by dobrze zjeść

Posted by: wHiTe_StAr

by dobrze zjeść - 21/01/2020 13:34

Z racji że nasz podróżnik nie lubi jak mu się zaśmieca temat, a okazało się że jest dużo palących kwestii które trapią czytelników, w tym temacie będziemy zadawać pytania do naszego obieżyświata.

Dzwonił do nas Vincent z Krakow i pyta się co się działo przez 15 minut w restauracji pierogarnia Bracka, kiedy to wróciłeś uiścić rachunek ?

Łajt , również pochodzący z Krakowa, nie może się doczekać relacji z Kołobrzegu ze słynnej już kolacji z niejakim Teodorem, kiedy możemy liczyć na wpis na blogu w tej sprawie ?

Skontaktował się też z nami Haczyk z kolegą ( Haczyk dla odmiany również z Krakowa, a pochodzenie kolegi do wiadomości redakcji ).
Tu już mamy całą listę pytań, cytuję
Cytat:
Myślałeś o wersji videoblogu z posiedzeń kulinarnych? Miałbyś sporą rzeszę fanów.

Te dania zjadasz do końca, czy tylko próbujesz, jak Magda Gessler?

Ile czasu potrzebowałeś na konsumpcję w Starej Karczmie?


Wszyscy oczywiście gorącą pozdrawiają autora bloga.
Posted by: burbon

Re: by dobrze zjeść - 21/01/2020 13:40

laugh
Posted by: burbon

Re: by dobrze zjeść - 21/01/2020 13:41

Zestaw pytań nr 3..

1. nie
2. z chytrości prawie do końca, odrzucam niektóre składniki dania, np kapusta, ziemniak itp. zupy jem do momentu aż zostaje sam płyn - wszystkie składniki stałe..do picia wole coś innego
3. jakieś 4 godziny, o ile dobrze pamiętam..długo się czeka na dania główne.
Posted by: burbon

Re: by dobrze zjeść - 22/01/2020 11:50

UWAGA KONKURS !!!!

Jaki jest najprostszy, niezawodny sposób, pozwalający rozpoznać, czy golonka tylna z kością jest doskonale przygotowana do spożycia ???
Nagroda : 0,5 l nalewki "Ponury Żniwiarz z zapomnianej piwnicy" i słoik marynowanych borowików.
Czas na odpowiedź 3 minuty, start !!
Posted by: burbon

Re: by dobrze zjeść - 22/01/2020 11:54

CZAS MINĄŁ - konkurs zamknięty
Posted by: wHiTe_StAr

Re: by dobrze zjeść - 22/01/2020 12:57

kto wygrał?
będą jeszcze jakieś konkursy ? W ten sposób można zachęcić użytkowników do ustawienia tego tematu jako strony startowej na komputerach w pracy/domu/szkole
Posted by: burbon

Re: by dobrze zjeść - 22/01/2020 13:01

widzisz kurwa jakąś odpowiedź ?
Posted by: wHiTe_StAr

Re: by dobrze zjeść - 22/01/2020 13:04

myślałem że ludzie na priv wysyłali żeby uniknąć podpowiadania rywalom
Posted by: burbon

Re: by dobrze zjeść - 22/01/2020 13:11

źle myślałeś..Modowi nie przystaje, źle myśleć..
Posted by: haczyk

Re: by dobrze zjeść - 22/01/2020 13:59

Poznamy rozwiązania zagadki?

Wbiłbym widelec do mięcha, sprawdzając czy tłuszcz wypłynie.
Posted by: VVega

Re: by dobrze zjeść - 22/01/2020 14:57

Łatwy ten konkurs
Posted by: latajaca_holenderka

Re: by dobrze zjeść - 22/01/2020 15:10

Mam 3 słowa do prowadzącego a raczej pytania P

1 Te restauracje odwiedzane to tak bo miałem po drodze czy jest jakiś plan działania a jak tak to czy go poznamy smile

2 Czy wzorem Przewodnika Michelin będą przyznawane jakieś oznaczenia danej restauracji ( zamiast gwiazdek może basiurki )

3 Może na forumie są jacyś restauratorzy którzy chcieliby się zareklamować to czy nasz Wielki Podróżnik Smakosz do nich też zawita tongue

Dziekuję smile
Posted by: burbon

Re: by dobrze zjeść - 22/01/2020 15:32

1. bywa różnie, przypadek, rekomendacje znajomych kucharzy i miłośników jedzenia, planowanie
2. może..raczej nie
3. laugh
Posted by: wHiTe_StAr

Re: by dobrze zjeść - 22/01/2020 15:41

Czemu czesc pytan jest ignorowana a czesc odpowiadana poza kolejka?
Posted by: wHiTe_StAr

Re: by dobrze zjeść - 22/01/2020 17:38

Dzwonił do nas Łukasz z Niemiec,i pyta jak to z tymi pierogami było w pierogarni brackiej. Z niemiecką precyzją wyliczył że skosztowałeś 5 różnych rodzajów pierogów. Z racji tego że pisałeś że jesteś chytrus i nie lubisz marnować jedzenia, to jakim cudem zdołałeś wsunąć 5 porcji ? Czy ktoś ci pomagał ?
Danke für die Antwort
tak zakończył swoją wypowiedź Łukasz
Posted by: burbon

Re: by dobrze zjeść - 23/01/2020 00:46

mąkę odrzucam, mąkę..znaczy..po kilku sztukach..ciasto..ciasto odrzucam..tylko farsz essen nur
Posted by: haczyk

Re: by dobrze zjeść - 23/01/2020 08:02

Nie jest Ci potem wstyd? Zostawiać na talerzu takie dziurawe pierogi? Co ta za chińskie metody?

Nie prościej przedstawić się, poprosić o degustacje i nie robić dziadostwa?
Posted by: burbon

Re: by dobrze zjeść - 23/01/2020 08:15

Jakie dziurawe, jakie??
Falbanki tylko zostają..jak brzegi z pizzy.
Posted by: haczyk

Re: by dobrze zjeść - 23/01/2020 08:16

Dobra, niech Ci będzie...
Posted by: burbon

Re: by dobrze zjeść - 23/01/2020 08:28

Moja wina, nieprecyzyjnie to określiłem..
Ciasto i farsz to integralna część. Wiadomo jednak,że pierogi lepimy tworząc falbankę, którąż to spokojnie możemy odrzucić..
Posted by: wHiTe_StAr

Re: by dobrze zjeść - 23/01/2020 10:22

Originally Posted By: haczyk
Nie jest Ci potem wstyd? Zostawiać na talerzu takie dziurawe pierogi? Co ta za chińskie metody?

Nie prościej przedstawić się, poprosić o degustacje i nie robić dziadostwa?



laugh
Posted by: wHiTe_StAr

Re: by dobrze zjeść - 24/01/2020 12:00

przeanalizowałem sprawę.
Wprawdzie nie jadłem nigdy pierogów zostawiając te falbanki, ale nie wiem czy one tak dużo zmieniają. Wciąż uważam że 5 porcji pierogów nawet bez falbanek to i tak w chuj.
Czekamy na opinie naszych słuchaczy, dzwońcie i piszcie na twitterze pod hasztagiem #burbonIjegoFalbanki
Posted by: latajaca_holenderka

Re: by dobrze zjeść - 24/01/2020 17:24

Miałabym prośbę do mojego przedmówcy o nieużywanie wulgaryzmów w tym temacie

Dziękuje smile
Posted by: wHiTe_StAr

Re: by dobrze zjeść - 24/01/2020 17:27

a czemu do przedmówcy tylko ta prośba ? restaurator może a ja nie mogę ?
Posted by: latajaca_holenderka

Re: by dobrze zjeść - 24/01/2020 17:49

Tak
Posted by: kemp

Re: by dobrze zjeść - 24/01/2020 19:49

Posted by: guma

Re: by dobrze zjeść - 24/01/2020 21:20

Originally Posted By: burbon
Jakie dziurawe, jakie??
Falbanki tylko zostają..jak brzegi z pizzy.

zdarza sie czasami, ze w brzegu pizzy jest ser kopara , ewentualnie parowka tez sie moze zdarzyc w tymze brzegu kopara kto zostawia ten nie wie grin
Posted by: burbon

Re: by dobrze zjeść - 24/01/2020 23:49

Zdarza się, że jest ser..Ale kurwa...parówka w pizzy?
Pora zamykać temat.. frown
Posted by: burbon

Re: by dobrze zjeść - 25/01/2020 00:25

Originally Posted By: wHiTe_StAr
przeanalizowałem sprawę.
Wprawdzie nie jadłem nigdy pierogów zostawiając te falbanki, ale nie wiem czy one tak dużo zmieniają. Wciąż uważam że 5 porcji pierogów nawet bez falbanek to i tak w chuj.
Czekamy na opinie naszych słuchaczy, dzwońcie i piszcie na twitterze pod hasztagiem #burbonIjegoFalbanki
dobry wieczór..jestem nobrub, pisze z konta burbona, bo akurat jemy pierogi..powiem krótko..bez falbanek, przez jakieś dwie godziny, to i sześć porcji pierogów zjem..maślanką albo kefirem popijając..dziękuję, dobranoc
Posted by: latajaca_holenderka

Re: by dobrze zjeść - 25/01/2020 00:50

Originally Posted By: burbon
Originally Posted By: wHiTe_StAr
przeanalizowałem sprawę.
Wprawdzie nie jadłem nigdy pierogów zostawiając te falbanki, ale nie wiem czy one tak dużo zmieniają. Wciąż uważam że 5 porcji pierogów nawet bez falbanek to i tak w chuj.
Czekamy na opinie naszych słuchaczy, dzwońcie i piszcie na twitterze pod hasztagiem #burbonIjegoFalbanki
dobry wieczór..jestem nobrub, pisze z konta burbona, bo akurat jemy pierogi..powiem krótko..bez falbanek, przez jakieś dwie godziny, to i sześć porcji pierogów zjem..maślanką albo kefirem popijając..dziękuję, dobranoc


Posted by: rafal08

Re: by dobrze zjeść - 25/01/2020 02:33

Parówka w pizzy laugh laugh laugh

Leżę. To tak jakby do tatara wsadzić cukinię,dynię lub inne podobne bo jakiś debil sobie tak wymyślił

Co do falbanki to robię to samo co Bourbon i nie ma znaczenia czy mam ich zjeść 6,12 czy 18. Chodzi o treść,sedno tej potrawy A nie o napychanie się ciastem. No chyba,że jest genialne,ale to już raczej tylko pielmienie lub gwiazdkowe restauracje. Chociaż 1 na 50 czy 100 są wyjątki. Na pewno nie u Gesslerowej laugh
Posted by: guma

Re: by dobrze zjeść - 25/01/2020 10:18

'wybrane przez klientow'
kto nie jadl powinien sie zastanowic co robi na tym forum smirk

Posted by: rafal08

Re: by dobrze zjeść - 25/01/2020 10:40

Włosi pewnie by zeszli na zawał gdyby ktos im podał tą pizze grin
Posted by: burbon

Re: by dobrze zjeść - 25/01/2020 10:53

Szkoda gadać, ryja strzępić szkoda..jeszcze ta nazwa papa Pedro...wybrane przez klientów laugh
Posted by: wHiTe_StAr

Re: by dobrze zjeść - 25/01/2020 11:29

Originally Posted By: burbon
Originally Posted By: wHiTe_StAr
przeanalizowałem sprawę.
Wprawdzie nie jadłem nigdy pierogów zostawiając te falbanki, ale nie wiem czy one tak dużo zmieniają. Wciąż uważam że 5 porcji pierogów nawet bez falbanek to i tak w chuj.
Czekamy na opinie naszych słuchaczy, dzwońcie i piszcie na twitterze pod hasztagiem #burbonIjegoFalbanki
dobry wieczór..jestem nobrub, pisze z konta burbona, bo akurat jemy pierogi..powiem krótko..bez falbanek, przez jakieś dwie godziny, to i sześć porcji pierogów zjem..maślanką albo kefirem popijając..dziękuję, dobranoc

czyli tak jak myślałem, sam tego nie zjadł
Posted by: latajaca_holenderka

Re: by dobrze zjeść - 25/01/2020 14:20

Kiedy znakomity rzeczowy i ciekawy kolejny komentarz Nobruba Falbanki w tym temacie

Dziękuje smile
Posted by: burbon

Re: by dobrze zjeść - 25/01/2020 16:56

Wyjechał do..do..San Escobar, i niestety zapomniał internetu zabrać. frown
Posted by: Kura

Re: by dobrze zjeść - 05/02/2020 14:33

burbon byłeś tam?

