#4994371 - 26/10/2011 18:39
Re: Alternatywa dla Allegro.. - ktoś czegoś używa?
[Re: kazow]
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 03/10/2001
|
nom tylko tak jak pisałem towar z Wólki nie nadaj sie do netu, bo Polacy którzy handluja na Wólce wrzucaja na allegro po tej samej cenie i zabijaj rynek
i mas zpotem np 1000 par butów na allegro i przebij sie ze swoimi, jak on po cenie tej samej co tobie wystawia
to sie nazywa psucie rynku dopiero Dlatego dziś należy sprzedawać nie towar, który jest zajechany cena, a usługi dodatkowe, może montaż, fachowa doradę.. Ogólnie jest naprawdę ciężko, bo WSZYSTKO spłyciło się do ceny. Ja np. mam sklep z ciuchami, nie jest źle, ostatnio jest nawet dobrze.. Tylko żeby Ci ludzie tak nie wydziwiali 
|
Do góry
|
|
|
|
#4994378 - 26/10/2011 18:43
[Re: Self-Confident]
|
Carpal Tunnel
|
a moze wiecie co sie oplaca z Wegier lub Slowacji sprowadzac, bo mam tam zaufanych przyjaciol? Ze swojej branży to ciuchy z Budapesztu biorą.. Ale jest tego masa.
|
Do góry
|
|
|
|
#4994384 - 26/10/2011 18:45
[Re: Self-Confident]
|
Carpal Tunnel
|
wwwujek widze, ze Ty to sie wszystkim zajmujesz No, może wszystkim nie, ale sporo tego.. Tylko wszystko to jest hmm.. mało obsługowe, starcza mi na to czasu. Sklepem zajmuje się moja Pani, ja tylko towar. W RTV AGD mam etat. Biuro działa online.. Daję radę.
|
Do góry
|
|
|
|
#4994682 - 26/10/2011 22:02
[Re: Jakubosiu]
|
Carpal Tunnel
|
Budapest , Praga chujowy towar gorszej jakości niż w Wólce Masz te foty dla mnie? ;p
|
Do góry
|
|
|
|
#4995750 - 27/10/2011 03:35
[Re: wwwujek]
|
Pooh-Bah
Meldunek: 07/03/2004
|
No niestety internet/allegro strasznie psuje rynek (sprzedającym). Mam dostęp do pewnych rzeczy, można powiedzieć, że z RTV itp. ceny VIP(a nawet mniejsze), a jak wejdę na allegro to po odjęciu kosztów/podatku itd. może z 3zł miałbym na produkcie(a produkty nie schodzą po 1000 sztuk tygodniowo)... więc dla późniejszych problemów/gwarancji itd. to zdecydowanie szkoda zachodu. Wiadomo, niektórymi rzeczami można wygrać nie ceną, lecz np. obsługą klienta ale tu niestety najpierw trzeba kasy "trochę" na marketing wydać bo obecnie "przeciętny" użytkownik/klient ma podobną procedurę do tej: - allegro = cena - allegro = ocena sprzedającego (choć i tu na negatywy mało kto patrzy-później płacz) - ceneo itp. = cena (a tak dla sprawdzenia czy przypadkiem w jakimś euro rtv itp. nie ma taniej, a nawet jak minimalnie drożej to lepiej tam bo blisko, jakość obsługi itd.) - jeśli zdecydowanie drożej to dopiero pukają do mniej znanych sklepów (tylko czy da się być tańszym od powyższych i jeszcze na tym zarobić?  ) Jednym słowem TRAGEDIA  Po mojemu aktualnie sklep/sprzedaż internetowa to tylko i wyłącznie nisza, tylko jaka?  
|
Do góry
|
|
|
|
#4996013 - 27/10/2011 16:22
|
Carpal Tunnel
|
Na gumtree nie mogę dać takich ogłoszeń jak na tablicy Jak w treści pojawia się adres www (np. z opisem producenta) to mi odrzuca.. Co ciekawe, jedno ogłoszenie przeszło, ale do moderacji, więc pewnie zostanie skasowane.. A na tablica.pl luz.. @Self: jesteś specem od www, jak można sprawdzić liczbę odwiedzin tablica.pl do innych podobnych serwisów? Kiedyś była zdaje się jakaś alexa, ale teraz chyba jest płatna..
|
Do góry
|
|
|
|
#4996029 - 27/10/2011 16:43
|
Pooh-Bah
Meldunek: 20/12/2008
|
Aleza nie mowi prawdy poniewaz zliczane sa odwiedziny tylko tych osob ktore maja do niej wtyczke, lub jakaa inna powiazana z SEO. Pewnie wiekszosc z Was nie ma bo nie potrzebujecie.
