#4929401 - 20/09/2011 16:25
Re: Kibice [9]
[Re: Bzyku]
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 27/05/2007
|
Żebyś się nie zdziwił jak na trybunach zasiądą tylko fani tańca z gwiazdami, siatkówki i piłki nożnej co najwyżej na poziomie tvn vs. politycy.
Polska - Niemcy  Jak było, wszyscy widzieli. gdyby ktos prowadzil doping, to by bylo calkiem inaczej. tyle ze kibice lechii sie wypieli na klub kibica, a ten klub kibica nie potrafi nic zorganizowac, chociaz wzial pelno kasy za karty kibica.
|
Do góry
|
|
|
|
#4929814 - 20/09/2011 20:32
[Re: Conrad]
|
Pooh-Bah
Meldunek: 02/06/2007
|
Jak nie rozumiesz to już nigdy nie zrozumiesz, bo o takim wyjeździe za swoją drużyną pewnie możesz tylko pomarzyć.
|
Do góry
|
|
|
|
#4930699 - 21/09/2011 02:49
[Re: piter013]
|
Pooh-Bah
Meldunek: 08/01/2008
|
|
Do góry
|
|
|
|
#4930919 - 21/09/2011 03:56
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 04/06/2003
|
Trochę abstrahując od stricte kibicowskich tematów, bo właśnie przeczytałem, że Maor miłością do Polski zapałał  Jak to jest, ale tak w miarę sensownie, jakoś nie wiem systemowo, konkretnie, kiedy ktoś waszym zdaniem "jest" Polakiem, godnym reprezentacji. Bo ja na dzisiaj mam taki bardzo ambiwalentny stosunek, ciężko mi się określić, kiedy może grać w reprezentacjia kiedy nie. 1. Kiedy czuje się Polakiem? Ciężkie do ogarnięcia, udowdonienia, tu mam najbardziej mieszane uczucia, vide Roger, Olidasebe, niespełniony Arboleda, tu jestem raczej zdecydowanie przeciw. 2. Odlegli przodkowie, Obraniak, Perquis, Aquafresca  tu już ciężko mi się jednoznacznie określić, ale raczej przeciw 3. Rodzice/rodzic Polacy/Polak, żyjący za granicą. Tu już nie mam nic przeciwko, bo uważam, że jednak "linia krwi" jak najbardziej upoważnia do reprezentowania Polski, a motywacja czy też powody wyboru Polski schodzą dla mnie na drugi plan, czasem nasi "prawdziwi" polscy piłkarze mniejszą chęć do gry w sparingach na przykład przedstawiają. Dla mnie tacy piłkarze to jednak Polacy i raczej się cieszyć trzeba, że Polskę chcą sławić, założyć to optymistycznie i nie przeżywać rzekomego koniunkturalizmu. 4. W reprezentacji mogą grać tylko efekty polskiej myśli szkoleniowej, w Polsce wychowani i piłkarsko stworzeni, jako że popieram opcję 3, z tą się nie zgadzam  Z ciekawości pytam aby sobie usystematyzować w głowie, dlaczego i kiedy ludzie są przeciwko tkaim piłkarzom.
|
Do góry
|
|
|
|
#4930986 - 21/09/2011 04:35
[Re: Coronach]
|
Blade Runner
Meldunek: 04/05/2004
|
Moje postrzeganie Polaka polega raczej na selekcji negatywnej niż na jakiejś definicji warunków do spełnienia.
Dla mnie podstawą by o kimś mówić, że jest Polakiem jest to by ten ktoś znał język polski. Mniej lub bardziej biegle, ale znał. Co to za Polak, który nie zna własnego języka? Jednego z najważniejszych wyznaczników tożsamości narodowej.
To na starcie dyskwalifikuje takich ludzi jak: Perquis czy Obraniak
* * *
Poza tym kwestia wyboru. Jeśli ktoś czuje się Polakiem, chce reprezentować Polskę to powinien ją reprezentować od początku.
Dla mnie postawa ludzi pokroju Polanskiego, Perquisa, Obraniaka jest nie do przyjęcia.
