Strona 1 z 5 1 2 3 4 5 >
Opcje tematu
#231047 - 11/10/2003 00:55 Portfel gracza
Set Fisher Offline
old hand

Meldunek: 28/12/2000
Postów: 932
Skąd: Sosnowiec
Witam !

Umieściłem dziś na serwerze http://www.betting.4me.pl prosty arkusz mej produkcji do śledzenia stanu naszego portfela . Proszę o wszelkie opinie i uwagi . Sam korzystam z niego dość długi czas i uważam że jest funkcjonalny, mam nadzieję że nie tylko dla mnie .

W arkuszu jest 5 zakładek
- Statement (podsumowanie naszych typów , parę statystyk i wykres śledzący stan końcowy kasy)
- Betting ( tu wpisujemy nasze typy )
- Bookies (zysk/strata z podziałem na bukmacherów )
- Sports (zysk/strata z podziałem na sporty)
- Tipsters (zysk/strata z podziałem na typerów od których czerpiemy picki )

Jeżeli macie pytania piszcie śmiało .

Pełnego portfela życzę

Set.

Do góry
Bonus: Unibet
#231048 - 16/10/2003 19:21 Re: Portfel gracza
Kusy Offline
member

Meldunek: 18/05/2003
Postów: 170
Skąd: Wrocław
CZeść
Chciałbym skorzystać z twojego programu,ale przydałby sie jakis opis.
Niebardzo wiem co wpisywać w rubryce betting (p*k,skelly).
Jeśli byś mógł mi to wytłumaczyć byłby bardzo wdzieczny.

Do góry
#231049 - 16/10/2003 21:16 Re: Portfel gracza
Belisariusz Offline
old hand

Meldunek: 16/03/2002
Postów: 835
Skąd: Bytom
p= prawdopodobieństow zaistnienia zdarzenia
k= kurs jaki oferuje bukmacher

Do góry
#231050 - 17/10/2003 03:26 Re: Portfel gracza
gruda Offline
Pooh-Bah

Meldunek: 20/10/2002
Postów: 2455
Skąd: Gran Canaria
a ja nie moge sciagnac; requested file doesn't exist - download aborted. ciekawe dlaczego jakby komus sie chcialo to niech mi podrzuci na czerkot@interia.pl .thx

Do góry
#231051 - 17/10/2003 04:10 Re: Portfel gracza
Set Fisher Offline
old hand

Meldunek: 28/12/2000
Postów: 932
Skąd: Sosnowiec
Trochę helpa do arkusza :

Zakładka Statement
tu chyba wszystko jasne , no może oprócz puli początkowej i tygodniowej . Pula początkowa - wiadomo , tygodniowa jest zmienna i zależna od naszych wyników . Ważne jest to że formuła Kelly'ego wylicza nam stawkę od puli tygodniowej . Wadą arkusza jest , że po zakończonym okresie gry , powiedzmy tygodniowym, należy skopiować stawki i zastosować "wklej zawartość" w kolumnie L zakładki "betting" . Jeżeli tego nie zrobimy to po zmianie wartości puli tygodniowej arkusz zmieni stawki którymi graliśmy w poprzednim tygodniu . Nie siedziałem dłużej nad tym jak zautomatyzować to poniewać operacja kopiuj>wklej specjalnie>wartości trwa parę sekund i robię to raz na tydzień . Jak się komuś chce posiedzieć nad problemem to zapraszam do łamigłówki .

Zakładka betting
Skupię się nad kolumnami J K L bo reszta chyba jest jasna . Otóż dla danego zdarzenia możemy zagrać stałą stawkę, wpisujemy ją wówczas w kolumnę J . Jeżeli korzystamy z formuły Kellego to najpierw obliczamy jakie jest przeszacowanie licząc p zdarzenia * kurs bukmachera . Powiedzmy że mamy mamy 50% dla kursu 2,10 . Mnożymy p*k i wychdzi nam 1,05 , tą wartość wpisujemy w kulomnę J a arkusz obliczymy nam stawkę (kolumna L). Można oczywiście dodać nową kolumnę z "p" abyśmy nie musieli za każdym razem mnożyć.

Pozostałe zakładki
Tu jest ważne aby nazwy bukmacherów czy tipsterów były identyczne jak w zakładce "betting" . Wpisujemy je w wierszu 15 .

