Każdy Ślązak z dziada pradziada, tak jak i ja ma ciągle ten sam problem - Polska czy Deutschland!
Ja mam sytuację prostą - Heimat-Polska, Vaterland-Niemcy

Kochany Nirtz - mój pradziadek walczył we wszystkich powstaniach śląskich po stronie Polski, a zginął w mundurze Wehrmachtu ratując od wywózki i niechybnej śmierci (wstąpieniem do armii niemieckiej) resztę mojej rodziny!!
Możesz teraz do woli używać na mnie ikonki

, bo ja się Go nie wstydzę!
Za przeproszeniem chuja wiesz jak to jest mieć mniej więcej po równo korzeni polskich i niemieckich!!
U mnie sytuacja jest znacznie prostsza - jestem potomkiem śląsko-niemieckiej rodziny bez praktycznie żadnych polskich korzeni!!!
Mimo tego moja rodzina od 1945 roku posługuje się głównie językiem polskim, mieszka na terenie Polski, a ja jak szczęście dopisze za rok zostanę absolwentem filologii POLSKIEJ i nie mam najmniejszego zamiaru emigrować, mimo tego że przysługujący mi w Niemczech zasiłek dla bezrobotnych byłby 5 razy wyższy od ewentualnej pensji w Polsce!!!
Nie ucz więc kurwa nas pograniczników (jak ja, Klose czy Podolski) czym jest patriotyzm, bo śląscy Niemcy, nie mówiąc już o reszcie Ślązaków zrobili dla tego kraju znacznie więcej niż cała twoja banda pisiaków!!!
Dzisiaj jako Niemiec cieszyłem się z 4-2 z Kostaryką i jako Polak wkurwiałem się po 0-2 z Ekwadorem!
I mam głęboko w dupie, czy ty i twojego pokroju nacjonaliści zarówno niemieccy jak i polscy każą mi wybierać!!
Dla mnie zawsze tak samo będą się liczyć Niemcy jak i Polska, a najbardziej ich wzajemna współpraca!
Miroslav Klose

Lukas Podolski

Ebi Smolarek

Każdemu z nich należy się uznanie, bo mimo ciężkich rozterek wybrali sercem

Górny Śląsk, Oberschleisen, Horne Slezko!!
Dla każdego, kto się na tej ziemi urodził i wychował więcej dodawać nie muszę...
Ojczyzny nie ma się jednej, bo o tym decyduje krew! A ja w sobie licząc tylko XX wiek mam krwinki niemieckie, czeskie, polskie, morawskie, cygańskie, węgierskie, śląskie, francuskie itd.
Wszystkie te elementy kocham i jestem z nich dumny:)
I nigdy żaden pseudonarodowy bełkot nie zmusi mnie do jednoznacznego wyboru!!