Posted by: burbon

Re: by dobrze zjeść - 24/03/2020 14:28

Dzisiaj na tapecie quasi były jajka, podaje więc na szybką przekąskę lub lekkie śniadanie - jaja dietetyczne:
- wybić do szklanki 2 jajka
- wymieszać ze szczypta soli i pieprzu - można przyprawić później
- w wąskim rondelku ( może być metalowy kubek ) doprowadzić do
wrzenia wodę
- energicznie zamieszać łyżką by uzyskać tzw wir
- wlać masę jajeczną, pozostawić na ogniu tak ze dwie minuty
- wyjąć łyżką cedzakową na talerz, i skropić oliwa z oliwek (
teraz można doprawić ) ewentualnie posypać ulubioną zieleniną
Posted by: latajaca_holenderka

Re: by dobrze zjeść - 24/03/2020 15:04

Originally Posted By: burbon
Dzisiaj na tapecie quasi były jajka, podaje więc na szybką przekąskę lub lekkie śniadanie - jaja dietetyczne:
- wybić do szklanki 2 jajka
- wymieszać ze szczypta soli i pieprzu - można przyprawić później
- w wąskim rondelku ( może być metalowy kubek ) doprowadzić do
wrzenia wodę
- energicznie zamieszać łyżką by uzyskać tzw wir
- wlać masę jajeczną, pozostawić na ogniu tak ze dwie minuty
- wyjąć łyżką cedzakową na talerz, i skropić oliwa z oliwek (
teraz można doprawić ) ewentualnie posypać ulubioną zieleniną


I na czym polegało to pytanie do autora tongue
Posted by: burbon

Re: by dobrze zjeść - 24/03/2020 15:37

Nie było żadnego pytania, tak po prostu postanowiłem tutaj podawać ciekawostki...takie
Posted by: burbon

Re: by dobrze zjeść - 24/03/2020 17:50

I tutaj własnie, podam przepis na doskonałe kostki rosołowe..
Posted by: fechu

Re: by dobrze zjeść - 24/03/2020 17:55

Najlepsza kostka rosołowa tylko z Termomixa!
Posted by: burbon

Re: by dobrze zjeść - 24/03/2020 18:03

kurwa !!!Ja miałem podać przepis !! mad
Posted by: fechu

Re: by dobrze zjeść - 24/03/2020 18:17

Taki chuj Ty amatorze!







I teraz każdy może mieć własnej roboty, pyszną kostkę rosołową, a nie ten syf, który chciał zapodac amator - kucharz.
Posted by: burbon

Re: by dobrze zjeść - 24/03/2020 18:28

pierdolę to...wszędzie tylko kopiuj wklej, kopiuj wklej.. mad
Posted by: burbon

Re: by dobrze zjeść - 25/03/2020 10:48

Poproszę teraz mojego zaprzyjaźnionego szefa kuchni z restauracji Thermomix, o wklejenie przepisu na dziś, ta dammm!!!!

To młody, jakże skromny i nieśmiały człowiek z wielkim potencjałem, zachęćmy go brawami !!!!
Dajesz fechu aplauz
Posted by: burbon

Re: by dobrze zjeść - 26/03/2020 13:28

Originally Posted By: burbon
Poproszę teraz mojego zaprzyjaźnionego szefa kuchni z restauracji Thermomix, o wklejenie przepisu na dziś, ta dammm!!!!

To młody, jakże skromny i nieśmiały człowiek z wielkim potencjałem, zachęćmy go brawami !!!!
Dajesz fechu aplauz


Fechu, a Ty kurwa, ślepy jesteś czy co ??
Nie daj sie prosić, a w ramach rekompensaty użytkownikom, za czas stracony przy odświeżaniu strony, dorzuć przepis na jakiś sos..może być...tarator np...
Posted by: fechu

Re: by dobrze zjeść - 26/03/2020 14:07

Tarator to chłodnik kucharzu-amatorze!




Posted by: burbon

Re: by dobrze zjeść - 26/03/2020 14:11

no tak nie do końca, nie do końca...
Posted by: VVega

Re: by dobrze zjeść - 26/03/2020 14:40

A to ?

"Domowy sos tzatziki świetnie podkreśla smak, a także aromat wielu potraw z grilla. Ten grecki sos tzatziki wykonasz w kilka minut! Często go przygotowuję na majówce czy w okresie wakacyjnym i zawsze wychodzi rewelacyjny w smaku. Najlepiej wykorzystać przy przepisie młode, gruntowe ogórki z własnego ogródka, ale jak nie mamy takiej możliwości, to bez problemu kupimy ogórki w każdym sklepie przez okrągły rok.

Najlepszy przepis na sos tzatziki powstaje na bazie jogurtu greckiego, świeżych ogórków, czosnku, a także koperku i mięty. Tzatziki to bardzo orzeźwiający dodatek do szaszłyków, kiełbasy z grilla, karkówki itp. Do tego świeże pieczywko… Rewelka!



Wykonanie:

Ogórki obieramy i wycinamy gniazda nasienne. Następnie ścieramy je na tarce o dużych oczkach. Lekko solimy i odstawiamy na kilka minut (10 – 15 min). Po tym czasie wyciskamy starte ogórki rękami porządnie z soku

Do miski przekładamy wyciśnięte, starte ogórki, dodajemy jogurt, przeciśnięty przez praskę czosnek, oliwę, a także posiekany koperek i miętę. Wszystko dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Sos odkładamy do lodówki na minimum 30 minut."
Posted by: burbon

Re: by dobrze zjeść - 26/03/2020 14:47

Brawo Vinc, brawo !!!

Posted by: burbon

Re: by dobrze zjeść - 27/03/2020 10:41

Przypominam o drugim śniadaniu

Originally Posted By: burbon
Dzisiaj na tapecie quasi były jajka, podaje więc na szybką przekąskę lub lekkie śniadanie - jaja dietetyczne:
- wybić do szklanki 2 jajka
- wymieszać ze szczypta soli i pieprzu - można przyprawić później
- w wąskim rondelku ( może być metalowy kubek ) doprowadzić do
wrzenia wodę
- energicznie zamieszać łyżką by uzyskać tzw wir
- wlać masę jajeczną, pozostawić na ogniu tak ze dwie minuty
- wyjąć łyżką cedzakową na talerz, i skropić oliwa z oliwek (
teraz można doprawić ) ewentualnie posypać ulubioną zieleniną
Posted by: VVega

Re: by dobrze zjeść - 27/03/2020 10:53

Na kolację pewnie jakiś fast food ?
Posted by: burbon

Re: by dobrze zjeść - 27/03/2020 11:10

Coś prostego, na niedzielny obiad lub sobotnią kolację (z kumplami, przy meczu)..
Rozgrzać piekarnik do 150 C
Dwie cebule pokroić w kostkę i wrzucić do brytfanny
2 kg łopatki lub karczku b/k wp, oprószyć solą i pieprzem.
Szybko obsmażyć na smalcu, na patelni i ułożyć na cebuli w brytfance, smalec wlać również.
Dolać trochę więcej niż pół szklanki czerwonego wytrawnego lub p/w wina. Ja zamiennie używam kwasu chlebowego ( wtedy bardziej słodko karmelizowany smak )
Wsypać czubata łyżkę papryki i dwie czubate ziaren kminku.
Wstawić do piekarnika na min 2 godziny.
Generalnie, ja zostawiam i nie interesuję się tym przez cały czas pieczenia..
Na obiad : kroimy w grube plastry, do tego tłuczone lub inne ziemniaki, polewamy wytworzonym sosem, kiszony ogórek i...kompot śliwkowy np..
Na kolację : grube plastry, wkładamy w posmarowaną ulubionym sosem bułkę, polewamy sosem z pieczenia, nakładamy korniszona, kiszone lub kiszona kapustę i zamykamy bułkę..
Wariant : mięso wykładamy na deskę i potrzebną ilość, rozdrabniamy dwoma widelcami..robimy tzw pulled, dodatki jak wyżej.
Możemy dodać jeszcze plaster sera na początek i koniec składani, zapiec w piekarniku..będziemy mieć wtedy takiego "oszukanego" taniego Rubena ( wiem Biczu, wiem..)Sos rosyjski, pominę, bo od sosów mamy tu innych fachowców ( co najmniej dwóch )

Proste, smaczne, praktycznie bez roboty, nawet Vinc zrobi..
Ps. niestety, przepis nie do zastosowania w kuchni molekularnej restauracji Fechromix
Posted by: VVega

Re: by dobrze zjeść - 27/03/2020 11:28

Phi....

Takie dania to lewą ręką robię.
Posted by: forty

Re: by dobrze zjeść - 27/03/2020 12:01

Originally Posted By: burbon
Coś prostego, na niedzielny obiad lub sobotnią kolację (z kumplami, przy meczu)..