Jeżeli jest coś niejasne proszę o pytania . Co do samego Kellego nie będę się rozpisywał bo temat był wielokrotnie przerabiany na forum .

Nawiasem - czy ktoś korzysta z tego portfela ?

Pozdro - Set

Do góry
#231052 - 17/10/2003 14:54 Re: Portfel gracza
Kusy Offline
member

Meldunek: 18/05/2003
Postów: 170
Skąd: Wrocław
Wszystko to troszke skomplikowane.
Przykładowo gram mecz po kursie 1.8. to co wpisuje w stawce zalózmy 7 w p*k-?, skelly- ? hit-?..
Sorry ze zawracam glowe, ale chciałbym z tego skorzystać, ale nie bardzo wiem jak sie do tego zabrac.

Do góry
#231053 - 17/10/2003 17:58 Re: Portfel gracza
Set Fisher Offline
old hand

Meldunek: 28/12/2000
Postów: 932
Skąd: Sosnowiec
[QUOTE]Oryginalnie wysłał Kusy:
[qb]Wszystko to troszke skomplikowane.
Przykładowo gram mecz po kursie 1.8. to co wpisuje w stawce zalózmy 7 w p*k-?, skelly- ? hit-?..
Sorry ze zawracam glowe, ale chciałbym z tego skorzystać, ale nie bardzo wiem jak sie do tego zabrac.[/qb][/QUOTE]Cieszy mnie Kusy że zawracasz głowę .
Stawkę wpisujesz w kolumnie J i to wystarczy jeśli nie chcesz korzystac z formuły Kellego . Twoja stawka pojawi się również w kolumnie L ale tym martwić się nie musisz . W kolumnie K "p*k" nie musisz wpisywac nic .
Kolumnia M "hit" oznacza trafienie które wpisujesz jako 1 , pudła oznaczasz wpisując 0 .

Jeżeli dalej niejasne, pisz śmiało .

Do góry
#231054 - 17/10/2003 18:06 Re: Portfel gracza
hotdog Offline
Pooh-Bah

Meldunek: 01/05/2003
Postów: 2164
Skąd: Nowa Huta/Londyn
Jezeli w "puli poczatkowej" wpisuje X, to czy trzeba tez cos wpisywac w "puli tygodniowej" ?
I wlasciwie o co w niej chodzi ?

Do góry
#231055 - 17/10/2003 18:09 Re: Portfel gracza
hotdog Offline
Pooh-Bah

Meldunek: 01/05/2003
Postów: 2164
Skąd: Nowa Huta/Londyn
I jeszcze jedno, w przypadku combo, wpisuje tylko jedno zdarzenie i Ako calkowite ?

Do góry
#231056 - 17/10/2003 19:57 Re: Portfel gracza
Set Fisher Offline
old hand

Meldunek: 28/12/2000
Postów: 932
Skąd: Sosnowiec
Hotdog

Pula początkowa służy nam do zarządzania kasą w/g zasady : jeżeli przegrywamy to stawiamy mniej, wygrywając stawiamy więcej . Na przykładzie :
- Zaczynamy z kwotą powiedzmy 1000 PLN, ponieważ chcemy grać dość bezpiecznie wpisujemy w pulę tygodniową wartość 250 PLN czyli 1/4 całości . Jeżeli stosujemy formułę Kellego to arkusz wylicza nam od tej kwoty stawki, jeżeli bez Kellego to sami ustalamy wysokość stawki która imho nie powinna wynosić więcej niż 5% puli początkowej lub 20% puli tygodniowej .
- Minął pierwszy tydzień (lub dowolny okres przez nas ustalony) i dokonujemy pierwszej korekty puli tygodniowej . Powiedzmy że zarobiliśmy 100 PLN . Teraz wyliczamy na nowo wartość puli tygodniowej 1100/4 = 275 . Nie jest to skomplikowane jak widzisz . Dużą zaletą takiego zarządzania kapitałem jest bezpieczeństwo . Jeżeli gramy w/g opisanych powyżej zasad to trzeba się naprawdę starać aby przegrać cały kapitał .

Dodam jeszcze że pozycja pula początkowa się nie zmienia, natomiast jest potrzebna do statystyk .

