#4130492 - 18/09/2010 12:53
Re: Ubezpieczenie OC
[Re: Piecia]
|
veteran
Meldunek: 18/11/2007
|
Zmień firmę to jedno z najdroższych firm ja ostanio miałem ubezpieczony samochód w BTA i tanio mnie to wynosiło taniej niż jak do nie dawna było w Compensie Z tego co spec mi namierzał, to niestety była najtańsza opcja. :|
|
Do góry
|
|
|
|
#4131933 - 19/09/2010 02:38
[Re: Vorspringer]
|
Pooh-Bah
Meldunek: 05/02/2009
|
Masakra z tym OC w tym roku. Za starego trupa (95 rocznik), poj. 1,6, duże miasto i 40% zniżek w HDI dowalili...prawie 900 zł. :-/ OC nie zalezy od rocznika auta. Bo co za roznica czy nowym czy starym kogos rozwalisz ja polecam allianz direct (inne ceny niz allianz) na stronie wyliczyc u mnie od lat najtaniej. Ale to wiadomo kazdy przypadek moze miec co innego najtanszego
|
Do góry
|
|
|
|
#4134491 - 20/09/2010 12:11
[Re: Synu]
|
veteran
Meldunek: 18/11/2007
|
Masakra z tym OC w tym roku. Za starego trupa (95 rocznik), poj. 1,6, duże miasto i 40% zniżek w HDI dowalili...prawie 900 zł. :-/ OC nie zalezy od rocznika auta. Bo co za roznica czy nowym czy starym kogos rozwalisz ja polecam allianz direct (inne ceny niz allianz) na stronie wyliczyc u mnie od lat najtaniej. Ale to wiadomo kazdy przypadek moze miec co innego najtanszego Nie zależy? To muszę Cię zmartwić. Pierwsze pytanie było: starsze, czy nowsze niż 12 lat?
|
Do góry
|
|
|
|
#4140506 - 24/09/2010 19:56
[Re: Ekspert Link4]
|
old hand
Meldunek: 27/11/2002
|
Nie porownujcie ubezpieczen tylko pod wzgledem ceny ale przede wszystkim patrzcie w ogolne warunki ubezpieczenia, co zawiera polisa, jakie sa odstepstwa, sumy ubezpieczenia. Poza tym teraz czekaja nas podwyzki OC, bo firmy ubezpieczeniowe dostaly po dupie: najpierw sroga zima, teraz powodzie, wiec musza sobie odbic straty. Barciu, Ogólne warunki ubezpieczenia polis OC są uregulowane przez ustawę o ubezpieczeniach obowiązkowych, dlatego, doszukiwanie się jakichkolwiek różnic między ogólnymi warunkami polis OC w różnych towarzystwach ubezpieczeniowych nie ma sensu. Suma ubezpieczenia wynosi obecnie 300 tys. euro w przypadku szkód na mieniu oraz 1,5 mln euro w przypadku szkód osobowych. Jeżeli chodzi o tzw. wyłączenia (czyli sytuacje w których część sumy odszkodowania lub jej całość przechodzi na sprawcę) to również i ten obszar reguluje ustawa. Dlatego we wszystkich towarzystwach wyłączenia przy OC są takie same. Jedyne, co może różnić ofertę OC to programy gratisowe dodawane przez niektóre towarzystwa do tej polisy. Ale co ważne: nie wpływają one na zakres samego OC. -- Ekspert Link4 informuje, udziela porad i odpowiada na pytania internautów związane z ubezpieczeniami motoryzacyjnymi. Ekspercie sprawdz gorne sumy odpowiedzialnosci bo od ponad pol roku sa one sporo wyzsze.
|
Do góry
|
|
|
|
#4140510 - 24/09/2010 20:02
[Re: barciu]
|
old hand
|
qbasmuggy ma racje. Takze w 99,99% klient musi wykupic polise OC na rok. natomiast AC to juz mozna dowolnie. Poza tym dobra rada dla was  Nie porownujcie ubezpieczen tylko pod wzgledem ceny ale przede wszystkim patrzcie w ogolne warunki ubezpieczenia, co zawiera polisa, jakie sa odstepstwa, sumy ubezpieczenia. Poza tym teraz czekaja nas podwyzki OC, bo firmy ubezpieczeniowe dostaly po dupie: najpierw sroga zima, teraz powodzie, wiec musza sobie odbic straty. Na rynku panuje konkurencja, nic chyba nie wiadomo o zmowie. Podnoszenie cen powoduje odplyw klientow, obnizanie przyplyw ale za cos trzeba potem usuwac szkody. Szkody maja byc elementem prowadzonej dzialalnosci, a strata/zysk wypracowuje sie poprzez wlasciwe szacowanie ryzyka. Firma podwyzszajac skladki moze obudzic sie bez klientow.