A kto będzie grał?
Posted by: burbon

Re: by dobrze zjeść - 27/03/2020 12:03

A to już zależy, kogo zaprosisz do plejstejszyn
Posted by: burbon

Re: by dobrze zjeść - 28/03/2020 12:21

Śmiało możecie pisać, podziękowania, jak Wam wyszło danie, swoje przepisy..Ale głównie podziękowania, tak..zdecydowanie podziękowania
Posted by: forty

Re: by dobrze zjeść - 29/03/2020 05:51

Dziękuję za szynkowar.Jest często uzytkowany.
Ostatnio wczoraj.
(Filet z kurczaka)
Posted by: burbon

Re: by dobrze zjeść - 29/03/2020 10:15

Ach, drobnostka drogi forty..prawda,że to nic trudnego ?? piwo

Ps. Ażeby skrzynka priv, mnie się nie zapchała, nadmienię, że forty kupił sobie to ustrojstwo , sam grin
Posted by: burbon

Re: by dobrze zjeść - 30/03/2020 15:57

Forty, takie pytanie...
Dlaczego tak drobno kroisz mięso do szynkowara ??
Posted by: forty

Re: by dobrze zjeść - 30/03/2020 16:44

A taki przepis znalazła moja żona
Posted by: burbon

Re: by dobrze zjeść - 30/03/2020 16:49

Zmień, toż to jak galat, tudzież tymbalikiem zwany wygląda
Posted by: forty

Re: by dobrze zjeść - 30/03/2020 16:56

Zapodaj prawilny przepis
Posted by: burbon

Re: by dobrze zjeść - 30/03/2020 17:03

Piersi pojedyncze, najwyżej na pół i upychaj, upychaj...
Spróbuj też takiej układanki - piersi przekrojone wzdłuż na cienkie płaty, układaj dookoła, a w środek upychaj mielone...łyżeczka żelatyny, kilka kropel wody, i sprężyna
Posted by: forty

Re: by dobrze zjeść - 30/03/2020 17:08

Posted by: burbon

Re: by dobrze zjeść - 04/04/2020 10:43

Na prośbę jednego z userow, który pisał do mnie rozpaczliwe posty na priv i pragnie pozostać anonimowy,obawiajac się fali hejtu, podaje przepis na kawałek mięsa.

toast

1. 2kg karczku natrzyj solą, pieprzem i 3 rozgniecione ząbki czosnku. Ja używam 1 płaską łyżkę soli na kg mięsa.
2.Posiekaj 2 cebule i na części połóż mięso, reszta posyp z góry.
3. Odstaw na min 3 godziny.
4.rozgrzej piekarnik do 150 stopni.
5. W naczyniu żaroodpornym ułóż cebule, tą z mięsa, wlej 3/4 czerwonego wytrawnego wina/ używam też kwasu chlebowego/ wsyp czubatą łyżkę papryki słodkiej mielonej i dwie płaskie łyżki kminku nasion.
6. Mięso szybko obsmaż na patelni z dwoma łyżkami smalcu i przełóż do naczynia
7. Wstawiamy i pieczemy 2 godziny.
8. Kontrola i można jeszcze dodać z pół godziny..
9. Wyciągamy i możemy wpierdolić na dwa sposoby..do obiadu w plastrach, polecając powstałym sosem a resztę w naczyniu rozszarpać widelcami, wymieszać z sosem i wkładać w bule z ogórkiem kiszonym lub kapustą..zawsze wychodzi, także ten tego Vincent..smacznego !!!
Posted by: burbon

Re: by dobrze zjeść - 06/04/2020 22:59

Haczyk, proszę..coś dla Ciebie

Żydowski Kawior. smile

1. Rozgrzać trzy łyżki gęsiego smalcu, na patelni oczywiście
2. Pyk..wrzucamy partiami wątróbkę kurzą tak 250 g - 2 minuty i wypad.
3. Pora na drobno posiekaną cebulę - średnia, niech będzie..
4. Siekamy drobno wątróbkę, wlewamy tłuszcz z patelni, oczywiście z cebulą.
5. Do tego czegoś, dodajemy drobno posiekane jajo na twardo
6. Soli, pieprzu, wymieszać i do zimna
Najlepsze następnego dnia.. toast

i love Krakow food
Posted by: forty

Re: by dobrze zjeść - 07/04/2020 06:38

Ten smalec gęsi to drozszy niż te całe krakowskie danie.
Normalny kawior lepiej zjeść.
Posted by: burbon

Re: by dobrze zjeść - 07/04/2020 07:24

Co Ty gadasz forty?!??
W każdym markiecie kupisz, pudełeczko jak od twarożku że 4 PLN..
Nie każdy może się raczyć kawiorem z przemytu za wschodniej granicy
Posted by: VVega

Re: by dobrze zjeść - 07/04/2020 08:01

Ożeż, przez te quizy nie zobaczyłem frown
Posted by: VVega

Re: by dobrze zjeść - 07/04/2020 08:02

Originally Posted By: burbon
Haczyk, proszę..coś dla Ciebie

Żydowski Kawior. smile

1. Rozgrzać trzy łyżki gęsiego smalcu, na patelni oczywiście
2. Pyk..wrzucamy partiami wątróbkę kurzą tak 250 g - 2 minuty i wypad.
3. Pora na drobno posiekaną cebulę - średnia, niech będzie..
4. Siekamy drobno wątróbkę, wlewamy tłuszcz z patelni, oczywiście z cebulą.
5. Do tego czegoś, dodajemy drobno posiekane jajo na twardo
6. Soli, pieprzu, wymieszać i do zimna
Najlepsze następnego dnia.. toast

i love Krakow food


Walenty Kania lubi to
Posted by: forty

Re: by dobrze zjeść - 07/04/2020 08:28

Posted by: burbon

Re: by dobrze zjeść - 07/04/2020 08:32

grin
Posted by: burbon

Re: by dobrze zjeść - 07/04/2020 14:36

To dalej w krakowskim klimacie..tym razem z dedykacją dla Vinca..
Bajgle..żeby tylko mi tu nikt nie wyskoczył, że ten rodzaj pieczywa, to przyszedł do nas z Jułesej, bo bedzie manto !!!

Osobiście, często używam ich, do tworzenia fantazyjnych kanapek, zarówno na ciepło jak i zimno, najbardziej pasują mi do..wołowiny i..twarożków

1. do 250 gram mąki pszennej, dorzucamy tak 2,5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia. ( łyżeczki tzw do herbaty mieszania z cukrem ) i jedna płaską soli..
2. To powyższe, oczywiście mamy w misce, więc dorzucamy do tego 200 g jogurtu greckiego
3. Tak sobie to bełtamy łyżką np ( w tym czasie oczywiście piekarnik już się grzeje do 180 stempli)
4. Jak już wybełtane, to wyrabiamy ręką ( może być cudza )na gładkie ciasto, takie co to już sie nie klei do reki owej.
5. Dzielimy ciasto np na 6 kawałków i rolujemy wałki ( tu sie paru obliznęło na słowo wałki )
6. Wałeczki owijamy dookoła dłoni, sklejamy i rolujemy w tym miejscu skleja ( Teoś, Ty nie owijaj na swojej dłoni wielkości łopaty, bo z całego ciasta byś zrobił jeden bajgiel - niech małżonka zrobi )
7. Przełożyć na blachę zachować odstęp, bo rosną..jeżeli dotychczas tego nie zrobiliście, to teraz pomiędzy blachę a bajgle włóżcie papier do pieczenia grin
8. Dla urody posmarujcie z wierzchy roztrzepanym jajem, możecie też posypać wszelakim ziarnistym badziewiem, typu : mak, sezam lub jakieś inne badziewie.
9. Stoper na 25 minut i jazda !!!

Ehh...trochę smutno, że nikt nie zauważył dwa razy podanego tego samego,może nieco inaczej, przepisu na wieprzowinę frown
Posted by: VVega

Re: by dobrze zjeść - 07/04/2020 14:42

Ja zauważyłem, ale nie chciałem wyskakiwać jaki to znawca nie jestem, niech inni mają szansę tongue
Posted by: VVega

Re: by dobrze zjeść - 07/04/2020 14:45

Taka ciekawostka


Obwarzanek to pieczywo o średnicy 12 – 17 cm, o grubości 3 – 4 cm i wadze 120 – 200 g. Produkt jest bardziej wytrawny od bajgla, wystarczy spojrzeć na kręcony, zdobiony posypką (solą, sezamem, makiem, ziołami, serem lub cebulką) pierścień.

Bajgiel – różnicę widać na pierwszy rzut oka. Żydowski bajgiel to pieczywo „grubsze”, często z mniejszą dziurką, o gładkiej fakturze, również może być potraktowane posypką. Rozpowszechnione w Stanach Zjednoczonych przez żydowskich imigrantów, służy jako pieczywo kanapkowe – obwarzanek nie ma takich predyspozycji.
Posted by: haczyk

Re: by dobrze zjeść - 07/04/2020 17:03

Originally Posted By: burbon
Haczyk, proszę..coś dla Ciebie

Żydowski Kawior. smile

1. Rozgrzać trzy łyżki gęsiego smalcu, na patelni oczywiście
2. Pyk..wrzucamy partiami wątróbkę kurzą tak 250 g - 2 minuty i wypad.
3. Pora na drobno posiekaną cebulę - średnia, niech będzie..
4. Siekamy drobno wątróbkę, wlewamy tłuszcz z patelni, oczywiście z cebulą.
5. Do tego czegoś, dodajemy drobno posiekane jajo na twardo
6. Soli, pieprzu, wymieszać i do zimna
Najlepsze następnego dnia.. toast

i love Krakow food
Posted by: forty

Re: by dobrze zjeść - 08/04/2020 06:33

Do tego "kawioru" (w extra cenie w Lidlu)

Posted by: burbon

Re: by dobrze zjeść - 08/04/2020 08:21



A jakaż to cena owego przedniego napitku ??
Posted by: forty

Re: by dobrze zjeść - 08/04/2020 08:30

zdecydowanie taniej, niż gdziekolwik
Posted by: forty

Re: by dobrze zjeść - 08/04/2020 08:42

tu masz ceny z gdziekolwiek

https://propaganda24h.pl/pl/c/BELUGA-VODKA/71
Posted by: rafal08

Re: by dobrze zjeść - 08/04/2020 08:57

A w Lidl jaka cena ?
Posted by: forty

Re: by dobrze zjeść - 08/04/2020 08:58

40zl taniej na 0.7l butelce
Posted by: burbon

Re: by dobrze zjeść - 09/04/2020 10:28

Dziś podaję przepis na tradycyjną Wielkanocną zupę, która w wielu rodzinach znajdzie swoje miejsce w menu świątecznego śniadania..żurek.

Przepisów, domowych sposobów, na wykonanie tej tradycyjnej zupy, jest w pip dużo, z mięsem, kiełbasą, postne..itd..
Dlatego, by nie narażać się na niepotrzebną w obecnym czasie krytykę, nie wdawać się w polemiki, na temat wyższości jednego przepisu nad drugim. pójdę na tzw skróty.

1. Przygotuj ulubione składniki
2. Postępuj zgodnie z ulubionym przepisem
3. Dodaj ulubione dodatki.

Smacznego i Wesołych Świąt Wielkanocy Alleluja !!!!!
Burbon toast
Posted by: VVega

Re: by dobrze zjeść - 09/04/2020 10:41

Tak z rozpędu , czy przepis na barszcz czerwony mógłbyś podać ?

Alleluja ?
Posted by: VVega

Re: by dobrze zjeść - 09/04/2020 10:42

*Alleluja !!!
Posted by: burbon

Re: by dobrze zjeść - 09/04/2020 11:17

Originally Posted By: VVega
Tak z rozpędu , czy przepis na barszcz czerwony mógłbyś podać ?

Alleluja ?


