#35868 - 16/04/2002 13:43
EXPEKT.COM
|
addict
Meldunek: 18/01/2001
|
W zwiazku z przekroczeniem 200 postów (Nie zauważyłem Conrad - trzeba będzie chyba jakieś notaki w kalendarzu robić  ) Tutaj proszę zgłaszać pytania, posty na temat www.expekt.com Pozdrawiam bogge
|
Do góry
|
|
|
|
#35869 - 17/04/2002 15:17
Re: EXPEKT.COM
|
Anonymous
Unregistered
|
Ostrzegam wszystkich przed wpłacaniem do Expektu kartą. Dokonałem wpłaty 50 zł za pomocą karty Visa. Karta jest zarówno złotówkowa jak i dolarowa i nie ma za transakcję tą kartą żadnych prowizji. Expekt deklarował, że prowizja wynosi 2, 5 % czyli 2.5/50 = 1.25 zł A tymczasem właśnie obejrzałem wyciąg z karty i jest na nim jak wół : EXPEKT.COM, LONDON, WIELKA BRYTANIA ZAKUP PRZY UŻYCIU KARTY -53,61
Czyli prowizja wyniosła 3,61 zł, a więc 7,22 %. Dla mnie jest to zwyczajne oszustwo i nie chodzi mi o te 2 zł ale o zasadę, bo 7, 2 % od np 1000 zł to już 72 zł itd.
Założę się, że Expekt dokonuje jakiś pokrętnych przeliczeń złotówek na funty potem Visa Int. funty na dolary itd..., ale CO MNIE TO OBCHODZI?
Trzeba gdzieś było uprzedzić, że wcale nie robicie transakcji w złotych, ale w innej walucie i kasa jest obciążana kilkoma innymi prowizjami. Przecież taniej wyszłoby zapłacenie kartą w walucie w jakiej rzeczywiście dokonujecie transakcji.
Ciekawe czy jak pracownicy Expektu płacą kartą w Anglii i suma jest w funtach to czy im ktoś dolicza 7,2 % prowizji? Pewnie by się nieco zdziwili.
Zatem uprzedzam wszystkich przed niekompetencją i lichwiarstwem Expekt.com. Pozdrawiam wszystkich
|
Do góry
|
|
|
|
#35870 - 17/04/2002 16:09
|
addict
Meldunek: 29/11/2001
|
Witam wszystkich grających i chciałbym w tym temacie ostrzec przed graniem w Expekcie 'MLB'. Od jakiegoś czasu grałem sobie progresją na Detroit i wszystko było w porządku (oczywiście przegrywałem  ). Więc wczoraj oczywiście postawiłem na Detroit którzy grali z Tampa Bay. Kibicowałem w nocy Detroit (heh masz szczęście DMK że dałeś to u porządnego bukmachera , bo tak też kibicowałbyś na darmo). Jakież było moje zdziwienie kiedy rano loguję się do Expekta a tam okazuje się że zakład anulowano. W wyjaśnieniach otrzymałem że nastąpiła pomyłka w druku i nie wystąpił dany pitcher czy jakoś tak. Zakład zawarty był około godziny 18 a spotkanie rozpoczęło sie o 1 w nocy więc mieli sporo czasu aby cofnąć 'pomyłkę w druku' ,ale niestety pomyłka została cofnięta ale po rozegranym spotkaniu .Heh jeszcze dostawiałem do systemu na Detroit koło 23 i wszystko było oki. Nie wiem jak na to patrzą inni ale ja czuje się oszukany lub co najmniej iż Expekt zagrał nie fair . Za 'pomyłki w druku' np Unibet kiedy mial kilka razy zamienione kursy potrafił zapłacić , ba raz nawet handicap dali +5,5 zamiast 0,5 w piłce i uznali później swój błąd. Niestety ale Expekt nie potrafił zachować się z honorem. Więc teraz ostrzeżenie dla wszystkich amatorów 'bejzbola' jeśli nie jesteście fachowcami i nie wiecie czy dany pitcher wystąpi w danym spotkaniu to lepiej nie stawiajcie bo może Was spotkać taka smutna sytuacja jak mnie. W Expekcie to wy musicie być ekspertami i sprawdzać czy aby nie nastąpiła 'pomyłka w druku' i wasz zakład w razie zwycięstwa nie zostanie anulowany. Ja w każdym bądź razie chyba jednak zrezygnuje z tego bukmachera i będe grał tylko u tych którzy potrafią zapłacić za swoje błędy. Kończe już ten przydługawy post i mam nadzieje że komuś się przyda to ostrzeżenie na przyszłość i nie będzie na darmo kibicował całą noc. Idę chyba na  iwo: bo mi się  uke: chce i jestem bardzo 
|
Do góry
|
|
|
|
#35871 - 17/04/2002 16:33
|
Pooh-Bah
Meldunek: 19/02/2001
|
Mi też zwrócili, po prostu nie wystapił zapowiadany pitcher. U wielu buków jest to normalna sprawa. Chyba w Gamebookers nie ma wyszczególnionych pitcherów, także tam trzeba uprawiać progresje.