Nie da sie dowiedziec o dokladna liczbe odwiedzin, jesli dany serwis sam nie upubliczni takich statystyk. Szukalbym czegos jeszcze na gemius.pl
|
Do góry
|
|
|
|
#4996088 - 27/10/2011 17:13
|
Carpal Tunnel
|
Panowie (szczególnie sprzedający na Allegro), a co myślicie o wystawianiu aukcji, a nie ceny "kup teraz"?
Biorąc pod uwagę potencjał Allegro, byłbym skłonny zapłacić za wystawienie dla.. reklamy. Wystawię cenę jaka mnie interesuje, ale jako aukcję.
Nie mam doświadczenia z Allegro i nie wiem co oni robią w przypadku, kiedy każdą aukcję będę ściągał ostatniego dnia..
|
Do góry
|
|
|
|
#4996329 - 27/10/2011 19:50
|
Carpal Tunnel
|
@kazow: Nie wiem czy dobrze się zrozumieliśmy..  TV kosztuje dla końcowego klienta 2199,- wystawiam aukcję właśnie za tyle, bez ceny kup teraz.. Aukcja na 14 dni. Płacę za wystawienie. Widzę ile osób mnie ogląda, ile obserwuje, dodaje w opisie info, że mam inne sprzęty, są dane kontaktowe itp.. Czyli reklama. Pozostaje problem, kiedy będę ściągał aukcje na jakiś czas przed końcem. Obawiam się, że ktoś z Allegro się wkurzy i pozbędę się konta z pozytywami  Zgodne z regulaminem to czy nie?
|
Do góry
|
|
|
|
#4996344 - 27/10/2011 19:59
|
Tenis Trader
Meldunek: 09/02/2003
|
6.12. Sprzedający może w każdym czasie zamknąć Aukcję, wówczas zwycięzców Aukcji ustala się według stanu na chwilę zamknięcia Aukcji. Jeżeli w trakcie Aukcji nastąpiła kradzież lub zniszczenie Towaru, Sprzedający w drodze wyjątku może zamknąć Aukcję bez ustalania jej wyniku (tj. nie ustala się zwycięzcy Aukcji), uprzednio odrzucając wszystkie złożone przez Licytantów oferty. Długo nie pociągniesz tym sposobem.
|
Do góry
|
|
|
|
#4996348 - 27/10/2011 20:02
[Re: Goget]
|
Carpal Tunnel
|
6.12. Sprzedający może w każdym czasie zamknąć Aukcję, wówczas zwycięzców Aukcji ustala się według stanu na chwilę zamknięcia Aukcji. Jeżeli w trakcie Aukcji nastąpiła kradzież lub zniszczenie Towaru, Sprzedający w drodze wyjątku może zamknąć Aukcję bez ustalania jej wyniku (tj. nie ustala się zwycięzcy Aukcji), uprzednio odrzucając wszystkie złożone przez Licytantów oferty. Długo nie pociągniesz tym sposobem. Jasna sprawa, że wolałbym tego nie robić.. Z Allegro jest tak, że ma mega rozgłos, ale jest przy tym mega drogie.. Niby normalne prawo rynku, ale mi przeszkadza ;-p
|
Do góry
|
|
|
|
#4996351 - 27/10/2011 20:03
[Re: sHybki]
|
Carpal Tunnel
|
To moze lepiej ustawic taką cenę zeby nikt nie zalicytował bo cena byłaby za duża. Zamknąć aukcję przed czasem możesz z dwóch powodów albo towar uległ uszkodzeniu albo został skradziony. Ale jak ustawię wysoka cenę to wyjdę na.. drogiego 
|
Do góry
|
|
|
|
#4996509 - 27/10/2011 21:51
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 18/11/2004
|