Co do akumulatora to masz rację, ja wpisuję jako jedną pozycję np: Genk + Lyon + Anaheim 1X i wszystko jasne . Arkusz niestety nie radzi sobie z rozpisami typu 3z5 ale tutaj również wpisuję jako jedna pozycja a znając wypłatę dopisuję jedynie kurs i też działa .

Do góry
#231057 - 20/10/2003 14:39 Re: Portfel gracza
jotte Offline
Pooh-Bah

Meldunek: 16/09/2002
Postów: 1806
Skąd: Warszawa
[QUOTE]Oryginalnie wysłał Set Fisher:
Co do akumulatora to masz rację, ja wpisuję jako jedną pozycję np: Genk + Lyon + Anaheim 1X i wszystko jasne . Arkusz niestety nie radzi sobie z rozpisami typu 3z5 ale tutaj również wpisuję jako jedna pozycja a znając wypłatę dopisuję jedynie kurs i też działa .[/QUOTE]CHciałem zapytać czy próbowałeś powalczyć z tymi rozpisami może? Ja próbowałem kiedyś w excelu z VBA ale skończyło się mizernie póki co i teamt upadł.
A jeszcze na marginesie to powiem iż najbardziej pasująca do tzw portfela byłaby jakaś baza bardziej niż excelek. Przesiadłem się wogóle na php i mysql-a (mam dostep z każdego miejsca na ziemii).

Do góry
#231058 - 20/10/2003 15:46 Re: Portfel gracza
Set Fisher Offline
old hand

Meldunek: 28/12/2000
Postów: 932
Skąd: Sosnowiec
Zgadza się Jotte, excel może nie jest idealnym narzędziem do tego ale wiecznie jakoś szkoda mi czasu na dokształcanie w zakresie relacyjnych baz danych .

Jak napisałem w innym temacie obecnie rozliczam swe kupony w Trefiku który w dość wygodny sposób rozwiązuje wszelkie rozpisy . Niestety nie jest to darmowy program i pewnie dlatego póki co nie ma zbyt wielu użytkowników , no jeśli są to jakoś się nie ujawniają .

Wracając do portfela poprosiłem kolegę programistę o napisanie w Delphi aplikacji która elimininowałaby niedogodności excela i może za jaki czas soft ujrzy światło dzienne ale to na razie projekt w trakcie .

Być może zajrzy tu kiedyś uzdolniony excelowiec lub accesowiec i stworzy nam takie narzędzie które cięzko będzie poprawić

Znajdzie się chętny podjąć takie wyzwanie ?

Do góry
#231059 - 20/10/2003 16:21 Re: Portfel gracza
jotte Offline
Pooh-Bah

Meldunek: 16/09/2002
Postów: 1806
Skąd: Warszawa
Sam trochę programuję w VBA dla Excela (Accessa mniej znam) ale jakby ktoś chciałby się przyłączyć to możnaby coś tam wymyślić.
Zaznaczam że za wiele czasu nie mam bo jeszcze trzeba buków ogrywać . A poza tym wszyscy mnie bluzgają że moja strona nie chodzi cała

Do góry
#231060 - 20/10/2003 23:35 Re: Portfel gracza
SLAW Offline
old hand

Meldunek: 08/10/2001
Postów: 851
Skąd: lodz
[QUOTE]Oryginalnie wysłał jotte:
[qb]Sam trochę programuję w VBA dla Excela (Accessa mniej znam) ale jakby ktoś chciałby się przyłączyć to możnaby coś tam wymyślić.
Zaznaczam że za wiele czasu nie mam bo jeszcze trzeba buków ogrywać . A poza tym wszyscy mnie bluzgają że moja strona nie chodzi cała [/qb][/QUOTE]spoko ja też to moge spróbować napisać ale w VFp w ramach cwiczenia przed kolokwium tylko co to ma robić ???
a czy ktos sie nie zastanawiał nad napisaniem jakiejs aplikacji do która by pobierala i porównywała kursy od róznych buków wraz z ustaleniem który jest zorientowany najlepiej pisałem na zaliczenie javy program który pobiera info ze stron ale zeby mógl porównywac kursy to musiałby byc bardziej rozbudowany ktoś programuje w javie ja kiedyś takie cudo napisze ale to moze potrwac i rok bo z czasem u mnie słabo

