Przez ponad tydzień wszystko było OK. Przed chwilą włączam kompa, w pewnym momencie się zawiesił. Standard, pomyślałem. Jednak po resecie pojawia się następujące info: "Boot form CD/DVD: disk boot failure, insert system disk and press enter". Sprawdziłem na dwóch innych dyskach i pojawia się to samo info. W BIOSie zmieniłem też, żeby komp startował z HDD a nie z CD, a mimo to ciągle pojawia się ta sama informacja. O co kaman ?
wysypała się winda ,a przyczyną tego jest z byt wczesne wyłączenie kompa(odcięcie od prądu) zanim system zamknie się sam . Miałem tak kilka razy . możesz próbować naprawic zainstalowany system za pomoca windy na CD lub zrobić format i instalka windy od nowa .
Naprawa nie zawsze się udaje i zajmuje trochę czasu ,więc ja zawsze robię format i stawiam windę od nowa kwestia 15 min .
Ok, zakładam, że to problem z odtwarzaczem CD/DVD. Jak już wspomniałem zmieniłem sposób startu systemu z CD na HDD, ale przy włączaniu ciągle pojawia się ten sam komunikat. Może robię coś nie tak ? Da się jakoś trwale ominąć ten proces wykrywania CD/DVD przy starcie, żeby komp od razu startował z HDD ?
W biosie ustawiwasz First boot : HDD, second CD/DVD
sprawdź dobrze podłączenie dysku taśmy itp.
Ale jak miga kontrolka od HDD to znaczy ze dysk działa ,dostaję zasilanie .
Pozostaje kwestia software