#602568 - 14/06/2006 23:36
Re: Polska - Niemcy [komentarze po meczu]
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 28/09/2004
|
Quote:
Dokładnie, bo "nie zawalili", na "raz zawiedli" mogę przystać Zawalił to Rasiak z Anglią w el. MŚ, Szymkowiak z Ekwadorem, zawalenie meczu to proces ciągły i trwający przez cały mecz, jestem w stanie zrozumieć błąd obrońcy w 92 minucie zwłaszcza, że jest zmęczony, jego drużyna gra w 10 a wcześniej ratował w wielu sytuacjach cztery litery kolegom. Wiem, że porażka boli ale nie szukajmy winowajców wśród tych, dzięki którym mogliśmy się emocjonować meczem przez 92 minuty a nie przez pół godziny.
ciesze sie ze chociaz przekonałem Cie do "raz zawiedli" 
a co do Twojego wyjasnienia powyzej "nie zawalili" to zgadzam się z tym, po prostu wczesniej inaczej interpretowałem ten zwrot - nie chce juz tego rozwijac bo nie ma takiej potrzeby.
|
Do góry
|
|
|
|
#602570 - 14/06/2006 23:38
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 20/06/2003
|
AgNesca (14-06-2006 17:44) w ktorej minucie stracimy 1wsza bramke? Ja (14-06-2006 18:27) w 90 kurde tak se dla jaj napisałem i sie sprawdziło  a tak chciałem spytać jeszcze tych co grubo grali na Niemców co czuli po tej bramce bo ja osobiscie to sie poryczałem i przyrzekłem sobie , że już nigdy przeciwko Polsce nie zagram . No i mam żal do Janasa , przeciez wiadome było , że niemcy jak im nie będzie szło to bedą prowokowac Krzynówka albo Sobola na drugą kartke . Powinien obu zmienić a nie czekać , jak zwykle .
|
Do góry
|
|
|
|
#602571 - 14/06/2006 23:38
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 03/07/2001
|
Quote:
Wiekszosc, ma pretensje do trenera, ale czy to on zawinil ustrate bramki?
Pośrednio tak. Dlaczego Janas nie zrobił zmian wcześniej? To już drugi mecz, w którym Janas popełnia taki błąd, dobry trener nie bałby się zareagować wcześniej ale Janas pewnie myślał, że "jakoś idzie, może dowieziemy remis". Nie uwzględnił tego, że patentu na szczęście nie mamy. Skoro faktycznie Żewłakow sygnalizował zmianę to dlaczego nie zdjął go wcześniej? Dlaczego był ślepy na słabą grę Żurawskiego? Dlaczego nie próbował ustawić drużyny bardziej ofensywnie gdy gołym okiem widać było, że Niemcy nie mają wielkiego dnia (takiej decyzji nie bał się podjąć Leo Benhakker, trener T&T, zespołu, który ma więcej punktów po 1 meczu niż my po dwóch...) Etc. etc.
|
Do góry
|
|
|
|
#602573 - 14/06/2006 23:39
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 15/08/2003
|
Quote:
Dokładnie, bo "nie zawalili", na "raz zawiedli" mogę przystać Zawalił to Rasiak z Anglią w el. MŚ, Szymkowiak z Ekwadorem, zawalenie meczu to proces ciągły i trwający przez cały mecz, jestem w stanie zrozumieć błąd obrońcy w 92 minucie zwłaszcza, że jest zmęczony, jego drużyna gra w 10 a wcześniej ratował w wielu sytuacjach cztery litery kolegom. Wiem, że porażka boli ale nie szukajmy winowajców wśród tych, dzięki którym mogliśmy się emocjonować meczem przez 92 minuty a nie przez pół godziny.
