#566222 - 04/07/2006 14:45
Re: Książki
|
Porucznik
Meldunek: 15/04/2005
|
Quote:
Moja ulubiona książka: The Godfather (Ojciec Chrzestny) by Mario Puzo. Polecam!
Widzę, że nie tylko ja jestem miłośnikiem tej książki Mario Puzo oprócz napisania Ojca Chrzestnego napisał inne bardzo ciekawe książki (kilka które gorąco polecam ): Ostatni Don, Mroczna arena, Głupcy umierają, Dzięsiąta aleja 
|
Do góry
|
|
|
|
#566223 - 04/07/2006 15:09
|
member
Meldunek: 28/10/2004
|
Historia Polski, wszystko co się da: Jasienica, Davies, Giertych, Koneczny, Roszkowski.. Historia Rosji - Bazylow, Wieczorkiewicz + inne kraje z serii Ossolineum.
Polityka - Urban, Gierek, alfabety Rokity, Kaczorów, Dmowski, Piłsudski...
"Historia myśli socjologicznej" Szackiego, "Człowiek w teatrze życia codziennego" Goffmana, "Gospodarka i społeczeństwo" Max Weber, "Ucieczka od wolności" Fromm.
|
Do góry
|
|
|
|
#566225 - 04/07/2006 18:21
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 06/03/2006
|
Ken Follett - Człowiek z Petersburga
|
Do góry
|
|
|
|
#566226 - 19/07/2006 06:29
|
Joker
Meldunek: 09/07/2002
|
Biblia , tą książkę czytam całe świadome życie i będę czytać ją do aż śmierci , bo to słowa Boga skierowane do człowieka  Lem - "Dialogi" ,potęga cybernetyki i logicznego myślenia, "Bajki Robotów" oryginalne i logicznie przewrotne Asimov - "Fundacja" wszystkie części Zajdel - wszystko  ikona polskiego SF niestety przedwcześnie zmarły w latach osiemdziesiątych , szczególnie "Limes inferior" , "Wyjście z Cienia", "Paradyzja " Zajdel- socjologiczny prorok , wizja świata w jego książkach jest do dziś aktualna niestety Gene Wolfe - "Cień Kata" - cudowna narracja i wykreowany zupełnie obcy świat POZDRO ELDO
|
Do góry
|
|
|
|
#566229 - 19/07/2006 09:35
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 28/02/2005
|
Quote:
czytał ktoś Ryszarda Kapuścińskiego, a konkretnie chodzi mi o książkę - HEBAN ?
Ja czytalem Cesarza... i mi wystarczy... 
|
Do góry
|
|
|
|
#566230 - 22/07/2006 11:00
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 28/09/2004
|
Quote:
Quote:
czytał ktoś Ryszarda Kapuścińskiego, a konkretnie chodzi mi o książkę - HEBAN ?
Ja czytalem Cesarza... i mi wystarczy...
mógłbyś rozwinąć ?
Dotyk zła - Alex Kava

Kontrowersyjna, mroczna powieść debiutantki na czołowych miejscach światowych list bestsellerów. Uznany za seryjnego mordercę i skazany na śmierć za trzy potworne zbrodnie, Ronald Jeffreys został stracony. Mieszkańcy Platte City odetchnęli z ulgą, bo skończył się ich koszmar. Nikt jednak nie wiedział, jak straszliwą tajemnicę zabrał ze sobą do grobu Jeffreys. Trzy miesiące poźniej znaleziono martwe ciało następnego chłopca. Zginął w taki sam sposób, jak ofiary Jeffreysa. Koszmar powrócił ze zdwojoną siłą. Czyżby pojawił się prześladowca?
mimo, iz zbytnio nie darzę sympatią książek o temacie sensacyjnej, a w tej zagłębiłem się jedynie dzięki dobrej ocenie mojej kumpeli, muszę przyznać, że warto ją przeczytać. Po pierwszych 100 stronach byłem lekko zawiedziony, szczegolnie wplątanym w całość wątkiem miłośnym, który nijak mi pasował do thrillerowo - mrocznej scenerii całej książki, która sobie wyobrażałem. Gdy jednak przebrnąłem przed początkową cześć tego dzieła z każdą kartką nabierałem coraz wiekszej ochoty do poznania i rozwikłania wszystkich wątków sprawy Nie jest to może książka wybitna ze wzgledu na ciekawe slownictwo czy wypowiedzi poszczególnych bohaterów, typowa prosto napisana sensacja, aczkolwiek bardzo ciekawa dlatego daje jej 8/10
pozdr,
|
Do góry
|
|
|
|
#566235 - 23/07/2006 06:29
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 28/09/2004
|
Quote:
Polecam Marqueza w oryginale - niesamowita jazda 
Przebrnąłem przez "Miłość w czasach zarazy" i teraz szukam "Memoria de mis putas tristes"
polecam "sto lat samotności" 
|
Do góry
|
|
|
|
#566236 - 23/07/2006 09:17
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 13/01/2004
|
Quote:
Quote:
Polecam Marqueza w oryginale - niesamowita jazda 
Przebrnąłem przez "Miłość w czasach zarazy" i teraz szukam "Memoria de mis putas tristes"
polecam "sto lat samotności"
Ja również 
To była pierwsza książka Marqueza przeczytana przeze mnie w oryginale. W jednej ręce Marquez ,w drugiej słownik idiomów hiszpańskich ,cięzko szło 
|
Do góry
|
|
|
|
#566237 - 23/07/2006 16:55
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 29/07/2005
|
Quote:
Szczypior-ze mógłbyś wymienić chociaż tytuły ?
- w ułamku sekundy - łowca dusz - granice szaleństwa - fałszywy krok
a teraz jeszcze jedna książka wyszła tej autorki, poszperam i prawdopodobnie sobie zamówie, moze jeszcze coś kinga 
a browna wszystko czytałem, bez wątpienia anioły są the best of the best z jego tytułów,
|
Do góry
|
|
|
|
#566239 - 23/07/2006 17:57
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 28/02/2005
|
@Baqu Czytalem tylko Cesarza Kapuścińskiego i wogole nie trafilo to w mój gust. Takie nijakie. Taki pamiętnik historyczno - przygodowy. Słabe. Ja właśnie czytam... "Nie tylko fakty" Tomasza Lisa... "To moja gra" Daniela Passenta i.. "Pod mocnym aniołem" Pilcha  A wracając do Grishama, to czytajac recenzje/opinie innych, mam wrażenie, że przeczytalem jego 2 najslabsze ksiazki. Komore i Ominąć święta. 
|
Do góry
|
|
|
|
#566240 - 23/07/2006 18:18
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 29/07/2005
|
nooo zamówiłem książeczki, kilka wieczorów będzie zerwanych: - Desperacja , Stephen King - Zew Cthulhu , Howard Phillips Lovecraft - Dżinn , Graham Masterton - Ojciec Chrzestny , Mario Puzo - Zło konieczne , Alex Kava na połowe wakacji starczy 
|
Do góry
|
|
|
|
|
|