Pierwszym pytaniem do takiego nawróconego Polaka powinno być:
- Grałeś wcześniej w reprezentacji młodzieżowej. - Tak, we francuskiej/niemieckiej/izraelskiej. - To do widzenia. Już dokonałeś wyboru.
Jeśli ktoś czuje się Polakiem to powinien od początku Polskę reprezentować. Smolarek czy Matuszczyk są takimi przykładami.
* * *
Już nie wspomnę o postawie jaką zaprezentował Polanski, który twierdził, że czuje się Niemcem nie Polakiem. A potem jak dotarło do niego, że zagramy na EURO to "przypomniało" mu się kim niby jest. Hipokryzja i obłuda za którą powinien dostać kopa w dupę takiego, że w Himalaje by doleciał.
* * *
Generalnie to kwestia indywidualna dla każdego z osobna. Tutaj piszę tylko o przypadkach posiadania polskich korzeni. W przypadku ludzi pokroju Rogera, Arboledy i Olisadebe to w ogóle nie ma o czym gadać. Ci panowie mają z Polską wspólnego tylko to, że tu pracują/pracowali i im się ewentualnie spodobało. No dobra, Olisadebe wziął sobie jeszcze Polkę za żonę - co nie czyni z niego Polaka.
Mimo wszystko Olisadebe był powszechnie tolerowany (choć raczej nie akceptowany) pewnie ze względu na to, że był pierwszy i jego obecność w kadrze stanowiła nieznaną wcześniej ciekawostkę. No i zdecydowanie dał bardzo dużo naszej kadrze.
No i Melikson - znowu się zaczęło. Ja nie wierzę w jego chęć do gry dla Polski. Uważam, że to tylko jego gra, żeby wymusić powołanie dla siebie do reprezentacji Izraela. Zresztą z powodów przytoczonych wyżej (występy dla Izraela) dla mnie osobiście ten gość jest nie do przyjęcia jeśli chodzi o grę w reprezentacji Polski.
|
Do góry
|
|
|
|
#4931031 - 21/09/2011 05:36
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 29/07/2007
|
Moje postrzeganie Polaka polega raczej na selekcji negatywnej niż na jakiejś definicji warunków do spełnienia.
Adebayora też byś w reprezentacji nie chciał jakby urodził się w Warszawie bo jego matka i ojciec by handlowali podróbami na stadionie Xlecia? ;p Jest Nigeryjczykiem gra dla Togo ale kibice Togo chyba nie mają mu tego za złe. Ja grałem kiedyś z gościem który był murzynem a mówił lepiej po polsku niż połowa kumatych organizujących atmosferę na stadionie w czasie meczów reprezentacji. Nie dość że gość się chyba w Katowicach urodził to jeszcze był czarny i po śląsku zaciągał grał chyba nawet w młodzieżówkach reprezentacji Polski. Ale pewnie 90% słynnego najkumatszego forum kibicowskiego w Polsce odmówiło by mu prawa gry w reprezentacji Polski bo czarny. Ciekawe czy podobne obiekcje do polskich mają u ruskich bo u nich kiedyś to rodowici Rosjanie z 20% składu stanowili teraz pewnie z 40%. Nawet najwięcej meczów u nich w reprezentacji Ukrainiec Onopko rozegrał. Aż dziwne że nikt polskich reprezentantów nie szuka za wschodnią granicą bo jak wiadomo tam Polaków nie mało.
|
Do góry
|
|
|
|
#4931092 - 21/09/2011 13:53
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 02/09/2006
|
Ultra, już się nudny stajesz. Bzyku wyczerpał temat.
|
Do góry
|
|
|
|
#4931859 - 21/09/2011 21:41
|
Carpal Tunnel
|
Co do Rosji i byłych krajów satelickich to bardziej skomplikowana sprawa ze względu na duże przemieszanie narodowości na tych terenach. Polska jest krajem narodowościowo jednolitym i u nas takich problemów na szerszą skalę raczej nie ma.