SLAW

Do góry
#231061 - 21/10/2003 13:21 Re: Portfel gracza
jotte Offline
Pooh-Bah

Meldunek: 16/09/2002
Postów: 1806
Skąd: Warszawa
[QUOTE]Oryginalnie wysłał SLAW:
a czy ktos sie nie zastanawiał nad napisaniem jakiejs aplikacji do która by pobierala i porównywała kursy od róznych buków wraz z ustaleniem który jest zorientowany najlepiej
SLAW[/QUOTE]Przygotowuję na moją stronę taki element zawsze aktualnego kursu lub tabeli kursów. Na razie dostałem adres od Gamebookers do plików z ich ofertą aktualizowaną co pół godziny. Pliki są w xml i próbuję to sparsować. Myślę że to samo mozna zrzucać do excela bez problemu. NApisałem w tej sprawie do expektu ale oni są trudni i napisali żebym umotywował po co mi to itede itepe. Globet mi nie odpowiedział a więcej nie szukałem z braku czasu. Najpierw zrobię dla GB więc.

Druga sprawa. Napisać mozna wszystko tylko jeżeli znalazła by się grupa ludzi w tym lub innym topiczku to moglibysmy sprecyzować wymagania takiej aplikacji. Co kilka głów to nie jedna. A samo kodowanie to już we własnym zakresie "w ramach ćwiczeń".

Do góry
#231062 - 21/10/2003 14:09 Re: Portfel gracza
twist Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 04/09/2002
Postów: 6258
Skąd: Rzeszów
witam
od dobrych paru miesiecy walcze z oferta proof'a. Niestety nie jest to plik xml i chyba nigdy nie bedzie. Mailowalem do nich w tej sprawie, ale jakos komus zalezy na tym zeby ten plik byl praktycznie nieparsowalny http://www.profesjonal.com.pl/oferta/download.zip . Nieparsowalny chociazby z tego powodu, iz na kazda czesc danych została przydzielona stała liczba znakow w pliku:
[CODE] IDProf Kto 1 0 2 10 02 fa+2 Data_rozna_od_w_tej_w_naglowku

5 19 5 5 5 5 5 5 8
[/CODE]np w przypadku nazw druzyn jest to 19 znaków. Tym samym w zaleznosci od tego z jak "dluga" druzyna Gosp gra jak "dluga" druzyna gosci, mamy :
Olom"B" 2.Czechy-1.k. innym razem
Olomouc"B" 2.Czechy-3.k. jeszcze innym razem
Olomouc 1.Czechy-2.k.
gdyby skroty robili tylko po prawej stronie, to bym sobie poradzil, niestety czasami to jest "sponton" wiec mamy tez i takie kwiatki:
Mun.1860
Mon.1860

A.Villa
Aston V. Aston V. 1.Anglia-1.k.
Aston Villa Aston Villa Spotkanie towarz.
AstonVilla AstonVilla 1.Anglia-2.k.

Brema
Bremen
itd. etc

albo wyrazenia regularne albo pisanie tablicy "przypadkow" w takim stylu:
rekord[1] = rekord[1].equals("Mun1860") ? new String("Munch1860") : rekord[1];
wada drugiego rozwiazania, ze trzeba bedzie sie opisac i osprawdzac jak dziki wol, a i zawsze swiadomosc tego, iz moze sie pojawic skrot proof'a, ktorego jeszcze nie mamy w programie..
oba rozwiazania "pot i łzy", ale twardy jestem (Set Fisher moze poswiadczyc ) wiec sprobuje to rozgrysc
spoko incjatywa iwo: ja sie pisze

Do góry
#231063 - 21/10/2003 17:14 Re: Portfel gracza
jotte Offline
Pooh-Bah

Meldunek: 16/09/2002
Postów: 1806
Skąd: Warszawa
a ja widziałem jakiś programik w sieci i ktoś czytał całą ofertę profa ale nie mozna było robić analiz. pewnie z powodów o których piszesz twist

