Strona 1 z 14 1 2 3 ... 13 14 >
Opcje tematu
#7428467 - 21/01/2020 13:34 by dobrze zjeść
wHiTe_StAr Offline
Fundator

Meldunek: 15/11/2004
Postów: 24746
Skąd: Kraków
Z racji że nasz podróżnik nie lubi jak mu się zaśmieca temat, a okazało się że jest dużo palących kwestii które trapią czytelników, w tym temacie będziemy zadawać pytania do naszego obieżyświata.

Dzwonił do nas Vincent z Krakow i pyta się co się działo przez 15 minut w restauracji pierogarnia Bracka, kiedy to wróciłeś uiścić rachunek ?

Łajt , również pochodzący z Krakowa, nie może się doczekać relacji z Kołobrzegu ze słynnej już kolacji z niejakim Teodorem, kiedy możemy liczyć na wpis na blogu w tej sprawie ?

Skontaktował się też z nami Haczyk z kolegą ( Haczyk dla odmiany również z Krakowa, a pochodzenie kolegi do wiadomości redakcji ).
Tu już mamy całą listę pytań, cytuję
Cytat:
Myślałeś o wersji videoblogu z posiedzeń kulinarnych? Miałbyś sporą rzeszę fanów.

Te dania zjadasz do końca, czy tylko próbujesz, jak Magda Gessler?

Ile czasu potrzebowałeś na konsumpcję w Starej Karczmie?


Wszyscy oczywiście gorącą pozdrawiają autora bloga.

Do góry
Bonus: Unibet
#7428470 - 21/01/2020 13:40 Re: by dobrze zjeść [Re: wHiTe_StAr]
burbon Offline
Smakosz jedzenia i alko

Meldunek: 09/04/2014
Postów: 55934
laugh

Do góry
#7428471 - 21/01/2020 13:41 Re: by dobrze zjeść [Re: wHiTe_StAr]
burbon Offline
Smakosz jedzenia i alko

Meldunek: 09/04/2014
Postów: 55934
Zestaw pytań nr 3..

1. nie
2. z chytrości prawie do końca, odrzucam niektóre składniki dania, np kapusta, ziemniak itp. zupy jem do momentu aż zostaje sam płyn - wszystkie składniki stałe..do picia wole coś innego
3. jakieś 4 godziny, o ile dobrze pamiętam..długo się czeka na dania główne.

Do góry
#7428863 - 22/01/2020 11:50 Re: by dobrze zjeść [Re: wHiTe_StAr]
burbon Offline
Smakosz jedzenia i alko

Meldunek: 09/04/2014
Postów: 55934
UWAGA KONKURS !!!!

Jaki jest najprostszy, niezawodny sposób, pozwalający rozpoznać, czy golonka tylna z kością jest doskonale przygotowana do spożycia ???
Nagroda : 0,5 l nalewki "Ponury Żniwiarz z zapomnianej piwnicy" i słoik marynowanych borowików.
Czas na odpowiedź 3 minuty, start !!

Do góry
#7428864 - 22/01/2020 11:54 Re: by dobrze zjeść [Re: wHiTe_StAr]
burbon Offline
Smakosz jedzenia i alko

Meldunek: 09/04/2014
Postów: 55934
CZAS MINĄŁ - konkurs zamknięty

Do góry
#7428872 - 22/01/2020 12:57 Re: by dobrze zjeść [Re: wHiTe_StAr]
wHiTe_StAr Offline
Fundator

Meldunek: 15/11/2004
Postów: 24746
Skąd: Kraków
kto wygrał?
będą jeszcze jakieś konkursy ? W ten sposób można zachęcić użytkowników do ustawienia tego tematu jako strony startowej na komputerach w pracy/domu/szkole

Do góry
#7428875 - 22/01/2020 13:01 Re: by dobrze zjeść [Re: wHiTe_StAr]
burbon Offline
Smakosz jedzenia i alko

Meldunek: 09/04/2014
Postów: 55934
widzisz kurwa jakąś odpowiedź ?

Do góry
#7428876 - 22/01/2020 13:04 Re: by dobrze zjeść [Re: wHiTe_StAr]
wHiTe_StAr Offline
Fundator

Meldunek: 15/11/2004
Postów: 24746
Skąd: Kraków
myślałem że ludzie na priv wysyłali żeby uniknąć podpowiadania rywalom

Do góry
#7428878 - 22/01/2020 13:11 Re: by dobrze zjeść [Re: wHiTe_StAr]
burbon Offline
Smakosz jedzenia i alko

Meldunek: 09/04/2014
Postów: 55934
źle myślałeś..Modowi nie przystaje, źle myśleć..

Do góry
#7428882 - 22/01/2020 13:59 Re: by dobrze zjeść [Re: wHiTe_StAr]
haczyk Offline
Ice Hockey Champion

Meldunek: 07/01/2008
Postów: 24506
Skąd: R22
Poznamy rozwiązania zagadki?

Wbiłbym widelec do mięcha, sprawdzając czy tłuszcz wypłynie.

Do góry
#7428893 - 22/01/2020 14:57 Re: by dobrze zjeść [Re: haczyk]
VVega Online   futbol
Carpal Tunnel

Meldunek: 06/05/2015
Postów: 45613
Skąd: R22
Łatwy ten konkurs

Do góry
#7428894 - 22/01/2020 15:10 Re: by dobrze zjeść [Re: wHiTe_StAr]
latajaca_holenderka Offline


Meldunek: 01/01/2005
Postów: 24047
Skąd: KRAKAGRÓD
Mam 3 słowa do prowadzącego a raczej pytania P

1 Te restauracje odwiedzane to tak bo miałem po drodze czy jest jakiś plan działania a jak tak to czy go poznamy smile

2 Czy wzorem Przewodnika Michelin będą przyznawane jakieś oznaczenia danej restauracji ( zamiast gwiazdek może basiurki )

3 Może na forumie są jacyś restauratorzy którzy chcieliby się zareklamować to czy nasz Wielki Podróżnik Smakosz do nich też zawita tongue

Dziekuję smile

Do góry
#7428900 - 22/01/2020 15:32 Re: by dobrze zjeść [Re: wHiTe_StAr]
burbon Offline
Smakosz jedzenia i alko

Meldunek: 09/04/2014
Postów: 55934
1. bywa różnie, przypadek, rekomendacje znajomych kucharzy i miłośników jedzenia, planowanie
2. może..raczej nie
3. laugh

Do góry
#7428902 - 22/01/2020 15:41 Re: by dobrze zjeść [Re: burbon]
wHiTe_StAr Offline
Fundator

Meldunek: 15/11/2004
Postów: 24746
Skąd: Kraków
Czemu czesc pytan jest ignorowana a czesc odpowiadana poza kolejka?

Do góry
#7428928 - 22/01/2020 17:38 Re: by dobrze zjeść [Re: wHiTe_StAr]
wHiTe_StAr Offline
Fundator

Meldunek: 15/11/2004
Postów: 24746
Skąd: Kraków
Dzwonił do nas Łukasz z Niemiec,i pyta jak to z tymi pierogami było w pierogarni brackiej. Z niemiecką precyzją wyliczył że skosztowałeś 5 różnych rodzajów pierogów. Z racji tego że pisałeś że jesteś chytrus i nie lubisz marnować jedzenia, to jakim cudem zdołałeś wsunąć 5 porcji ? Czy ktoś ci pomagał ?
Danke für die Antwort
tak zakończył swoją wypowiedź Łukasz

Do góry
#7429209 - 23/01/2020 00:46 Re: by dobrze zjeść [Re: wHiTe_StAr]
burbon Offline
Smakosz jedzenia i alko

Meldunek: 09/04/2014
Postów: 55934
mąkę odrzucam, mąkę..znaczy..po kilku sztukach..ciasto..ciasto odrzucam..tylko farsz essen nur

Do góry
#7429223 - 23/01/2020 08:02 Re: by dobrze zjeść [Re: wHiTe_StAr]
haczyk Offline
Ice Hockey Champion

Meldunek: 07/01/2008
Postów: 24506
Skąd: R22
Nie jest Ci potem wstyd? Zostawiać na talerzu takie dziurawe pierogi? Co ta za chińskie metody?

Nie prościej przedstawić się, poprosić o degustacje i nie robić dziadostwa?

Do góry
#7429224 - 23/01/2020 08:15 Re: by dobrze zjeść [Re: wHiTe_StAr]
burbon Offline
Smakosz jedzenia i alko

Meldunek: 09/04/2014
Postów: 55934
Jakie dziurawe, jakie??
Falbanki tylko zostają..jak brzegi z pizzy.

Do góry
#7429225 - 23/01/2020 08:16 Re: by dobrze zjeść [Re: wHiTe_StAr]
haczyk Offline
Ice Hockey Champion

Meldunek: 07/01/2008
Postów: 24506
Skąd: R22
Dobra, niech Ci będzie...

Do góry
#7429227 - 23/01/2020 08:28 Re: by dobrze zjeść [Re: wHiTe_StAr]
burbon Offline
Smakosz jedzenia i alko

Meldunek: 09/04/2014
Postów: 55934
Moja wina, nieprecyzyjnie to określiłem..
Ciasto i farsz to integralna część. Wiadomo jednak,że pierogi lepimy tworząc falbankę, którąż to spokojnie możemy odrzucić..

Do góry
#7429234 - 23/01/2020 10:22 Re: by dobrze zjeść [Re: haczyk]
wHiTe_StAr Offline
Fundator

Meldunek: 15/11/2004
Postów: 24746
Skąd: Kraków
Originally Posted By: haczyk
Nie jest Ci potem wstyd? Zostawiać na talerzu takie dziurawe pierogi? Co ta za chińskie metody?

Nie prościej przedstawić się, poprosić o degustacje i nie robić dziadostwa?



laugh

Do góry
#7429625 - 24/01/2020 12:00 Re: by dobrze zjeść [Re: wHiTe_StAr]
wHiTe_StAr Offline
Fundator

Meldunek: 15/11/2004
Postów: 24746
Skąd: Kraków
przeanalizowałem sprawę.
Wprawdzie nie jadłem nigdy pierogów zostawiając te falbanki, ale nie wiem czy one tak dużo zmieniają. Wciąż uważam że 5 porcji pierogów nawet bez falbanek to i tak w chuj.
Czekamy na opinie naszych słuchaczy, dzwońcie i piszcie na twitterze pod hasztagiem #burbonIjegoFalbanki

Do góry
#7429770 - 24/01/2020 17:24 Re: by dobrze zjeść [Re: wHiTe_StAr]
latajaca_holenderka Offline


Meldunek: 01/01/2005
Postów: 24047
Skąd: KRAKAGRÓD
Miałabym prośbę do mojego przedmówcy o nieużywanie wulgaryzmów w tym temacie

Dziękuje smile

Do góry
#7429773 - 24/01/2020 17:27 Re: by dobrze zjeść [Re: wHiTe_StAr]
wHiTe_StAr Offline
Fundator

Meldunek: 15/11/2004
Postów: 24746
Skąd: Kraków
a czemu do przedmówcy tylko ta prośba ? restaurator może a ja nie mogę ?

