#1867633 - 19/12/2007 20:44
Re: Książki
[Re: konstruktor1]
|
enthusiast
Meldunek: 22/10/2007
|
[quote=konstruktor1]Czytal ktos z Was "Raz do roku w Skirolawkach" ? .Napisal to Nienacki, ten od Pana Samochodzika ,idzie sie zlac ze smiechu  . 20 lat temu byla to chyba najbardziej sfatygowana ksiazka w bilblotekach publicznych(przynajmniej w mojej) a zdobycie jej graniczylo z cudem. kilka lat temu schodzac z zawratu do murowanca oswiecilem mijana dwojke mlodych chlopakow, ktorzy z wypiekami na twarzy starali sobie przypomniec tytul tej ksiazki  kąkolewski "generałowie giną w czasie pokoju"
|
Do góry
|
|
|
|
#1867659 - 19/12/2007 21:23
[Re: lupus]
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 20/06/2003
|
Witam Potrzebuje jakiejs ksiazki gatunek sensacja, kryminal thriller etc Oczywiscie jakas dobra  Ktos cos poleca? Jean Christophe Grange - Imperium Wilków , Purpurowe Rzeki , Czarna Linia Tess Gerritsen - Chirurg , Skalpel James Siegel - Wykolejony Dennis Lehane - seria o parze detektywów : Wypijmy, nim zacznie się wojna + Ciemności, weź mnie za rękę + Pułapka zza grobu oraz Rzeka Tajemnic i Wyspa Skazańców Te ksiązki mnie bardzo wciągneły i myśle , że jak najbardziej są warte przeczytania dla miłośników thrillerów i sensacji . Zwłaszcza ksiązki Lehane'a mają świetnie rozbudowaną fabułe .
|
Do góry
|
|
|
|
#1867966 - 20/12/2007 00:38
[Re: Rancorn]
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 28/02/2005
|
Ja aktualnie czytam Anioły i Demony D.Browna... i mam Deja vu :| schemat, schemat, schemat, identyczne posunięcia jak w Kodzie, no ale zobaczymy co będzie dalej 2 razy to przeczytalem... jak mnie dla 3 razy lepsze niz sam Kod. Anioły sa starsze niz Kod.  Ja obecnie czytam "Moją historie futbolu" szczeplka i Gracza Dostojewskiego. Szczeplek nudziarz 
|
Do góry
|
|
|
|
#1867989 - 20/12/2007 00:56
[Re: Zabielany]
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 29/03/2006
|
Jak ktoś lubi Ludluma to polcem "Przesyłke z Salonik" - moim zdaniem chyba najfajniejsza z tych co czytałem a przeczytałem ok 15 jego tytułów. A bardzo podobała mi się jeszcze "Weronika postanawia umrzeć" P. Coelho A no i Biografia Kowala  - niełe jaja. Kod jakoś średnio mi się podobał a film to już porażka
|
Do góry
|
|
|
|
#1868029 - 20/12/2007 01:20
[Re: Zabielany]
|
Pooh-Bah
Meldunek: 09/02/2006
|
Ja aktualnie czytam Anioły i Demony D.Browna... i mam Deja vu :| schemat, schemat, schemat, identyczne posunięcia jak w Kodzie, no ale zobaczymy co będzie dalej 2 razy to przeczytalem... jak mnie dla 3 razy lepsze niz sam Kod. Anioły sa starsze niz Kod.  Ja obecnie czytam "Moją historie futbolu" szczeplka i Gracza Dostojewskiego. Szczeplek nudziarz  Wiem że powstały wcześniej niż kod, ale to właśnie kod przeczytałem jako pierwszy, więc do niego porównuje... Ale sam przyznaj że schemat wydarzeń jest w obu książkach identyczny 
|
Do góry
|
|
|
|
#1869441 - 20/12/2007 06:01
[Re: Rancorn]
|
antimadrista
Meldunek: 06/01/2005
|
Czy ktos moze zweryfikowac tytuly podane przez Marcela? Cobena czytalem "Obiecaj mi", b fajna ksiazka.  "Nie mów nikomu" jego ksiazka, czytal ktos? A no i Biografia Kowala  - niełe jaja. Nie taka sensacje mialem na mysli 
|
Do góry
|
|
|
|
#1869774 - 20/12/2007 06:42
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 06/03/2006
|
Czy ktos moze zweryfikowac tytuly podane przez Marcela?
bardzo dobre tytuły wciągające, szybko się czyta sama przyjemność, że tak powiem
|
Do góry
|
|
|
|
#1870225 - 20/12/2007 16:20
[Re: KeeYou]
|
Pooh-Bah
Meldunek: 25/01/2006
|
Jeszcze nigdy nie spotkałem się z fenomenem że film był lepszy od książki.
