Opcje tematu
#3605523 - 09/01/2010 03:52 Rozmowa kwalifikacyjna
Bartheezz Offline
addict

Meldunek: 19/01/2009
Panowie, prosze o rady, sugestie jak zrobic dobre wrazenie na pracodawcy? Moze znacie jakies sztuczki, zwroty grzecznosciowe, ktore wywarlyby dobre wrazenie na pracodawcy?

Do góry
Bonus: Unibet
#3605540 - 09/01/2010 03:56 Re: Rozmowa kwalifikacyjna [Re: Bartheezz]
Wychowany_Na_Nalewce Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 27/12/2003
Zacznijmy od tego, że wszystko zależy od tego na jakie stanowisko aplikujesz.

Do góry
#3605554 - 09/01/2010 04:06 Re: Rozmowa kwalifikacyjna [Re: Wychowany_Na_Nalewce]
hanele Offline
veteran

Meldunek: 13/01/2006
Jak zapytać o wynagrodzenie na rozmowie kwalifikacyjnej?
Jeśli wszystko przebiega w sposób satysfakcjonujący obie strony, pytamy, jaką pracodawca przewiduje pensję, honorarium, rodzaj i wysokość zapłaty. Zdarza się, że pracodawca specjalnie sam czeka na takie pytanie, bo jest ono jednym z elementów testu dla ewentualnego pracownika. To czy i jak spyta o warunki płacy, mówi pracodawcy, z kim ma do czynienia. Gdy ktoś w ogóle nie zada takiego pytania, może być uznany za osobę zbyt nieśmiałą, niezaradną, niedojrzałą. Przesadne skupienie się na wynagrodzeniu również nie jest atutem. Najlepsze jest spokojne, wyważone pytanie w końcowej fazie rozmowy. Nie jest niczym niewłaściwym podjęcie negocjacji na ten temat, jeśli widzimy wyraźne zainteresowanie pracodawcy naszą ofertą. Warto mieć wcześniej sprecyzowane własne oczekiwania i poprzeć je argumentami - doświadczenie, wykształcenie, poprzednie wynagrodzenie itp. Powoływanie się na trudną sytuację życiową, spłacanie kredytu itp. nie jest dobrym pomysłem. Również nie warto stawiać sprawy na ostrzu noża - to za mało, nie interesuje mnie. Lepiej rozstać się z ewentualnym pracodawcą przedstawiając swoje propozycje, co do oczekiwań płacowych - w ramach możliwości - i poprosić o ich rozpatrzenie, samemu zastrzegając sobie czas do namysłu. Wybierając się na rozmowę o pracy, dobrze jest znać stawki obowiązujące na danym stanowisku, w danej firmie. To pozwoli zorientować się w zamiarach pracodawcy. Rozmawiając o płacy, warto spytać nie tylko o stawkę wynagrodzenia wyjściową, ale i o ewentualne perspektywy. Ich realność trzeba już ocenić samemu.

Lisa Gutowska

Do góry
#3605790 - 09/01/2010 05:51 Re: Rozmowa kwalifikacyjna [Re: Bartheezz]
Bullet Offline
Marat Safin

Meldunek: 14/05/2005
Originally Posted By: Bartheezz
Panowie, prosze o rady, sugestie jak zrobic dobre wrazenie na pracodawcy? Moze znacie jakies sztuczki, zwroty grzecznosciowe, ktore wywarlyby dobre wrazenie na pracodawcy?

Na pewno załóż coś stosownego do sytuacji. Żadnych tam bluz itp. Oczywiście nie muszę chyba wspominać o takich aspektach jak brak gumy do żucia w buzi, ogolenie się itp. Pamiętaj, że pierwsze wrażenie jest bardzo ważne. Staraj się dużo uśmiechać i odpowiadać ładnie, spokojnie, rzeczowo pełnymi zdaniami. Zakładam, że na stanowisko na jakie aplikujesz jesteś odpowiednio merytorycznie przygotowany oraz dodatkowo posiadasz wiedzę o firmie, gdzie starasz się o pracę. Zwracaj dużą uwagę na przedstawienie swoich najsilniejszych stron i dużo o tym opowiadaj. Patrz rozmówcy prosto w oczy i nie wykazuj oznak zdenerwowania. Weź pod uwagę, że co drugi pracodawca będzie sobie wycierał mordę kryzysem więc nie stawiaj zbyt wygórowanych warunków finansowych (zawsze można poczytać jak kształtują się zarobki w danej branży jak nie masz doświadczenia). Zastanów się nad odpowiedzią na pytanie dlaczego właśnie Ciebie ma zatrudnić i dobrze to uargumentuj. W przypadku rozmowy kwalifikacyjnej zbiorowej tzw. assessment center bierz czynny udział w zadaniach i nie traktuj tego jako idiotyzm (choć moim zdaniem jest to często idiotyzm). Pamietaj, że powinieneś obronić się z tego co napisałeś w CV tak więc dobrze jak nie pisałeś tam głupot wink Mnie kiedyś np. na rozmowie o pracę w Meritum Banku gość zapytał jaki był temat mojej pracy magisterskiej i co z niej wynika smile Pomyśl o tym co możesz dać firmie i co zyska na zatrudnieniu Ciebie. Warto zawsze wspomnieć, że firma cieszy się dobrą opinia, daje szanse rozwoju pracownikom itp itd (oczywiście jeśli masz tam znajomych lub czytałes gdzieś tam opinie o niej bo mogą Cię zapytać na jakiej podstawie tak sądzisz). Nie bój się zadawać pytań i bądź komunikatywny. O swoich byłych pracodawcach mów tylko w superlatywach. Nie narzekaj, Ty Ty jesteś optymistą, dbasz o dobrą atmosferę współpracy i jesteś nastawiony na wyniki i sukces.
Powodzenia smile

