|  
| 
| 
| 
| #7201538 - 01/08/2018 15:37    Re: Piłka nożna - 31.07.2018 - 02.08.2018 Europa League Qualifying
[Re: burbon] |  
|   Carpal Tunnel

Meldunek:  21/12/2009
 | 
co Ty pierdolisz forty!?!!...wysłać tysiące ludzi na śmierć, bo to miało polityczne uzasadnienie ?!? koniec tematu   Sorry burbi, wiesz jak Cię - mordo - lubię, to chyba mi wybaczysz.    Zatem... Niedawno wróciłem z grobów, to nie mów że 1 Sierpnia i jest koniec tematu. Nie wiem burbi, na jakiej podstawie wyciągnąłeś takie wnioski jak przedstawiłeś. Zakładam że tak Cię uczyli w szkole i czytałeś w różnych opracowaniach. Prawdą jest, nie ma jednej właściwej opinii, bo takowej przy tej hektabombie zniszczeń i strat być nie może. Nie wiem czy wiesz, ale pod koniec lipca 1944, Niemcy zarządzili w Warszawie zbiórkę wszystkich produkcyjnych mężczyzn, do kopania umocnień po praskiej stronie, dla odparcia ruskich. I wiesz ilu się zgłosiło ? 0, ( słownie zero ). I teraz Ci powiem, jak to odebrała "warszawska ulica". Mogę tak mówić bo zarówno ze strony dziadka jak i babci cała moja najbliższa rodzina w tym siedziała. Na Tamce, na Powiślu. Po prostu się bali, że Niemcy zaczną siłą wyłapywać na mieście wszystkich mężczyzn i ich wywiozą do robót. To też był jeden z powodów wybuchu Powstania, ale w ogólnych przekazach to temat zmarginalizowany.  Tak że wiesz burbi... Historia nie jest tylko czarno-biała, są jeszcze odcienie szarości. A tak przy okazji wątku historycznego, chociaż nie chcę strzelać do chłopaków z Krakowa, bo to fajni goście, ale... W analogicznej sytuacji jak w Warszawie, z poborem mężczyzn do kopania umocnień, w Krakowie jak podchodzili ruskie, władze zgłosiły zapotrzebowanie na ok. 80-90 tys. osób. I co się stało ? Zgłosiło się tylu chętnych ochotników ponad zapotrzebowanie, że Niemcom zabrakło łopat i sprzętu, żeby wszystkich obdzielić. Sorry, za ten przydługi wywód historyczny, ale dzisiaj 1 Sierpnia... |  
| Do góry |  |  |  |  
| 
| 
| #7201542 - 01/08/2018 15:42  Re: Piłka nożna - 31.07.2018 - 02.08.2018 Europa League Qualifying
[Re: fechu] |  
|   Dr. Watson

Meldunek:  18/01/2005
 | 
Każdy kto dom posiada jest nieuczciwy!  no to masz przejebane ! mogłeś zostać w bloku ! |  
| Do góry |  |  |  |  
| 
| 
| #7201546 - 01/08/2018 15:48  Re: Piłka nożna - 31.07.2018 - 02.08.2018 Europa League Qualifying
|   Smakosz jedzenia i alko

Meldunek:  09/04/2014
 | 
 Uczciwy,a te kody do fantasy? Nie zapominajmy o kontach premium  które dają możliwość manipulacji w koncie @burbona.Ta, uczciwy To pomówienia są. Nie ma na to dowodów!  znajda się, znajdą..     |  
| Do góry |  |  |  |  
| 
| 
| #7201548 - 01/08/2018 15:55  Re: Piłka nożna - 31.07.2018 - 02.08.2018 Europa League Qualifying
[Re: akagi] |  
|   Bohater na zawsze nieśmiertelny. Mały Żołnierz nie odszedł. On wyruszył w drogę na mecz wyjazdowy...

Meldunek:  24/11/2003
 | 
co Ty pierdolisz forty!?!!...wysłać tysiące ludzi na śmierć, bo to miało polityczne uzasadnienie ?!? koniec tematu   Sorry burbi, wiesz jak Cię - mordo - lubię, to chyba mi wybaczysz.    Zatem... Niedawno wróciłem z grobów, to nie mów że 1 Sierpnia i jest koniec tematu. Nie wiem burbi, na jakiej podstawie wyciągnąłeś takie wnioski jak przedstawiłeś. Zakładam że tak Cię uczyli w szkole i czytałeś w różnych opracowaniach. Prawdą jest, nie ma jednej właściwej opinii, bo takowej przy tej hektabombie zniszczeń i strat być nie może. Nie wiem czy wiesz, ale pod koniec lipca 1944, Niemcy zarządzili w Warszawie zbiórkę wszystkich produkcyjnych mężczyzn, do kopania umocnień po praskiej stronie, dla odparcia ruskich. I wiesz ilu się zgłosiło ? 0, ( słownie zero ). I teraz Ci powiem, jak to odebrała "warszawska ulica". Mogę tak mówić bo zarówno ze strony dziadka jak i babci cała moja najbliższa rodzina w tym siedziała. Na Tamce, na Powiślu. Po prostu się bali, że Niemcy zaczną siłą wyłapywać na mieście wszystkich mężczyzn i ich wywiozą do robót. To też był jeden z powodów wybuchu Powstania, ale w ogólnych przekazach to temat zmarginalizowany.  Tak że wiesz burbi... Historia nie jest tylko czarno-biała, są jeszcze odcienie szarości. A tak przy okazji wątku historycznego, chociaż nie chcę strzelać do chłopaków z Krakowa, bo to fajni goście, ale... W analogicznej sytuacji jak w Warszawie, z poborem mężczyzn do kopania umocnień, w Krakowie jak podchodzili ruskie, władze zgłosiły zapotrzebowanie na ok. 80-90 tys. osób. I co się stało ? Zgłosiło się tylu chętnych ochotników ponad zapotrzebowanie, że Niemcom zabrakło łopat i sprzętu, żeby wszystkich obdzielić. Sorry, za ten przydługi wywód historyczny, ale dzisiaj 1 Sierpnia...  Większość dnia spędziłem w samochodzie i jakoś tak wyszło zamiast bawić się w dj a, to włączyłem sobie radio i skakałem po stacjach, co wiadomości to o powstaniu, i w jednej stacji, rozmawiali z powstańcem, miał wtedy 16 lat. Co ciekawe na pytanie jak się czuje i po tylu latach jak na to patrzy, to powiedział tak: Żal tej decyzji, strasznie żal tych ludzi którzy musieli zginąć przez złą decyzję, no ale wtedy została taka podjęta. straszny fragment naszej historii, bolesny, przykry i moim zdaniem kompletnie niepotrzebny. Też byłem dziś na cmentarzu, z innego powodu niż dzisiejsza rocznica ale pozwoliłem sobie zapalić znicz ku pamięci walczących. |  
| Do góry |  |  |  |  
| 
| 
| #7201549 - 01/08/2018 15:58  Re: Piłka nożna - 31.07.2018 - 02.08.2018 Europa League Qualifying
|   Carpal Tunnel