Oczywiście !!!
W przepisie na żurek, wszędzie gdzie występuje słowo żurek, wstaw barszcz czerwony, opaa!!
Posted by: wHiTe_StAr

Re: by dobrze zjeść - 09/04/2020 11:38

na wstępię nadmienię żę wpis na poważnie i poważnej odpowiedzi oczekuje !
Pieczone ziemniaki: jak je porządnie zrobić
Generalnie zawsze najpierw podgotowywuje co by było szybciej, czasami chyba nawet za bardzo, ale kij z tym. później przyprawiam i tak:
1. do piekarnika pod przykryciem, dodawałem troche masła co by nie były suche ale i tak były suche
2. nawaliłem oleju do naczynia i robiłem bez przykrycia, niby trochę lepsze ale czasem wyjdzie,czasem sie rozpadają i nie są chrupiące

Potrzebny konkret przepis, po kolei , ile co i jak i z jaką temperaturą
to dla kolegi jakby co
Posted by: burbon

Re: by dobrze zjeść - 09/04/2020 11:46

W sensie, całe, plastry..kostka ??
Posted by: wHiTe_StAr

Re: by dobrze zjeść - 09/04/2020 11:47

takie ćwiartki bardziej
ale nie upieram się przy kształcie
Posted by: forty

Re: by dobrze zjeść - 09/04/2020 11:48

Dużo zależy od gatunku ziemniaka.Najlepsze Irga, Irys.
Posted by: burbon

Re: by dobrze zjeść - 09/04/2020 11:50

Przede wszystkim : odmiana..twarde, tzw mało skrobiowe..kupisz w sklepie: Do pieczenia
Posted by: burbon

Re: by dobrze zjeść - 09/04/2020 12:01

Do pieczenia w całości wybierz jak największe
Podgotuj tak z 20 minut * ze skórką
Nakłuj kilka razy widelcem dookoła ziemniaka, w zależności od ochoty - zostaw całe, przekrój na pół, lub na ćwiartki
Posmaruj olejem - oliwą
Posyp przyprawami - ja używam np ziaren kminku ( zresztą kurwa, ja używam dużo kminku )Takie z kminkiem, poznałem ( UWAGA Autoprpmocja ) w Svenska, robiliśmy je na duże party np do pieczonego dzikuna
Do pieca 200 stempli tak na 30-40 minut
Całe, zdarza mi się zawijać we folię, tak jak na grilla lub żar ogniska.
Posted by: wHiTe_StAr

Re: by dobrze zjeść - 09/04/2020 12:08

ale w piecu pod przykryciem czy nie ?
Posted by: burbon

Re: by dobrze zjeść - 09/04/2020 12:23

Czy ja gdzieś napisałem..pod przykryciem ??
Wiem, wiem..nie napisałem też, że bez przykrycia.. grin
Posted by: forty

Re: by dobrze zjeść - 09/04/2020 12:31

To i ja sobię upiokę
Posted by: wHiTe_StAr

Re: by dobrze zjeść - 09/04/2020 12:53

podziękował
Posted by: forty

Re: by dobrze zjeść - 09/04/2020 13:56

Originally Posted By: forty
To i ja sobię upiokę


slowo się rzekło
Posted by: Master.com back

Re: by dobrze zjeść - 09/04/2020 14:00

Originally Posted By: forty
Originally Posted By: forty
To i ja sobię upiokę


slowo się rzekło


Posted by: burbon

Re: by dobrze zjeść - 09/04/2020 14:16

upikołeś czy usmażyłeś ??

Ładna świąteczna serwetka..
Posted by: VVega

Re: by dobrze zjeść - 09/04/2020 14:17

Widać, że upikoł smile
Posted by: forty

Re: by dobrze zjeść - 09/04/2020 14:21

Originally Posted By: burbon
upikołeś czy usmażyłeś ??

Ładna świąteczna serwetka..


cale 2 kartofelki ,obrane, obgotowane,pokrojone w talarki.Upieczone w piekarniku(z dodatkiem podduszonej cebuli i pokrojonych parówek)
Posted by: Sensei

Re: by dobrze zjeść - 09/04/2020 14:54

Paróweczki hrabiego barikenta, propsuje.
Posted by: burbon

Re: by dobrze zjeść - 09/04/2020 15:10

Sam, Bonaparte onegdaj, sie zachwycił
Posted by: forty

Re: by dobrze zjeść - 09/04/2020 15:13

Bez przesady,podchwyciłem pomysł tylko.Przy okzji czyszcząc lodówkę, z jakże nie świątecznych parówek hrabiego barikenta.
Posted by: wHiTe_StAr

Re: by dobrze zjeść - 09/04/2020 15:54

A ta parowa tez zapiekana ?
Pod przykryciem czy bez ?
Posted by: wHiTe_StAr

Re: by dobrze zjeść - 09/04/2020 16:05

pierwsze pytanie nieaktualne, przepraszam nie doczytałem
Posted by: wHiTe_StAr

Re: by dobrze zjeść - 09/04/2020 16:05

drugie w sumie też bo widzę że wszystko razem poszło
Posted by: wHiTe_StAr

Re: by dobrze zjeść - 09/04/2020 16:06

burdelu tylko narobiłem w temacie, przepraszam najmocniej
Posted by: burbon

Re: by dobrze zjeść - 09/04/2020 16:08

Posted by: burbon

Re: by dobrze zjeść - 10/04/2020 11:41

Temat nabiera kolorytu, co bardzo mnie cieszy..
Dziś Wielki Piątek, więc powinno być postnie.
Śledzia na tapetę, wrzucił już, nasz białostocki animator zabaw bramnych i podwórkowych - dzięki forty - więc ja podam na coś, co dodatkiem do owego śledzia lub tez samodzielnym daniem, być może..wspominane już było na naszym forum.
Lubie tamte tereny i pewnie sam, z własnej woli, mógłbym zostać "podkopcem", a już tamtejsza różnorodna kuchnia, pasuje mi idealnie. Trochę bardziej na południe i robimy coś, co powstało, trochę tak jakby z biedy...
Historia pokazuje, że wiele genialnych potraw z biedy owej, własnie powstało..

1. Gotujemy 1 kg ziemniaków i jeszcze gorące, przeciskamy przez praskę..odstawiamy do wystudzenia
2. Do zimnych powyższych, dodajemy 0,5 kg pszennej mąki i wbijamy jedno jajo - kurze. Nastawiamy piekarnik na 200 stempli.
3. Najpierw łyżką, a potem łapą ( niedźwiedzia łapa Teosia, pożądana ) wyrabiamy ciasto
4. Formujemy gruby wałek i kroimy na 8-10, dwu centymetrowych kawałków, lekko rozciągamy, nadając im kształt placuszków
5. Papier na blachę, placki na papier i wszystko do pieca.
6. Termoobieg i za jakieś 25 minut, smarujemy masłem czosnkowym czy czymkolwiek innym ( tak Lukasz, dżem może być ) i wpierdalantes na gorąco lub później na zimno..
7. A co wpierdalantes ???

toast
Posted by: burbon

Re: by dobrze zjeść - 17/04/2020 09:09

Biczu, chociaż sobie można popatrzeć smile
Posted by: forty

Re: by dobrze zjeść - 21/04/2020 08:11

Ożywiam najsmaczniejszy temat na forum
https://streamable.com/kw6exb
Posted by: wHiTe_StAr

Re: by dobrze zjeść - 21/04/2020 08:53

co to niby jest ?
Posted by: forty

Re: by dobrze zjeść - 21/04/2020 09:13

Originally Posted By: wHiTe_StAr
co to niby jest ?
to mi sie podoba,to jest konkretne pytanie.Odpowiadam-(link wyżej był błędny)

I https://streamable.com/p8gcfp
Posted by: forty

Re: by dobrze zjeść - 21/04/2020 09:15

Ale ,że @burbonilli nie wychwycił?
Posted by: wHiTe_StAr

Re: by dobrze zjeść - 21/04/2020 09:18

fajne, ale co to jest to po oliwkach?
Posted by: forty

Re: by dobrze zjeść - 21/04/2020 09:21

Originally Posted By: wHiTe_StAr
fajne, ale co to jest to po oliwkach?

KNACKI Ball Emmental, 100% czystej wieprzowiny Kulki KNACKI, wszechstronne, idealne na aperitif! KNACKI to wysokiej jakości mięso, tradycyjne wędzenie z drewna bukowego

nigdy nie próbowałem
Posted by: forty

Re: by dobrze zjeść - 21/04/2020 09:21

https://www.herta.fr/univers-produits/knacki-ball/herta-knacki-ball-emmental-saucisses-porc-200g
Posted by: forty

Re: by dobrze zjeść - 21/04/2020 09:55

Originally Posted By: forty
Originally Posted By: wHiTe_StAr
co to niby jest ?
to mi sie podoba,to jest konkretne pytanie.Odpowiadam-(link wyżej był błędny)

I https://streamable.com/p8gcfp


Jutro chyba sobie zrobię .Przynajmniej z niektórymi nadzieniem
Posted by: burbon

Re: by dobrze zjeść - 21/04/2020 10:02

Zapewne z orzechem laskowym toast
Posted by: forty

Re: by dobrze zjeść - 21/04/2020 10:14

Originally Posted By: burbon
Zapewne z orzechem laskowym toast


raczej pod orzech.Dobra podpowiedz.Trzeba zabłysnąć w bramie.
Posted by: burbon

Re: by dobrze zjeść - 21/04/2020 10:18

grin
Posted by: burbon

Re: by dobrze zjeść - 21/04/2020 10:31

Nie jestem pewien, ale być może, gdybyś rozlał orzecha, w foremki do lodu, to da się zamrozić - może kapka wody, albo trochę płynnego karmelu..a wtedy..brama na kolanach, po butach całują smile
Posted by: forty

Re: by dobrze zjeść - 21/04/2020 10:36

Nie wiem czy moc orzecha, nie wyparuje w gofrownicy
Posted by: burbon

Re: by dobrze zjeść - 21/04/2020 10:44

trochę, ale to tylko przecież pod..orzecha właściwego
Posted by: forty

Re: by dobrze zjeść - 21/04/2020 10:48

No tak
Posted by: forty

Re: by dobrze zjeść - 24/04/2020 06:15

Z cyklu każdy potrafi,a @łukasz na bank(proste i smaczne)

https://streamable.com/edjedb
Posted by: Lukasz111

Re: by dobrze zjeść - 24/04/2020 09:23

Niezły ten przepis @forty wrzuciłeś w temacie u burbona. Tylko trochę trudniejsze od bajgli.
Posted by: Lukasz111

Re: by dobrze zjeść - 24/04/2020 09:23

To miało iść w qc pn. I co ja teraz mam zrobić.
Posted by: Lukasz111

Re: by dobrze zjeść - 24/04/2020 09:24

Originally Posted By: Lukasz111
To miało iść w qc pn. I co ja teraz mam zrobić.