Do góry
#7429776 - 24/01/2020 17:49 Re: by dobrze zjeść [Re: wHiTe_StAr]
latajaca_holenderka Offline


Meldunek: 01/01/2005
Postów: 24047
Skąd: KRAKAGRÓD
Tak

Do góry
#7429798 - 24/01/2020 19:49 Re: by dobrze zjeść [Re: wHiTe_StAr]
kemp Offline
xxx

Meldunek: 02/08/2001
Postów: 22964

Do góry
#7429859 - 24/01/2020 21:20 Re: by dobrze zjeść [Re: burbon]
guma Offline
Gaduła

Meldunek: 02/05/2003
Postów: 867
Skąd: Białystok
Originally Posted By: burbon
Jakie dziurawe, jakie??
Falbanki tylko zostają..jak brzegi z pizzy.

zdarza sie czasami, ze w brzegu pizzy jest ser kopara , ewentualnie parowka tez sie moze zdarzyc w tymze brzegu kopara kto zostawia ten nie wie grin

Do góry
#7429898 - 24/01/2020 23:49 Re: by dobrze zjeść [Re: wHiTe_StAr]
burbon Offline
Smakosz jedzenia i alko

Meldunek: 09/04/2014
Postów: 55934
Zdarza się, że jest ser..Ale kurwa...parówka w pizzy?
Pora zamykać temat.. frown

Do góry
#7429903 - 25/01/2020 00:25 Re: by dobrze zjeść [Re: wHiTe_StAr]
burbon Offline
Smakosz jedzenia i alko

Meldunek: 09/04/2014
Postów: 55934
Originally Posted By: wHiTe_StAr
przeanalizowałem sprawę.
Wprawdzie nie jadłem nigdy pierogów zostawiając te falbanki, ale nie wiem czy one tak dużo zmieniają. Wciąż uważam że 5 porcji pierogów nawet bez falbanek to i tak w chuj.
Czekamy na opinie naszych słuchaczy, dzwońcie i piszcie na twitterze pod hasztagiem #burbonIjegoFalbanki
dobry wieczór..jestem nobrub, pisze z konta burbona, bo akurat jemy pierogi..powiem krótko..bez falbanek, przez jakieś dwie godziny, to i sześć porcji pierogów zjem..maślanką albo kefirem popijając..dziękuję, dobranoc

Do góry
#7429907 - 25/01/2020 00:50 Re: by dobrze zjeść [Re: burbon]
latajaca_holenderka Offline


Meldunek: 01/01/2005
Postów: 24047
Skąd: KRAKAGRÓD
Originally Posted By: burbon
Originally Posted By: wHiTe_StAr
przeanalizowałem sprawę.
Wprawdzie nie jadłem nigdy pierogów zostawiając te falbanki, ale nie wiem czy one tak dużo zmieniają. Wciąż uważam że 5 porcji pierogów nawet bez falbanek to i tak w chuj.
Czekamy na opinie naszych słuchaczy, dzwońcie i piszcie na twitterze pod hasztagiem #burbonIjegoFalbanki
dobry wieczór..jestem nobrub, pisze z konta burbona, bo akurat jemy pierogi..powiem krótko..bez falbanek, przez jakieś dwie godziny, to i sześć porcji pierogów zjem..maślanką albo kefirem popijając..dziękuję, dobranoc



Do góry
#7429909 - 25/01/2020 02:33 Re: by dobrze zjeść [Re: latajaca_holenderka]
rafal08 Offline
Zbanowany

Meldunek: 01/03/2005
Postów: 110676
Skąd: Las Vegas
Parówka w pizzy laugh laugh laugh

Leżę. To tak jakby do tatara wsadzić cukinię,dynię lub inne podobne bo jakiś debil sobie tak wymyślił

Co do falbanki to robię to samo co Bourbon i nie ma znaczenia czy mam ich zjeść 6,12 czy 18. Chodzi o treść,sedno tej potrawy A nie o napychanie się ciastem. No chyba,że jest genialne,ale to już raczej tylko pielmienie lub gwiazdkowe restauracje. Chociaż 1 na 50 czy 100 są wyjątki. Na pewno nie u Gesslerowej laugh

Do góry
#7429912 - 25/01/2020 10:18 Re: by dobrze zjeść [Re: rafal08]
guma Offline
Gaduła

Meldunek: 02/05/2003
Postów: 867
Skąd: Białystok
'wybrane przez klientow'
kto nie jadl powinien sie zastanowic co robi na tym forum smirk


Do góry
#7429914 - 25/01/2020 10:40 Re: by dobrze zjeść [Re: guma]
rafal08 Offline
Zbanowany

Meldunek: 01/03/2005
Postów: 110676
Skąd: Las Vegas
Włosi pewnie by zeszli na zawał gdyby ktos im podał tą pizze grin

Do góry
#7429917 - 25/01/2020 10:53 Re: by dobrze zjeść [Re: wHiTe_StAr]
burbon Offline
Smakosz jedzenia i alko

Meldunek: 09/04/2014
Postów: 55934
Szkoda gadać, ryja strzępić szkoda..jeszcze ta nazwa papa Pedro...wybrane przez klientów laugh

Do góry
#7429926 - 25/01/2020 11:29 Re: by dobrze zjeść [Re: burbon]
wHiTe_StAr Offline
Fundator

Meldunek: 15/11/2004
Postów: 24746
Skąd: Kraków
Originally Posted By: burbon
Originally Posted By: wHiTe_StAr
przeanalizowałem sprawę.
Wprawdzie nie jadłem nigdy pierogów zostawiając te falbanki, ale nie wiem czy one tak dużo zmieniają. Wciąż uważam że 5 porcji pierogów nawet bez falbanek to i tak w chuj.
Czekamy na opinie naszych słuchaczy, dzwońcie i piszcie na twitterze pod hasztagiem #burbonIjegoFalbanki
dobry wieczór..jestem nobrub, pisze z konta burbona, bo akurat jemy pierogi..powiem krótko..bez falbanek, przez jakieś dwie godziny, to i sześć porcji pierogów zjem..maślanką albo kefirem popijając..dziękuję, dobranoc

czyli tak jak myślałem, sam tego nie zjadł

Do góry
#7429982 - 25/01/2020 14:20 Re: by dobrze zjeść [Re: wHiTe_StAr]
latajaca_holenderka Offline


Meldunek: 01/01/2005
Postów: 24047
Skąd: KRAKAGRÓD
Kiedy znakomity rzeczowy i ciekawy kolejny komentarz Nobruba Falbanki w tym temacie

Dziękuje smile

Do góry
#7430016 - 25/01/2020 16:56 Re: by dobrze zjeść [Re: wHiTe_StAr]
burbon Offline
Smakosz jedzenia i alko

Meldunek: 09/04/2014
Postów: 55934
Wyjechał do..do..San Escobar, i niestety zapomniał internetu zabrać. frown

Do góry
#7434262 - 05/02/2020 14:33 Re: by dobrze zjeść [Re: wHiTe_StAr]
Kura Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 07/08/2001
Postów: 24016
Skąd: Białystok
burbon byłeś tam?


Do góry
#7447964 - 24/03/2020 14:28 Re: by dobrze zjeść [Re: wHiTe_StAr]
burbon Offline
Smakosz jedzenia i alko

Meldunek: 09/04/2014
Postów: 55934
Dzisiaj na tapecie quasi były jajka, podaje więc na szybką przekąskę lub lekkie śniadanie - jaja dietetyczne:
- wybić do szklanki 2 jajka
- wymieszać ze szczypta soli i pieprzu - można przyprawić później
- w wąskim rondelku ( może być metalowy kubek ) doprowadzić do
wrzenia wodę
- energicznie zamieszać łyżką by uzyskać tzw wir
- wlać masę jajeczną, pozostawić na ogniu tak ze dwie minuty
- wyjąć łyżką cedzakową na talerz, i skropić oliwa z oliwek (
teraz można doprawić ) ewentualnie posypać ulubioną zieleniną

Do góry
#7447995 - 24/03/2020 15:04 Re: by dobrze zjeść [Re: burbon]
latajaca_holenderka Offline


Meldunek: 01/01/2005
Postów: 24047
Skąd: KRAKAGRÓD
Originally Posted By: burbon
Dzisiaj na tapecie quasi były jajka, podaje więc na szybką przekąskę lub lekkie śniadanie - jaja dietetyczne:
- wybić do szklanki 2 jajka
- wymieszać ze szczypta soli i pieprzu - można przyprawić później
- w wąskim rondelku ( może być metalowy kubek ) doprowadzić do
wrzenia wodę
- energicznie zamieszać łyżką by uzyskać tzw wir
- wlać masę jajeczną, pozostawić na ogniu tak ze dwie minuty
- wyjąć łyżką cedzakową na talerz, i skropić oliwa z oliwek (
teraz można doprawić ) ewentualnie posypać ulubioną zieleniną


I na czym polegało to pytanie do autora tongue

Do góry
#7448002 - 24/03/2020 15:37 Re: by dobrze zjeść [Re: wHiTe_StAr]
burbon Offline
Smakosz jedzenia i alko

Meldunek: 09/04/2014
Postów: 55934
Nie było żadnego pytania, tak po prostu postanowiłem tutaj podawać ciekawostki...takie

Do góry
#7448061 - 24/03/2020 17:50 Re: by dobrze zjeść [Re: wHiTe_StAr]
burbon Offline
Smakosz jedzenia i alko

Meldunek: 09/04/2014
Postów: 55934
I tutaj własnie, podam przepis na doskonałe kostki rosołowe..

Do góry
#7448062 - 24/03/2020 17:55 Re: by dobrze zjeść [Re: wHiTe_StAr]
fechu Offline
I love mecz.pl

Meldunek: 12/03/2003
Postów: 51170
Skąd: ze wsi
Najlepsza kostka rosołowa tylko z Termomixa!

Do góry
#7448065 - 24/03/2020 18:03 Re: by dobrze zjeść [Re: wHiTe_StAr]
burbon Offline
Smakosz jedzenia i alko

Meldunek: 09/04/2014
Postów: 55934
kurwa !!!Ja miałem podać przepis !! mad

Do góry
#7448073 - 24/03/2020 18:17 Re: by dobrze zjeść [Re: burbon]
fechu Offline
I love mecz.pl

Meldunek: 12/03/2003
Postów: 51170
Skąd: ze wsi
Taki chuj Ty amatorze!







I teraz każdy może mieć własnej roboty, pyszną kostkę rosołową, a nie ten syf, który chciał zapodac amator - kucharz.

Do góry
#7448076 - 24/03/2020 18:28 Re: by dobrze zjeść [Re: wHiTe_StAr]
burbon Offline
Smakosz jedzenia i alko

Meldunek: 09/04/2014
Postów: 55934
pierdolę to...wszędzie tylko kopiuj wklej, kopiuj wklej.. mad

Do góry
#7448221 - 25/03/2020 10:48 Re: by dobrze zjeść [Re: wHiTe_StAr]
burbon Offline
Smakosz jedzenia i alko

Meldunek: 09/04/2014
Postów: 55934
Poproszę teraz mojego zaprzyjaźnionego szefa kuchni z restauracji Thermomix, o wklejenie przepisu na dziś, ta dammm!!!!

