#566205 - 02/07/2006 19:56
Re: Książki
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 28/02/2005
|
Ja mam troche dziwnie... bo lubie czytac po kilka ksiazek jednoczesnie... hurtowo...  Aktualnie... Komora Grishama...bo moze pojde na prawo...oby nie... Upadek człowieka pod Dworcem Centralnym Pilcha... bo w jakims sensie sie z nim utozsamiam... Folwark Zwierzecy Orwella... Moje Reguły Gry - biografia Colliny... Cesarz Kapuścińskiego... Nastepne w kolejnosci ( ławka rezerwowych) Poczaek Szczypiorskiego i Lapidarium Kapuścińskiego... 
|
Do góry
|
|
|
|
#566206 - 02/07/2006 20:05
|
Blade Runner
Meldunek: 04/05/2004
|
Ja właśnie "przerabiam" Grishama i "Komorę" czytałem tydzień temu - nic specjalnego, a zakończenie raczej mnie zawiodło. Takie nie w stylu książek sensacyjnych. Generalnie Komorę stawiam dość nisko, jeśli chodzi o Grishama. Z tych, co na razie przeczytałem to najlepszy był "Testament", a zaraz za nim "Malowany dom" - choć zupełnie w innym stylu. Teraz mam małą przerwę w Grishamach (brak ciekawych aukcji na allegro  ) i zabieram się za "Pożegnanie Króla" Pierre'a Schoendoerffera. Coś o czasach wojny, Borneo, okupacja japońska, czyli klimaty które lubię - więc ciekaw jestem czy będzie fajne 
|
Do góry
|
|
|
|
#566207 - 02/07/2006 20:52
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 06/03/2006
|
Czytelnikom mogę polecić kilka różnych pozycji:
Janusz Głowacki - Z głowy
Autobiografia jednego z najbardziej znanych wspólczesnych polskich dramaturgów. Zapis najważniejszych wydarzeń w życiu oraz absurdów w Polsce Ludowej, a także przedstawienie doli polskiego emigranta we współczesnej "ziemi obiecanej". na uwagę zwraca język, którym posługuje się pisarz, przepełnoiny cynizmem oraz ironią, czyli cechą charakterystyczną dla tego pisarza.
Janusz Głowacki - Mecz
Jeden z dramatów, jak sam tytuł wskazuje związany z tematyką piłki nożnej. Chociaż akcja dzieje się ponad 30 lat temu, to patrząc na dzisiejszą sytację w polskiej piłce nożnej nabiera dziwnej aktualności. Akcja dramatu dotyczy gier poza boiskowych, w których prym wiodą wszelkiej maści działacze piłkarscy, a wszystko odgrywa się w gabinecie najważniejszych szych w czasie meczu Polska-Holandia, który przesądził o awansie naszej reprezentacji na Mundial, bodajże w 1978 roku. Naprawdę polecam.
Fiodor Dostojewski- Gracz
Dziwne, że jak dotąd nikt nie zaproponował tej pozycji jako lektury patrząc po tematyce forum. Bardzo ciekawe studium rozwijającego się nałogu, który potem dokładnie oplata ofiarę i nie pozwala jej się uwolnić z jego szpon. Mowa tu rzecz jasna o hazardzie. A wszytko to na tle rodzącego się uczucia między parą głównych bohaterów, no cóż w końcu pisana w epoce, w której echa romantyzmu jeszcze nie wygasły. Co może niektórych zmartwić w czasie czytania to niezbyt przychylny stosunek rosyjskiego pisarza do Polski i Polaków. Ale na dobrą literaturę zawsze jest czas nie tylko na wakacje.
Patrik Ourednik - Europeana
W krótkim opisie posłużę się opinią/ notką wydawcy. Także pozwolę sobie zacytować:
"Europeana - to nie jest pean na cześć Europy. Wręcz pzeciwnie. To krótki przewodnik po dziejach europejskiej nikczemności, arogancji, głupoty i szaleństwa XX wieku. To antypoemat prozą napisany przez ironicznego poetę i polihistora."
|
Do góry
|
|
|
|
#566208 - 03/07/2006 12:06
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 14/12/2003
|
Quote:
Mam zamiar przeczytać ''Diunę'' Herberta, jak ktoś czytał to poproszę o komentarze !!!
Dziękuje
Czytaj czytaj, naprawde swietna ksiazka. Pierwszy tom zdecydowanie najlepszy ale inne tez niczego sobie. Diuna jest w moim Top 5 rankingu najlepszych/ulubionych ksiazek
|
Do góry
|
|
|
|
#566210 - 03/07/2006 12:30
|
Carpal Tunnel
|
Quote:
A można zapytać co jest na innych 4 miejscach?
A propo słyszałem, że najlepsze tłuamczenie z Phantom Pressu?