|
Do góry
|
|
|
|
#35872 - 17/04/2002 16:35
|
Meldunek: 23/01/2001
|
No i znowu wystąpię jako adwokat Expekta (Bogge, jakiś bonus to mi się za to koniecznie należy  ). Ssebol nie masz racji. W tym przypadku akurat nie było żadnej pomyłki Expektu. Unieważnili zakład zgodnie ze swoim regulaminem ("wyznaczeni miotacze, muszą wyrzucić co najmniej po jednym rzucie, aby mecz został uznany za ważny"), który wypadałoby znać, jeżeli u nich grasz. Pitcher (miotacz) jest na tyle ważną postacią w baseballu, że większość bukmacherów uzależnia (tak jak Expekt) ważność zakładu od tego czy ten który powinien wystąpi. Akurat taki punkt ma na celu raczej ochronę gracza niż bukmachera, choć niektóre buki pozwalają ci przy postawieniu zakładu samemu zadecydować, czy chcesz aby w przypadku zmiany miotacza zakład pozostał jako ważny (co wydaje mi się zresztą najlepszym rozwiązaniem). Jest to zupełnie inna sytuacja jak np. unieważnienie zakładu z powodu błędnego kursu.
|
Do góry
|
|
|
|
#35873 - 17/04/2002 16:43
|
addict
|
Witam,
Gratuluję autorom powyższych postów inwencji twórczej.
Bigbrada
Czy byłbyś łaskaw i przekazał informacje w jakim banku jest wydana Twoja karta? Lichwiarski Expekt.com wyjaśni dlaczego z Twojej karty została pobrana wyższa niż powinna kwota.
Ssebol
Regulamin Expekt.com jest równy dla wszystkich - jeżeli nie wystąpił dany zawodnik, lub nastąpiła pomyłka w "druku", jest normalna sprawą zwrot w takim przypadku. Ciekawe jak zachowałbyś się typując odwrotnie....Wtedy przesłałbyś oburzony e-mail, że przecież ten pitcher nie był wystawiony, więc jakim prawem Ty - który typowałeś odwrotnie, masz na tym stracić.
Pozdrawiam w imieniu niekompetentnego i lichwiarskiego Expekt.com
bogge.