To młody, jakże skromny i nieśmiały człowiek z wielkim potencjałem, zachęćmy go brawami !!!!
Dajesz fechu aplauz

Do góry
#7448626 - 26/03/2020 13:28 Re: by dobrze zjeść [Re: burbon]
burbon Offline
Smakosz jedzenia i alko

Meldunek: 09/04/2014
Postów: 55934
Originally Posted By: burbon
Poproszę teraz mojego zaprzyjaźnionego szefa kuchni z restauracji Thermomix, o wklejenie przepisu na dziś, ta dammm!!!!

To młody, jakże skromny i nieśmiały człowiek z wielkim potencjałem, zachęćmy go brawami !!!!
Dajesz fechu aplauz


Fechu, a Ty kurwa, ślepy jesteś czy co ??
Nie daj sie prosić, a w ramach rekompensaty użytkownikom, za czas stracony przy odświeżaniu strony, dorzuć przepis na jakiś sos..może być...tarator np...

Do góry
#7448640 - 26/03/2020 14:07 Re: by dobrze zjeść [Re: burbon]
fechu Offline
I love mecz.pl

Meldunek: 12/03/2003
Postów: 51170
Skąd: ze wsi
Tarator to chłodnik kucharzu-amatorze!





Do góry
#7448642 - 26/03/2020 14:11 Re: by dobrze zjeść [Re: wHiTe_StAr]
burbon Offline
Smakosz jedzenia i alko

Meldunek: 09/04/2014
Postów: 55934
no tak nie do końca, nie do końca...

Do góry
#7448649 - 26/03/2020 14:40 Re: by dobrze zjeść [Re: wHiTe_StAr]
VVega Online   futbol
Carpal Tunnel

Meldunek: 06/05/2015
Postów: 45613
Skąd: R22
A to ?

"Domowy sos tzatziki świetnie podkreśla smak, a także aromat wielu potraw z grilla. Ten grecki sos tzatziki wykonasz w kilka minut! Często go przygotowuję na majówce czy w okresie wakacyjnym i zawsze wychodzi rewelacyjny w smaku. Najlepiej wykorzystać przy przepisie młode, gruntowe ogórki z własnego ogródka, ale jak nie mamy takiej możliwości, to bez problemu kupimy ogórki w każdym sklepie przez okrągły rok.

Najlepszy przepis na sos tzatziki powstaje na bazie jogurtu greckiego, świeżych ogórków, czosnku, a także koperku i mięty. Tzatziki to bardzo orzeźwiający dodatek do szaszłyków, kiełbasy z grilla, karkówki itp. Do tego świeże pieczywko… Rewelka!



Wykonanie:

Ogórki obieramy i wycinamy gniazda nasienne. Następnie ścieramy je na tarce o dużych oczkach. Lekko solimy i odstawiamy na kilka minut (10 – 15 min). Po tym czasie wyciskamy starte ogórki rękami porządnie z soku

Do miski przekładamy wyciśnięte, starte ogórki, dodajemy jogurt, przeciśnięty przez praskę czosnek, oliwę, a także posiekany koperek i miętę. Wszystko dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Sos odkładamy do lodówki na minimum 30 minut."

Do góry
#7448654 - 26/03/2020 14:47 Re: by dobrze zjeść [Re: wHiTe_StAr]
burbon Offline
Smakosz jedzenia i alko

Meldunek: 09/04/2014
Postów: 55934
Brawo Vinc, brawo !!!


Do góry
#7448832 - 27/03/2020 10:41 Re: by dobrze zjeść [Re: burbon]
burbon Offline
Smakosz jedzenia i alko

Meldunek: 09/04/2014
Postów: 55934
Przypominam o drugim śniadaniu

Originally Posted By: burbon
Dzisiaj na tapecie quasi były jajka, podaje więc na szybką przekąskę lub lekkie śniadanie - jaja dietetyczne:
- wybić do szklanki 2 jajka
- wymieszać ze szczypta soli i pieprzu - można przyprawić później
- w wąskim rondelku ( może być metalowy kubek ) doprowadzić do
wrzenia wodę
- energicznie zamieszać łyżką by uzyskać tzw wir
- wlać masę jajeczną, pozostawić na ogniu tak ze dwie minuty
- wyjąć łyżką cedzakową na talerz, i skropić oliwa z oliwek (
teraz można doprawić ) ewentualnie posypać ulubioną zieleniną

Do góry
#7448833 - 27/03/2020 10:53 Re: by dobrze zjeść [Re: wHiTe_StAr]
VVega Online   futbol
Carpal Tunnel

Meldunek: 06/05/2015
Postów: 45613
Skąd: R22
Na kolację pewnie jakiś fast food ?

Do góry
#7448837 - 27/03/2020 11:10 Re: by dobrze zjeść [Re: wHiTe_StAr]
burbon Offline
Smakosz jedzenia i alko

Meldunek: 09/04/2014
Postów: 55934
Coś prostego, na niedzielny obiad lub sobotnią kolację (z kumplami, przy meczu)..
Rozgrzać piekarnik do 150 C
Dwie cebule pokroić w kostkę i wrzucić do brytfanny
2 kg łopatki lub karczku b/k wp, oprószyć solą i pieprzem.
Szybko obsmażyć na smalcu, na patelni i ułożyć na cebuli w brytfance, smalec wlać również.
Dolać trochę więcej niż pół szklanki czerwonego wytrawnego lub p/w wina. Ja zamiennie używam kwasu chlebowego ( wtedy bardziej słodko karmelizowany smak )
Wsypać czubata łyżkę papryki i dwie czubate ziaren kminku.
Wstawić do piekarnika na min 2 godziny.
Generalnie, ja zostawiam i nie interesuję się tym przez cały czas pieczenia..
Na obiad : kroimy w grube plastry, do tego tłuczone lub inne ziemniaki, polewamy wytworzonym sosem, kiszony ogórek i...kompot śliwkowy np..
Na kolację : grube plastry, wkładamy w posmarowaną ulubionym sosem bułkę, polewamy sosem z pieczenia, nakładamy korniszona, kiszone lub kiszona kapustę i zamykamy bułkę..
Wariant : mięso wykładamy na deskę i potrzebną ilość, rozdrabniamy dwoma widelcami..robimy tzw pulled, dodatki jak wyżej.
Możemy dodać jeszcze plaster sera na początek i koniec składani, zapiec w piekarniku..będziemy mieć wtedy takiego "oszukanego" taniego Rubena ( wiem Biczu, wiem..)Sos rosyjski, pominę, bo od sosów mamy tu innych fachowców ( co najmniej dwóch )

Proste, smaczne, praktycznie bez roboty, nawet Vinc zrobi..
Ps. niestety, przepis nie do zastosowania w kuchni molekularnej restauracji Fechromix

Do góry
#7448841 - 27/03/2020 11:28 Re: by dobrze zjeść [Re: wHiTe_StAr]
VVega Online   futbol
Carpal Tunnel

Meldunek: 06/05/2015
Postów: 45613
Skąd: R22
Phi....

Takie dania to lewą ręką robię.

Do góry
#7448854 - 27/03/2020 12:01 Re: by dobrze zjeść [Re: burbon]
forty Offline


Meldunek: 14/05/2001
Postów: 30407
Skąd: Brama
Originally Posted By: burbon
Coś prostego, na niedzielny obiad lub sobotnią kolację (z kumplami, przy meczu)..



A kto będzie grał?

Do góry
#7448856 - 27/03/2020 12:03 Re: by dobrze zjeść [Re: wHiTe_StAr]
burbon Offline
Smakosz jedzenia i alko

Meldunek: 09/04/2014
Postów: 55934
A to już zależy, kogo zaprosisz do plejstejszyn

Do góry
#7449423 - 28/03/2020 12:21 Re: by dobrze zjeść [Re: wHiTe_StAr]
burbon Offline
Smakosz jedzenia i alko

Meldunek: 09/04/2014
Postów: 55934
Śmiało możecie pisać, podziękowania, jak Wam wyszło danie, swoje przepisy..Ale głównie podziękowania, tak..zdecydowanie podziękowania

Do góry
#7449620 - 29/03/2020 05:51 Re: by dobrze zjeść [Re: wHiTe_StAr]
forty Offline


Meldunek: 14/05/2001
Postów: 30407
Skąd: Brama
Dziękuję za szynkowar.Jest często uzytkowany.
Ostatnio wczoraj.
(Filet z kurczaka)

Do góry
#7449645 - 29/03/2020 10:15 Re: by dobrze zjeść [Re: wHiTe_StAr]
burbon Offline
Smakosz jedzenia i alko

Meldunek: 09/04/2014
Postów: 55934
Ach, drobnostka drogi forty..prawda,że to nic trudnego ?? piwo

Ps. Ażeby skrzynka priv, mnie się nie zapchała, nadmienię, że forty kupił sobie to ustrojstwo , sam grin

Do góry
#7449897 - 30/03/2020 15:57 Re: by dobrze zjeść [Re: wHiTe_StAr]
burbon Offline
Smakosz jedzenia i alko

Meldunek: 09/04/2014
Postów: 55934
Forty, takie pytanie...
Dlaczego tak drobno kroisz mięso do szynkowara ??

Do góry
#7449905 - 30/03/2020 16:44 Re: by dobrze zjeść [Re: wHiTe_StAr]
forty Offline


Meldunek: 14/05/2001
Postów: 30407
Skąd: Brama
A taki przepis znalazła moja żona

Do góry
#7449906 - 30/03/2020 16:49 Re: by dobrze zjeść [Re: wHiTe_StAr]
burbon Offline
Smakosz jedzenia i alko

Meldunek: 09/04/2014
Postów: 55934
Zmień, toż to jak galat, tudzież tymbalikiem zwany wygląda

Do góry
#7449908 - 30/03/2020 16:56 Re: by dobrze zjeść [Re: wHiTe_StAr]
forty Offline


Meldunek: 14/05/2001
Postów: 30407
Skąd: Brama
Zapodaj prawilny przepis

Do góry
#7449909 - 30/03/2020 17:03 Re: by dobrze zjeść [Re: wHiTe_StAr]
burbon Offline
Smakosz jedzenia i alko

Meldunek: 09/04/2014
Postów: 55934
Piersi pojedyncze, najwyżej na pół i upychaj, upychaj...
Spróbuj też takiej układanki - piersi przekrojone wzdłuż na cienkie płaty, układaj dookoła, a w środek upychaj mielone...łyżeczka żelatyny, kilka kropel wody, i sprężyna

Do góry
#7449912 - 30/03/2020 17:08 Re: by dobrze zjeść [Re: wHiTe_StAr]
forty Offline


Meldunek: 14/05/2001
Postów: 30407
Skąd: Brama

Do góry
#7451358 - 04/04/2020 10:43 Re: by dobrze zjeść [Re: wHiTe_StAr]
burbon Offline
Smakosz jedzenia i alko

Meldunek: 09/04/2014
Postów: 55934
Na prośbę jednego z userow, który pisał do mnie rozpaczliwe posty na priv i pragnie pozostać anonimowy,obawiajac się fali hejtu, podaje przepis na kawałek mięsa.

toast

1. 2kg karczku natrzyj solą, pieprzem i 3 rozgniecione ząbki czosnku. Ja używam 1 płaską łyżkę soli na kg mięsa.
2.Posiekaj 2 cebule i na części połóż mięso, reszta posyp z góry.
3. Odstaw na min 3 godziny.
4.rozgrzej piekarnik do 150 stopni.
5. W naczyniu żaroodpornym ułóż cebule, tą z mięsa, wlej 3/4 czerwonego wytrawnego wina/ używam też kwasu chlebowego/ wsyp czubatą łyżkę papryki słodkiej mielonej i dwie płaskie łyżki kminku nasion.
6. Mięso szybko obsmaż na patelni z dwoma łyżkami smalcu i przełóż do naczynia
7. Wstawiamy i pieczemy 2 godziny.
8. Kontrola i można jeszcze dodać z pół godziny..
9. Wyciągamy i możemy wpierdolić na dwa sposoby..do obiadu w plastrach, polecając powstałym sosem a resztę w naczyniu rozszarpać widelcami, wymieszać z sosem i wkładać w bule z ogórkiem kiszonym lub kapustą..zawsze wychodzi, także ten tego Vincent..smacznego !!!