Posted by: forty

Re: by dobrze zjeść - 24/04/2020 09:30

Originally Posted By: Lukasz111
Niezły ten przepis @forty wrzuciłeś w temacie u burbona. Tylko trochę trudniejsze od bajgli.

nie wydaje mi się
Posted by: forty

Re: by dobrze zjeść - 26/04/2020 05:45

Special edition for @Lukasz
https://streamable.com/s7me8b
Posted by: forty

Re: by dobrze zjeść - 27/04/2020 07:20

Banalnie proste( i smaczne)śniadanie
https://streamable.com/qt8yc2
Posted by: VVega

Re: by dobrze zjeść - 27/04/2020 19:21

Originally Posted By: forty
Banalnie proste( i smaczne)śniadanie
https://streamable.com/qt8yc2


Kolejny plus dla "pana od monitora"

Bardzo fajna kolacja, mam przekazać
Posted by: wHiTe_StAr

Re: by dobrze zjeść - 27/04/2020 19:51

chyba fortemu będzie trzeba osobny temat założyć
Posted by: forty

Re: by dobrze zjeść - 27/04/2020 19:59

Originally Posted By: VVega
Originally Posted By: forty
Banalnie proste( i smaczne)śniadanie
https://streamable.com/qt8yc2


Kolejny plus dla "pana od monitora"

Bardzo fajna kolacja, mam przekazać

Posted by: burbon

Re: by dobrze zjeść - 27/04/2020 20:00

dajcie mu ten..ja sie wycofuję..nie będę w tej komedii uczestniczył..w internecie jest w chuj takich filmików, po chuj sie wysilać z opisywaniem tego, co sie samemu robi od chuja czasu
Dziękuję dobranoc piwo
Posted by: VVega

Re: by dobrze zjeść - 27/04/2020 20:37

Originally Posted By: burbon
dajcie mu ten..ja sie wycofuję..nie będę w tej komedii uczestniczył..w internecie jest w chuj takich filmików, po chuj sie wysilać z opisywaniem tego, co sie samemu robi od chuja czasu
Dziękuję dobranoc piwo



Weź... Burbon...
Posted by: burbon

Re: by dobrze zjeść - 27/04/2020 21:26

Originally Posted By: VVega
Originally Posted By: burbon
dajcie mu ten..ja sie wycofuję..nie będę w tej komedii uczestniczył..w internecie jest w chuj takich filmików, po chuj sie wysilać z opisywaniem tego, co sie samemu robi od chuja czasu
Dziękuję dobranoc piwo



Weź... Burbon...
wklejajcie sobie filmiki..kto da więcej ..smacznego
Posted by: haczyk

Re: by dobrze zjeść - 27/04/2020 21:37

A Proszę bardzo, robię gnój.

Posted by: VVega

Re: by dobrze zjeść - 27/04/2020 21:39

laugh
Posted by: VVega

Re: by dobrze zjeść - 29/04/2020 13:14

Kiedy nowe przepisy ?
Posted by: Lukasz111

Re: by dobrze zjeść - 29/04/2020 15:13

@forty mógłby zapodać jakiś przepis.
Posted by: forty

Re: by dobrze zjeść - 29/04/2020 15:34

Posted by: Lukasz111

Re: by dobrze zjeść - 29/04/2020 15:39

laugh
Posted by: haczyk

Re: by dobrze zjeść - 29/04/2020 16:01

laugh
Posted by: fechu

Re: by dobrze zjeść - 29/04/2020 16:07

laugh
Posted by: TEO

Re: by dobrze zjeść - 29/04/2020 16:19

laugh laugh
Posted by: forty

Re: by dobrze zjeść - 30/04/2020 05:44

http://www.mecz.pl/forum/ubbthreads.php?ubb=showflat&Number=7402787#Post7402787
Posted by: Lukasz111

Re: by dobrze zjeść - 30/04/2020 09:09

Jak to nie temat @burbona, tylko @białasa. @burbon ma swój inny, tu jest tylko gościem jak my wszyscy grin co prawda najważniejszym gościem bo pytania są do niego.
Posted by: forty

Re: by dobrze zjeść - 30/04/2020 09:17

Originally Posted By: Lukasz111
Jak to nie temat @burbona, tylko @białasa. @burbon ma swój inny, tu jest tylko gościem jak my wszyscy grin co prawda najważniejszym gościem bo pytania są do niego.
Posted by: forty

Re: by dobrze zjeść - 03/05/2020 06:09

Z cyklu fajny pomysł

https://streamable.com/wvki38
Posted by: wHiTe_StAr

Re: by dobrze zjeść - 03/05/2020 10:03

Z racji że gwiazda tematu abdykowała, pozwalam sobie trochę się tu popanoszyć i zrobić małe podsumowanie przepisów z internetu.
Głównie na własny użytek co by było mi łatwiej po nie sięgać. Może ktoś jeszcze skorzysta

https://streamable.com/p8gcfp - mini tościki (?) z gofrownicy na słodko lub słono. Bazą tościków jest ciasto na pizze, ale twórcy uznali że każdy głupi umie je zrobić i nie podzielili się swoim przepisem. Moim skromnym zdaniem, najgorsza propozycja

https://streamable.com/edjedb - taki nadziewany placek ziemniaczany. Aczkolwiek tutaj mam obiekcje, na filmiku trochę pominięto rozkładanie górnej warstwy. A moim zdaniem może zrobić się burdel i pomiesza się z tymi składnikami. Ale wyjściem jest po prostu przygotowanie kształtu na osobnym naczyniu i nałożeniu już gotowca. Albo może szukam dziury w całym

https://streamable.com/s7me8b - potato wedges czyli łódki ziemniaczaene. Wydaje się najprostsze i świetne na początek. Szczególnie dla takiego fanatyka ziemniaków jak ja. Dzisiaj powalczę
Może nawet będzie fotka jak się uda nie zrobić bałaganu (PDK, KMTW)

https://streamable.com/qt8yc2 - tu mamy zwyczajną kanapkę z lekko podsmażonym chlebem i jajecznicą, ale efekt wizualny robi swoje i aż chce się pożreć

https://streamable.com/wvki38 - smażone parówki w fikuśnej formie na głębokim tłuszczu. Dla parówkowych fanów może być niezła odmiana, ja w sumie nigdy nie smażyłem parówek

Ciąg dalszy nastąpi (miejmy nadzieję)
Posted by: Irek

Re: by dobrze zjeść - 03/05/2020 10:14

Originally Posted By: wHiTe_StAr
Z racji że gwiazda tematu abdykowała

Skończy się kwarantanna to wróci smile to będzie najbardziej wyczekiwany moment grin
Posted by: wHiTe_StAr

Re: by dobrze zjeść - 03/05/2020 13:32

I pyk, gotowe
Gotowane 6 min zamiast 3 i w piekarniku ze 25 zamiast 15. Maka pszenna zamiast kukurydzianej
Posted by: forty

Re: by dobrze zjeść - 03/05/2020 13:45

Posted by: forty

Re: by dobrze zjeść - 05/05/2020 07:52

Młode ziemniaki.Czas na placki.Dziś sniadanie na słodko.


Posted by: forty

Re: by dobrze zjeść - 05/05/2020 08:03

Posted by: ANZELMO

Re: by dobrze zjeść - 06/05/2020 19:57

kiepski kefir...Krasnystaw lepszy tongue
Posted by: forty

Re: by dobrze zjeść - 06/05/2020 20:11

Panie!!W "biedrze" nie ma-Krasnystaw
Posted by: ANZELMO

Re: by dobrze zjeść - 06/05/2020 21:41

jak nie...sa hmm u mnie w kazdej panie smile
Posted by: wHiTe_StAr

Re: by dobrze zjeść - 06/05/2020 22:24

Forty kiedy jakies fikusne przepisy z internetu?
Posted by: forty

Re: by dobrze zjeść - 07/05/2020 05:04

Z cyklu proste danie(tzw.hash browns w jednej z wersji)

jak zrobić
p.s- skrobię kukurydzianą zamieniamy na mąkę ziemniaczaną

Posted by: forty

Re: by dobrze zjeść - 13/05/2020 08:12

Z cyklu -proste
https://streamable.com/bx9gg2
Posted by: wHiTe_StAr

Re: by dobrze zjeść - 13/05/2020 10:29

ale kurde pod przykryciem to czy bez ? kluczowych spraw nie pokazują... i nie za dużo tłuszczu tam ładujemy ?
Posted by: forty

Re: by dobrze zjeść - 14/05/2020 08:52

Miało być tak(omlet z cukinią)


wyszło tak
Posted by: VVega

Re: by dobrze zjeść - 15/05/2020 15:42

Jak ktoś ma trochę szparagi pod ręką to można sobie sałatkę zrobić (jeden hejt już był, ale trzeba mieć grubą skórę smile )


Posted by: forty

Re: by dobrze zjeść - 15/05/2020 16:28

Posted by: forty

Re: by dobrze zjeść - 17/05/2020 07:16

Z cyklu - proste(cukinia.pomidor,pesto,przyprawy,mozna dodać plastry kiełbasy typu chorizo)

tu szczegóły
Posted by: VVega

Re: by dobrze zjeść - 17/05/2020 07:41

Zapytam za kolegę

Pod przykryciem czy nie ?
Posted by: forty

Re: by dobrze zjeść - 17/05/2020 07:46

nie widzę potrzeby
Posted by: wHiTe_StAr

Re: by dobrze zjeść - 17/05/2020 09:08

Fajne to. Bedzie probowane !
Posted by: wHiTe_StAr

Re: by dobrze zjeść - 17/05/2020 09:10

A i kuchenka sie nie ubrudzi.
Ogolnie trzeba powoli przerzucac kuchnie z patelni na piekarnik
Posted by: forty

Re: by dobrze zjeść - 22/05/2020 07:02

Z cyklu proste


tu całość
Posted by: Kylo

Re: by dobrze zjeść - 22/05/2020 21:09

Wczopraj robiłęm langosa (mąka kukurydziana podstawa) pycha. Dodatek po smażeniu śmietana, ser żółty i ketchup
Posted by: forty

Re: by dobrze zjeść - 23/05/2020 05:21

Originally Posted By: Kylo
Wczopraj robiłęm langosa (mąka kukurydziana podstawa) pycha. Dodatek po smażeniu śmietana, ser żółty i ketchup


Posted by: forty

Re: by dobrze zjeść - 31/05/2020 06:07

Są w zyciu takie poranki,w których po przebudzeniu boimy sie otworzyć oczy. Co wtedy!?
Są dwie szkoły.
Pierwsza-(* opcja ta nie jest dostępna z powodu Twojego zniewieścienia)
Druga-kubek domowego rosołu.
19 lat na forum i tyleż obserwacji,pozwala mi stwierdzić ,iż z pierwszej opcji mogą skorzystać tu nieliczni.
Ale za to druga opcja !!!! O! tu już może być walka o dolewkę.,
Posted by: forty

Re: by dobrze zjeść - 31/05/2020 06:08

Wasze zdrowie!!!
Posted by: Kretol

Re: by dobrze zjeść - 31/05/2020 06:12

zdrówko ale ja do spania po nocce i bez alkoholu smile
Posted by: forty

Re: by dobrze zjeść - 17/06/2020 07:08



O tej porze roku-tylko omlet z truskawkami
Posted by: Kylo

Re: by dobrze zjeść - 17/06/2020 07:32

Kto w ciąży? kiszoniaka było jeszcze skroić ;p
Posted by: forty

Re: by dobrze zjeść - 20/06/2020 07:16

Z serii "wykwintne danie"-znakomicie się sprawdza jako przekąska do 0.7l na dwóch.




tu całość
Posted by: burbon

Re: by dobrze zjeść - 07/10/2020 10:31

I co tu zostało z tych filmików z prostymi przepisami?? Żal..
A inne można sobie, przeczytać i zrobić..step by step grin
Posted by: wHiTe_StAr

Re: by dobrze zjeść - 07/10/2020 11:12

gospodarz tematu nie ma czasu na gotowanie, filmy ogląda
Posted by: burbon

Re: by dobrze zjeść - 07/10/2020 11:23

Z racji tego, że naszemu forumowemu fifty centowi, posmakowaly bagiety, podaję prostą sniadaniową modyfikację, na one..
1. Z srodka bagiety, ostrym nożem, robimy wciecia i usuwany środkowy pasek miąższu, taki prostokąt 3cmxdługość bagiety, nie do samego końca, tak 3cm od każdego.

