#581210 - 19/05/2006 15:52
Re: Kod da Vinci
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 02/05/2005
|
Wg mnie każdy ma swój rozum. Człowiek inteligenty z pewnością będzie starał się oddzielić fikcję literacką od faktów. Caly ten kod, to jak dla mnie bujda ale znam kilku ludzi w przedziale wiekowym od 18-25 lat, którzy po przeczytaniu ksiazki przestali chodzić do kosciola i uważaja, ze przez tyle lat ich oszukiwano i zyli w niewiedzy Jesli chodzi o atak na Opus Dei, przedstawionym jako "krwawą mafie Chrystusa" to czytalem wywiad z przewodniczacym Polskiego Opus Dei i tenże Ksiądz stwierdził, ze wykorzysta ten czas promocji filmu na jeszcze głośnieesze szerzenie "prawdy". Mowil on takze, ze odkąd ksiązka zostala wydana w języku polskim to ilość odwiedzin strony Polskeigo Opus Dei zwiększyla sie dwukrotnie. Tak wiec ludzie tez chca dowiedziec sie czegos wiecej i zasiegnać wiedzy z różnych źródeł. Ksiazki nie czytalem, moze i dobrze bo pewnie bym sie zawiodl na filmie (nigdy jeszcze nie zrobiono filmu lepszego od ksiazki  , wiec wieczorem w kinie sie przekonam co to za dzielo ztworzyl Howard, wiele nie oczekuje... 
|
Do góry
|
|
|
|
#581211 - 19/05/2006 15:59
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 08/11/2003
|
Quote:
ale znam kilku ludzi w przedziale wiekowym od 18-25 lat, którzy po przeczytaniu ksiazki przestali chodzić do kosciola i uważaja, ze przez tyle lat ich oszukiwano i zyli w niewiedzy
raczej znaleźli dobry pretekst do tego żeby usprawiedliwić to że łamią zasady i przykazania chrześcijaństwa
|
Do góry
|
|
|
|
#581213 - 19/05/2006 16:33
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 03/02/2004
|
Quote:
Najbardziej boli fakt ze autor ksiazki i tworcy filmu podważają zasady jednej z najwiekszych religii na swiecie, nie wspomniajac w zadnym fragmencie filmu ani ksiazki, ze to wszystko jest zmyslone 
oj nieladnie....
jak ogladalem konferencje prasowa po projekcji kodu w cean to tom hanks wypowiedzial cos na styl, tego, ze film to tylko fikcja literacka...
co do samego dziela... musze przyznac, ze ksiazka nie bardzo mi sie podobala, dlatego, ze zaczalem jaczytac zaraz po przeczytaniu aniolow i demonow browna... mechanizmy tworzenia zagadek sa prawie ientyczne... jednak kiedys przeczytam jeszcze raz kod i pewnie mi sie spodoba, poniewaz lubie taka forme literatury
|
Do góry
|
|
|
|
#581215 - 19/05/2006 16:53
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 13/01/2004
|
Quote:
Najbardziej boli fakt ze autor ksiazki i tworcy filmu podważają zasady jednej z najwiekszych religii na swiecie, nie wspomniajac w zadnym fragmencie filmu ani ksiazki, ze to wszystko jest zmyslone 
oj nieladnie....
Dokładnie.
Poza tym podważają w sposób kretyński,sami gubiąc sie w zrodzonej w chorym umysle intrydze.
Nawiasem mówiac nic odkrywczego w koronnym bluźnierstwie,wiele lat temu Scorsese zdejmował Chrystusa z krzyża w "Ostatnim kuszeniu".
Błedem jest zakazywanie tego filmu,nawoływanie do bojkotowania. Niechby ludzi poszli i stwierdzili jakie to gówno,a tak...z byle czego robi się symbol "antykultu".
Pamietacie film pt."Ksiądz". Straszny knot,a jaka miał ogladalność,po tym jak moherowi idioci zachecali do bojkotu.
PS.Bardzo nieciekawa,moim zdaniem,organizacja "Opus Dei" została w filmie przedstawiona źle,czyli....wyjdzie na tym dobrze 
|
Do góry
|
|
|
|
#581217 - 19/05/2006 18:59
|
Ana <3
Meldunek: 21/06/2005
|
skrobnąłem krótką recenzję  w filmy 5. znany z antyklerykalizmu wielebny Llama jest całkowicie rozczarowany. jakby nie było innych tematów na przynudnawe bajeczki. jeszcze bym zrozumiał gdy zrobiono z tego głęboki film o wierze, istocie Boga i wiary w życiu człowieka. czy Bóg może być słabym człowiekiem i na odwrót. ale ta papka made in USA jest nie do przyjęcia.  tandecie.
|
Do góry
|
|
|
|
#581218 - 19/05/2006 19:09
|
Ana <3
Meldunek: 21/06/2005
|
jeszcze 2 słowa. temat rewelacyjny, ale okrutnie spaprany. dodatkowo, nie podoba mi się, że nawet słowem nie zaznaczono, o przekrętach patrz 'niezgodnościami historyczno-biblijnymi'. oczywiście nie traktuję pisma świętego jako wiarygodnego źródła historycznego, ale raczej jako zbiór bardzo mądrego porad życiowych. obawiam się, że wielu widzów padnie ofiarą 'wkręcenia' dość tanią próbą nagięcia filarów chrześcijaństwa. słabizna, jak ja to piszę; antyklerykał i chyba  ateista no to musi tak być 
|
Do góry
|
|
|
|
|
|