- Opowiadania i saga Sapkowskiego - Wladca Pierscieni - Piknik Na Skraju Drogi, Arkadij i Borys Strugaccy (powstaje gra Stalker na podstawie tej ksiazki) - Ubik, Philip K. Dick - Gra Endera, Orson Scott Card - W Dół, Do Ziemi, Robert Silverberg - Pięc Lat Kacetu, Stanislaw Grzesiuk( to powinna byc lektura obowiazkowa, najprawdziwsza autobiograficzna powiesc o obozach koncentracyjnych jaka czytalem) - Diuna
Kolejnosc przypadkowa, no i wyszlo troche wiecj niz Top5 
Pierwszy raz przeczytalem Diune wydana przez Zysk i Ska, wiec ich tlumaczenie jest mi najblizsze. Roznice w tlumaczeniach nazw wlasnych i imon sa dosc znaczace podobnie jak jest to u Tolkiena. Kto zaczal od tlumaczenia Marii Skibiniewskiej, ten nie moze strawic nastepnych. Podobnie jest z Diuna
|
Do góry
|
|
|
|
#566211 - 03/07/2006 15:30
|
veteran
Meldunek: 15/08/2004
|
"Hrabia Monte Christo" Aleksander Dumas Jestem dopiero po I tomie, raz mi łezka w oku sie zakręcila, kilka razy pragnąłem byc bohaterem ktorego losy ta ksiazka opowiada, nabralem niesamowitej wrecz checi do nauki czego kolwiek i jak kolwiek, nauczylem sie troche historii  Polecam z najwieksza powaga, choc nie skonczylem jescze jej czytac.
|
Do góry
|
|
|
|
#566212 - 03/07/2006 16:47
|
Pooh-Bah
Meldunek: 18/08/2003
|
Quote:
- Pięc Lat Kacetu, Stanislaw Grzesiuk( to powinna byc lektura obowiazkowa, najprawdziwsza autobiograficzna powiesc o obozach koncentracyjnych jaka czytalem)
taak logan, ta książka poprostu jest niesamowita, przeczytałem ją już chyba z 10 razy, i z pewnością jeszcze nie raz przeczytam.
POLECAM !!!
|
Do góry
|
|
|
|
#566214 - 03/07/2006 16:56
|
Pooh-Bah
|
Quote:
Ja tylko okolo 5 razy Cala trylogia Grzesiuka jest swietna
ale wg mnie najlepsze z tej trylogii jest właśnie ''Pięć lat kacetu''.
Niestety pożyczyłem tą książkę kumplowi, a ten zapomniał oddać więc muszę wybrać się na jakąś giełdę ....
|
Do góry
|
|
|
|
#566216 - 03/07/2006 18:23
|
I see dead people
Meldunek: 04/08/2001
|
Quote:
Quote:
Ja tylko okolo 5 razy Cala trylogia Grzesiuka jest swietna
ale wg mnie najlepsze z tej trylogii jest właśnie ''Pięć lat kacetu''.
Niestety pożyczyłem tą książkę kumplowi, a ten zapomniał oddać więc muszę wybrać się na jakąś giełdę ....
"Boso ale w ostrogach" o życiu w przedwojennej Warszawie na Czerniakowie, oraz "Na marginesie życia" - powojenne zmagania się z gruźlicą
Mi osobiście najbardziej przypadła do gustu książka "Boso ale w ostrogach" - świetny humor, dobrze napisana ...
|
Do góry
|
|
|
|
#566219 - 04/07/2006 06:55
|
Pooh-Bah
|
Quote:
Graham Masterton - Bezsenni - bardzo dobra książka zdecydowanie polecem, teraz jestem w trakcie innej lektury tego znakomitego pisarza, a mianowicie " Krew Manitu ". Również polecam, naprawdę warto !
a czy mógłbyś pokrótce napisać o czym dokładnie są te dwie książki ? Jakieś krótkie omówienie czy coś w tym stylu ?

|
Do góry
|
|
|
|
#566220 - 04/07/2006 10:14
|
Carpal Tunnel
|
Czytalem dwie czesci Mannitou i Bezsennych jak mialem z 15 lat, wtedy mi sie bardzo podobaly i nawet chwilami sie balem  . Nie wiem jak byloby teraz. Tak w skrocie o czym sa te ksiazki Mannitou opowiada historie o reinkarnacji starozytnego indianskiego ducha/szamana/czarnoksieznika, ktory rozwija sie w ciele kobiety. Jego narodziny sa zagrozeniem zycia dla bohaterki. Misquamacus (chyba tak sie nazywal) chce sie zemscic na amerykanach. Przeciw niemu staja prywatny detektyw Harry Erskine i indianski szaman Bezsenni. Okazuje sie ze od wiekow w przelomowych momentach dla swiata macza palce jakas tajemnicza organizacja czy tez sekta. Maja wplyw na losy swiata, a ich korzenie siegaja czasow biblijnych. Ksiazka ma pewne walory edukacyjne, bowiem dowiedzialem sie z niej ze adrenalina ktora zywia sie tytulowi Bezsenni jest produkowana w nadnerczach 
|
Do góry
|
|
|
|
|
|