joesakic przeczytaj wszystko od początku i nie wpieraj mi ciemnoty!!
Mój pierwszy post:
bazyl powiedz, ze idziesz na grzyby do lasu \:\) posiadanie noza jest legalne, jeżeli jest to nóż motylkowy lub sprężynowy boczny. Nóż spreżynowy przedni jest w Polsce uznawany za broń i posiadanie go jest przestępstwem. pzdr
potem Kylo zapytał o kastet i napisałem:
posiadanie kastetu również jest nielegalne, bo to broń. Tzn gdy jest założony na rękę, bo jeżeli trzymasz w kieszeni to zawsze można powiedzieć, że przenosisz go tylko z miejsca na miejsce, np z domu do domowego muzeum Twojego stryjecznego pradziadka \:\) Również posiadanie kija do baseball'a jest nielegalne, bo to przedłużenie ręki, czyli broń.pzdr
Na to Ty zacytowałeś mój post i napisałeś:
Bzdura, samo posiadanie nie jest nielegalne,tak samo jak chodzenie po ulicy z czymś dopiero jak zrobisz z czegos takiego uzytek to wtedy :] ---------- i tu nie miałeś racji!!
A poza tym pokaż mi w którym miejsu ja napisałem, że na nóż trzeba mieć pozwolenie?! No gdzie?! Napisałem w pierwszym poście, że jeżeli nie jest to sprężynówa z ukrytym ostrzem to można go mieć przy sobie!!! Co do stwierdzenia; "broń to broń" miałem racje, bo jeżeli coś jest uznawane za broń to trzeba mieć na to pozwolenie. Nóż bez ukrytego ostrza nie jest uznawany za broń i nie trzeba mieć na niego pozwolenia. Np. miecz katana nie jest uznawany za broń mimo iż ma ostrze 70 cm. Z kolei laska z ukrytym ostrzem 2 cm już jest bronią!
Bazyl nóż motylkowy możesz posiadać, bo nie ma ukrytego ostrza tak jak scyzoryk, cz nóz spręzynowy boczny. pzdr