#538837 - 24/03/2006 12:38
Re: Zakładamy partie - Polska Partia Internetowa (robocza nazwa)
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 27/02/2003
|
@odgdog No to juz są jakies podwaliny pod pisanie programu. Sporo punktow mi sie podoba, w kilku bym polemizowal. Ale... Quote:
9. Zlikwidować biurokrację 10. Możliwość załatwiania wszystkich spraw z swamorządami/ państwem przez internet
... te dwa punkty wymagają szerszych wyjaśnien. Czy punkt 9 to jest tylko haslo, rzucone ot tak sobie, czy moze masz jakis pomysl? Bo ja jestem jak najbardziej za, ale naprawde poki co, nie widze na to sposobu (a pewne sprawy obserwuje z dosc bliska). Punkt 10 interesuje mnie zawodowo i moge od razu Ci powiedzieć, ze bez pomocy z Unii (mowa raczej o sporych pieniądzach) nie ma szans na upowszechnienie w calej Polsce takich rozwiązan jeszcze przez dluuugi czas. I nie chodzi tu tylko o kwestie sprzętu ale o wyszkolenie pracownikow, bo nad poziomem wiedzy informatycznej niektorych urzędnikow (zwlaszcza decydentów) to mozna sie zalamac. Do tego dochodzi polityka antyupowszechniania internetu przez TPSA. Ten punkt brzmi ladnie (jak wiekszosc zreszta ) ale bedzie naprawde trudny do zrealizowania.
PS. Widze, ze juz dzielicie miejsca przy korycie. Pozwolcie, ze bede jednym z pierwszych, ktorzy sie podczepią pod Wasz niewatpliwy sukces, interesuje mnie jakas posadka w ministerstwie, obojetnie ktorym, byle nie za wysoko, zeby mnie za czesto po sądach nie ciągali 
|
Do góry
|
|
|
|
#538839 - 24/03/2006 12:54
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 18/11/2004
|
Panowie...widze ze wreszcie jest dobry pomysl, punkty z programu jak najbardziej jestem za (jest on chyba najbardziej z zbliozny do pogladow mojego UPR).
bede si troche spieral na KRUS, ale mozemy sie dogadac
jedno chyba co mysle ze powinnismy wprowadzic od zalozenia, stop korupcji i ukladom, oczyscic bagno, a przy obsadzaniu stanowisk kierowac sie wiedza kandydatkow i nawet jak sa ze znienawidzonych partii ( o ile nie beda podati na ich wplywy)
w sumie nie lubie PIS, ale pomysl z ludzmi z nauki w zarzadach spolek byl dobry, ale trzeba by go tak wprowadzic, aby Ci ludzie nie byli pod wplywami PiS
gdzie moge sie zapisac do tej partii?
aha, jezeli chodzi o biurokracje moze dobrym pomyslem byloby zamiast ich wyrzucania na pysk co sie spotka z niezadowoleniem, dorzucic im obowiazkow, zeby nie mieli czasu na pasjansa
a np zakladanie firmy musieliby zrobic w jeden dzien a nie miesiac?
|
Do góry
|
|
|
|
#538844 - 24/03/2006 13:41
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 08/11/2003
|
może jakiś Gabinet Cieni (nie cieniasów): GSE - premier Eldorado - wicepremier, minister finansów odgdog - prezes Sądu Najwyższego (lub Trybunału Konstytucyjnego) Conrad - minister kultury Zorro - minister ds. współpracy z Episkopatem Igor - pełnomocnik ds. równego statusu kobiet i mężczyzn  osobiście jestem zainteresowany ministerstwem ds. mediów lub kierowaniem KRRiT 
|
Do góry
|
|
|
|
#538852 - 24/03/2006 16:52
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 07/09/2004
|
Teraz ja powtórzę moje wcześniejsze propozycje i przedstawię nowe. Muszę zacząć od tego, że podoba mi się większość propozycji odgdoga. A teraz konkrety. 1. Reforma podatków (ujednolicona stawka PIT, VAT). Wiem, że tutaj będą problemy i opór różnych środowisk ale nikt nie powiedział, że od razu musi to być stawka 10%. Można to robić etapami 2. Walka z biurokracją. Jednak nie ślepa walka ale poparta argumentami. Trzeba zlikwidować niepotrzebne/dublujące się agencje, centra, instytuty itp. Np. w sprawach rolnictwa niech będzie jedna agencja, a nie trzy. 3. Likwidacja senatu i ewentualnie zmniejszenie liczby posłów. Uważam, że senat jest wogóle nieprzydatny i nie spełnia swojej roli, a w większości tylko przegłosowuje propozycje sejmu. Odnośnie sejmu - posłowie mają przedstawiać swoje propozycje i poddawać je pod głosowanie, a nad opracowaniem ustaw powinni pracować niezależni eksperci z danych dziedzin. 4. Przestępcy sami płacą za swoją odsiadkę. Jest tyle rzeczy do zrobienia: odśnieżanie ulic, oczyszczanie rowów przy drogach, melioracja itp. 5. Zawodowa armia. 6. Prywatyzacja większości przedsiębiorstw państwowych z wyłączeniem sektorów strategicznych, takich jak: energetyka, gazownictwo, sektor paliwowy. 7. Reforma KRUS Jeżeli chodzi o stołki to mógłbym objącć tekę wiceministra MSW d/s mniejszości narodowych lub w MSZ d/s kontaktów ze Wschodem 
|
Do góry
|
|
|
|
#538855 - 24/03/2006 17:36
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 13/01/2004
|
Quote:
7. Reforma KRUS
To akurat tylko i wyłacznie w pakiecie,który proponowałem,czyli razem z ubezpieczeniami zdrowotnymi.
Oczywiście SUZ nie moze również zostać na takich zasadach,ze KAŻDY płaci tyle samo.
W razie potrzeby rozwine ten emat,ale uprzedzam,ze moze być eleborat 
|
Do góry
|
|
|
|
|
|