|
Do góry
|
|
|
|
#35874 - 17/04/2002 16:53
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 13/03/2001
|
No proszę! Nowy temat i od razu "mała nagonka" na mojego ulubionego Bukmachera pt: "Expekt". Ja tam nigy nie miałem z nimi problemów  Może dlatego że nie próbuje grać "okazji" u internetowych  :rolleyes: Pozdrawiam bogge'go i nadwornego adwokata uQs'a DJ SOSNA
|
Do góry
|
|
|
|
#35875 - 17/04/2002 17:00
|
addict
Meldunek: 29/11/2001
|
Przepraszam bardzo szanownego Boggego , Uq$ i Ufo że nie jestem tak wspaniałym ekspertem od Bassebala i grałem tylko na drużynę a nie na pitchera , od dziś zastosuję się już do Waszych wskazówek i przeniosę sobie kasę do Unibetu u którego nie trzeba być znawcą tego sportu i można stawiać na zespół bez pitchera. Ale fakt faktem że jak można było nie wiedzieć że P.Wilson nie wystapi w tym spotkaniu ,cholera przecież wszyscy o tym wiedzieli tylko nie ja . No nic trzeba sie przerzucic na jakiś prostszy sport bo ten jest chyba zbyt skomplikowany jak dla mnie. (Heh a ja naiwny myslalem ze mozna sobie grać w 'bejzbola' na statystyki i na drużyny)
|
Do góry
|
|
|
|
#35877 - 17/04/2002 17:20
|
Pooh-Bah
|
[QUOTE]Oryginalnie wysłał ssebol: Ale fakt faktem że jak można było nie wiedzieć że P.Wilson nie wystapi w tym spotkaniu ,cholera przecież wszyscy o tym wiedzieli tylko nie ja . No nic trzeba sie przerzucic na jakiś prostszy sport bo ten jest chyba zbyt skomplikowany jak dla mnie. (Heh a ja naiwny myslalem ze mozna sobie grać w 'bejzbola' na statystyki i na drużyny)[/QUOTE]Jesli o mnie chodzi to tez nie wiedzialem, bo jestem zupelnie Zielony. Poczekam trochę i pewnie nadejdzie taki dzien kiedy bede chwalil Expekt, iz zwrocili mi kase za brak piczera.
PS. Oczywiscie nie wiedzialem , ze Wilson nie wystapi, a nie o kwestie regulaminowe dotyczace MLB.
|
Do góry
|
|
|
|
#35879 - 17/04/2002 18:03
|
Anonymous
Unregistered
|
Transakcja została wykonana e-kartą z mBanku. Nadal twierdzę, że jest to albo 1.lichwiarstwo albo 2.niekompetencja. Albo Expekt pobrał tą kosmiczną prowizję, a dla mnie 7,22 % jest lichwiarstwem( jest to % roczny z lokat złotówkowych w Polsce), albo nieudolnie dokonał transakcji. W drugim wariancie Expekt najpierw przeliczył złotówki na funty czy cokolwiek sobie tam wymyślił. Później Visa Int. zgodnie ze swoimi przepisami przeliczyłaby te paciorki czy funty na dolary, bo Visa zawsze przelicza transakcje w walutach niekrajowych na dolary. I wtedy mBank nie ma wyjścia i z powrotem przelicza dolary na złotówki. Gdyby doszło do 2 przypadku świadczyłoby to o ignorancji Expekt.com i lekceważeniu klienta przez niepoinformawanie o absurdalnym przeliczaniu złotówek na ... złotówki. Trudno się wtedy dziwić prowizji skoro Expekt dawałby dodatkowo zarobić swojemu bankowi, Visie oraz mBankowi bez wiedzy klienta.
|
Do góry
|
|
|
|
#35880 - 17/04/2002 18:35
|
addict
|
Witam Ponownie,
Bigbrada
Skontaktowałem się osobiście przed chwilą z mBankiem, telefonując na jego infolinię 0801 362 265 i przedstawiając dokładnie Twoją, a raczej naszą sprawę - po Twoim przedstawieniu jej na Forum, uzyskałem następującą odpowiedź.
W przypadku kiedy transakcja karta kredytową dokonywana jest na konto firmy nie będącej rezydentem (Expekt.com nie jest rezydentem) mBank dokonuje PRZELICZENIA SUMY WPŁATY NA DOLARY PO DZISIEJSZYM KURSIE BRE BANKU, KTÓRY ODBYWA SIĘ JUŻ PO WYKONANIU TRANSAKCJI PRZEZ VISĘ INTERNATIONAL. Wynika to z ich przepisów bankowych i prawa obowiązującego w naszym kraju, oraz tabeli opłat
Sprawdziłem specjalnie Twoją transakcję w naszej bazie danych - lichwiarski i niekompetentny Expekt.com, pobrał z Twojej karty za transakcję 1.25 PLN, będące 2.5% kosztów wpłaty kartą kredytową, tak jak jest to napisane na naszej stronie Internetowej - ani mniej, ani więcej.... Jeżeli Pan sobie życzy, prześlę na Pana adres @ screen z tej transakcji.
