3 tygodnie.
Proszę, daj namiar na te "domy" bo chętnie sprawdziłbym to i owo wink

Tak na marginesie - dom do stanu surowego buduje się w 2 - 3 miesiące i to przy dobrym tempie i sprzyjającej pogodzie. Jeżeli ktoś mówi że o wiele krócej (mówimy o metodzie tradycyjnej) to jest zwykłym prowokatorem internetowym, który zapewne pracował na budowie .. na wakacjach, w przerwach między szkołą smile

Tak gwoli wyjaśnienia smile

jesli ty strop lejesz 3 dni to jestes chyba lalusiem...

daje sie odpowiednie mieszanki zeby szybciej wiązało, szalunek elegancki i wiąze w pare godzin. raz z ekipa lalismy wieczorem rano przyc hodzimy a strop elegancki i 100 % wytrzymałosci.
co wiecej potrafie tez zalac strop bez stępli co umie niewielu ,,fachowcówz koziej pały'' w polsce.

takze ja cie nie obrazałem wiec ty tez tego nie rob. kazdy pracuje tyle ile chce, jak chcesz sie obijac to prosze bardzo, ja charuje jak wuł robie dom za domem bo kazdy grosz sie liczy.

Do góry
#3357701 - 25/08/2009 06:13 Re: Budujemy nowy dom [Re: lelu]
Szewa Offline
Carpal Tunnel

Originally Posted By: lelu
hyhy Szewa.. cwany to sobie w zyciu poradzi grin

Najważniejsze, to umieć się ustawić laugh

Swoją drogą dzięki temu tematowi już wiem, kto mi będzie dom budował. Miedzioryt, zgadzasz się ? grin

Do góry
#3357718 - 25/08/2009 06:23 Re: Budujemy nowy dom [Re: slav007o]
slav007o Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 10/12/2001
Witam wszystkich,

Bardzo dziękuję za wszystkie wskazówki, jest jednak jeden aspekt do którego nikt narazie się nie odniósł, a są to właśnie szkielety keramzytowe, nad którymi się zastanawiam.

Z tego co zdążyłem wyczytać, jest to glina wypalana w temperaturze około 1000 stopni i są z niej tworzone gotowe elementy domu, coś na kształt szkieletów drewnianych, tyle, że tutaj material jest znacznie wytrzymalszy (z informacji które posiadam).

Czy ktoś słyszał może o takim systemie budowy? Czy są jakieś minusy budowania właśnie w ten sposób? Jakie są zasadniczy profity wynikające z zastosowania tej metody?

Będę bardzo wdzięczny za opinię.

Pozdrawiam,

SLAV

Do góry
#3357723 - 25/08/2009 06:25 Re: Budujemy nowy dom [Re: cykada]
SOUDAL Offline
Pooh-Bah

Meldunek: 27/12/2002

daje sie odpowiednie mieszanki zeby szybciej wiązało, szalunek elegancki i wiąze w pare godzin. raz z ekipa lalismy wieczorem rano przyc hodzimy a strop elegancki i 100 % wytrzymałosci.

100% wytrzymałości na drugi dzien ? dosyc ciekawa teza, a przy okazji ile "dojrzewa" beton ? pytanie konkursowe wink

Do góry
#3357735 - 25/08/2009 06:35 Re: Budujemy nowy dom [Re: SOUDAL]
cykada Offline
newbie

dodaj skłądnik ktory sprawia ze mozna lac beton przy -30 celcjusza, i wtedy wiaze na drugi dzien

Do góry
#3357738 - 25/08/2009 06:37 Re: Budujemy nowy dom [Re: cykada]
cykada Offline
newbie

oczywiscie jesli temperatura powietrza jest około 15-25

Do góry
#3357822 - 25/08/2009 14:47 Re: Budujemy nowy dom [Re: cykada]
antyhazardzista Offline
enthusiast

co wiecej potrafie tez zalac strop bez stępli co umie niewielu ,,fachowcówz koziej pały'' w polsce.

takze ja cie nie obrazałem wiec ty tez tego nie rob. kazdy pracuje tyle ile chce, jak chcesz sie obijac to prosze bardzo, ja charuje jak wuł robie dom za domem bo kazdy grosz sie liczy.

Po pierwsze nie napisałem że strop leję w 3 dni smile
Trochę kiepsko wychodzi Ci to prowokowanie, ale rozumiem, że robisz strop np. gęstożebrowy, układasz belki, pustaki (pewnie w 30 sekund) i zalewasz betonem bez chociażby miejscowego podstemlowania ?
Kolego, jeżeli ja byłbym inspektorem inwestora w takim przypadku wyleciałbyś na zbity pysk z budowy bez żadnej zapłaty za budowanie niezgodnie ze sztuką budowlaną.
Nie stempluje się przy płytach kanałowych, w przypadku innych stropów jest wymagane podstemplowanie, i to nie chodzi o to że strop się rozleci, ale ze względu na zarysowania, ugięcia.

Coś tam na budowie widziałeś ale nie wiesz z czym się to je.

Slavo - co to wypalanego keramzytu - nie lepiej jakieś bardziej ekologiczne materiały ? Ta promieniotwórczość, nawet naturalna tego materiału mnie osobiście nieco odstrasza.. wink

Do góry
#3357915 - 25/08/2009 17:53 Re: Budujemy nowy dom [Re: SOUDAL]
john Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 23/11/2006
Originally Posted By: SOUDAL

100% wytrzymałości na drugi dzien ? dosyc ciekawa teza, a przy okazji ile "dojrzewa" beton ? pytanie konkursowe wink

28dni odpowiedz na konkurs czekam na nagrody

Do góry
#3357932 - 25/08/2009 18:12 Re: Budujemy nowy dom [Re: antyhazardzista]
cykada Offline
newbie

Po pierwsze nie napisałem że strop leję w 3 dni smile
Trochę kiepsko wychodzi Ci to prowokowanie, ale rozumiem, że robisz strop np. gęstożebrowy, układasz belki, pustaki (pewnie w 30 sekund) i zalewasz betonem bez chociażby miejscowego podstemlowania ?
Kolego, jeżeli ja byłbym inspektorem inwestora w takim przypadku wyleciałbyś na zbity pysk z budowy bez żadnej zapłaty za budowanie niezgodnie ze sztuką budowlaną.
Nie stempluje się przy płytach kanałowych, w przypadku innych stropów jest wymagane podstemplowanie, i to nie chodzi o to że strop się rozleci, ale ze względu na zarysowania, ugięcia.

Coś tam na budowie widziałeś ale nie wiesz z czym się to je.

Slavo - co to wypalanego keramzytu - nie lepiej jakieś bardziej ekologiczne materiały ? Ta promieniotwórczość, nawet naturalna tego materiału mnie osobiście nieco odstrasza.. wink

kolego jesli tgaki spec jestes bo w google wpisałes i sie wymadrzasz to daruj sobie...

ponadto dałems ciała jak mało kto bo nie napisałes nawet słowa o szalunku , a jak mozna lać strop i stosować stemple bez szalunku laugh po prostu leże... wez lepiej pojedz kiedy na budowe i popytaj majstra to ci powie, a nie bedziesz ze mnie robił idiote i przy okazji z innych

Do góry
Strona 2 z 4 < 1 2 3 4 >

Moderator:  Biszop, rafal08