Jest krajem narodowościowo jednolitym ale dlatego że sztucznie stworzono jednolitość przez Stalina: "W okresie międzywojennym (lata 1918-1939) w granicach II Rzeczpospolitej mieszkało 11,3 mln osób innej niż polska narodowości, co stanowiło 35% ogółu (dane z 1931 r.)" Ile jest ich teraz z 0,3mln bo z miast takich jak Szczecin czy Gdańsk w których przed wojną rozpętaną przez chorego umysłowo malarza Polacy byli mniejszością po wojnie wysiedlono ludzi mieszkających tam od pokoleń i zasiedlono Polakami ze wschodu. Poza tym nie wiem czemu hałas się zrobił jak dopiero do reprezentacji piłki nożnej zaczęto brać jakiś cudzoziemców. Przecież od lat w Polskiej reprezentacji koszykarzy, pingpongistek,żużlowców czy zawodników MMA w barwach Polski występują ludzie w ogóle nie związani z Polską w żaden sposób i niemający ani jednego polskiego przodka.
|
Do góry
|
|
|
|
#4931971 - 21/09/2011 22:18
|
Carpal Tunnel
|
"Według szacunkowych danych poza granicami Polski mieszka od 14 do 17 mln Polaków, głównie w Stanach Zjednoczonych (6-10 mln osób), Niemczech (ok. 1,5 mln), Brazylii (ok. 1 mln), Francji (ok. 1 mln), Kanadzie (ok. 600 tys.), Białorusi (400 tys.-1 mln), Ukrainie (300-500 tys.), Litwie (250-300 tys.), Wielkiej Brytanii (ok. 150 tys.), Australii (130-180 tys.), Argentynie (100-170 tys.), Rosji (ok. 100 tys.), Czechach (70-100 tys.) i Kazachstanie (60-100 tys.)." Biorąc więc takie dane pod uwagę mamy prawie 40% Polaków którzy mniej lub bardziej identyfikują się z krajem a nie są jego mieszkańcami. Kiedyś rozmawiałem z gościem który twierdził że każdy o polskich korzeniach a grający w reprezentacji innego kraju to zwykły zdrajca ojczyzny jak Trochowski, Radziński czy Podolski. Za Beenhakkera wszyscy się do niego pruli że nie powołuje młodych talentów z zagranicy i trafiają do obcych reprezentacji teraz za Smudy jest wielkie halo że takich się powołuje, fakt przesadza bo samych takich wynajduje. Jeden ich nie powoływał wcale było źle drugi ich powołuje wszystkich i też jest źle .
|
Do góry
|
|
|
|
#4932003 - 21/09/2011 22:36
[Re: ultra1978]
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 05/08/2009
|
"Według szacunkowych danych poza granicami Polski mieszka od 14 do 17 mln Polaków, głównie w Stanach Zjednoczonych (6-10 mln osób), Niemczech (ok. 1,5 mln), Brazylii (ok. 1 mln), Francji (ok. 1 mln), Kanadzie (ok. 600 tys.), Białorusi (400 tys.-1 mln), Ukrainie (300-500 tys.), Litwie (250-300 tys.), Wielkiej Brytanii (ok. 150 tys.), Australii (130-180 tys.), Argentynie (100-170 tys.), Rosji (ok. 100 tys.), Czechach (70-100 tys.) i Kazachstanie (60-100 tys.)."
Całkowicie w OT. Ale te dane to jakas kompletna bzdura,w dodatku rozbieznosci rzedu 4 milionów !? 150 tysiecy w UK ? Chyba w samym Londynie. Ta liczba to spokojnie 700-800 tys. W USA ,tylko oficjalna liczba to ponad 9 mln,szacunkowo ponad 10.5 miliona.Ukraina szacunkowo to prawie milion Polaków. Niemcy 2 miliony oficjalnie.