Ja się w pełni zgadzam. Pewnie w ponad połowie przypadków "błąd obrońcy" jest niczym innym jak sprytem napastnika. Dużo bardziej usprawiedliwieni są obrońcy, niż patałachy zwane napsatnikami, które z 16tu metrów strzelają tak jakby od miesiąca nie jedli, co mogliśmy zobaczyć nie dalej jak 2 dni temu u niejakiego Henry, który bynajmniej nie jest w tych mistrzostwach wyjatkiem. To jest dopiero żenada. Tak jak już pisałem niepojęte jest dla mnie, by jakikolwiek napastnik na MŚ, nie mówiąc już o jednym z najlepszych na świecie, mający do dyspozycji takie boisko i taki sprzęt strzelał tak, jakby dopiero co go wyciągneli z pola, które własnie kończył orać.
|
Do góry
|
|
|
|
#602575 - 14/06/2006 23:40
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 23/11/2003
|
Nie zrobil zmiany wczesniej, bo czekal ktory nasz zawodnik wysiadzie jako pierwszy... Poza tym Sobolewski dobrze radzil sobie w destrukcji w srodku pola, z Ballackiem (przeciez gosc praktycznie nie istnial dzis) co nie znaczy, ze trzeba bylo tak dlugo czekac, zaryzykowal... ale o 10 minut za duzo tego ryzyka chyba 
|
Do góry
|
|
|
|
#602577 - 14/06/2006 23:42
|
Profesor
Meldunek: 19/08/2005
|
Quote:
Stoin ale ja nie o tym pisalem, analizowalem gre naszego zespolu, ot co. Poza tym czym mialbym sie chwalic tym ze 90% ludzi grala niemcy? Kursem 1,5, nie rozsmieszaj mnie, to w MLB wchodza latwiej mecze i po wyzszych kursach.
Szkoda mnie Polakow, a najbardziej irytuje mnie to, ze to wlasnie Niemcy wywalili nas z mistrzostw.
Nie mówie tylko o tym meczu ale o innych również...
Nieskromnie powiem że znam sie na piłce nie tylko dlatego że od 20 lat gram ale dlatego że od kilku jestem trenerem i irytują mnie niekróte wypowiedzi nie mające nic wspólnego z prawdą  Tak naprwdę odpadlismy z mistrzostw nie przez Niemców a dlatgo że w najważniejszym meczu ( z Ekwadorem )zagraliśmy najsłabiej jak tylko można...

|
Do góry
|
|
|
|
#602578 - 14/06/2006 23:46
|
Carpal Tunnel
|
Quote:
Prem, a wedlug Ciebie wczesniejsza zmiana Dudka za Zewlakowa dalaby korzystny rezultat w meczu z Niemcami?
Moim skromnym zdaniem Janas nie powinien w ogóle stawiać na Dudkę, zresztą zakładając rozsądne pociągnięcia trenera gralibyśmy wtedy w 11-stu i mecz potoczyłby się pewnie nieco inaczej. Zresztą skoro gracz prosi o zmianę to trzeba ją przeprowadzić zamiast patrzeć jak ów zawodnik stoi i statystuje (choć wypluty Żewłakow i tak spisywał się lepiej niż inni).
|
Do góry
|
|
|
|
#602580 - 14/06/2006 23:48
|
Carpal Tunnel
|
Quote:
Nie zrobil zmiany wczesniej, bo czekal ktory nasz zawodnik wysiadzie jako pierwszy...
Zmiana taktyki na bardziej ofensywną w momencie gdy rywal przejmuje inicjatywę, po to by oddalić grę od własnego pola karnego, w myśl trafnej skądinąd sentencji "najlepszą obroną jest atak", nie jest zabroniona i potrafi nawet przynieść efekt... (vide jeszcze raz T&T).
Zresztą nie trudno się było domyślić, że najbardziej zmęczeni są obrońcy. Bo - z całym szacunkiem dla Żurawskiego, którego bardzo lubię - czym się on miał zmęczyć?
|
Do góry
|
|
|
|
#602581 - 14/06/2006 23:49
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 15/08/2003
|
Quote:
Nieskromnie powiem że znam sie na piłce nie tylko dlatego że od 20 lat gram ale dlatego że od kilku jestem trenerem
Przyznawac się jak się zwiesz, Szwarc, czy Bussler ?
