Spotkanie: Thiemo de Bakker - Gael Monfils
Typ: Gael Monfils
Zawodnicy Ci nie spotkali się jeszcze na nawierzchni Hard. W meczu na Indoor Hard, zbliżonym do tego co będzie miało miejsce dziś padł wynik korzystny dla Francuza:
Gael Monfils - Thiemo de Bakker 6-3 6-2
Holender w pierwszej rundzie pokonał Lopeza, nie dając złamać się ani razu. Teraz jednak przyjdzie mu zagrać z dużo lepszym przeciwnikiem. Monfilis jest jednym z najlepszych graczy w defensywie w ATP, do tego dysponuje niezłym serwisem, jest bardzo atletycznym zawodnikiem i walczy o każdą piłkę. Z kolei główną siłą de Bakkera jest jego świetny serwis. Nie jestem jednak przekonany, że pozostałe elementy gry holendra są na tak dobrym poziomie na chwilę obecną, żeby przebić się przez mur obronny francuza. Fakt, że dla Holendra to najlepszy sezon w historii, zanotował awans do pierwszej 50stki i osiągnął kilka ciekawych wyników w tym sezonie. Ja bym jednak z wygranej z Lopezem za wiele nie wyczytywał. Hiszpan gra bardzo w kratkę, obecnie nie jest w dobrej formie pomimo niezłego miejsca w rankingu i co jakiś czas zalicza dużo większe wpadki przegrywając z zawodnikami dużo gorszymi od holendra. Najwyraźniej teraz był taki moment. De Bakker poza tym na nawierzchni Hard nie zanotował jeszcze wygranej z silnym zawodnikiem, która byłaby zaskakująca. Odniósł serię wygranych z przeciętnymi zawodnikami i jeszcze droga przed nim na tej nawierzchni by pokazać czy rzeczywiście będzie zagrożeniem. To wszystko nie jest dla mnie przekonujące by był po tak niskim kursie teraz. Z drugiej strony Monfilis ma za sobą mecz przetarcia. Francuz na hard jako faworyt nie przegrał w drugiej rundzie już trzy lata. Monfilis ma już doświadczenie na najwyższych szczeblach turniejowych. W ostatnich 10 meczach kategorii masters przegrał tylko trzykrotnie wliczając w to porażki z Nadalem i Djokovicem. Według mnie Monfilis jest kompletniejszym zawodnikiem i po prostu lepszym graczem. Do tego jego kurs bardzo fajnie się zmienił więc uważam, że warto zagrać.