2. Smarujemy sosem jakimś, tak keczup może być.

3. W misce roztrzepujemy 3 jaja, sól, pieprz, a dobra..łyżkę śmietany i łyżkę wiórków sera, dla fanatyków, niech będzie też łyżka posiekanej natki pietruszki..

4.W posmarowane sosem wycięcie, układamy dywan np z pozostałego po wczoraj salami, albo z czego chcemy

5. Piekarnik na 180 stempli

6. Na dywan wylewamy masę jajeczną

7. Sru na 20-25 minut ( trza zerknąć czasami)

8. Pod koniec można posypać jeszcze mozzarellą czy innym

9. Na talerz i..dołożyć co tam chce się..pomidorki, kiszony..sos

10. Można robić w chuj wariacji..ja roboczo nazywam je: polskie, włoskie, amerykańskie, angielskie, niemieckie..
Posted by: wHiTe_StAr

Re: by dobrze zjeść - 07/10/2020 12:18

nie rozumiem pkt 1
można zdjęcie prosić jak ta bagieta z wcięciem ma wyglądać
Posted by: burbon

Re: by dobrze zjeść - 07/10/2020 12:22

A można jak najbardziej prosić można..
Posted by: wHiTe_StAr

Re: by dobrze zjeść - 07/10/2020 12:25

no i dlatego filmiki były lepsze
Posted by: burbon

Re: by dobrze zjeść - 07/10/2020 12:30

Filmiki kurwa!!
Filmiki, a potem prosta zagadka tekstowa zajmuje kurwa dwa dni..I tak jeszcze jakoś, bez przekonania w to rozwiązanie..
Posted by: wHiTe_StAr

Re: by dobrze zjeść - 07/10/2020 12:33

ta bagieta ma być przekrojona, tak przed wcięciami, tak ?
Posted by: wHiTe_StAr

Re: by dobrze zjeść - 07/10/2020 12:34

w sensie wydłubujemy środek pieczywa z przekrojonej bagiety co by było miejsce na nasze cuda, o to chodzi ?
Posted by: VVega

Re: by dobrze zjeść - 07/10/2020 12:35

Ja zrobiłem wg przepisu Burbona i dość apetycznie wygląda grin




Posted by: wHiTe_StAr

Re: by dobrze zjeść - 07/10/2020 12:38

czyli jednak nie kroic tej bagiety
Posted by: burbon

Re: by dobrze zjeść - 07/10/2020 12:38

Ożeż Ty Vincencie laugh
Posted by: VVega

Re: by dobrze zjeść - 07/10/2020 12:44

Oczywiście zdjęcia Burbona (ja nie mam sztućców z Funduszu Wczasów Pracowniczych),który prosił o wklejanie. Wydało się ,że dziewczyny w biurze mu fotki wrzucają na forum.
Cała nauka jak krew w piach
Posted by: guma

Re: by dobrze zjeść - 07/10/2020 13:50

do pelni szczescia brakuje przepisu jak przygotowac taka pyszna bagiete, bo kupic moze kazdy nawet jakis pseudo kucharz dobrze2

wiem, wiem
Originally Posted By: alfa
ja pierdole guma ale nudny się zrobiłeś
Posted by: burbon

Re: by dobrze zjeść - 07/10/2020 14:03

Tak..
I jeszcze jak zrobić salami, kaszankę, ser..itp..
Ja to wiem, uwierz mi, ale kurwa nie wiem czy Ty chcesz to wiedzieć..
Nie wiem też, czy ktoś, kto chce zrobić śniadanie, w niedzielę np dla rodziny, dziewczyny czy samego siebie, też chce to wiedzieć piwo
Posted by: guma

Re: by dobrze zjeść - 07/10/2020 14:28

ktos kto chce zjesc to sobie zje...w sklepie wszystko jest...chleb krojony, ser krojony, wedlinka krojona, ewentualnie metka (niekrojona), nawet warzywa krojone mozna kupic...dieta pudelkowa tez jest a i pizze mozna zamowic, kebaba (robilem ciasto i na bagiete i na pizze i na kebaba...najgorsze ugniatanie)...ale co innego jak robisz to sam i wkladasz w to serce...np. na niedzielne sniadanie dla rodziny, dziewczyny czy samego siebie i ta ich mina, gdy powiesz ze robiles wszystko sam ooo cool kopara aplauz

wiem, wiem
Originally Posted By: alfa
ja pierdole guma ale nudny się zrobiłeś
Posted by: burbon

Re: by dobrze zjeść - 07/10/2020 14:31

Aaa..o to chodzi.. No to kurwa podaj se ten swoj przepis na bagiety, po co tyle pierdolenia grin
Posted by: guma

Re: by dobrze zjeść - 07/10/2020 14:36

ale to Ty podales przepis niby na bagiety, a po prawdzie to tylko dodatek do bagiety grin
Posted by: guma

Re: by dobrze zjeść - 07/10/2020 23:50

jesli chodzi o pizze to robilem z tego przepisu, najwazniejsze jest ciasto bo to co sobie pozniej dodacie to zalezy tylko od was...nie trzymalem go 24h...zrobilem magiczna kule rano, zalozmy 9-10 a juz o 17-18 mialem je na blasze rozprowadzone i posmarowane sosem



natomiast kebab...mmm...kurwa kebab, swoj wlasny...poezja
i tak jak w filmiku 28-30cm srednicy, jesli ktos ma 'mniejsze' mozliwosci to rozklada blazeja na 3 dlugosci i bedzie ok, ja pojechalem po calosci i zrobilem na 26...i co sie kurwa okazalo ? za malo! bo jak juz sie bula upiecze i ja przekroisz na 4 i pozniej po srodku to sobie mowisz w myslach (ewentualnie przy jakichs chorobach na glos) 'co ta kurwa taka mala?!'...takze zrob na 3 dlugosci blazeja...skladniki wiadomo co kto zlapie na miescie i jesli corka mnie sie pyta 'tatusiu czy zrobisz to samo jutro?' to znaczy ze bylo dobre i opinia forumowych pseudo kucharzy kolo blazeja pana mi lata piwo

Posted by: burbon

Re: by dobrze zjeść - 13/10/2020 10:38

Ziemniaki, kartofle, pyry, grule...podziemne pomarańcze..
Kocham je w każdej postaci..
Po moskolach, pora na ziemniaczane kulki.

1. Gotujemy 1 kg ziemniaków w mundurkach
2. zdejmujemy mundury i przeciskamy przez praskę
3. Studzimy, dodajemy 1 jajo, 2 łyżki maki z ziemniaków, sól,
pieprz, i co tam chcecie z przypraw i wyrabiamy na ciasto
4.Przygotowujemy małe kostki sera np. mozzarella, jakiś roquefort
5.Opcja - zesmażyć 300 g mielonego mięsa razem z drobno posiekana
cebulą, przyprawić na ostro, dodać pół szklanki siekanych
pomidorów, albo gęstego przecieru i odparować
6. z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego, teraz
używamy ulubionego palca i robimy w kulce dziurkę.
7. olej już się grzeje w rondlu
8. w dziurkę wkładamy to, co chcemy..z przygotowanych dodatków i
zalepiamy dziurkę
9. wrzucamy kuleczki do wrzącego oleju, partiami..
10.smażymy na rumiano ( jak frytki np belgijskie )
11.pyk, dodajemy ulubiony sosik, otwieramy browarek i oglądamy wspaniałe widowiska Ligi Narodów
Posted by: burbon

Re: by dobrze zjeść - 28/10/2020 11:45

Kawałek mięsa, na specjalne życzenie użytkownika ( prosił o anonimowość).

1. Wybieramy ładny, dość cienki 1,0 - 1,2 kg chudego boczku, może być że skóra.
2. Nacieramy solą i pieprzem.
3. Ciasno rolujemy i wiążemy sznurkiem.
4. Do garnka wlewamy: 300 ml sosu sojowego, 250 ml wody, 150 ml sake- olać to..ja daję tyleż, wódki pół na pół z wodą, 50 ml sosu mirinu i dodajemy 6 łyżek brązowego cukru.
5. Doprowadzamy do wrzenia
6. Wkładamy boczek, 5 rozgniecionych ząbków czosnku, zieloną część pora, i pokrojone w kawałki mango. Mnie się nie chce obierać, z lenistwa więc, otwieram puszkę 400 ml z mango, czasem brzoskwiniami i luuu do gara.
7. Gotuję to tak 2, 2,5 godziny, trzeba wyczuć.
8. Potem, przykrywam i zostawiam w zalewie na kilka godzin.
9. Plastry można na zimno, można podsmażyć i poddusić w zredukowanej zalewie, różne rzeczy można..np do ramenu..
10. Ważna rzecz..zalewę można np zamrozić i użyć jeszcze raz, ooo!!

Powinno być ok..jestem dobrej myśli , po takim mięsku, "łydeczka" wróci !!!
Posted by: forty

Re: by dobrze zjeść - 28/10/2020 13:41

boczek i to chudy,brązowy cukier,mango,sake itd- a kogo na to stać?!
Posted by: burbon

Re: by dobrze zjeść - 28/10/2020 13:45

Ty to zawsze słomki do dupy szukasz..taki typ
Posted by: wHiTe_StAr

Re: by dobrze zjeść - 28/10/2020 14:57

a gdzie sos mirinu można dostać?
Posted by: burbon

Re: by dobrze zjeść - 28/10/2020 14:58

To nie sos...młody mi kupił bodajże w biedrze..vital Azja czy jakoś..zaraz zrobię zdjęcie jak chcesz
Posted by: wHiTe_StAr

Re: by dobrze zjeść - 28/10/2020 15:50

Nie chce
Posted by: burbon

Re: by dobrze zjeść - 28/10/2020 17:01

I tak zrobiłem..ktoś mi będzie musiał za to oddać
Posted by: wHiTe_StAr

Re: by dobrze zjeść - 28/10/2020 17:47

no to jak już zrobiłeś to chce
Posted by: burbon

Re: by dobrze zjeść - 02/05/2021 10:49

Było kiedyś dietetyczne jajko w "wirze", dzisiaj też śniadanie z rodzaju fit, które ostatnio znalazłem w necie i testowałem.

1. Trzy jajka od zaprzyjaźnionego hodowcy kur, pana Staszka, wybijamy do średniej miseczki
2. Dolewamy tak, ze 150 ml mleka od krowy, nie ze śrubek
3. Ze cztery gałązki, przyniesionej z ogródka pietruszki, siekamy i też do tej miseczki
4. Przyprawiamy solą i pieprzem
5.Dobrze rozbijamy wierzbową witką ( można też trzepaczką ze sklepu )
6. Miseczkę wkładamy do garnka a do niego, nalewamy wody, tak by podczas gotowania, nie wlewało się do miseczki z masą
7. Doprowadzamy wodę do wrzenia
8. Do masy dodajemy jeszcze łyżkę masła, przykrywamy i tak gotujemy na małym ogniu, około 15 minut
9. Wyrzucamy mus na talerzyk, dodajemy dowolne garnie, można polać oliwą i..smacznego
Posted by: wHiTe_StAr

Re: by dobrze zjeść - 02/05/2021 11:24

Co to jest garnie ?
Posted by: forty

Re: by dobrze zjeść - 02/05/2021 11:31

Originally Posted By: burbon
Było kiedyś dietetyczne jajko w "wirze", dzisiaj też śniadanie z rodzaju fit, które ostatnio znalazłem w necie i testowałem.