Do góry
#7452302 - 06/04/2020 22:59 Re: by dobrze zjeść [Re: wHiTe_StAr]
burbon Offline
Smakosz jedzenia i alko

Meldunek: 09/04/2014
Postów: 55934
Haczyk, proszę..coś dla Ciebie

Żydowski Kawior. smile

1. Rozgrzać trzy łyżki gęsiego smalcu, na patelni oczywiście
2. Pyk..wrzucamy partiami wątróbkę kurzą tak 250 g - 2 minuty i wypad.
3. Pora na drobno posiekaną cebulę - średnia, niech będzie..
4. Siekamy drobno wątróbkę, wlewamy tłuszcz z patelni, oczywiście z cebulą.
5. Do tego czegoś, dodajemy drobno posiekane jajo na twardo
6. Soli, pieprzu, wymieszać i do zimna
Najlepsze następnego dnia.. toast

i love Krakow food

Do góry
#7452304 - 07/04/2020 06:38 Re: by dobrze zjeść [Re: wHiTe_StAr]
forty Offline


Meldunek: 14/05/2001
Postów: 30407
Skąd: Brama
Ten smalec gęsi to drozszy niż te całe krakowskie danie.
Normalny kawior lepiej zjeść.

Do góry
#7452308 - 07/04/2020 07:24 Re: by dobrze zjeść [Re: wHiTe_StAr]
burbon Offline
Smakosz jedzenia i alko

Meldunek: 09/04/2014
Postów: 55934
Co Ty gadasz forty?!??
W każdym markiecie kupisz, pudełeczko jak od twarożku że 4 PLN..
Nie każdy może się raczyć kawiorem z przemytu za wschodniej granicy

Do góry
#7452314 - 07/04/2020 08:01 Re: by dobrze zjeść [Re: wHiTe_StAr]
VVega Online   futbol
Carpal Tunnel

Meldunek: 06/05/2015
Postów: 45613
Skąd: R22
Ożeż, przez te quizy nie zobaczyłem frown

Do góry
#7452315 - 07/04/2020 08:02 Re: by dobrze zjeść [Re: burbon]
VVega Online   futbol
Carpal Tunnel

Meldunek: 06/05/2015
Postów: 45613
Skąd: R22
Originally Posted By: burbon
Haczyk, proszę..coś dla Ciebie

Żydowski Kawior. smile

1. Rozgrzać trzy łyżki gęsiego smalcu, na patelni oczywiście
2. Pyk..wrzucamy partiami wątróbkę kurzą tak 250 g - 2 minuty i wypad.
3. Pora na drobno posiekaną cebulę - średnia, niech będzie..
4. Siekamy drobno wątróbkę, wlewamy tłuszcz z patelni, oczywiście z cebulą.
5. Do tego czegoś, dodajemy drobno posiekane jajo na twardo
6. Soli, pieprzu, wymieszać i do zimna
Najlepsze następnego dnia.. toast

i love Krakow food


Walenty Kania lubi to

Do góry
#7452317 - 07/04/2020 08:28 Re: by dobrze zjeść [Re: wHiTe_StAr]
forty Offline


Meldunek: 14/05/2001
Postów: 30407
Skąd: Brama

Do góry
#7452319 - 07/04/2020 08:32 Re: by dobrze zjeść [Re: wHiTe_StAr]
burbon Offline
Smakosz jedzenia i alko

Meldunek: 09/04/2014
Postów: 55934
grin

Do góry
#7452364 - 07/04/2020 14:36 Re: by dobrze zjeść [Re: wHiTe_StAr]
burbon Offline
Smakosz jedzenia i alko

Meldunek: 09/04/2014
Postów: 55934
To dalej w krakowskim klimacie..tym razem z dedykacją dla Vinca..
Bajgle..żeby tylko mi tu nikt nie wyskoczył, że ten rodzaj pieczywa, to przyszedł do nas z Jułesej, bo bedzie manto !!!

Osobiście, często używam ich, do tworzenia fantazyjnych kanapek, zarówno na ciepło jak i zimno, najbardziej pasują mi do..wołowiny i..twarożków

1. do 250 gram mąki pszennej, dorzucamy tak 2,5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia. ( łyżeczki tzw do herbaty mieszania z cukrem ) i jedna płaską soli..
2. To powyższe, oczywiście mamy w misce, więc dorzucamy do tego 200 g jogurtu greckiego
3. Tak sobie to bełtamy łyżką np ( w tym czasie oczywiście piekarnik już się grzeje do 180 stempli)
4. Jak już wybełtane, to wyrabiamy ręką ( może być cudza )na gładkie ciasto, takie co to już sie nie klei do reki owej.
5. Dzielimy ciasto np na 6 kawałków i rolujemy wałki ( tu sie paru obliznęło na słowo wałki )
6. Wałeczki owijamy dookoła dłoni, sklejamy i rolujemy w tym miejscu skleja ( Teoś, Ty nie owijaj na swojej dłoni wielkości łopaty, bo z całego ciasta byś zrobił jeden bajgiel - niech małżonka zrobi )
7. Przełożyć na blachę zachować odstęp, bo rosną..jeżeli dotychczas tego nie zrobiliście, to teraz pomiędzy blachę a bajgle włóżcie papier do pieczenia grin
8. Dla urody posmarujcie z wierzchy roztrzepanym jajem, możecie też posypać wszelakim ziarnistym badziewiem, typu : mak, sezam lub jakieś inne badziewie.
9. Stoper na 25 minut i jazda !!!

Ehh...trochę smutno, że nikt nie zauważył dwa razy podanego tego samego,może nieco inaczej, przepisu na wieprzowinę frown

Do góry
#7452365 - 07/04/2020 14:42 Re: by dobrze zjeść [Re: wHiTe_StAr]
VVega Online   futbol
Carpal Tunnel

Meldunek: 06/05/2015
Postów: 45613
Skąd: R22
Ja zauważyłem, ale nie chciałem wyskakiwać jaki to znawca nie jestem, niech inni mają szansę tongue

Do góry
#7452366 - 07/04/2020 14:45 Re: by dobrze zjeść [Re: wHiTe_StAr]
VVega Online   futbol
Carpal Tunnel

Meldunek: 06/05/2015
Postów: 45613
Skąd: R22
Taka ciekawostka


Obwarzanek to pieczywo o średnicy 12 – 17 cm, o grubości 3 – 4 cm i wadze 120 – 200 g. Produkt jest bardziej wytrawny od bajgla, wystarczy spojrzeć na kręcony, zdobiony posypką (solą, sezamem, makiem, ziołami, serem lub cebulką) pierścień.

Bajgiel – różnicę widać na pierwszy rzut oka. Żydowski bajgiel to pieczywo „grubsze”, często z mniejszą dziurką, o gładkiej fakturze, również może być potraktowane posypką. Rozpowszechnione w Stanach Zjednoczonych przez żydowskich imigrantów, służy jako pieczywo kanapkowe – obwarzanek nie ma takich predyspozycji.

Do góry
#7452378 - 07/04/2020 17:03 Re: by dobrze zjeść [Re: burbon]
haczyk Offline
Ice Hockey Champion

Meldunek: 07/01/2008
Postów: 24506
Skąd: R22
Originally Posted By: burbon
Haczyk, proszę..coś dla Ciebie

Żydowski Kawior. smile

1. Rozgrzać trzy łyżki gęsiego smalcu, na patelni oczywiście
2. Pyk..wrzucamy partiami wątróbkę kurzą tak 250 g - 2 minuty i wypad.
3. Pora na drobno posiekaną cebulę - średnia, niech będzie..
4. Siekamy drobno wątróbkę, wlewamy tłuszcz z patelni, oczywiście z cebulą.
5. Do tego czegoś, dodajemy drobno posiekane jajo na twardo
6. Soli, pieprzu, wymieszać i do zimna
Najlepsze następnego dnia.. toast

i love Krakow food

Do góry
#7452502 - 08/04/2020 06:33 Re: by dobrze zjeść [Re: wHiTe_StAr]
forty Offline


Meldunek: 14/05/2001
Postów: 30407
Skąd: Brama
Do tego "kawioru" (w extra cenie w Lidlu)


Do góry
#7452507 - 08/04/2020 08:21 Re: by dobrze zjeść [Re: wHiTe_StAr]
burbon Offline
Smakosz jedzenia i alko

Meldunek: 09/04/2014
Postów: 55934


A jakaż to cena owego przedniego napitku ??

Do góry
#7452508 - 08/04/2020 08:30 Re: by dobrze zjeść [Re: wHiTe_StAr]
forty Offline


Meldunek: 14/05/2001
Postów: 30407
Skąd: Brama
zdecydowanie taniej, niż gdziekolwik

Do góry
#7452512 - 08/04/2020 08:42 Re: by dobrze zjeść [Re: wHiTe_StAr]
forty Offline


Meldunek: 14/05/2001
Postów: 30407
Skąd: Brama

Do góry
#7452515 - 08/04/2020 08:57 Re: by dobrze zjeść [Re: forty]
rafal08 Offline
Zbanowany

Meldunek: 01/03/2005
Postów: 110676
Skąd: Las Vegas
A w Lidl jaka cena ?

Do góry
#7452516 - 08/04/2020 08:58 Re: by dobrze zjeść [Re: wHiTe_StAr]
forty Offline


Meldunek: 14/05/2001
Postów: 30407
Skąd: Brama
40zl taniej na 0.7l butelce

Do góry
#7452822 - 09/04/2020 10:28 Re: by dobrze zjeść [Re: wHiTe_StAr]
burbon Offline
Smakosz jedzenia i alko

Meldunek: 09/04/2014
Postów: 55934
Dziś podaję przepis na tradycyjną Wielkanocną zupę, która w wielu rodzinach znajdzie swoje miejsce w menu świątecznego śniadania..żurek.

