#7428467 - 21/01/2020 13:34
by dobrze zjeść
|
Fundator
Meldunek: 15/11/2004
Postów: 24746
Skąd: Kraków
|
Z racji że nasz podróżnik nie lubi jak mu się zaśmieca temat, a okazało się że jest dużo palących kwestii które trapią czytelników, w tym temacie będziemy zadawać pytania do naszego obieżyświata. Dzwonił do nas Vincent z Krakow i pyta się co się działo przez 15 minut w restauracji pierogarnia Bracka, kiedy to wróciłeś uiścić rachunek ? Łajt , również pochodzący z Krakowa, nie może się doczekać relacji z Kołobrzegu ze słynnej już kolacji z niejakim Teodorem, kiedy możemy liczyć na wpis na blogu w tej sprawie ? Skontaktował się też z nami Haczyk z kolegą ( Haczyk dla odmiany również z Krakowa, a pochodzenie kolegi do wiadomości redakcji ). Tu już mamy całą listę pytań, cytuję Myślałeś o wersji videoblogu z posiedzeń kulinarnych? Miałbyś sporą rzeszę fanów.
Te dania zjadasz do końca, czy tylko próbujesz, jak Magda Gessler?
Ile czasu potrzebowałeś na konsumpcję w Starej Karczmie? Wszyscy oczywiście gorącą pozdrawiają autora bloga.
|
Do góry
|
|
|
|
#7428470 - 21/01/2020 13:40
Re: by dobrze zjeść
[Re: wHiTe_StAr]
|
Smakosz jedzenia i alko
Meldunek: 09/04/2014
Postów: 55934
|
|
Do góry
|
|
|
|
#7428893 - 22/01/2020 14:57
Re: by dobrze zjeść
[Re: haczyk]
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 06/05/2015
Postów: 45613
Skąd: R22
|
|
Do góry
|
|
|
|
#7428894 - 22/01/2020 15:10
Re: by dobrze zjeść
[Re: wHiTe_StAr]
|
Meldunek: 01/01/2005
Postów: 24047
Skąd: KRAKAGRÓD
|
Mam 3 słowa do prowadzącego a raczej pytania P 1 Te restauracje odwiedzane to tak bo miałem po drodze czy jest jakiś plan działania a jak tak to czy go poznamy 2 Czy wzorem Przewodnika Michelin będą przyznawane jakieś oznaczenia danej restauracji ( zamiast gwiazdek może basiurki ) 3 Może na forumie są jacyś restauratorzy którzy chcieliby się zareklamować to czy nasz Wielki Podróżnik Smakosz do nich też zawita Dziekuję
|
Do góry
|
|
|
|
#7428900 - 22/01/2020 15:32
Re: by dobrze zjeść
[Re: wHiTe_StAr]
|
Smakosz jedzenia i alko
Meldunek: 09/04/2014
Postów: 55934
|
1. bywa różnie, przypadek, rekomendacje znajomych kucharzy i miłośników jedzenia, planowanie 2. może..raczej nie 3.