Reasumując:
Bigbrada - Zanim kiedykolwiek wysuniesz (Pan) oskarżenia pod jakimkolwiek adresem, dobrze byłoby sprawdzić najpierw jak sprawa przedstawia się we własnym zakresie, (np. zadzwonić do mBanku), dopiero wtedy, mając całkowitą pewność co do swojej wypowiedzi i dysponując niezbitymi faktami, zamieszczać ją/oznajmić innym dochodząc swoich racji.
Osobiście również uważam iż suma jaka została pobrana przez mBank, jest za wysoka - wynika to jednak z wysokich kosztów opłat jakimi obarczani są klienci w Polsce, za korzystanie z dobrodziejstwa kart kredytowych (nawet jeżeli są wirtualne), ale niestety - koszty obsługi konta w Polsce, są niesamowicie wysokie.
Pozdrawiam
Niekompetentny i lichwiarski -
bogge
|
Do góry
|
|
|
|
#35881 - 17/04/2002 18:40
|
old hand
Meldunek: 01/11/2001
|
postanowilem zagrac w expekcie wplacilem w kredytb (wlasnie u mnie zalozyli  )juz pare setek w zlotych mam pytanie czy mozna cos przefaksowac czy wystarczy czekac i ile? jesli mozna faksowac to na jaki numer?? u mnie w kredytb placi 7 zl bylo 3,5 zl tanie wplaty, jest w zlotych ,darmowy przelew do domu , po Polsku no i jest boggy he zaczynam grac w expekcie 
|
Do góry
|
|
|
|
#35882 - 17/04/2002 18:45
|
Anonymous
Unregistered
|
Ok, w takim razie przepraszam za słowo lichwiarski. Pozostaje przy niekompetentny. Gdyby Expekt.com przed wdrożeniem złotówkowych wpłat kartami kredytowymi sprawdził jak wygląda prawo bankowe w Polsce, łatwo wpadłby na to, że wystarczy przyjmować wpłaty Visą w dolarach i problem zniknąłby i nie byłoby tej dyskusji. A tak klienci będą cięci po 7 % na transakcji i wszyscy będą biadolić jakie te banki niedobre.
|
Do góry
|
|
|
|
#35883 - 17/04/2002 19:01
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 13/03/2001
|
[QUOTE]Oryginalnie wysłał uQ$: [qb]No i znowu wystąpię jako adwokat Expekta (Bogge, jakiś bonus to mi się za to koniecznie należy  ). Ssebol nie masz racji. W tym przypadku akurat nie było żadnej pomyłki Expektu. Unieważnili zakład zgodnie ze swoim regulaminem ("wyznaczeni miotacze, muszą wyrzucić co najmniej po jednym rzucie, aby mecz został uznany za ważny"), który wypadałoby znać, jeżeli u nich grasz. Pitcher (miotacz) jest na tyle ważną postacią w baseballu, że większość bukmacherów uzależnia (tak jak Expekt) ważność zakładu od tego czy ten który powinien wystąpi. Akurat taki punkt ma na celu raczej ochronę gracza niż bukmachera, choć niektóre buki pozwalają ci przy postawieniu zakładu samemu zadecydować, czy chcesz aby w przypadku zmiany miotacza zakład pozostał jako ważny (co wydaje mi się zresztą najlepszym rozwiązaniem). Jest to zupełnie inna sytuacja jak np. unieważnienie zakładu z powodu błędnego kursu.[/qb][/QUOTE] [QUOTE]Oryginalnie wysłał bogge: [qb]Witam Ponownie, Skontaktowałem się osobiście przed chwilą z mBankiem, telefonując na jego infolinię 0801 362 265 Sprawdziłem specjalnie Twoją transakcję w naszej bazie danych - Expekt.com, pobrał z Twojej karty za transakcję 1.25 PLN, będące 2.5% kosztów wpłaty kartą kredytową, tak jak jest to napisane na naszej stronie Internetowej - ani mniej, ani więcej....
Bigbrada Zanim kiedykolwiek wysuniesz (Pan) oskarżenia pod jakimkolwiek adresem, dobrze byłoby sprawdzić najpierw jak sprawa przedstawia się we własnym zakresie, (np. zadzwonić do mBanku), dopiero wtedy, mając całkowitą pewność co do swojej wypowiedzi i dysponując niezbitymi faktami, zamieszczać ją/oznajmić innym dochodząc swoich racji.