Przepisów, domowych sposobów, na wykonanie tej tradycyjnej zupy, jest w pip dużo, z mięsem, kiełbasą, postne..itd..
Dlatego, by nie narażać się na niepotrzebną w obecnym czasie krytykę, nie wdawać się w polemiki, na temat wyższości jednego przepisu nad drugim. pójdę na tzw skróty.

1. Przygotuj ulubione składniki
2. Postępuj zgodnie z ulubionym przepisem
3. Dodaj ulubione dodatki.

Smacznego i Wesołych Świąt Wielkanocy Alleluja !!!!!
Burbon toast

Do góry
#7452823 - 09/04/2020 10:41 Re: by dobrze zjeść [Re: wHiTe_StAr]
VVega Online   futbol
Carpal Tunnel

Meldunek: 06/05/2015
Postów: 45613
Skąd: R22
Tak z rozpędu , czy przepis na barszcz czerwony mógłbyś podać ?

Alleluja ?

Do góry
#7452824 - 09/04/2020 10:42 Re: by dobrze zjeść [Re: wHiTe_StAr]
VVega Online   futbol
Carpal Tunnel

Meldunek: 06/05/2015
Postów: 45613
Skąd: R22
*Alleluja !!!

Do góry
#7452825 - 09/04/2020 11:17 Re: by dobrze zjeść [Re: VVega]
burbon Offline
Smakosz jedzenia i alko

Meldunek: 09/04/2014
Postów: 55934
Originally Posted By: VVega
Tak z rozpędu , czy przepis na barszcz czerwony mógłbyś podać ?

Alleluja ?


Oczywiście !!!
W przepisie na żurek, wszędzie gdzie występuje słowo żurek, wstaw barszcz czerwony, opaa!!

Do góry
#7452828 - 09/04/2020 11:38 Re: by dobrze zjeść [Re: wHiTe_StAr]
wHiTe_StAr Offline
Fundator

Meldunek: 15/11/2004
Postów: 24746
Skąd: Kraków
na wstępię nadmienię żę wpis na poważnie i poważnej odpowiedzi oczekuje !
Pieczone ziemniaki: jak je porządnie zrobić
Generalnie zawsze najpierw podgotowywuje co by było szybciej, czasami chyba nawet za bardzo, ale kij z tym. później przyprawiam i tak:
1. do piekarnika pod przykryciem, dodawałem troche masła co by nie były suche ale i tak były suche
2. nawaliłem oleju do naczynia i robiłem bez przykrycia, niby trochę lepsze ale czasem wyjdzie,czasem sie rozpadają i nie są chrupiące

Potrzebny konkret przepis, po kolei , ile co i jak i z jaką temperaturą
to dla kolegi jakby co

Do góry
#7452832 - 09/04/2020 11:46 Re: by dobrze zjeść [Re: wHiTe_StAr]
burbon Offline
Smakosz jedzenia i alko

Meldunek: 09/04/2014
Postów: 55934
W sensie, całe, plastry..kostka ??

Do góry
#7452833 - 09/04/2020 11:47 Re: by dobrze zjeść [Re: wHiTe_StAr]
wHiTe_StAr Offline
Fundator

Meldunek: 15/11/2004
Postów: 24746
Skąd: Kraków
takie ćwiartki bardziej
ale nie upieram się przy kształcie

Do góry
#7452834 - 09/04/2020 11:48 Re: by dobrze zjeść [Re: wHiTe_StAr]
forty Offline


Meldunek: 14/05/2001
Postów: 30407
Skąd: Brama
Dużo zależy od gatunku ziemniaka.Najlepsze Irga, Irys.

Do góry
#7452835 - 09/04/2020 11:50 Re: by dobrze zjeść [Re: wHiTe_StAr]
burbon Offline
Smakosz jedzenia i alko

Meldunek: 09/04/2014
Postów: 55934
Przede wszystkim : odmiana..twarde, tzw mało skrobiowe..kupisz w sklepie: Do pieczenia

Do góry
#7452837 - 09/04/2020 12:01 Re: by dobrze zjeść [Re: wHiTe_StAr]
burbon Offline
Smakosz jedzenia i alko

Meldunek: 09/04/2014
Postów: 55934
Do pieczenia w całości wybierz jak największe
Podgotuj tak z 20 minut * ze skórką
Nakłuj kilka razy widelcem dookoła ziemniaka, w zależności od ochoty - zostaw całe, przekrój na pół, lub na ćwiartki
Posmaruj olejem - oliwą
Posyp przyprawami - ja używam np ziaren kminku ( zresztą kurwa, ja używam dużo kminku )Takie z kminkiem, poznałem ( UWAGA Autoprpmocja ) w Svenska, robiliśmy je na duże party np do pieczonego dzikuna
Do pieca 200 stempli tak na 30-40 minut
Całe, zdarza mi się zawijać we folię, tak jak na grilla lub żar ogniska.

Do góry
#7452838 - 09/04/2020 12:08 Re: by dobrze zjeść [Re: wHiTe_StAr]
wHiTe_StAr Offline
Fundator

Meldunek: 15/11/2004
Postów: 24746
Skąd: Kraków
ale w piecu pod przykryciem czy nie ?

Do góry
#7452840 - 09/04/2020 12:23 Re: by dobrze zjeść [Re: wHiTe_StAr]
burbon Offline
Smakosz jedzenia i alko

Meldunek: 09/04/2014
Postów: 55934
Czy ja gdzieś napisałem..pod przykryciem ??
Wiem, wiem..nie napisałem też, że bez przykrycia.. grin

Do góry
#7452845 - 09/04/2020 12:31 Re: by dobrze zjeść [Re: wHiTe_StAr]
forty Offline


Meldunek: 14/05/2001
Postów: 30407
Skąd: Brama
To i ja sobię upiokę

Do góry
#7452852 - 09/04/2020 12:53 Re: by dobrze zjeść [Re: wHiTe_StAr]
wHiTe_StAr Offline
Fundator

Meldunek: 15/11/2004
Postów: 24746
Skąd: Kraków
podziękował

Do góry
#7452876 - 09/04/2020 13:56 Re: by dobrze zjeść [Re: forty]
forty Offline


Meldunek: 14/05/2001
Postów: 30407
Skąd: Brama
Originally Posted By: forty
To i ja sobię upiokę


slowo się rzekło

Do góry
#7452878 - 09/04/2020 14:00 Re: by dobrze zjeść [Re: forty]
Master.com back Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 27/08/2004
Postów: 48493
Originally Posted By: forty
Originally Posted By: forty
To i ja sobię upiokę


slowo się rzekło



Do góry
#7452882 - 09/04/2020 14:16 Re: by dobrze zjeść [Re: wHiTe_StAr]
burbon Offline
Smakosz jedzenia i alko

Meldunek: 09/04/2014
Postów: 55934
upikołeś czy usmażyłeś ??

Ładna świąteczna serwetka..

Do góry
#7452883 - 09/04/2020 14:17 Re: by dobrze zjeść [Re: wHiTe_StAr]
VVega Online   futbol
Carpal Tunnel

Meldunek: 06/05/2015
Postów: 45613
Skąd: R22
Widać, że upikoł smile

Do góry
#7452885 - 09/04/2020 14:21 Re: by dobrze zjeść [Re: burbon]
forty Offline


Meldunek: 14/05/2001
Postów: 30407
Skąd: Brama
Originally Posted By: burbon
upikołeś czy usmażyłeś ??

Ładna świąteczna serwetka..


cale 2 kartofelki ,obrane, obgotowane,pokrojone w talarki.Upieczone w piekarniku(z dodatkiem podduszonej cebuli i pokrojonych parówek)

Do góry
#7452892 - 09/04/2020 14:54 Re: by dobrze zjeść [Re: wHiTe_StAr]
Sensei Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 16/07/2009
Postów: 61218
Skąd: Windy City
Paróweczki hrabiego barikenta, propsuje.

Do góry
#7452896 - 09/04/2020 15:10 Re: by dobrze zjeść [Re: wHiTe_StAr]
burbon Offline
Smakosz jedzenia i alko

Meldunek: 09/04/2014
Postów: 55934
Sam, Bonaparte onegdaj, sie zachwycił

Do góry
#7452898 - 09/04/2020 15:13 Re: by dobrze zjeść [Re: wHiTe_StAr]
forty Offline


Meldunek: 14/05/2001
Postów: 30407
Skąd: Brama
Bez przesady,podchwyciłem pomysł tylko.Przy okzji czyszcząc lodówkę, z jakże nie świątecznych parówek hrabiego barikenta.

Do góry
#7452919 - 09/04/2020 15:54 Re: by dobrze zjeść [Re: wHiTe_StAr]
wHiTe_StAr Offline
Fundator

Meldunek: 15/11/2004
Postów: 24746
Skąd: Kraków
A ta parowa tez zapiekana ?
Pod przykryciem czy bez ?

Do góry
#7452923 - 09/04/2020 16:05 Re: by dobrze zjeść [Re: wHiTe_StAr]
wHiTe_StAr Offline
Fundator

Meldunek: 15/11/2004
Postów: 24746
Skąd: Kraków
pierwsze pytanie nieaktualne, przepraszam nie doczytałem

Do góry
#7452924 - 09/04/2020 16:05 Re: by dobrze zjeść [Re: wHiTe_StAr]
wHiTe_StAr Offline
Fundator

Meldunek: 15/11/2004
Postów: 24746
Skąd: Kraków
drugie w sumie też bo widzę że wszystko razem poszło

Do góry
#7452925 - 09/04/2020 16:06 Re: by dobrze zjeść [Re: wHiTe_StAr]
wHiTe_StAr Offline
Fundator

Meldunek: 15/11/2004
Postów: 24746
Skąd: Kraków
burdelu tylko narobiłem w temacie, przepraszam najmocniej

Do góry
#7452927 - 09/04/2020 16:08 Re: by dobrze zjeść [Re: wHiTe_StAr]
burbon Offline
Smakosz jedzenia i alko

Meldunek: 09/04/2014
Postów: 55934

Do góry
#7453259 - 10/04/2020 11:41 Re: by dobrze zjeść [Re: wHiTe_StAr]
burbon Offline
Smakosz jedzenia i alko

Meldunek: 09/04/2014
Postów: 55934
Temat nabiera kolorytu, co bardzo mnie cieszy..
Dziś Wielki Piątek, więc powinno być postnie.
Śledzia na tapetę, wrzucił już, nasz białostocki animator zabaw bramnych i podwórkowych - dzięki forty - więc ja podam na coś, co dodatkiem do owego śledzia lub tez samodzielnym daniem, być może..wspominane już było na naszym forum.
Lubie tamte tereny i pewnie sam, z własnej woli, mógłbym zostać "podkopcem", a już tamtejsza różnorodna kuchnia, pasuje mi idealnie. Trochę bardziej na południe i robimy coś, co powstało, trochę tak jakby z biedy...
Historia pokazuje, że wiele genialnych potraw z biedy owej, własnie powstało..

