#944962 - 09/02/2007 16:21
Re: ! Hola ! Pozdrowienia z Barcelony....
[Re: Llama]
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 13/01/2004
|
a hiszpański.... hasta pronto? reklama płynu do usuwania kurzu?  drażniący język... Nic podobnego. Bardzo fajny jezyk ,przystepny do opanowania ,fajnie brzmi ,nie trzeba "wkładac kluchów do geby" ,by mówic poprawnie ,jak to ma miejsce w przypadku angielskiego ("passenger Stanislaw Paluch..."  etc). I jeszcze jedno. Angol i Niemiec beda sie krzywic ,gdy usłysza ,że źle wymawiasz ,natomiast Hiszpan co najwyzej uśmiechnie sie i poprawi ,ale bedzie sie starał przede wszystkim ,by zrozumieć. Nie wiem jak jest w innych miastach ,ale tu ,w Barcelonie ,gdzie mozesz spotkac przedstawicieli wszystkich nacji świata ,ujdzie ci praktycznie kazdy lapsus i suma sumarum,dogadasz się z ludźmi. Problem jest ,gdy moja pacjentka jest Arabka. Otóz Arabowie bardzo ładnie mówia po hiszpańsku ,ale swoich kobiet nie ucza tego jezyka. Dzis pytam kobietę z Maroka :"?Como se llama usted?" ,a ona nie rozumie !!! I weź tu jej wytłumacz co bedziesz robił ,po co to wszystko ,weź ją poinstruuj,jak powinna współpracować ...ech. Koniec końców zacząłem wszystko mówic po polsku ,zrobiłem jej "przewodówkę" ,wszystko wyszło pieknie ,a ona się odzywa "senor de Polonia - muchas gracias " Byc może jej maż studiował w Polsce  A drażniący to jest jezyk szwabski ,w mojej opinii ,oczywiscie.
|
Do góry
|
|
|
|
#945104 - 09/02/2007 16:58
[Re: Amkwish]
|
Ana <3
Meldunek: 21/06/2005
|
[quote=Llama]
A drażniący to jest jezyk szwabski ,w mojej opinii ,oczywiscie. drażniący to mało powiedziane  ale jak dobrze się rozpędzę przy skoku z balkonu, to u niemców wyląduję  do tej pory nie doceniałem tego.
|
Do góry
|
|
|
|
#945133 - 09/02/2007 17:05
|
Carpal Tunnel
|
[quote=Llama]
A drażniący to jest jezyk szwabski ,w mojej opinii ,oczywiscie. drażniący to mało powiedziane  ale jak dobrze się rozpędzę przy skoku z balkonu, to u niemców wyląduję  do tej pory nie doceniałem tego. Powodzenia  Ja perspektywepracy u Niemców od razu odrzuciłem. Okazuje sie bowiem ,że chca nas traktowac jak wielbłądy i bezczelnie proponuja specjalistom kontrakty jak dla poczatkujacych. Mój kumpel tak pracował. Zapierdzielał jak dziki osioł za pensje asistentarzta ,a szkopski facharzt popierdywał sobie na kanapie i brał 70% wiecej. Jak byłem na Dolnym Ślasku to do niemieckiego szpitala napisalismy ,ze jestesmy specjalistami i żądamy stawek jako "facharzt" i.....odpisano nam ,ze ogłoszenie juz nieaktualne  Gwoli scisłosci ja miałem tez propozycję ,bodajze z Extremadury i gdy napisałem im ,ze czekam na stawki dla specjalistów ,a nie dla stażystów ,to juz mi nie odpisali. Tak wiec uważaj ,Erazm ,na takie numery ,gdy bedziesz miał zamiar popracować dla naszych serdecznych kumpli,czyli szwabów.
|
Do góry
|
|
|
|
#945588 - 09/02/2007 18:38
|
Carpal Tunnel
|
Tak wiec uważaj ,Erazm ,na takie numery ,gdy bedziesz miał zamiar popracować dla naszych serdecznych kumpli,czyli szwabów.
a pamiętasz takiego Konrada Wallenroda? nawet na forum był  Pamietam ,ale do Koniecpolskiego sie nie umywał  Cóż ,jest koniec tygodnia ,więc czas na fieste. Idę na imprezę do restauracji kubańskiej "La Habana " ,która znajduje sie na Barcelonecie. Żegnamy jednego z kolegów ,który zmienia pracę ,a że jest Kubańczykiem ,stąd fiesta w tej właśnie knajpie. Wróce chyba pierwszym rannym ferrocarrilem  Dobrej nocy 
|
Do góry
|
|
|
|
#948689 - 10/02/2007 17:21
|
Carpal Tunnel
|
|
Do góry
|
|
|
|
#948821 - 10/02/2007 18:10
|
old hand
Meldunek: 03/10/2003
|
Cudem zorientowałem sie ,że jakiś typ chce wyciągnać mi portfel z plecaka
Pewnie jakiś rodak. Tak właśnie sobie wyobrażałem hiszpańskie osiedle. Boże jak Ci zazdroszczę, futbol, morze, plaże, góry, piękna pogoda, porządne zarobki. Żyć nie umierać. Wybierasz się jutro na mecz FCB ?
|
Do góry
|
|
|
|
#949110 - 10/02/2007 20:00
[Re: connor]
|
Carpal Tunnel
|
Niezle, widac ze to nie Polska, czyli nie ma syfu na ulicach  Michal, jak spotkasz Ronaldinho to zalatw jakis autograf z dedykacja dla mecz.pl  Mam zdjecie z Ronaldinho ,ale takim co stoi na Rambla  Jest zresztą niezły w żonglerce,choć piłke na celowo niedopompowaną ,a zęby a la Coninho są sztuczne ,hehe.
|
Do góry
|
|
|
|
#949120 - 10/02/2007 20:04
[Re: As]
|
Carpal Tunnel
|
Cudem zorientowałem sie ,że jakiś typ chce wyciągnać mi portfel z plecaka
Pewnie jakiś rodak. Tak właśnie sobie wyobrażałem hiszpańskie osiedle. Boże jak Ci zazdroszczę, futbol, morze, plaże, góry, piękna pogoda, porządne zarobki. Żyć nie umierać. Wybierasz się jutro na mecz FCB ? Azjata ,stawiałbym ,że Bangladesz ,Pakistan ,te okolice  Osiedle jest czyściusieńkie ,spokojne i co mi sie bardzo podoba nie ma w okolicy blokowców. Wszystkie potrzebne na codzień punkty ,czyli sklepy ,bank ,restauracje mam na wyciagniecie ręki. Co zaś sie tyczy wyjścia na mecz to wszytsko wskazuje na to ,ze bedę na jutro na Camp Nou.
|
Do góry
|
|
|
|
#949494 - 10/02/2007 22:52
[Re: _Korver_]
|
Carpal Tunnel
|
no właśnie, było obiecane  Od razu widać ,ze to forum typerskie  Powiem kobitkom ,ze jest wielu zainteresowanych i moze bedzie zgoda na publikację. Jutro wspaniała okazja ,by obejrzeć macz FCB z dobrego miejsca za mniejsze pieniadze. Mecz z Santander zakwalifikowano jako kategoria C ,czyli bilety najtańsze. Najdroższy 61€ Więcej tu : http://www.fcbarcelona.com/esp/noticias/noticias/n04091410.shtml
|
Do góry
|
|
|
|
|
|