Dobra, więc i ja powiem choć raz nieskromnie (calkiem jak experto ): uważam, że taktyka jaką przedstawiłem w temacie o taktyce na Niemcy - z niecofającym się dalej niż do połowy boiska Zurawskim, grającym jako środkowy napastnik, Jeleniem i Smolarkiem na skrzydłach, Szymkowiakiem, Sobolewskim i Radomskim w środku i granie prostoadłych piłek pomiedzy bocznych i środkowych obrońców Niemiec, była najlepszą taktyką i najlepszym ustawieniem, jakie się dziś Polsce mogły przytrafić.
|
Do góry
|
|
|
|
#602582 - 14/06/2006 23:51
|
Profesor
Meldunek: 19/08/2005
|
Quote:
Akurat tutaj ich rozumeim, co z tego ze ladnie przegralismy?
To właśnie boli mnie najbardziej
Może kiedyś sie to zmieni i szczęście będzie sprzyjać teoretycznie słabszym 
Dumni po zwycięstwie , wierni po porażce 
|
Do góry
|
|
|
|
#602583 - 14/06/2006 23:51
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 20/06/2003
|
Łazarek: Szkoda, że Michał Żewłakow zszedł z boiska. Wiem, że był zmęczony, miał już telefon z wątroby, ale mógł to dociągnąć do końca, bo ten Odonkor szarpał, ale chaotycznie. Szkoda.
to był niesamowity błąd , że 3 naszych zeszło do Odonkora , ja bym miał jednak największe pretensje do Bąka , który powinien własnie zostać w narozniku "piątki" i spokojnie przeciąłby tą centre . Wygrywa ten co popełnia mniej błędów i to się poraz kolejny potwierdziło . W drużynie niemieckiej poraz kolejny imponował mi Lahm , świetny zawodnik . U nas najbardziej zawiedli mnie Żurawski i Krzynówek - naprawde nie poznaje tych zawodników .
|
Do góry
|
|
|
|
#602585 - 14/06/2006 23:55
|
Carpal Tunnel
|
Będę się powoli skłaniał ku opcji poduszkowo-kołdrzastej więc tak na zakończenie...
Polacy grają na mundialu trzy mecze: Pierwszy - o wyjście z grupy Drugi - o wszystko Trzeci - o honor
Niestety dwa pierwsze mamy już za sobą...
Co by nie mówić, z Ekwadorem zagraliśmy tak słabo, że ciężko jest znaleźć drużyny, które w pierwszej serii gier zagrały gorzej i sami jesteśmy sobie winni - w końcu pierwotny "plan awansu" (który rozsypał się jak domek z kart) miał nawet wkalulowaną możliwość porażki z Niemcami...
|
Do góry
|
|
|
|
#602586 - 14/06/2006 23:56
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 28/09/2004
|
Quote:
Prem zapomniales chyba o zmeczeniu zawodnika, Zewlakow to nie robot tez ma prawo do zmiany, mimo iz odwalil kawal dobrej roboty i mial prawo byc zmeczony.
w dodatku jeżeli prosił trenera o zmianę przez 10 minut
|
Do góry
|
|
|
|
#602587 - 14/06/2006 23:57
|
Carpal Tunnel
|
Quote:
Prem zapomniales chyba o zmeczeniu zawodnika, Zewlakow to nie robot tez ma prawo do zmiany, mimo iz odwalil kawal dobrej roboty i mial prawo byc zmeczony.
Pokaż mi, w którym miejscu mam pretensje do Żewłakowa, którego uznałem za jednego z najlepszych naszych graczy w meczu... Pretensje mam do Janasa za to, że nie ściągnął go tuż po tym gdy ten poprosił o zmianę.
Pozdrawiam!
PS Dobranoc. PS2 Viva Costa Rica!
|
Do góry
|
|
|
|
|
|