Do góry
#3605879 - 09/01/2010 07:10 Re: Rozmowa kwalifikacyjna [Re: Bullet]
Piecia Offline
podwórkowy attaché

Meldunek: 23/11/2004
piwo mądrze i do rzeczy

a tak na marginesie mam pytanie czy ktoś korzystał z ogłoszeń w internecie i w ramach odpowiedzi został zaproszony na rozmowę lub chociaż jakiś telefon otrzymał w tej sprawie?

Do góry
#3605896 - 09/01/2010 07:23 Re: Rozmowa kwalifikacyjna [Re: Piecia]
Bebok Offline
Pooh-Bah

Meldunek: 02/06/2006
Ja przerabiałem. kilka faktów.
1. U mnie respond na poziomie ~5-10%
2. Ważne by wysyłać CV odrazu po ukazaniu się ogłoszenia. Szanse na to że ktoś przeczyta nasze CV gdy ogłosznei wisi juz 3 dni a nie jest to urząd publiczny jest bardzo mała. Większośc pracodawców już w ciągu pierwszego dnia dostaje wiecej CV niż potrzebuje i spokojnie z tej grupy może wybrać kilka osób spełniających wstępne kryteria i zaprosić na rozmowę, reszty się nie czyta.
(Chyba że mowa o jakiś wyższych stanowiskach to wygląda to oczywiście inaczej )
3. Nie wiem czy to norma,ale u mnie większość odpowiedzi/telefonów pojawiała się 2-3 tygdodnie po wysałniu CV. Nie wime skąd taki duzy poślizg.
Najlepiej jak znalazłem już obecną pracę, to tak po niecałym miesiącu, odbierałem przyjanjmniej jeden telefon z zaproszenim na rozmowę dziennie smile

Do góry
#3605900 - 09/01/2010 07:28 Re: Rozmowa kwalifikacyjna [Re: Bebok]
Piecia Offline
podwórkowy attaché

Meldunek: 23/11/2004
to trochę mnie uspokoiłeś bo ja od ponad 1,5 miesiąca coś tam wysyłam i póki co zero odzewu choć też to robię tego samego dnia od ukazania się danego ogłoszenia...

Do góry
#3607732 - 10/01/2010 01:24 Re: Rozmowa kwalifikacyjna [Re: Piecia]
Bartheezz Offline
addict

Meldunek: 19/01/2009
dziekuje za wypowiedzi wink
a jak wyglada sprawa z mimika twarzy? Caly czas mam byc usmiechniety? czy raczej pol na pol smile? i najwazniejsze co zrobic z rekoma ?? na kolana?

Do góry
#3608614 - 10/01/2010 04:50 Re: Rozmowa kwalifikacyjna [Re: Bartheezz]
lelu Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 13/11/2006
Mnie kiedys zapytal gosc o to jak sie robi drinka mohijto, tzn czy dodaje sie sok z cytryny wink
Mialem w cv wpisane, ze pracowalem jako barman. Koles mnie zaskoczyl, pozytywnie oczywiscie. Wiec tak jak juz napisane zostalo - badz pewien tego co masz w cv.

Nie trzymaj rak na kolanach bedziesz wygladal... glupio ;] Baadz zrelaksowany, ale bez przesady. Gestykulacja rekoma - o ile jest sensowna, to bardzo dobra sprawa. Takie moje odczucie

Do góry
#3608853 - 10/01/2010 05:46 Re: Rozmowa kwalifikacyjna [Re: lelu]
Tekken Offline
addict

Meldunek: 05/02/2009
Pokaż mu swoje kupony z weekendu.
Może okaże się że również typuje.
Dobre wrażenie gwarantowane.

Do góry
#3610522 - 11/01/2010 01:31 Re: Rozmowa kwalifikacyjna [Re: Tekken]
Bartheezz Offline
addict