|
Do góry
|
|
|
|
#4932059 - 21/09/2011 23:03
[Re: ultra1978]
|
Blade Runner
Meldunek: 04/05/2004
|
Za Beenhakkera wszyscy się do niego pruli że nie powołuje młodych talentów z zagranicy i trafiają do obcych reprezentacji teraz za Smudy jest wielkie halo że takich się powołuje, fakt przesadza bo samych takich wynajduje. Jeden ich nie powoływał wcale było źle drugi ich powołuje wszystkich i też jest źle . Ale ty porównujesz gówno do miodu  Jak sam wspomniałeś tam była mowa o młodych talentach. Gościach, którzy mają kilkanaście lat i trenują gdzieś w młodzieżówkach dobrych klubów. To na nich był nacisk na PZPN by nie olewał ich i "przypominał" im o wyborze naszej kadry. By związek pomagał im w różnych sytuacjach także finansowo. Nieraz było słychać o sytuacjach gdzie chłopak X mieszkający w Niemczech chce grać dla Polski, ale rodziców nie stać było na to by syn mógł co jakiś czas jeździć do Polski na jakieś konsultacje czy obozy (chyba nie zawsze jest wszystko na koszt związku). I takie tam wydawałoby się prozaiczne sprawy. To, że PZPN ma to głęboko w dupie i ma do zaoferowania jedynie proporczyk związku to już inna kwestia. Generalnie - mowa o ludziach, którzy dopiero wkraczają w seniorską piłkę. Chodziło o to by ich brać do młodzieżówek, żeby nie reprezentowali barw innych krajów. A tymczasem my bierzemy odpady, które całe lata funkcjonowały poza Polską. Reprezentowali barwy obcych państw w reprezentacjach młodzieżowych. Identyfikowali się z innymi krajami. Dopiero jak się zorientowali, że są za słabi by zaistnieć w dorosłych reprezentacjach to przypomnieli sobie o polskich korzeniach (Obraniak, Perquis, Polanski). Taki Koscielny też przez jakiś nie wiedział czy uda mu się przebić czy nie. Jak tylko miał na horyzoncie kontakt z Arsenalem, to przypomniało mu się, że on jednak się nie czuje Polakiem. Takich "Polaków" to ja nie chcę i w dupie mam, że mają obywatelstwo. Reprezentowanie narodu to coś więcej i do trzeba trzeba odpowiedniej postawy.
|
Do góry
|
|
|
|
#4932073 - 21/09/2011 23:09
[Re: TriumfWoli]
|
Carpal Tunnel
|
Całkowicie w OT. Ale te dane to jakas kompletna bzdura,w dodatku rozbieznosci rzedu 4 milionów !?
150 tysiecy w UK ? Chyba w samym Londynie. Ta liczba to spokojnie 700-800 tys. W USA ,tylko oficjalna liczba to ponad 9 mln,szacunkowo ponad 10.5 miliona.Ukraina szacunkowo to prawie milion Polaków. Niemcy 2 miliony oficjalnie.
"Raport o sytuacji Polonii i Polaków za granicą 2009" to dane z oficjalnego raportu polskiego MSZ a nie mojego przypuszczenia chyba że w MSZ nas kłamią. Ale to dane z oficjalnego raportu MSZ pt"
|
Do góry
|
|
|
|
#4932153 - 21/09/2011 23:50
|
"I'll slip an extra shrimp on the barbie for you"
Meldunek: 14/11/2000
|
Takich "Polaków" to ja nie chcę i w dupie mam, że mają obywatelstwo. Reprezentowanie narodu to coś więcej i do trzeba trzeba odpowiedniej postawy. Rzecz w tym, że jest to absolutnie nieistotne czy Ty masz w dupie czy ktoś jest obywatelem. Jeśli jest obywatelem, czyli Polakiem, i jest dobry i chciałby reprezentować Polskę, czyli przydałby się Reprezentacji, to dawać go tu. To pierwsze da się załatwić jeśli jest jakieś powiązanie rodzinne z krajem, lub w ramach wyjątku wystąpić o to do Kancelarii Prezydenta... gorzej natomiast z tym drugim, z umiejętnościami piłkarskimi. Nie oszukujmy się, wielu naszych grajków bardziej patrzy na pieniądze niż na reprezentowaniu kraju. Kiedyś nawet publicznie w bezczelny sposób jeden powiedział do mediów coś w stylu "Orzełek też się liczy, ale gdzie są nasze pieniądze" czy coś takiego. Za samo "Orzełek też się liczy" powinien zostać wyjebany z kadry, ale jak widać nikt się z tym zbytnio nie przejął... Akurat w przypadku Meliksona nie sądzę by się w ogóle przydał, i jeśli polujemy na talenty na tym poziomie to chyba szkoda czasu na to.
|
Do góry
|
|
|
|
#4932421 - 22/09/2011 01:26
|
antimadrista
Meldunek: 06/01/2005