Pozdrawiam
bogge[/qb][/QUOTE]====================================== Expekt.com 2 Vs 0 Kręcący nosem klienci ============================================== sędzia:DJ SOSNA Expekt.com: bogge (alfa i omega polskiego Expekt'u) uQs (nieoficjalny i charytatywny nadworny adwokat) Kręcący nosem klienci:??? ???
|
Do góry
|
|
|
|
#35885 - 17/04/2002 19:29
|
addict
|
Witam,
Oczywiście, żaden problem - zatrudnimy dodatkowy sztab prawników, aby dokładnie przestudiował prawo bankowe i wewnętrzne regulaminy banków (jest ich przecież zaledwie garstka w Polsce....cóż to tych kilkadziesiąt/sto?? Banków), i oczywiście na bieżąco będziemy monitorować czy aby kolejny Pan prezes, rada nadzorcza lub inne władcze ciało, nie zmieniło przypadkiem regulaminu wewnętrznego banku i tabeli opłat, (co przecież zdaża się niezmiernie rzadko, raptem 3-4 razy w roku na bank), następnie radośnie oznajmimy iż klienci którzy chcą dokonać wpłaty w PLN, nie mogą do nas wpłacać złotówek, gdyż przez naszą niekompetencję i brak możliwości zmiany prawa w Polsce ( o prawie bankowym nie wspomnę ), będą obciążeni prowizją narzuconą przez niewinne banki w naszym kraju, gdyż chcemy chronić Ich (np. P. Bigbrada) interesy, przed pobraniem prowizji przez bank.
Dlatego proszę iść do kantoru, kupić np. dolary i dokonać do nas wpłaty ( a co nas obchodzi że waluty zdrożały, przecież to nie my je kupujemy, tylko klient), poza tym, nas nie interesuje to że tutaj jest Polska i obowiązuje waluta znana powszechnie jako złoty i klienci chcą wpłacać i otrzymywać wypłaty w złotówkach. Przecież jest powszechnie stosowaną zasadą w Polsce, iż wszyscy posiadają konta walutowe - nie złotówkowe (bo i po co??)
Zaiste - jest to bardzo proste ze strony technicznej i szeroko praktykowane przez wszystkie instytucje i firmy nie będące rezydentami w naszym kraju. Wystarczy chcieć i poznać zaledwie garstkę aktów prawnych w naszym stabilnym, pozbawionym wszelkich niespodzianek systemie bankowym.
Oczywiście przekażę sugestie przedstawione w tej dyskusji przez Bigbradę, na naszym najbliższym plenum. Jednak nie mogę dać gwarancji czy niekompetetny Expekt.com, podoła zadaniu które już na samym poczatku "zawalił" nie znając tych wszem i wobec znanych faktów i aktów prawnych, obowiązujących w naszym pozbawionym wszelkich niespodzianek i niekompetentnych firm, kraju.
Pozdrawiam
Już sam nie wiem jaki -
bogge
|
Do góry
|
|
|
|
#35886 - 17/04/2002 19:48
|
old hand
Meldunek: 01/11/2001
|
sorki to co mozna cos przefaksowac czy wystarczy czekac?? jesli trzeba faksowac by dostac wczesniej to na jaki numer? ile trzeba czeka na kase by pojawilo w expekt?? dzieki
|
Do góry
|
|
|
|
#35887 - 17/04/2002 19:54
|
Pooh-Bah
|
[QUOTE]Oryginalnie wysłał toro: [qb]sorki to co mozna cos przefaksowac czy wystarczy czekac?? jesli trzeba faksowac by dostac wczesniej to na jaki numer? ile trzeba czeka na kase by pojawilo w expekt?? dzieki[/qb][/QUOTE]Wszystko wyjasnione na stronie Expekt'u oraz na forum (tu w okolo 10 miejscach conajmniej). Ps. Bogge masz racje, Polska nie jest "pepkiem" swiata... niestety 
|
Do góry
|
|
|
|
|
|