To też zależy czy film jest na podstawie książki czy odwrotnie. Z reguły książki na podstawie filmów są o kant dupy potłuc. Moim zdaniem horrory zdecydowanie lepiej wypadają na ekranie, pod warunkiem że są dobrze zrobione Obraz + efekty specjalne + muzyka, odgłosy - dobrze wykorzystane, potrafią wbic w fotel, przestrszyć i to nie byle jak  Tekst czytany nie wywołuje już takich reakcji Np. sporo filmów na podstawie Kinga ogląda się z przyjemnością, podczas gdy książki to często gnioty, szczególnie te ostatnie Ale Horror to chyba jedyny gatunek, bo w pozostalych przypadkach wolę książkę Książka robiona na podstawie filmu to zawsze porażka
|
Do góry
|
|
|
|
#1870241 - 20/12/2007 17:08
[Re: rene]
|
Pooh-Bah
Meldunek: 25/01/2006
|
Zapomniałem o Orwellu i Limes Inferior - Zajdla ( pewnie o wielu rzeczach też ) Poza tym Marquez Kosiński - Malowany ptak Dostojewski - Zbrodnia i kara Łysiak Wharton Zafon - Cień wiatru Heller - Paragraf 22 Kesey - Lot nad kukułczym gniazdem Kirsch - 08/15 i Fabryka oficerów I na koniec kawał na temat Przychodzi gostek do lekarza i się skarży - Panie doktorze, wydaje mi się, że na środku czoła, tuż na oczami rośnie mi penis Lekarz obejrzał delikwenta i mówi: - Czytaj pan - Jak to czytaj - No normalnie, dużo pan czytaj, książki, gazety, czasopisma Gostek wyszedł bez przekonania, ale zastosowal się do tej swoistej diagnozy Po tygodniu jednak wrócił i się skarży: - Panie doktorze, coś jest nie tak, bo ten penis nieco urósł! - Czytaj pan - Przecież czytam - Dużo pan czytaj Minął tydzień i gostek pojawia się znów w gabinecie - Panie doktorze, czytam, ale to chyba nic nie daje. Niech pan spojrzy. Penis jest juz prawie wykształcony... - Czytaj pan - Ale... - Weź pan urlop i czytaj pan do oporu Na następny dzień gostek znowu pojawia się u lekarza - Panie doktorze, czytam i czytam, już nie mam siły. Jak ja będę wyglądac z tym penisem na czole? Niech mi pan cos doradzi! - Czytaj pan, bo jak panu jaja wyrosną i zasłonią oczy, to juz pan, kużwa, nie nie przeczytasz 
|
Do góry
|
|
|
|
#1870272 - 20/12/2007 18:14
|
Carpal Tunnel
|
Moze ktos zweryfikowac czy Vindom mowi prawde czy tez znowu zartuje? Bo ja teraz naprawde nie wiem. w dziedzinie literatury to ja nie żartuję nigdy panie kolego
|
Do góry
|
|
|
|
#1870275 - 20/12/2007 18:15
[Re: vindom]
|
Carpal Tunnel
|
i jeszcze takie coś
Łysiak - Talleyrand
a najlepiej wszystko co Łysiak pisze a szczególnie o Napoleonie i jego epoce
|
Do góry
|
|
|
|
#1870388 - 20/12/2007 20:36
[Re: vindom]
|
veteran
Meldunek: 29/08/2005
|
Z ksiazek ktore ja bym polecil to: dobre sensacje trzymajace w napieciu.... Kod Leonarda Da Vinci - D.Brown Anioly i Demony - D.Browna Zwodniczy punkt - D.Browna Trzydziesci szesc dusz - S.Bourne horrory ... oraz to co lubie calego G. Mastertona (tutaj musialbym wymienic z 50 tytulow) np. Dzin, Dziecko ciemnosci, Ciemnia, Szatanskie wlosy, Demon zaglady, Manitou,Strach, Sfinks, Szary diabel itd... No i jeszcze cos "ambitnego" P. Coello ...cala tworczosc 
|
Do góry
|
|
|
|
#1870403 - 20/12/2007 20:59
|
veteran
Meldunek: 05/01/2006
|
Ken Follet "Zamiec" teraz pchnalem. Ksiazka nie jest zla, ale na tle Obiecaj Mi wypadla dosc blado. Troche jest za bardzo ugladzona pod katem kobiet, za duzo romansidla w niej, i bzdetow typu gdy Toni Gallo zastanawia sie czy ktos jeszcze kiedys bedzie zachwycal sie nad jej wlosami łonowymi  Pod koniec sie troche rozkreca, mozna polecic. PS Stokrotka rzadzi Follet kojarzy się wszystkim z niezłymi thrillerami(nie czytałem zamieci). NIe zapominajcie jednak, że pisał też powieści historyczne i to jakie! Przeczytajcie jego "Filary ziemi" Kapitalna książka. Jeśli o thrillerach mowa, to dla mnie mistrzem tego gatunku jest Fredrick Forsyth. To dopiero jest gość! Jeśli o thrillery chodzi to moim najnowszym odkryciem są ksiązki Burdetta z akcją w Bangkoku: "Tatuaż" oraz "Bangkok 8". Brutalne,nieprzewidywalne, męska proza na długie zimowe wieczory. Wietrzę moją biblioteczkę, więc pewnie wkrótce wystawie obie na allegro. Właśnie skońcczyłem "Rzecz o mych smutnych dziwkach" Marqueza i jestem ...zawiedziony. Niby niezłe, ale autorze "100 lat samotności" czy "Miłości w czasach zarazy" można się spodziewać znacznie więcej.
|
Do góry
|
|
|
|
#1870425 - 20/12/2007 21:40
[Re: rene]
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 31/01/2003
|
Czy ktoś widział może ekranizację Ursuli K. Le Guin Ziemiomorze - Czarnoksiężnik z Archipelagu Ziemiomorze - Grobowce Atuanu
Film <mini serial> widziałem, książki nie czytałem. Akurat, gdy ogladałem Ziemiomorze na dysk wpadł mi też Ring of the Nibelungs. Ten sam gatunek i musze przyznać, że ten drugi film dużo lepszy. Kumpel mówił, że fabuła filmu sporo odbiega od książki. Wracam do Pana lodowego ogrodu Grzędowicza bo zaczyna się tam robić ciekawie  Jak ktoś chce poczytać przez święta to polecam Achaje Ziemiańskiego <3 tomy znakomitej fantastyki> i serie o Mordimerze Jacka Piekary nawet dla samej postaci głównego bohatera. Teraz wracam do Pana Lodowego Ogrodu bo robi się ciekawie 
|
Do góry
|
|
|
|
|
|