1. Trzy jajka od zaprzyjaźnionego hodowcy kur, pana Staszka, wybijamy do średniej miseczki
2. Dolewamy tak, ze 150 ml mleka od krowy, nie ze śrubek
3. Ze cztery gałązki, przyniesionej z ogródka pietruszki, siekamy i też do tej miseczki
4. Przyprawiamy solą i pieprzem
5.Dobrze rozbijamy wierzbową witką ( można też trzepaczką ze sklepu )
6. Miseczkę wkładamy do garnka a do niego, nalewamy wody, tak by podczas gotowania, nie wlewało się do miseczki z masą
7. Doprowadzamy wodę do wrzenia

8. Do masy dodajemy jeszcze łyżkę masła, przykrywamy i tak gotujemy na małym ogniu, około 15 minut
9. Wyrzucamy mus na talerzyk, dodajemy dowolne garnie, można polać oliwą i..smacznego


moja dzisiejsza wersja sniadania wygladała prawie podobnie
Posted by: wHiTe_StAr

Re: by dobrze zjeść - 02/05/2021 12:32

Gdybyś dodał garnie to byłoby pewnie smaczniej
Posted by: forty

Re: by dobrze zjeść - 02/05/2021 12:38

Originally Posted By: wHiTe_StAr
Gdybyś dodał garnie to byłoby pewnie smaczniej


tylko dla samego siebie robiłem.Nie potrzebuje w takim wypadku -garnie
Posted by: burbon

Re: by dobrze zjeść - 02/05/2021 12:42

Weź se napisz po swojemu, a nie kreślisz na moim, uj mnie obchodzi, że masz mleko ze śrubek
Posted by: burbon

Re: by dobrze zjeść - 06/05/2021 12:58

Dzisiaj, szybki obiad, do lampki czerwonego półwytrawnego wina..

1. Przesmażyć na oliwie 300 gram pokrojonego w kostkę bakłażana - ja robiłem z pokrojonymi w ćwiartki małymi pieczarkami..
2. Zrzucamy do miski, a na tym samym tłuszczu ( można dodać oliwy i np łyżeczkę masła ) smażymy pokrojoną w kostkę średnią cebulę i posiekane dwa ząbki czosnku. Smażymy mieszając tak z 5 minut.
3. Teraz dorzucamy 400 gram mielonego wołowego ( może być z Biedronki ). Rozgniatamy cały czas, by otrzymać sypkie drobne kawałeczki, a nie hamburgera. Przyprawiamy łyżeczka soli, pół łyżeczki pieprzu i łyżeczka np prowansalskich ziół. Smażymy z 8 minut
4. Dorzucamy pokrojone w kostkę pół czerwonej papryki, i trzy pomidory ( można śmiało użyć tych z puszki ). Dokładnie mieszamy.
5. Wrzucamy do tego 250 gram suchego makaronu np. rurki, świderki itp., mieszamy
6. Dolewamy 300 ml soku pomidorowego, przykrywamy i na małym ogniu dusimy do miękkości makaronu.
7. Dorzucamy wcześniej usmażone warzywa lub grzyby
8. Wykładamy na talerze, do kieliszków nalewamy wina i..Smacznego !

Uwaga : danie robię w garnku ze stali nierdzewnej, patelnia jest za mała.
Posted by: wHiTe_StAr

Re: by dobrze zjeść - 06/05/2021 16:26

ja bym dodał garnie jeszcze, idealnie pasuje do mielonego wołowego z biedronki
Posted by: burbon

Re: by dobrze zjeść - 06/05/2021 16:29

A pierdole Was, jednemu przeszkadzają jajka od farmera, jak napiszę, że z Biedronki, to kurwa drugiemu przeszkadza..
Temat uważam za zamknięty.
Posted by: burbon

Re: by dobrze zjeść - 06/05/2021 16:32

Weźcie se filmiki kurwa z internetu wklejajcie..
Posted by: latajaca_holenderka

Re: by dobrze zjeść - 06/05/2021 16:41

Posted by: TEO

Re: by dobrze zjeść - 06/05/2021 16:44

Originally Posted By: burbon
Dzisiaj, szybki obiad, do lampki czerwonego półwytrawnego wina..

1. Przesmażyć na oliwie 300 gram pokrojonego w kostkę bakłażana - ja robiłem z pokrojonymi w ćwiartki małymi pieczarkami..
2. Zrzucamy do miski, a na tym samym tłuszczu ( można dodać oliwy i np łyżeczkę masła ) smażymy pokrojoną w kostkę średnią cebulę i posiekane dwa ząbki czosnku. Smażymy mieszając tak z 5 minut.
3. Teraz dorzucamy 400 gram mielonego wołowego ( może być z Biedronki ). Rozgniatamy cały czas, by otrzymać sypkie drobne kawałeczki, a nie hamburgera. Przyprawiamy łyżeczka soli, pół łyżeczki pieprzu i łyżeczka np prowansalskich ziół. Smażymy z 8 minut
4. Dorzucamy pokrojone w kostkę pół czerwonej papryki, i trzy pomidory ( można śmiało użyć tych z puszki ). Dokładnie mieszamy.
5. Wrzucamy do tego 250 gram suchego makaronu np. rurki, świderki itp., mieszamy
6. Dolewamy 300 ml soku pomidorowego, przykrywamy i na małym ogniu dusimy do miękkości makaronu.
7. Dorzucamy wcześniej usmażone warzywa lub grzyby
8. Wykładamy na talerze, do kieliszków nalewamy wina i..Smacznego !

Uwaga : danie robię w garnku ze stali nierdzewnej, patelnia jest za mała.

Ciekawe ciekawe.
Zrobię na pewno.
Posted by: burbon

Re: by dobrze zjeść - 19/05/2021 15:39

Wpis tylko dla jednej młodej damy - resztę, grzecznie się kurwa uprasza o nie czytanie !!!

1. obrać np kilogram ziemniaków i pokroić na ćwiartki. Posolić (
łyżeczka ), dodać tymianku ( łyżeczka) i trochę rozmarynu.
Wlać dwie łyżki oliwy i dobrze wymieszać.
2. Dwie duże marchewki kroimy w centymetrowe plastry.
3. Bierzemy taką np brytfannę do pieczenia placka ( lub inne coś ) wykładamy papierem do pieczenia.
4. Po bokach układamy plastry marchewki a na to wrzucamy
ziemniaki. Po środku zostawiamy wolny plac.
5. 4 łyżki majonezu, dwie łyżki ketchupu i łyżkę soku z cytryny
mieszamy - mamy sos.
6. Kroimy dwie cebule w plastry.
7. ładny kawałek, tak około 1 kg schabu ( chuj wie skąd ),
nacinamy, ale nie przecinamy do samego końca, tak co 1,5 cm
8. W nacięcia dajemy sos i plastry cebuli, jak sosu zostanie to
jeszcze raz.
9. Ściśnięty, ostrożnie układamy w wolnej przestrzeni pomiędzy
warzywami.
10. delikatnie skrapiamy oliwą i dorzucamy ze dwie całe,
przecięte w poprzek główki czosnku.
11. Przykrywamy folią alu i na 45 minut do pieca 180 stępni.
12. PO dzwonku odkrywamy i drugie 45 minut w tej temperaturze.
Ostatnie 10 minut można zwiększyć do 220 stępni, to się
ładnie zrumieni.

Nie potrzebne garnie, znajomego farmera, ani żadnego marketu..

Do picia serwujemy, to co najbardziej lubimy w moim przypadku bywa to jasne pełne..
Smacznego życzę toast
Posted by: latajaca_holenderka

Re: by dobrze zjeść - 19/05/2021 18:13

a nazwa potrawy to
Posted by: burbon

Re: by dobrze zjeść - 19/05/2021 18:31

Pieczony schab....
po holendersku ooo
Posted by: latajaca_holenderka

Re: by dobrze zjeść - 19/05/2021 18:34

Gebakken karbonade tongue
Posted by: latajaca_holenderka

Re: by dobrze zjeść - 19/05/2021 18:41

punkt 9 co to znaczy ściśnięty

punkt 10 czosnek trza obrać czy tylko przekroić w poprzek i aż dwie całe pałki czy 2 ząbki
Posted by: latajaca_holenderka

Re: by dobrze zjeść - 19/05/2021 18:46

punkt 7 jak głęboko ciąć to mięso ile ma zostać od dołu w całości - w cm
Posted by: burbon

Re: by dobrze zjeść - 19/05/2021 18:54

Originally Posted By: latajaca_holenderka
punkt 7 jak głęboko ciąć to mięso ile ma zostać od dołu w całości - w cm


Tak żeby sie nie oddzieliły plastry od reszty..ja wim..0,5 cm

Originally Posted By: latajaca_holenderka
punkt 9 co to znaczy ściśnięty

punkt 10 czosnek trza obrać czy tylko przekroić w poprzek i aż dwie całe pałki czy 2 ząbki


Ściśnięty, to znaczy ściśnięty !!!, jak go nie złapiesz z dwóch stron, to kurwa się zrobi harmonia i nie przełożysz na blachę

czosnek bez obierania, idealnie potem wychodzi z łusek i wspaniale można go rozsmarowywać..
Jak dwie za dużo, to sobie rzuć jedną..jedną całą głowę !!
Posted by: latajaca_holenderka

Re: by dobrze zjeść - 19/05/2021 19:01

Tylko ściśnięty ma być na czas przekładania do brytwanny czy w czasie pieczenia też
Posted by: burbon

Re: by dobrze zjeść - 19/05/2021 19:09

Kurwa przełóż i tak zostaw..
Posted by: burbon

Re: by dobrze zjeść - 22/05/2021 20:48

Dla ziomka po szalu, ten przepisz, reszta - nie czytać !

Taką bardzo szybką zupę, nie zupę z wołowiną na modłę arabską..