|
Do góry
|
|
|
|
#4140511 - 24/09/2010 20:04
[Re: devlin]
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 26/06/2003
|
ja mam w PZMocie i placilem 1800zl samego OC - masakra - niby jedno z tanszych, komplet OC + AC chcieli kolo 4 tys dodam, ze znizki 20% CYRK!!
|
Do góry
|
|
|
|
#4140520 - 24/09/2010 20:10
[Re: barciu]
|
old hand
|
qbasmuggy ma racje. Takze w 99,99% klient musi wykupic polise OC na rok. natomiast AC to juz mozna dowolnie. Poza tym dobra rada dla was  Nie porownujcie ubezpieczen tylko pod wzgledem ceny ale przede wszystkim patrzcie w ogolne warunki ubezpieczenia, co zawiera polisa, jakie sa odstepstwa, sumy ubezpieczenia. Poza tym teraz czekaja nas podwyzki OC, bo firmy ubezpieczeniowe dostaly po dupie: najpierw sroga zima, teraz powodzie, wiec musza sobie odbic straty. OC porównujesz tylko pod względem ceny, chyba że chcesz polisę z wyższymi sumami odpowiedzialności niż przewiduje ustawa. ( nie licząc "darmowych" assistance itp) W przypadku przewidywanej szybkiej sprzedaży auta polisę trzeba wykupić na rok ( prócz wyjątków) ale płatność rozbić na jak największą liczbę rat, standardowo 2, ale niektóre firmy oferują większą liczbę rat. Po sprzedaży o dalsze płatności martwi się nabywca o ile nie wypowie polisy.
|
Do góry
|
|
|
|
#4140523 - 24/09/2010 20:13
[Re: HAGIi]
|
old hand
|
ja mam w PZMocie i placilem 1800zl samego OC - masakra - niby jedno z tanszych, komplet OC + AC chcieli kolo 4 tys dodam, ze znizki 20% CYRK!! W OC nie ma sentymentów szuka się najniższej ceny. Różnice są kolosalne. Standardowo firmy mają zwyżki za wiek 25 lat, ale niektóre nawet 29 ( PZMTU 28 lat).
|
Do góry
|
|
|
|
#4147759 - 29/09/2010 07:20
[Re: Ekspert Link4]
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 18/11/2004
|
Nie porownujcie ubezpieczen tylko pod wzgledem ceny ale przede wszystkim patrzcie w ogolne warunki ubezpieczenia, co zawiera polisa, jakie sa odstepstwa, sumy ubezpieczenia. Poza tym teraz czekaja nas podwyzki OC, bo firmy ubezpieczeniowe dostaly po dupie: najpierw sroga zima, teraz powodzie, wiec musza sobie odbic straty. Barciu, Ogólne warunki ubezpieczenia polis OC są uregulowane przez ustawę o ubezpieczeniach obowiązkowych, dlatego, doszukiwanie się jakichkolwiek różnic między ogólnymi warunkami polis OC w różnych towarzystwach ubezpieczeniowych nie ma sensu. Suma ubezpieczenia wynosi obecnie 300 tys. euro w przypadku szkód na mieniu oraz 1,5 mln euro w przypadku szkód osobowych. Jeżeli chodzi o tzw. wyłączenia (czyli sytuacje w których część sumy odszkodowania lub jej całość przechodzi na sprawcę) to również i ten obszar reguluje ustawa. Dlatego we wszystkich towarzystwach wyłączenia przy OC są takie same. Jedyne, co może różnić ofertę OC to programy gratisowe dodawane przez niektóre towarzystwa do tej polisy. Ale co ważne: nie wpływają one na zakres samego OC. Zakres ubezpieczenia, sumy ubezpieczenia, wyłączenia itp to oczywiście tyczy się dobrowolnych ubezpieczeń. OC to inna bajka. Korver ubezpieczyles juz auto? Jak nie to odezwij sie na priv.
|
Do góry
|
|
|
|
#4149243 - 30/09/2010 18:05
[Re: _Korver_]
|
old hand
|
|
Do góry
|
|
|
|
#4160348 - 07/10/2010 02:29
[Re: Szewa]
|
Knockin' On Heaven's Door
Meldunek: 21/03/2007
|
[quote=Szewa] samo OC wyjdzie pewnie koło 1800 zeta......a co do AC to podaj chociaz cenę auta 60 klocków to za pakiet możesz liczyć w granicach od 7 000 wzwyż 
|
Do góry
|
|
|
|
|
|