Do góry
#231064 - 21/10/2003 19:04 Re: Portfel gracza
Dalrid Offline
addict

Meldunek: 06/12/2002
Postów: 476
Skąd: Rzeszów
Skupię się nad kolumnami J K L bo reszta chyba jest jasna . Otóż dla danego zdarzenia możemy zagrać stałą stawkę, wpisujemy ją wówczas w kolumnę J . Jeżeli korzystamy z formuły Kellego to najpierw obliczamy jakie jest przeszacowanie licząc p zdarzenia * kurs bukmachera . Powiedzmy że mamy mamy 50% dla kursu 2,10 . Mnożymy p*k i wychdzi nam 1,05 , tą wartość wpisujemy w kulomnę J a arkusz obliczymy nam stawkę (kolumna L). Można oczywiście dodać nową kolumnę z "p" abyśmy nie musieli za każdym razem mnożyć.

tak napisaliscie , a w jaki sposób obliczyc przeszacowanie. Skad mam wiedziec ze dany typ na 50% czy iles tam. Mam to sobie wymyslic ????
Ijeszcze jedno, gdzie moge znalezdz info o formule kelly-ego ?????

pozdrawiam

Do góry
#231065 - 21/10/2003 21:17 Re: Portfel gracza
wuzz Offline
veteran

Meldunek: 26/07/2001
Postów: 1342
[QUOTE]Oryginalnie wysłał Dalrid:

...tak napisaliscie , a w jaki sposób obliczyc przeszacowanie. Skad mam wiedziec ze dany typ na 50% czy iles tam. [qb]Mam to sobie wymyslic ????
...[/qb][/QUOTE]

Do góry
#231066 - 21/10/2003 21:33 Re: Portfel gracza
Set Fisher Offline
old hand

Meldunek: 28/12/2000
Postów: 932
Skąd: Sosnowiec
Dalrid, wystarczy trochę własnej inicjatywy i cierpliwości, wszystko zostało dawno opisane na forum . Oto opis Kellego w wykonaniu uQ$

"Formuła Kelly'ego mówi nam jaką część swojego budżetu powinniśmy przeznaczyć na dany zakład. Ogólna zasada jest taka, że stawka jest uzależniona od dwóch czynników: oczekiwanego zysku - im większy tym większa powinna być stawka, oraz ryzyka - im większe tym stawka powinna być mniejsza. Dodatkowo wyrażenie stawki w % budżetu powoduje, że gdy idzie nam dobrze to gramy za coraz większe stawki (bo nasz stan konta rośnie), a gdy przegrywamy, to gramy coraz taniej co chroni nas przed bankructwem.

W uproszczonej postaci formuła Kelly'ego wyraża się bardzo łatwym wzorem:

stawka = p - (1-p)/(k-1)

gdzie:
stawka - to % budżetu jaki powinniśmy zainwestować w dany zakład.
p - prawdopodobieństwo że zakład "wejdzie"
k - kurs (w polskich warunkach, gdy dochodzi podatek należy jeszcze dodatkowo k pomnożyć przez 0,9)

Ja dodatkowo stosuję jeszcze zasadę, że nie gram nigdy jednorazowo więcej niż za 30% swojego budżetu.

Przykład.
Załóżmy że dysponujemy kapitałem na granie w wysokości 1000 zł i chcemy postawić na zdarzenie o kursie 4.50, którego szanse oceniamy na 30%. Powinniśmy więc zagrać za:

0,30 - 0,70/(4.50*0,9-1) = 7% budżetu, czyli za 70 zł.

Oczywiście warunkiem, aby ta formuła sprawnie działała, jest umiejętność dobrej oceny szans na poszczególne rozstrzygnięcia.
Ale przecież to właśnie jest kluczem do tego aby u buków wygrywać "

Do góry
Strona 1 z 5 1 2 3 4 5 >




Kto jest online
25 zarejestrowanych użytkowników (haczyk, VVega, Akhu, pacyfista, burbon, rafal08, rymoholik, alfa, Lukasz111, kemp, Ozi, Irek, Józef Małolepszy, Warren, Górnik_Wałbrzych, Kretol, pulpet, wHiTe_StAr, Green Arrow, olo1984, igea23, Ojro, 11kera11, buko69, moor6), 703 gości oraz 16 wyszukiwarek jest obecnie online.
Key: Admin, Global Mod, Mod
Statystyki forum
24690 Użytkowników
106 For i subfor
48263 Tematów
5438684 Postów

Najwięcej online: 3195 @ 19/01/2020 13:01