Sport jest dla wielu ludzi zajęciem wspaniałym i wyjątkowym, równie często potrafi stać się pasją życia, której potrafimy oddawać się całym sercem i duszą. Jednak czasami się zdarza, że jedno hobby czy też pasja, przekształca się w odmienne i równie ciekawe.
Przeprowadziłem rozmowę z xxx
moim serdecznym znajomym i kolegą „ po fachu” który jest xxx, ale również w jednym z xxx, oraz jednym z lepszych „typerów” na forum bukmacherskim
http://www.mecz.plJak dawno zaczęła się twoja przygoda z bukmacherstwem sportowym?- Moja przygoda rozpoczęła się około trzech, czterech lat temu, gdy spostrzegłem, iż mając szeroką wiedzę na dany temat, odnoszący się oczywiście do danej dyscypliny sportowej, można osiągnąć wymierne profity finansowe i zarobić. Jednak od wiedzy czysto sportowej do wszystkich niuansów statystycznych i analitycznych jest daleka droga i potrzeba poświęcić temu zajęciu mnóstwo czasu.
Czyli stwierdzenie, że aby wygrać, trzeba zainwestować ma tutaj kluczowe znaczenie?- Tak oczywiście, w tym fachu trzeba mieć przede wszystkim duży budżet finansowy i skrupulatnie nim zarządzać i dobierać stawki. To jest właśnie równie ważne, co sama wiedza sportowa jednak, aby zacząć inwestować trzeba mieć wielką wiedzę i równie duże „przetarcie” w tym świecie oraz doświadczenie, bo bardzo szybko można przegrać.
A zatem bukmacherstwo jest bardzo zbliżone do grania na giełdzie?- Tak potwierdzam. W obu przypadkach wiedza i informacje oraz argumenty mają wielkie znaczenie.
Czym jest dla Ciebie obstawianie? - Hobby i pracą redakcyjną.
Jak rozwijała się Twoja „ kariera typerska” na przestrzeni lat?- Co roku realizuje swoje cele i co roku staram się doskonalić w swojej dziedzinie, bo przecież następne trzeba realizować i piąć się coraz wyżej.
Czy traktujesz to zajęcie tylko jako hobby, oderwanie od szarej rzeczywistości czy może jako pasję życiową? - I jedno i drugie.
Jakie emocje są związane z tym zajęciem?- Emocje generalnie pozytywne. Wiele zależy oczywiście od tego czy nasz typ wejdzie czy nie. Wiadomo, że łączy się ta cała zabawa ze stresem.
Czy Twoim zdaniem da się zarobić na typowaniu wyników sportowych?- Da się i kilka osób w tym kraju pokazało, że można.
Czy bukmacherstwo i zainteresowaniem sportem może przerodzić się w życiu człowieka w coś wiecej niż tylko chęć odniesienia zysku ? Czy może jest to dla Ciebie tylko wielka przyjemność?- Całe założenie grania i obstawiania opiera się na chęci zysku. Są też osoby, które postawią symboliczną złotówkę tylko po to, aby oglądany przez nich mecz, wyzwolił większą adrenalinę, dla mnie obstawianie to jedna wielka przyjemność.
Jakie cechy charakteru Twoim zdaniem powinien mieć człowiek zawodowo związany z bukmacherstwem?- Przede wszystkim spokój, opanowanie, dużą wiedzę na temat dyscypliny, którą obstawia, oraz ciągłe dążenie do obranego celu. Nie wolno zejść z tej drogi
Jaką wiedze musi posiadać człowiek, który interesuje się sportem i chce na tym osiągnąć wymierne profity finansowe?- Trudno jednoznacznie odpowiedzieć na to pytanie. Wiedza jest przy obstawianiu bardzo potrzebna. Ja właśnie na swojej wiedzy i doświadczeniu „robię zysk”. Przykładowo od 10 lat interesuję się Ligą Polską i znam jej specyfikę. Okazało się, że właśnie w tej lidze jestem w stanie generować duże zyski. Wiedzę przy obstawianiu można zdobyć poprzez oglądanie danej ligi, śledzenie komentarzy, oraz wszystkim informacji na bieżąco.
Dziękuję za wywiad- Ja również