Opcje tematu
#5053875 - 25/11/2011 03:52 Wypadek - Anglia
slav007o Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 10/12/2001
Rok temu miałem wypadek samochodowy, gdy dojeżdżałem do ronda jakiś koleś jadący za mną w ogóle mnie nie zauważył i przydzwonił w tył mojego samochodu. Sprawa toczy się już jakiś czas i mimo, że sam zainteresowany przyznał się do winy nadal nie otrzymałem odszkodowania.

Sprawa się rozchodzi o uszkodzenia mojego samochodu. Zaraz po wypadku oddałem samochód do jednego z warsztatów i tam za 450 Funtów naprawili autko, na rachunku uwzględniając wymianę tylnego zderzaka, dwóch sprężyn amortyzatorowych, malowanie zderzaka oraz samą usługę. Problem w tym, że kilka miesięcy później warsztat poszedł z torbami, a ubezpieczalnia obrońcy teraz pije do mnie jak to możliwe, że wymieniane były tylne amortyzatory. Mechanikiem nie jestem, więc nie wiem czy jest to możliwe czy nie, dlatego prosiłbym kogoś kto siedzi w temacie o przybliżenie mi takiej możliwości.

Czy rzeczywiście takie tylne amortyzatory mogą zostać uszkodzone przy takim uderzeniu, czy raczej jest to niewykonalne i w ogóle nie powinny się znaleźć na rachunku, a co za tym idzie, za nie nie dostanę odszkodowania?

Będę bardzo wdzięczny za pomoc.

Pozdrawiam,

SLAV

Do góry
Bonus: Unibet
#5053993 - 25/11/2011 04:40 Re: Wypadek - Anglia [Re: slav007o]
Biszop Offline
Bohater na zawsze nieśmiertelny. Mały Żołnierz nie odszedł. On wyruszył w drogę na mecz wyjazdowy...

Meldunek: 24/11/2003
Bardzo małe szanse żeby przy takiej stłuczce coś się stało z amortyzatorami lub sprężynami.
Sprecyzuj czy mowa o amortyzatorach czy sprężynach, napisz też co to za auto, i jakie auto w ciebie wjechało.
Skoro na rondzie, to było to lekkie uderzenie, energia przy takich uderzeniach, zakładając 2 auta podobnych gabarytów, rozkłada się w poziomie, a amortyzator i sprężyna działają w pionie lub prawie w pionie.
Praktycznie nie jest możliwa taka sytuacja, teoretycznie jest możliwa w przypadku gdy jedna z sprężyn była pęknięta i to zdarzenie ją "dobiło", wtedy jest uzasadnienie do wymiany obu sprężyn.

Do góry
#5054058 - 25/11/2011 04:55 Re: Wypadek - Anglia [Re: Biszop]
slav007o Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 10/12/2001
Hej Biszop,

Na rachunku jest napisane susp. springs, czyli tak jakby to były sprężyny od zawieszenia, ja jechałem VW Golfem, a wjechał w mnie koleś Mazdą MX-5

Czy jest możliwe, że samochód z tak niskim zawieszeniem mógł wjechać pod mój tył i przez to uszkodzić to za co zostałem skasowany na rachunku?

Pozdrawiam,

SLAV

Do góry
#5061883 - 28/11/2011 18:32 Re: Wypadek - Anglia [Re: slav007o]
Biszop Offline
Bohater na zawsze nieśmiertelny. Mały Żołnierz nie odszedł. On wyruszył w drogę na mecz wyjazdowy...

Meldunek: 24/11/2003
Moja opinia jest taka, że nie.
Z tego co pisałeś był zderzak i te sprężyny, i nic więcej.

Teoretycznie mogło być tak że od uderzenia, tak jak pisałem wcześniej, pękła jedna sprężyna, i wymienili obie, słusznie.

Ale na rondzie trudno o takie prędkości żeby wierzyć w takie zdarzenie, zresztą w takim wypadku, elementów uszkodzonych byłoby więcej, a tak sie nie stało.

Do góry
#5536541 - 11/09/2012 15:56 Re: Wypadek - Anglia [Re: slav007o]
rafael1987 Offline
stranger

Meldunek: 11/09/2012
Jeśli miało się wypadek w uk można otrzymać duże odszkodowanie. Samemu jednak trudno go dochodzić, bo prawo brytyjskie jest bardzo trudne do ogarnięcia.

Do góry

Moderator:  Biszop, rafal08