1. Gotujemy 1 kg ziemniaków i jeszcze gorące, przeciskamy przez praskę..odstawiamy do wystudzenia
2. Do zimnych powyższych, dodajemy 0,5 kg pszennej mąki i wbijamy jedno jajo - kurze. Nastawiamy piekarnik na 200 stempli.
3. Najpierw łyżką, a potem łapą ( niedźwiedzia łapa Teosia, pożądana ) wyrabiamy ciasto
4. Formujemy gruby wałek i kroimy na 8-10, dwu centymetrowych kawałków, lekko rozciągamy, nadając im kształt placuszków
5. Papier na blachę, placki na papier i wszystko do pieca.
6. Termoobieg i za jakieś 25 minut, smarujemy masłem czosnkowym czy czymkolwiek innym ( tak Lukasz, dżem może być ) i wpierdalantes na gorąco lub później na zimno..
7. A co wpierdalantes ???

toast

Do góry
#7455271 - 17/04/2020 09:09 Re: by dobrze zjeść [Re: wHiTe_StAr]
burbon Offline
Smakosz jedzenia i alko

Meldunek: 09/04/2014
Postów: 55934
Biczu, chociaż sobie można popatrzeć smile

Do góry
#7456434 - 21/04/2020 08:11 Re: by dobrze zjeść [Re: wHiTe_StAr]
forty Offline


Meldunek: 14/05/2001
Postów: 30407
Skąd: Brama
Ożywiam najsmaczniejszy temat na forum
https://streamable.com/kw6exb

Do góry
#7456445 - 21/04/2020 08:53 Re: by dobrze zjeść [Re: wHiTe_StAr]
wHiTe_StAr Offline
Fundator

Meldunek: 15/11/2004
Postów: 24746
Skąd: Kraków
co to niby jest ?

Do góry
#7456453 - 21/04/2020 09:13 Re: by dobrze zjeść [Re: wHiTe_StAr]
forty Offline


Meldunek: 14/05/2001
Postów: 30407
Skąd: Brama
Originally Posted By: wHiTe_StAr
co to niby jest ?
to mi sie podoba,to jest konkretne pytanie.Odpowiadam-(link wyżej był błędny)

I https://streamable.com/p8gcfp

Do góry
#7456454 - 21/04/2020 09:15 Re: by dobrze zjeść [Re: wHiTe_StAr]
forty Offline


Meldunek: 14/05/2001
Postów: 30407
Skąd: Brama
Ale ,że @burbonilli nie wychwycił?

Do góry
#7456456 - 21/04/2020 09:18 Re: by dobrze zjeść [Re: wHiTe_StAr]
wHiTe_StAr Offline
Fundator

Meldunek: 15/11/2004
Postów: 24746
Skąd: Kraków
fajne, ale co to jest to po oliwkach?

Do góry
#7456459 - 21/04/2020 09:21 Re: by dobrze zjeść [Re: wHiTe_StAr]
forty Offline


Meldunek: 14/05/2001
Postów: 30407
Skąd: Brama
Originally Posted By: wHiTe_StAr
fajne, ale co to jest to po oliwkach?

KNACKI Ball Emmental, 100% czystej wieprzowiny Kulki KNACKI, wszechstronne, idealne na aperitif! KNACKI to wysokiej jakości mięso, tradycyjne wędzenie z drewna bukowego

nigdy nie próbowałem

Do góry
#7456460 - 21/04/2020 09:21 Re: by dobrze zjeść [Re: wHiTe_StAr]
forty Offline


Meldunek: 14/05/2001
Postów: 30407
Skąd: Brama

Do góry
#7456474 - 21/04/2020 09:55 Re: by dobrze zjeść [Re: forty]
forty Offline


Meldunek: 14/05/2001
Postów: 30407
Skąd: Brama
Originally Posted By: forty
Originally Posted By: wHiTe_StAr
co to niby jest ?
to mi sie podoba,to jest konkretne pytanie.Odpowiadam-(link wyżej był błędny)

I https://streamable.com/p8gcfp


Jutro chyba sobie zrobię .Przynajmniej z niektórymi nadzieniem

Do góry
#7456477 - 21/04/2020 10:02 Re: by dobrze zjeść [Re: wHiTe_StAr]
burbon Offline
Smakosz jedzenia i alko

Meldunek: 09/04/2014
Postów: 55934
Zapewne z orzechem laskowym toast

Do góry
#7456484 - 21/04/2020 10:14 Re: by dobrze zjeść [Re: burbon]
forty Offline


Meldunek: 14/05/2001
Postów: 30407
Skąd: Brama
Originally Posted By: burbon
Zapewne z orzechem laskowym toast


raczej pod orzech.Dobra podpowiedz.Trzeba zabłysnąć w bramie.

Do góry
#7456486 - 21/04/2020 10:18 Re: by dobrze zjeść [Re: wHiTe_StAr]
burbon Offline
Smakosz jedzenia i alko

Meldunek: 09/04/2014
Postów: 55934
grin

Do góry
#7456492 - 21/04/2020 10:31 Re: by dobrze zjeść [Re: wHiTe_StAr]
burbon Offline
Smakosz jedzenia i alko

Meldunek: 09/04/2014
Postów: 55934
Nie jestem pewien, ale być może, gdybyś rozlał orzecha, w foremki do lodu, to da się zamrozić - może kapka wody, albo trochę płynnego karmelu..a wtedy..brama na kolanach, po butach całują smile

Do góry
#7456497 - 21/04/2020 10:36 Re: by dobrze zjeść [Re: wHiTe_StAr]
forty Offline


Meldunek: 14/05/2001
Postów: 30407
Skąd: Brama
Nie wiem czy moc orzecha, nie wyparuje w gofrownicy

Do góry
#7456503 - 21/04/2020 10:44 Re: by dobrze zjeść [Re: wHiTe_StAr]
burbon Offline
Smakosz jedzenia i alko

Meldunek: 09/04/2014
Postów: 55934
trochę, ale to tylko przecież pod..orzecha właściwego

Do góry
#7456505 - 21/04/2020 10:48 Re: by dobrze zjeść [Re: wHiTe_StAr]
forty Offline


Meldunek: 14/05/2001
Postów: 30407
Skąd: Brama
No tak

Do góry
#7457312 - 24/04/2020 06:15 Re: by dobrze zjeść [Re: wHiTe_StAr]
forty Offline


Meldunek: 14/05/2001
Postów: 30407
Skąd: Brama
Z cyklu każdy potrafi,a @łukasz na bank(proste i smaczne)

https://streamable.com/edjedb

Do góry
#7457319 - 24/04/2020 09:23 Re: by dobrze zjeść [Re: wHiTe_StAr]
Lukasz111 Offline
Prawdziwy Ekspert...po głębszym zastanowieniu

Meldunek: 24/04/2009
Postów: 31950
Niezły ten przepis @forty wrzuciłeś w temacie u burbona. Tylko trochę trudniejsze od bajgli.

Do góry
#7457320 - 24/04/2020 09:23 Re: by dobrze zjeść [Re: wHiTe_StAr]
Lukasz111 Offline
Prawdziwy Ekspert...po głębszym zastanowieniu

Meldunek: 24/04/2009
Postów: 31950
To miało iść w qc pn. I co ja teraz mam zrobić.

Do góry
#7457321 - 24/04/2020 09:24 Re: by dobrze zjeść [Re: Lukasz111]
Lukasz111 Offline
Prawdziwy Ekspert...po głębszym zastanowieniu

Meldunek: 24/04/2009
Postów: 31950
Originally Posted By: Lukasz111
To miało iść w qc pn. I co ja teraz mam zrobić.




Do góry
#7457323 - 24/04/2020 09:30 Re: by dobrze zjeść [Re: Lukasz111]
forty Offline


Meldunek: 14/05/2001
Postów: 30407
Skąd: Brama
Originally Posted By: Lukasz111
Niezły ten przepis @forty wrzuciłeś w temacie u burbona. Tylko trochę trudniejsze od bajgli.

nie wydaje mi się

Do góry
#7457854 - 26/04/2020 05:45 Re: by dobrze zjeść [Re: wHiTe_StAr]
forty Offline


Meldunek: 14/05/2001
Postów: 30407
Skąd: Brama
Special edition for @Lukasz
https://streamable.com/s7me8b

Do góry
#7458156 - 27/04/2020 07:20 Re: by dobrze zjeść [Re: wHiTe_StAr]
forty Offline


Meldunek: 14/05/2001
Postów: 30407
Skąd: Brama
Banalnie proste( i smaczne)śniadanie
https://streamable.com/qt8yc2

Do góry
#7458265 - 27/04/2020 19:21 Re: by dobrze zjeść [Re: forty]
VVega Online   futbol
Carpal Tunnel

Meldunek: 06/05/2015
Postów: 45613
Skąd: R22
Originally Posted By: forty
Banalnie proste( i smaczne)śniadanie
https://streamable.com/qt8yc2


Kolejny plus dla "pana od monitora"

Bardzo fajna kolacja, mam przekazać

Do góry
#7458282 - 27/04/2020 19:51 Re: by dobrze zjeść [Re: wHiTe_StAr]
wHiTe_StAr Offline
Fundator

Meldunek: 15/11/2004
Postów: 24746
Skąd: Kraków
chyba fortemu będzie trzeba osobny temat założyć

Do góry
#7458286 - 27/04/2020 19:59 Re: by dobrze zjeść [Re: VVega]
forty Offline


Meldunek: 14/05/2001
Postów: 30407
Skąd: Brama
Originally Posted By: VVega
Originally Posted By: forty
Banalnie proste( i smaczne)śniadanie
https://streamable.com/qt8yc2


Kolejny plus dla "pana od monitora"

Bardzo fajna kolacja, mam przekazać


Do góry
#7458287 - 27/04/2020 20:00 Re: by dobrze zjeść [Re: wHiTe_StAr]
burbon Offline
Smakosz jedzenia i alko

Meldunek: 09/04/2014
Postów: 55934
dajcie mu ten..ja sie wycofuję..nie będę w tej komedii uczestniczył..w internecie jest w chuj takich filmików, po chuj sie wysilać z opisywaniem tego, co sie samemu robi od chuja czasu
Dziękuję dobranoc piwo

Do góry
#7458328 - 27/04/2020 20:37 Re: by dobrze zjeść [Re: burbon]
VVega Online   futbol
Carpal Tunnel

Meldunek: 06/05/2015
Postów: 45613
Skąd: R22
Originally Posted By: burbon
dajcie mu ten..ja sie wycofuję..nie będę w tej komedii uczestniczył..w internecie jest w chuj takich filmików, po chuj sie wysilać z opisywaniem tego, co sie samemu robi od chuja czasu
Dziękuję dobranoc piwo



Weź... Burbon...

Do góry
#7458362 - 27/04/2020 21:26 Re: by dobrze zjeść [Re: VVega]
burbon Offline
Smakosz jedzenia i alko

Meldunek: 09/04/2014
Postów: 55934
Originally Posted By: VVega
Originally Posted By: burbon
dajcie mu ten..ja sie wycofuję..nie będę w tej komedii uczestniczył..w internecie jest w chuj takich filmików, po chuj sie wysilać z opisywaniem tego, co sie samemu robi od chuja czasu
Dziękuję dobranoc piwo



Weź... Burbon...
wklejajcie sobie filmiki..kto da więcej ..smacznego

Do góry
#7458374 - 27/04/2020 21:37 Re: by dobrze zjeść [Re: wHiTe_StAr]
haczyk Offline
Ice Hockey Champion

Meldunek: 07/01/2008
Postów: 24506
Skąd: R22
A Proszę bardzo, robię gnój.


