nie widziałem nigdy w tym dziale dyskusji na temat rynku e-hazardu, który bukmacher jest najwiekszy na świecie? ile zarabiają na nas? jak szybko rosnie sektor e-gamble? ilu klijentów mają internetowe firmy bukmacherskie? może uda nam sie odpowiedzieć tytaj choc na cześć tych pytań.
troche juz poszperałem po necie i oto kilka faktów które znalazłem, niestety nigdzie nie znalazłem zbiorczych analiz... tzn. znalazłem ale kosztowały one ok. 1000USD
najwiekszą liczbą kont może sie pochwalić
Sportingbet
, prawie milion!!! przy ponad miliardowym obrocie!!! i 22 milionach zawartch zakładów.
drygi jest chyba lepiej nam znany B&W z 400.000 klijentów, ale tylko 88 milionów obrotu i ponad pięciu milionach zawartch zakładów
jednym z wiekszych jest także WillHill z 300.000 klijentów
przy tych danych takie firmy jak Expekt to pikuś
światowy rynek e-hazardy wg. Merryll Lynch był wart w 2000 roku ok 4 mld USD, natomiast już w 2005 ma to być 86mld ... chyba troszkę przesadzaja.
a jak na tym tle wypada polski rynek zakładów wzjamenych:
w 2002 roku wydalismy na nie prawie 500 mln zł... odznaczają sie one także dużą dynamiką wzrostu 49% w 2001 roku i 37 w 2002
w tym bukmacherstwo odnotowało wzrost w latach 2000-2002 odpowiednio ok. 70,80 i 90% każdego roku