@kazow: Nie wiem czy dobrze się zrozumieliśmy..  TV kosztuje dla końcowego klienta 2199,- wystawiam aukcję właśnie za tyle, bez ceny kup teraz.. Aukcja na 14 dni. Płacę za wystawienie. Widzę ile osób mnie ogląda, ile obserwuje, dodaje w opisie info, że mam inne sprzęty, są dane kontaktowe itp.. Czyli reklama. Pozostaje problem, kiedy będę ściągał aukcje na jakiś czas przed końcem. Obawiam się, że ktoś z Allegro się wkurzy i pozbędę się konta z pozytywami  Zgodne z regulaminem to czy nie? yyy to rzeczywiscie nie rozumiem... jaka dla kupujacego roznica czy ustwisz kup teraz czy akcje z cena wywolawcza na poziomie kup teraz? chyba ze to ma sprawiac wrazenie dla kupujcego ze ten sprzet jest wart wiecej bo licytacja trwa co do odwolywania aukcji, mysle ze po 1 lub 2 razie zacznie allegro Ci robic problemy a pytanie inne, chcesz przeznaczyc jakas kase na reklame? bo oczywiscie mozesz ja wydac na allegro prowije, ale tez jest wiele innych sposobow ktore rzyciagna wieksza uwage, zlaezy od kwoty jaka chcesz wydac
|
Do góry
|
|
|
|
#4996722 - 27/10/2011 23:33
[Re: kazow]
|
Carpal Tunnel
|
@kazow: Nie wiem czy dobrze się zrozumieliśmy..  TV kosztuje dla końcowego klienta 2199,- wystawiam aukcję właśnie za tyle, bez ceny kup teraz.. Aukcja na 14 dni. Płacę za wystawienie. Widzę ile osób mnie ogląda, ile obserwuje, dodaje w opisie info, że mam inne sprzęty, są dane kontaktowe itp.. Czyli reklama. Pozostaje problem, kiedy będę ściągał aukcje na jakiś czas przed końcem. Obawiam się, że ktoś z Allegro się wkurzy i pozbędę się konta z pozytywami  Zgodne z regulaminem to czy nie? yyy to rzeczywiscie nie rozumiem... jaka dla kupujacego roznica czy ustwisz kup teraz czy akcje z cena wywolawcza na poziomie kup teraz? chyba ze to ma sprawiac wrazenie dla kupujcego ze ten sprzet jest wart wiecej bo licytacja trwa co do odwolywania aukcji, mysle ze po 1 lub 2 razie zacznie allegro Ci robic problemy a pytanie inne, chcesz przeznaczyc jakas kase na reklame? bo oczywiscie mozesz ja wydac na allegro prowije, ale tez jest wiele innych sposobow ktore rzyciagna wieksza uwage, zlaezy od kwoty jaka chcesz wydac Chyba się poplątałem..  Reklama? Na tą chwilę, kiedy widzę jaki jest obrót w mojej branży, jakakolwiek reklama nie przyniesie pozytywnego skutku.. Tak uważam. A powiedzcie mi jeszcze coś takiego.. Jak Allegro zapatruje się na aukcje, z ceną z np. telewizor, równą jednej racie kredytowej..? Na tablicy tak zacząłem robić, można. A na Allegro? Muszę się wczytać w regulamin.. Czasem widzę aukcje np. mieszkań czy domów, gdzie ceną jest wartość za np. m2.. W aukcji wszystko wyjaśnione i wisi, nikt nie zdejmuje..
|
Do góry
|
|
|
|
#4996987 - 28/10/2011 01:07
|
Carpal Tunnel
|
No i wymyśliłem, tylko proszę o opinię kogoś biegłego..  Wczytując się w zasady funkcjonowania Allegro, znalazłem coś takiego.. Pkt. 6.4. Wysokość kwoty postąpienia zależy każdorazowo od wysokości najwyższej oferowanej w danej chwili ceny, zgodnie z poniższą tabelą: http://allegro.pl/country_pages/1/0/user_agreement.php#rule6Sprzedaję towar za 2500 zł (w licytacji, nie kup teraz), ktoś kto chce dokonać zakupu MUSI przebić ofertę o 50 zł. (lub do mnie zadzwonić i dogadać się poza Allegro, a aukcja po swoim czasie wygaśnie..) Czyli uzyskam cenę za produkt o 50 zł większą, niż oczekiwałem. Musze teraz zapłacić prowizję od sprzedaży. Przy towarze o wartości 2500 zł prowizja wynosi (30,50 zł plus 1,5% kwoty powyżej 1.000,00 zł) - 30,50 + (1,5% * 1500 zł) = 30,5 + 22,5 = 53 zł. Tracę 3 zł w tym wypadku, bo prowizję "płaci" klient.. Dobrze liczę???
|
Do góry
|
|
|
|
|
|