Do góry
#7458376 - 27/04/2020 21:39 Re: by dobrze zjeść [Re: wHiTe_StAr]
VVega Online   futbol
Carpal Tunnel

Meldunek: 06/05/2015
Postów: 45613
Skąd: R22
laugh

Do góry
#7458677 - 29/04/2020 13:14 Re: by dobrze zjeść [Re: wHiTe_StAr]
VVega Online   futbol
Carpal Tunnel

Meldunek: 06/05/2015
Postów: 45613
Skąd: R22
Kiedy nowe przepisy ?

Do góry
#7458688 - 29/04/2020 15:13 Re: by dobrze zjeść [Re: wHiTe_StAr]
Lukasz111 Offline
Prawdziwy Ekspert...po głębszym zastanowieniu

Meldunek: 24/04/2009
Postów: 31950
@forty mógłby zapodać jakiś przepis.

Do góry
#7458696 - 29/04/2020 15:34 Re: by dobrze zjeść [Re: wHiTe_StAr]
forty Offline


Meldunek: 14/05/2001
Postów: 30407
Skąd: Brama

Do góry
#7458697 - 29/04/2020 15:39 Re: by dobrze zjeść [Re: wHiTe_StAr]
Lukasz111 Offline
Prawdziwy Ekspert...po głębszym zastanowieniu

Meldunek: 24/04/2009
Postów: 31950
laugh

Do góry
#7458701 - 29/04/2020 16:01 Re: by dobrze zjeść [Re: wHiTe_StAr]
haczyk Offline
Ice Hockey Champion

Meldunek: 07/01/2008
Postów: 24506
Skąd: R22
laugh

Do góry
#7458703 - 29/04/2020 16:07 Re: by dobrze zjeść [Re: wHiTe_StAr]
fechu Offline
I love mecz.pl

Meldunek: 12/03/2003
Postów: 51170
Skąd: ze wsi
laugh

Do góry
#7458707 - 29/04/2020 16:19 Re: by dobrze zjeść [Re: wHiTe_StAr]
TEO Offline
Eliminator

Meldunek: 02/12/2003
Postów: 35252
Skąd: Kg(L)
laugh laugh

Do góry
#7458805 - 30/04/2020 05:44 Re: by dobrze zjeść [Re: wHiTe_StAr]
forty Offline


Meldunek: 14/05/2001
Postów: 30407
Skąd: Brama

Do góry
#7458815 - 30/04/2020 09:09 Re: by dobrze zjeść [Re: wHiTe_StAr]
Lukasz111 Offline
Prawdziwy Ekspert...po głębszym zastanowieniu

Meldunek: 24/04/2009
Postów: 31950
Jak to nie temat @burbona, tylko @białasa. @burbon ma swój inny, tu jest tylko gościem jak my wszyscy grin co prawda najważniejszym gościem bo pytania są do niego.

Do góry
#7458819 - 30/04/2020 09:17 Re: by dobrze zjeść [Re: Lukasz111]
forty Offline


Meldunek: 14/05/2001
Postów: 30407
Skąd: Brama
Originally Posted By: Lukasz111
Jak to nie temat @burbona, tylko @białasa. @burbon ma swój inny, tu jest tylko gościem jak my wszyscy grin co prawda najważniejszym gościem bo pytania są do niego.

Do góry
#7459307 - 03/05/2020 06:09 Re: by dobrze zjeść [Re: wHiTe_StAr]
forty Offline


Meldunek: 14/05/2001
Postów: 30407
Skąd: Brama
Z cyklu fajny pomysł

https://streamable.com/wvki38

Do góry
#7459345 - 03/05/2020 10:03 Re: by dobrze zjeść [Re: wHiTe_StAr]
wHiTe_StAr Offline
Fundator

Meldunek: 15/11/2004
Postów: 24746
Skąd: Kraków
Z racji że gwiazda tematu abdykowała, pozwalam sobie trochę się tu popanoszyć i zrobić małe podsumowanie przepisów z internetu.
Głównie na własny użytek co by było mi łatwiej po nie sięgać. Może ktoś jeszcze skorzysta

https://streamable.com/p8gcfp - mini tościki (?) z gofrownicy na słodko lub słono. Bazą tościków jest ciasto na pizze, ale twórcy uznali że każdy głupi umie je zrobić i nie podzielili się swoim przepisem. Moim skromnym zdaniem, najgorsza propozycja

https://streamable.com/edjedb - taki nadziewany placek ziemniaczany. Aczkolwiek tutaj mam obiekcje, na filmiku trochę pominięto rozkładanie górnej warstwy. A moim zdaniem może zrobić się burdel i pomiesza się z tymi składnikami. Ale wyjściem jest po prostu przygotowanie kształtu na osobnym naczyniu i nałożeniu już gotowca. Albo może szukam dziury w całym

https://streamable.com/s7me8b - potato wedges czyli łódki ziemniaczaene. Wydaje się najprostsze i świetne na początek. Szczególnie dla takiego fanatyka ziemniaków jak ja. Dzisiaj powalczę
Może nawet będzie fotka jak się uda nie zrobić bałaganu (PDK, KMTW)

https://streamable.com/qt8yc2 - tu mamy zwyczajną kanapkę z lekko podsmażonym chlebem i jajecznicą, ale efekt wizualny robi swoje i aż chce się pożreć

https://streamable.com/wvki38 - smażone parówki w fikuśnej formie na głębokim tłuszczu. Dla parówkowych fanów może być niezła odmiana, ja w sumie nigdy nie smażyłem parówek

Ciąg dalszy nastąpi (miejmy nadzieję)

Do góry
#7459347 - 03/05/2020 10:14 Re: by dobrze zjeść [Re: wHiTe_StAr]
Irek Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 16/03/2003
Postów: 5627
Skąd: Chrzanów
Originally Posted By: wHiTe_StAr
Z racji że gwiazda tematu abdykowała

Skończy się kwarantanna to wróci smile to będzie najbardziej wyczekiwany moment grin

Do góry
#7459393 - 03/05/2020 13:32 Re: by dobrze zjeść [Re: wHiTe_StAr]
wHiTe_StAr Offline
Fundator

Meldunek: 15/11/2004
Postów: 24746
Skąd: Kraków
I pyk, gotowe
Gotowane 6 min zamiast 3 i w piekarniku ze 25 zamiast 15. Maka pszenna zamiast kukurydzianej

Do góry
#7459400 - 03/05/2020 13:45 Re: by dobrze zjeść [Re: wHiTe_StAr]
forty Offline


Meldunek: 14/05/2001
Postów: 30407
Skąd: Brama

Do góry
#7459699 - 05/05/2020 07:52 Re: by dobrze zjeść [Re: wHiTe_StAr]
forty Offline


Meldunek: 14/05/2001
Postów: 30407
Skąd: Brama
Młode ziemniaki.Czas na placki.Dziś sniadanie na słodko.



Do góry
#7459701 - 05/05/2020 08:03 Re: by dobrze zjeść [Re: wHiTe_StAr]
forty Offline


Meldunek: 14/05/2001
Postów: 30407
Skąd: Brama

Do góry
#7460005 - 06/05/2020 19:57 Re: by dobrze zjeść [Re: wHiTe_StAr]
ANZELMO Offline
veteran

Meldunek: 11/10/2015
Postów: 1269
kiepski kefir...Krasnystaw lepszy tongue

Do góry
#7460018 - 06/05/2020 20:11 Re: by dobrze zjeść [Re: wHiTe_StAr]
forty Offline


Meldunek: 14/05/2001
Postów: 30407
Skąd: Brama
Panie!!W "biedrze" nie ma-Krasnystaw

Do góry
#7460045 - 06/05/2020 21:41 Re: by dobrze zjeść [Re: wHiTe_StAr]
ANZELMO Offline
veteran

Meldunek: 11/10/2015
Postów: 1269
jak nie...sa hmm u mnie w kazdej panie smile

Do góry
#7460046 - 06/05/2020 22:24 Re: by dobrze zjeść [Re: wHiTe_StAr]
wHiTe_StAr Offline
Fundator

Meldunek: 15/11/2004
Postów: 24746
Skąd: Kraków
Forty kiedy jakies fikusne przepisy z internetu?

Do góry
#7460052 - 07/05/2020 05:04 Re: by dobrze zjeść [Re: wHiTe_StAr]
forty Offline


Meldunek: 14/05/2001
Postów: 30407
Skąd: Brama
Z cyklu proste danie(tzw.hash browns w jednej z wersji)

jak zrobić
p.s- skrobię kukurydzianą zamieniamy na mąkę ziemniaczaną


Do góry
#7460742 - 13/05/2020 08:12 Re: by dobrze zjeść [Re: wHiTe_StAr]
forty Offline


Meldunek: 14/05/2001
Postów: 30407
Skąd: Brama

Do góry
#7460753 - 13/05/2020 10:29 Re: by dobrze zjeść [Re: wHiTe_StAr]
wHiTe_StAr Offline
Fundator

Meldunek: 15/11/2004
Postów: 24746
Skąd: Kraków
ale kurde pod przykryciem to czy bez ? kluczowych spraw nie pokazują... i nie za dużo tłuszczu tam ładujemy ?

Do góry
#7460914 - 14/05/2020 08:52 Re: by dobrze zjeść [Re: wHiTe_StAr]
forty Offline


Meldunek: 14/05/2001
Postów: 30407
Skąd: Brama
Miało być tak(omlet z cukinią)


wyszło tak

Do góry
#7461293 - 15/05/2020 15:42 Re: by dobrze zjeść [Re: wHiTe_StAr]
VVega Online   futbol
Carpal Tunnel

Meldunek: 06/05/2015
Postów: 45613
Skąd: R22
Jak ktoś ma trochę szparagi pod ręką to można sobie sałatkę zrobić (jeden hejt już był, ale trzeba mieć grubą skórę smile )



Do góry
#7461334 - 15/05/2020 16:28 Re: by dobrze zjeść [Re: wHiTe_StAr]
forty Offline


Meldunek: 14/05/2001
Postów: 30407
Skąd: Brama

Do góry
#7461847 - 17/05/2020 07:16 Re: by dobrze zjeść [Re: wHiTe_StAr]
forty Offline


Meldunek: 14/05/2001
Postów: 30407
Skąd: Brama
Z cyklu - proste(cukinia.pomidor,pesto,przyprawy,mozna dodać plastry kiełbasy typu chorizo)

tu szczegóły

Do góry
#7461857 - 17/05/2020 07:41 Re: by dobrze zjeść [Re: wHiTe_StAr]
VVega Online   futbol
Carpal Tunnel

Meldunek: 06/05/2015
Postów: 45613
Skąd: R22
Zapytam za kolegę

Pod przykryciem czy nie ?