Meldunek:  06/01/2010
 | 
Nic nie dawaj forty. To forum towarzyskie jest. Jak ktoś chce typy to niech idzie do konkurencji.  a ty to co adwokat, forty jak ma to zawsze się podzieli dobrym betem   Myślisz że jak mas dom to możesz już wszystkich tu do pionu ustawiać |  
| Do góry |  |  |  |  
| 
| 
| #7201550 - 01/08/2018 16:06  Re: Piłka nożna - 31.07.2018 - 02.08.2018 Europa League Qualifying
[Re: akagi] |  
|   Smakosz jedzenia i alko

Meldunek:  09/04/2014
 | 
co Ty pierdolisz forty!?!!...wysłać tysiące ludzi na śmierć, bo to miało polityczne uzasadnienie ?!? koniec tematu   Sorry burbi, wiesz jak Cię - mordo - lubię, to chyba mi wybaczysz.    Zatem... Niedawno wróciłem z grobów, to nie mów że 1 Sierpnia i jest koniec tematu. Nie wiem burbi, na jakiej podstawie wyciągnąłeś takie wnioski jak przedstawiłeś. Zakładam że tak Cię uczyli w szkole i czytałeś w różnych opracowaniach. Prawdą jest, nie ma jednej właściwej opinii, bo takowej przy tej hektabombie zniszczeń i strat być nie może. Nie wiem czy wiesz, ale pod koniec lipca 1944, Niemcy zarządzili w Warszawie zbiórkę wszystkich produkcyjnych mężczyzn, do kopania umocnień po praskiej stronie, dla odparcia ruskich. I wiesz ilu się zgłosiło ? 0, ( słownie zero ). I teraz Ci powiem, jak to odebrała "warszawska ulica". Mogę tak mówić bo zarówno ze strony dziadka jak i babci cała moja najbliższa rodzina w tym siedziała. Na Tamce, na Powiślu. Po prostu się bali, że Niemcy zaczną siłą wyłapywać na mieście wszystkich mężczyzn i ich wywiozą do robót.To też był jeden z powodów wybuchu Powstania, ale w ogólnych przekazach to temat zmarginalizowany. Tak że wiesz burbi...Historia nie jest tylko czarno-biała, są jeszcze odcienie szarości. A tak przy okazji wątku historycznego, chociaż nie chcę strzelać do chłopaków z Krakowa, bo to fajni goście, ale... W analogicznej sytuacji jak w Warszawie, z poborem mężczyzn do kopania umocnień, w Krakowie jak podchodzili ruskie, władze zgłosiły zapotrzebowanie na ok. 80-90 tys. osób. I co się stało ? Zgłosiło się tylu chętnych ochotników ponad zapotrzebowanie, że Niemcom zabrakło łopat i sprzętu, żeby wszystkich obdzielić. Sorry, za ten przydługi wywód historyczny, ale dzisiaj 1 Sierpnia...  całkowicie się z tym zgadzam.. a historie poznawałem w różnych wersjach, zależnych od partii rządzących, bo jak wiesz od mojego dnia urodzenia, mocno to się zmieniało   historia Drugiej Wojny Światowej, to był mój "konik" przez wiele lat, i na wiele Wydarzeń, wyrobiłem sobie własne zdanie.. |  
| Do góry |  |  |  |  
| 
| 
| #7201552 - 01/08/2018 16:11  Re: Piłka nożna - 31.07.2018 - 02.08.2018 Europa League Qualifying
[Re: rafal08] |  
|   

Meldunek:  14/05/2001
 |  |  
| Do góry |  |  |  |  
| 
| 
| #7201557 - 01/08/2018 16:24  Re: Piłka nożna - 31.07.2018 - 02.08.2018 Europa League Qualifying
[Re: radek230481] |  
|   I love mecz.pl

Meldunek:  12/03/2003
 | 
Nic nie dawaj forty. To forum towarzyskie jest. Jak ktoś chce typy to niech idzie do konkurencji.  a ty to co adwokat, forty jak ma to zawsze się podzieli dobrym betem   Myślisz że jak mas dom to możesz już wszystkich tu do pionu ustawiać   Tak! |  
| Do góry |  |  |  |  
 |  |