1. zamocz dwie szklanki soczewicy zielonej w wodzie tak na chociaż pół godziny.
2. wołowinę pokrój w kostkę taką 2x2 cm
3. Sporą cebulę, też w kostkę - drobniejszą niż krowę.
4. 2-3 ziemniaki również w kostkę, jak to zwykle ziemniaki.
5. rozgrzej w garnku 3 łyżki oliwy i ze toast szklij cebulę i ze dwa drobno posiekane ząbki czosnku
6. oprósz szczyptą soli i zacznij porcjami dorzucać kawałki krówki
7. jak już wszystko ładnie się smaży, posyp: pół łyżeczki pieprzu, pół curry i również pół mielonego kuminu
8. zalej wszystko szklanką wody, a za chwilę dolej tak 0,5 litra soku pomidorowego lub szklankę soku i puszkę krijonych pomidorów .
9. dodaj ziemniaki i soczewicę ( odcedzoną )
10. przypraw do smaku ( jak mało arabska, to kumin zrobi robotę i trochę cajeńskiego pieprzu dla ostrości ), gotuj do miękkości składników
11. trochę siekanej natki na talerz i smacznego
Posted by: TEO

Re: by dobrze zjeść - 26/05/2021 15:06

Zrobiłem Dzisaj zupę z powyższego przepisu.
Oczywiście po konsultacji z Master Szefem.
I powiem tak
Petarda.
Posted by: burbon

Re: by dobrze zjeść - 27/05/2021 01:08

piwo
Posted by: forty

Re: by dobrze zjeść - 27/05/2021 09:09

Posted by: forty

Re: by dobrze zjeść - 29/05/2021 08:19

Truskawki w Białym(29.05) po 15zl/kg(szkoda ,że mało słodkie)
Posted by: forty

Re: by dobrze zjeść - 02/06/2021 08:49

Posted by: forty

Re: by dobrze zjeść - 02/06/2021 08:59

Posted by: Ozi

Re: by dobrze zjeść - 02/06/2021 11:16

zajebiscie ze opierdziane przez spaliny
Posted by: burbon

Re: by dobrze zjeść - 09/10/2022 22:43

To już grubo ponad rok od ostatniego posta?? Nie wierzę..
Posted by: forty

Re: by dobrze zjeść - 10/10/2022 07:55

Posted by: burbon

Re: by dobrze zjeść - 10/10/2022 09:36

Coś tu bramer wkleiłeś, że na normalnym stacjonarnym telefonie się nie otwiera ?
Posted by: latajaca_holenderka

Re: by dobrze zjeść - 10/10/2022 10:09

na normalnym komputerze stacjonarnym też
Posted by: wHiTe_StAr

Re: by dobrze zjeść - 10/10/2022 10:12

chciał to wkleić ale wyszło jak wyszło
Posted by: burbon

Re: by dobrze zjeść - 10/10/2022 12:38

Dzięki Biały, teraz wszystko jasne
Posted by: forty

Re: by dobrze zjeść - 10/10/2022 14:37

cos w bramie zacieło się,ale Biały uratował widzę sytuacje
Posted by: VVega

Re: by dobrze zjeść - 10/10/2022 21:13

Originally Posted By: burbon
Wpis tylko dla jednej młodej damy - resztę, grzecznie się kurwa uprasza o nie czytanie !!!

1. obrać np kilogram ziemniaków i pokroić na ćwiartki. Posolić (
łyżeczka ), dodać tymianku ( łyżeczka) i trochę rozmarynu.
Wlać dwie łyżki oliwy i dobrze wymieszać.
2. Dwie duże marchewki kroimy w centymetrowe plastry.
3. Bierzemy taką np brytfannę do pieczenia placka ( lub inne coś ) wykładamy papierem do pieczenia.
4. Po bokach układamy plastry marchewki a na to wrzucamy
ziemniaki. Po środku zostawiamy wolny plac.
5. 4 łyżki majonezu, dwie łyżki ketchupu i łyżkę soku z cytryny
mieszamy - mamy sos.
6. Kroimy dwie cebule w plastry.
7. ładny kawałek, tak około 1 kg schabu ( chuj wie skąd ),
nacinamy, ale nie przecinamy do samego końca, tak co 1,5 cm
8. W nacięcia dajemy sos i plastry cebuli, jak sosu zostanie to
jeszcze raz.
9. Ściśnięty, ostrożnie układamy w wolnej przestrzeni pomiędzy
warzywami.
10. delikatnie skrapiamy oliwą i dorzucamy ze dwie całe,
przecięte w poprzek główki czosnku.
11. Przykrywamy folią alu i na 45 minut do pieca 180 stępni.
12. PO dzwonku odkrywamy i drugie 45 minut w tej temperaturze.
Ostatnie 10 minut można zwiększyć do 220 stępni, to się
ładnie zrumieni.

Nie potrzebne garnie, znajomego farmera, ani żadnego marketu..

Do picia serwujemy, to co najbardziej lubimy w moim przypadku bywa to jasne pełne..
Smacznego życzę toast


A tak to młoda damo wygląda w praktyce smile


Posted by: burbon

Re: by dobrze zjeść - 10/10/2022 21:38

Pięknie Ci to wyszło Vinc piwo
Posted by: latajaca_holenderka

Re: by dobrze zjeść - 10/10/2022 21:44

pół dnia ściskał
Posted by: forty

Re: by dobrze zjeść - 11/10/2022 03:57

Oszczędzał Vinuś na marchewce?
Ale i tak
Posted by: burbon

Re: by dobrze zjeść - 11/10/2022 06:53

Pewnie ze dwie duże dał..musi tam być, po tym drugim niewidocznym brzegu rondla..
Brawo Vinc!! Cieszą nauczyciela, zdolni uczniowie!
Po takim czasie odkopał temat i zrobił..Zuch!
Posted by: latajaca_holenderka

Re: by dobrze zjeść - 11/10/2022 10:24

zgadza się teraz pora na innych przestańcie wrzucać ściągnięte hity z satelity tylko swoje dokonania tongue
Posted by: VVega

Re: by dobrze zjeść - 18/10/2022 15:54

Kolejny schab


Posted by: burbon

Re: by dobrze zjeść - 18/10/2022 15:56

aplauz aplauz
Cieszą nauczyciela zdolni uczniowie...
Posted by: TEO

Re: by dobrze zjeść - 18/10/2022 16:29

Dziękuję nauczycielowi
I Vincowi za wklejenie
Posted by: forty

Re: by dobrze zjeść - 13/11/2022 03:23



Za niecałe 4000 EUR,można nabyć taką aparaturę.
Posted by: forty

Re: by dobrze zjeść - 14/11/2022 08:25

Czeski poczucie humoru.
Mural w Brnie
Posted by: burbon

Re: by dobrze zjeść - 16/12/2022 12:08

Prośba Łydeczki, jest dla mnie rozkazem..

Kliknij aby zobaczyć..
( Jakie to sprytne, własne zapędy do opierdalania mięsa pod każda postacią i w każdej ilości, ukryć pod przykrywką drugiej osoby, cos w stylu...dla kolegi pytam..Brawo Biczyk, ale nie ze mną te numery..)


1. Wybieramy ładny kawałek szynki wieprzowej, taki płaski, nie kulkę..Wielkość zależna od apetytu, poza tym, to czego nie zjemy na gorąco, doskonale sie później sprawdza, jako wypchanie bułki czy kanapki..
2. Nacieramy mieszanką utartych przypraw..sól, pieprz, majeranek, kilka kulek ziela, kilka listków, kilka ząbków czosnku, chluścik - nie chlust oleju..
Ja to miażdżę w kamiennym moździerzu, Teoś np, raz pierdolnie łapą na desce i gotowe.
3. Ja na koniec, juz w misce skrapiam sosem sojowym, masuję mięsko i do lodówki, wieczorem..i to już koniec przygotowań z mięsem..
4. Następnego dnia, na godzinę przed planowanym wstawieniem, wyciągamy z lodówki i stawiamy sobie gdzieś w kuchni.
5. Trzeba jeszcze przygotować odpowiedni kawałek foliowego rękawa do pieczenia i rozgrzać piekarnik do 180 stępli ( bez termoobiegu )
6. Czas pieczenia, standardowo przyjmujemy tak 10 minut na 100 gram świnki
7. Wkładamy mięsko w rękaw, gdzie wcześniej też kilka kropli oleju wpuściliśmy, ja nie używam żadnych klamerek obecnych w opakowaniach z rękawem, zawijam tylko końce jak cukierka i podkładam pod mięso.
Ze trzy małe nakłucia w rękawie, ustawiamy timer i idziemy wypić kufelek piwa np, tudzież przygotować lub napowietrzyć butelkę wina.
8. Jakieś 15 minut przed końcem, można rozciąć rękaw wzdłuż, powierzchnia powinna się ładnie przypiec - mięsa powierzchnia..
9. Ja po wyłączeniu pieca, pozostawiam jeszcze mięsko w środku, przez jakieś 10 minut, delikatnie uchylając wejście.

i to tyle..samo sie robi.
Smacznego życzę.

Poproszę Vinca -oczywiście znów zażąda przelewu na konto - żeby wkleił zdjęcie.
Posted by: VVega

Re: by dobrze zjeść - 16/12/2022 12:33

200 jak zwykle Rob***


Posted by: latajaca_holenderka

Re: by dobrze zjeść - 16/12/2022 13:05

stylowa maczetka klasy średniej dobra w walkach ulicznych i na krótkim dystansie tongue
Posted by: burbon

Re: by dobrze zjeść - 16/12/2022 13:12

grin
Posted by: phenomenon

Re: by dobrze zjeść - 25/12/2022 19:05

Witam świątecznie, są na forum przepisy to i są popisy

przygotowania

po utarciu w możdzierzu

po natarciu

po upieczeniu 2

po upieczeniu

Ku chwale Mistrza, podaję swoje proporcje:
1,5 kg łopatki wieprzowej (nie obcinanej z nadmiaru tłuszczu), w moździerzu utarte:
4 ząbki czosnku, 1 łyżeczka soli kamiennej, 1 łyżeczka gorczycy, 2 łyżeczki cząbru, 2 łyżeczki majeranku, 4 liście laurowe suche, po 8 kulek pieprzu czarnego, zielonego, czerwonego, białego, 8 bądź 16 kulek ziela angielskiego
180 stopni pana Celsjusza, po półtorej godzinie w foliowym rękawie do pieczenia przeciąć rękaw i 15 minut dopiekać, po upieczeniu wyciągnąć z rękawa, dać odpocząć i wystygnąć, powstałe w rękawie soki zebrać do pojemnika ku przyszłemu przerobieniu np na super esencjonalny sos, serdeczne pozdro
Posted by: burbon

Re: by dobrze zjeść - 18/02/2023 12:58

Brawo!!! Nie zauważyłem wcześniej aplauz
Posted by: burbon

Re: by dobrze zjeść - 18/02/2023 13:08

Przystawka z serduszek ( dla innych całe danie )
1.1 kg np serduszek umyć i odkroić to białe i krwawiące 2. 250 gram surowego wędzonego boczku pokrojonego w kostkę na patelni przesmażyć.
3. Wrzucić serduszka ( kurzęce w całości)
4. Przesmażyć, mieszając kilka minut.
5. Wlać szklankę czerwonego wytrawnego, dodać np rozmarynu, trochę tymianku, posolić i popieprzyć.
6. Przykryć i dusić do miękkiego serca prawie.
7. Dorzucić garść białej cebulki perłowej z marynaty.
8. Jak będzie ciepła, winno być gotowe, więc dołożyć łyżkę masła, przykryć na chwilę, odkryć i...koniec pieprzenia...

Można posypać świeżą pietruszką
Ciekawe czy coś wyjdzie z takiego pieprzenia.. smile
Posted by: forty

Re: by dobrze zjeść - 01/07/2023 19:25

Dla leniwych.Wiadome ,że tu wiekszość takich.
Piwo z dostawa darmowa do drzwi.
https://milopiwo.pl/zamowienie/4
Posted by: burbon

Re: by dobrze zjeść - 01/07/2023 22:46

Ja nie jestem leniwy i w okresie maj-wrzesień, jestem tam osobiscie co dwa tygodnie.
Poza okresem wskazanym powyżej..raz na miesiąc.
Posted by: burbon

Re: by dobrze zjeść - 01/07/2023 22:48

Niestety..dramatyczna wiadomość dla tych, którym wszystko się poprawia...
Nie mają tam..Żubra.
Posted by: Sensei

Re: by dobrze zjeść - 01/07/2023 23:14

I to jest kurwa skandal
Posted by: burbon

Re: by dobrze zjeść - 01/07/2023 23:44

Tak. Wiem.
A już było dobrze..już było dobrze, kurwaaa!
Posted by: forty

Re: by dobrze zjeść - 18/11/2023 23:42

by dobrze zjesc