Do góry
#7461860 - 17/05/2020 07:46 Re: by dobrze zjeść [Re: wHiTe_StAr]
forty Offline


Meldunek: 14/05/2001
Postów: 30407
Skąd: Brama
nie widzę potrzeby

Do góry
#7461872 - 17/05/2020 09:08 Re: by dobrze zjeść [Re: wHiTe_StAr]
wHiTe_StAr Offline
Fundator

Meldunek: 15/11/2004
Postów: 24746
Skąd: Kraków
Fajne to. Bedzie probowane !

Do góry
#7461875 - 17/05/2020 09:10 Re: by dobrze zjeść [Re: wHiTe_StAr]
wHiTe_StAr Offline
Fundator

Meldunek: 15/11/2004
Postów: 24746
Skąd: Kraków
A i kuchenka sie nie ubrudzi.
Ogolnie trzeba powoli przerzucac kuchnie z patelni na piekarnik

Do góry
#7462981 - 22/05/2020 07:02 Re: by dobrze zjeść [Re: wHiTe_StAr]
forty Offline


Meldunek: 14/05/2001
Postów: 30407
Skąd: Brama
Z cyklu proste


tu całość

Do góry
#7463205 - 22/05/2020 21:09 Re: by dobrze zjeść [Re: wHiTe_StAr]
Kylo Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 19/09/2005
Postów: 14202
Skąd: Lublin
Wczopraj robiłęm langosa (mąka kukurydziana podstawa) pycha. Dodatek po smażeniu śmietana, ser żółty i ketchup

Do góry
#7463274 - 23/05/2020 05:21 Re: by dobrze zjeść [Re: Kylo]
forty Offline


Meldunek: 14/05/2001
Postów: 30407
Skąd: Brama
Originally Posted By: Kylo
Wczopraj robiłęm langosa (mąka kukurydziana podstawa) pycha. Dodatek po smażeniu śmietana, ser żółty i ketchup



Do góry
#7464952 - 31/05/2020 06:07 Re: by dobrze zjeść [Re: wHiTe_StAr]
forty Offline


Meldunek: 14/05/2001
Postów: 30407
Skąd: Brama
Są w zyciu takie poranki,w których po przebudzeniu boimy sie otworzyć oczy. Co wtedy!?
Są dwie szkoły.
Pierwsza-(* opcja ta nie jest dostępna z powodu Twojego zniewieścienia)
Druga-kubek domowego rosołu.
19 lat na forum i tyleż obserwacji,pozwala mi stwierdzić ,iż z pierwszej opcji mogą skorzystać tu nieliczni.
Ale za to druga opcja !!!! O! tu już może być walka o dolewkę.,

Do góry
#7464953 - 31/05/2020 06:08 Re: by dobrze zjeść [Re: wHiTe_StAr]
forty Offline


Meldunek: 14/05/2001
Postów: 30407
Skąd: Brama
Wasze zdrowie!!!

Do góry
#7464954 - 31/05/2020 06:12 Re: by dobrze zjeść [Re: wHiTe_StAr]
Kretol Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 21/12/2005
Postów: 29714
zdrówko ale ja do spania po nocce i bez alkoholu smile

Do góry
#7470939 - 17/06/2020 07:08 Re: by dobrze zjeść [Re: wHiTe_StAr]
forty Offline


Meldunek: 14/05/2001
Postów: 30407
Skąd: Brama


O tej porze roku-tylko omlet z truskawkami

Do góry
#7470948 - 17/06/2020 07:32 Re: by dobrze zjeść [Re: wHiTe_StAr]
Kylo Offline
Carpal Tunnel

Meldunek: 19/09/2005
Postów: 14202
Skąd: Lublin
Kto w ciąży? kiszoniaka było jeszcze skroić ;p

Do góry
#7472458 - 20/06/2020 07:16 Re: by dobrze zjeść [Re: wHiTe_StAr]
forty Offline


Meldunek: 14/05/2001
Postów: 30407
Skąd: Brama
Z serii "wykwintne danie"-znakomicie się sprawdza jako przekąska do 0.7l na dwóch.




tu całość

Do góry
#7511143 - 07/10/2020 10:31 Re: by dobrze zjeść [Re: wHiTe_StAr]
burbon Offline
Smakosz jedzenia i alko

Meldunek: 09/04/2014
Postów: 55934
I co tu zostało z tych filmików z prostymi przepisami?? Żal..
A inne można sobie, przeczytać i zrobić..step by step grin

Do góry
#7511163 - 07/10/2020 11:12 Re: by dobrze zjeść [Re: wHiTe_StAr]
wHiTe_StAr Offline
Fundator

Meldunek: 15/11/2004
Postów: 24746
Skąd: Kraków
gospodarz tematu nie ma czasu na gotowanie, filmy ogląda

Do góry
#7511170 - 07/10/2020 11:23 Re: by dobrze zjeść [Re: wHiTe_StAr]
burbon Offline
Smakosz jedzenia i alko

Meldunek: 09/04/2014
Postów: 55934
Z racji tego, że naszemu forumowemu fifty centowi, posmakowaly bagiety, podaję prostą sniadaniową modyfikację, na one..
1. Z srodka bagiety, ostrym nożem, robimy wciecia i usuwany środkowy pasek miąższu, taki prostokąt 3cmxdługość bagiety, nie do samego końca, tak 3cm od każdego.

2. Smarujemy sosem jakimś, tak keczup może być.

3. W misce roztrzepujemy 3 jaja, sól, pieprz, a dobra..łyżkę śmietany i łyżkę wiórków sera, dla fanatyków, niech będzie też łyżka posiekanej natki pietruszki..

4.W posmarowane sosem wycięcie, układamy dywan np z pozostałego po wczoraj salami, albo z czego chcemy

5. Piekarnik na 180 stempli

6. Na dywan wylewamy masę jajeczną

7. Sru na 20-25 minut ( trza zerknąć czasami)

8. Pod koniec można posypać jeszcze mozzarellą czy innym

9. Na talerz i..dołożyć co tam chce się..pomidorki, kiszony..sos

10. Można robić w chuj wariacji..ja roboczo nazywam je: polskie, włoskie, amerykańskie, angielskie, niemieckie..

Do góry
#7511182 - 07/10/2020 12:18 Re: by dobrze zjeść [Re: wHiTe_StAr]
wHiTe_StAr Offline
Fundator

Meldunek: 15/11/2004
Postów: 24746
Skąd: Kraków
nie rozumiem pkt 1
można zdjęcie prosić jak ta bagieta z wcięciem ma wyglądać

Do góry
#7511183 - 07/10/2020 12:22 Re: by dobrze zjeść [Re: wHiTe_StAr]
burbon Offline
Smakosz jedzenia i alko

Meldunek: 09/04/2014
Postów: 55934
A można jak najbardziej prosić można..

Do góry
#7511186 - 07/10/2020 12:25 Re: by dobrze zjeść [Re: wHiTe_StAr]
wHiTe_StAr Offline
Fundator

Meldunek: 15/11/2004
Postów: 24746
Skąd: Kraków
no i dlatego filmiki były lepsze

Do góry
#7511187 - 07/10/2020 12:30 Re: by dobrze zjeść [Re: wHiTe_StAr]
burbon Offline
Smakosz jedzenia i alko

Meldunek: 09/04/2014
Postów: 55934
Filmiki kurwa!!
Filmiki, a potem prosta zagadka tekstowa zajmuje kurwa dwa dni..I tak jeszcze jakoś, bez przekonania w to rozwiązanie..

Do góry
#7511188 - 07/10/2020 12:33 Re: by dobrze zjeść [Re: wHiTe_StAr]
wHiTe_StAr Offline
Fundator

Meldunek: 15/11/2004
Postów: 24746
Skąd: Kraków
ta bagieta ma być przekrojona, tak przed wcięciami, tak ?

Do góry
#7511189 - 07/10/2020 12:34 Re: by dobrze zjeść [Re: wHiTe_StAr]
wHiTe_StAr Offline
Fundator

Meldunek: 15/11/2004
Postów: 24746
Skąd: Kraków
w sensie wydłubujemy środek pieczywa z przekrojonej bagiety co by było miejsce na nasze cuda, o to chodzi ?

Do góry
#7511190 - 07/10/2020 12:35 Re: by dobrze zjeść [Re: wHiTe_StAr]
VVega Online   futbol
Carpal Tunnel

Meldunek: 06/05/2015
Postów: 45613
Skąd: R22
Ja zrobiłem wg przepisu Burbona i dość apetycznie wygląda grin





Do góry
#7511191 - 07/10/2020 12:38 Re: by dobrze zjeść [Re: wHiTe_StAr]
wHiTe_StAr Offline
Fundator

Meldunek: 15/11/2004
Postów: 24746
Skąd: Kraków
czyli jednak nie kroic tej bagiety

Do góry
#7511192 - 07/10/2020 12:38 Re: by dobrze zjeść [Re: wHiTe_StAr]
burbon Offline
Smakosz jedzenia i alko

Meldunek: 09/04/2014
Postów: 55934
Ożeż Ty Vincencie laugh

Do góry
#7511193 - 07/10/2020 12:44 Re: by dobrze zjeść [Re: wHiTe_StAr]
VVega Online   futbol
Carpal Tunnel

Meldunek: 06/05/2015
Postów: 45613
Skąd: R22
Oczywiście zdjęcia Burbona (ja nie mam sztućców z Funduszu Wczasów Pracowniczych),który prosił o wklejanie. Wydało się ,że dziewczyny w biurze mu fotki wrzucają na forum.
Cała nauka jak krew w piach

Do góry
#7511200 - 07/10/2020 13:50 Re: by dobrze zjeść [Re: VVega]
guma Offline
Gaduła

Meldunek: 02/05/2003
Postów: 867
Skąd: Białystok
do pelni szczescia brakuje przepisu jak przygotowac taka pyszna bagiete, bo kupic moze kazdy nawet jakis pseudo kucharz dobrze2

wiem, wiem
Originally Posted By: alfa
ja pierdole guma ale nudny się zrobiłeś

Do góry
#7511201 - 07/10/2020 14:03 Re: by dobrze zjeść [Re: wHiTe_StAr]
burbon Offline
Smakosz jedzenia i alko

Meldunek: 09/04/2014
Postów: 55934
Tak..
I jeszcze jak zrobić salami, kaszankę, ser..itp..
Ja to wiem, uwierz mi, ale kurwa nie wiem czy Ty chcesz to wiedzieć..
Nie wiem też, czy ktoś, kto chce zrobić śniadanie, w niedzielę np dla rodziny, dziewczyny czy samego siebie, też chce to wiedzieć piwo

Do góry
Strona 1 z 14 1 2 3 ... 13 14 >

Moderator:  Biszop, rafal08 



Kto jest online
3 zarejestrowanych użytkowników (Józef Małolepszy, alfa, VVega), 3313 gości oraz 5 wyszukiwarek jest obecnie online.
Key: Admin, Global Mod, Mod
Statystyki forum
24772 Użytkowników
97 For i subfor
45044 Tematów
5580263 Postów

Najwięcej online: 4023 @ 16/03/2024 13:49