|
Do góry
|
|
|
|
#7429776 - 24/01/2020 17:49
Re: by dobrze zjeść
[Re: wHiTe_StAr]
|
Meldunek: 01/01/2005
Postów: 24047
Skąd: KRAKAGRÓD
|
|
Do góry
|
|
|
|
#7429798 - 24/01/2020 19:49
Re: by dobrze zjeść
[Re: wHiTe_StAr]
|
xxx
Meldunek: 02/08/2001
Postów: 22964
|
|
Do góry
|
|
|
|
#7429859 - 24/01/2020 21:20
Re: by dobrze zjeść
[Re: burbon]
|
Gaduła
Meldunek: 02/05/2003
Postów: 867
Skąd: Białystok
|
Jakie dziurawe, jakie?? Falbanki tylko zostają..jak brzegi z pizzy. zdarza sie czasami, ze w brzegu pizzy jest ser , ewentualnie parowka tez sie moze zdarzyc w tymze brzegu kto zostawia ten nie wie
|
Do góry
|
|
|
|
#7429903 - 25/01/2020 00:25
Re: by dobrze zjeść
[Re: wHiTe_StAr]
|
Smakosz jedzenia i alko
Meldunek: 09/04/2014
Postów: 55934
|
przeanalizowałem sprawę. Wprawdzie nie jadłem nigdy pierogów zostawiając te falbanki, ale nie wiem czy one tak dużo zmieniają. Wciąż uważam że 5 porcji pierogów nawet bez falbanek to i tak w chuj. Czekamy na opinie naszych słuchaczy, dzwońcie i piszcie na twitterze pod hasztagiem #burbonIjegoFalbanki dobry wieczór..jestem nobrub, pisze z konta burbona, bo akurat jemy pierogi..powiem krótko..bez falbanek, przez jakieś dwie godziny, to i sześć porcji pierogów zjem..maślanką albo kefirem popijając..dziękuję, dobranoc
|
Do góry
|
|
|
|
#7429926 - 25/01/2020 11:29
Re: by dobrze zjeść
[Re: burbon]
|
Fundator
Meldunek: 15/11/2004
Postów: 24746
Skąd: Kraków
|
przeanalizowałem sprawę. Wprawdzie nie jadłem nigdy pierogów zostawiając te falbanki, ale nie wiem czy one tak dużo zmieniają. Wciąż uważam że 5 porcji pierogów nawet bez falbanek to i tak w chuj. Czekamy na opinie naszych słuchaczy, dzwońcie i piszcie na twitterze pod hasztagiem #burbonIjegoFalbanki dobry wieczór..jestem nobrub, pisze z konta burbona, bo akurat jemy pierogi..powiem krótko..bez falbanek, przez jakieś dwie godziny, to i sześć porcji pierogów zjem..maślanką albo kefirem popijając..dziękuję, dobranoc czyli tak jak myślałem, sam tego nie zjadł
|
Do góry
|
|
|
|
#7448221 - 25/03/2020 10:48
Re: by dobrze zjeść
[Re: wHiTe_StAr]
|
Smakosz jedzenia i alko
Meldunek: 09/04/2014
Postów: 55934
|
Poproszę teraz mojego zaprzyjaźnionego szefa kuchni z restauracji Thermomix, o wklejenie przepisu na dziś, ta dammm!!!! To młody, jakże skromny i nieśmiały człowiek z wielkim potencjałem, zachęćmy go brawami !!!! Dajesz fechu
|
Do góry
|
|
|
|
#7448626 - 26/03/2020 13:28
Re: by dobrze zjeść
[Re: burbon]
|
Smakosz jedzenia i alko
Meldunek: 09/04/2014
Postów: 55934
|
Poproszę teraz mojego zaprzyjaźnionego szefa kuchni z restauracji Thermomix, o wklejenie przepisu na dziś, ta dammm!!!! To młody, jakże skromny i nieśmiały człowiek z wielkim potencjałem, zachęćmy go brawami !!!! Dajesz fechu Fechu, a Ty kurwa, ślepy jesteś czy co ?? Nie daj sie prosić, a w ramach rekompensaty użytkownikom, za czas stracony przy odświeżaniu strony, dorzuć przepis na jakiś sos..może być...tarator np...
|
Do góry
|
|
|
|
#7448640 - 26/03/2020 14:07
Re: by dobrze zjeść
[Re: burbon]
|
I love mecz.pl
Meldunek: 12/03/2003
Postów: 51170
Skąd: ze wsi
|
|
Do góry
|
|
|
|
#7448649 - 26/03/2020 14:40
Re: by dobrze zjeść
[Re: wHiTe_StAr]
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 06/05/2015
Postów: 45613
Skąd: R22
|
A to ? "Domowy sos tzatziki świetnie podkreśla smak, a także aromat wielu potraw z grilla. Ten grecki sos tzatziki wykonasz w kilka minut! Często go przygotowuję na majówce czy w okresie wakacyjnym i zawsze wychodzi rewelacyjny w smaku. Najlepiej wykorzystać przy przepisie młode, gruntowe ogórki z własnego ogródka, ale jak nie mamy takiej możliwości, to bez problemu kupimy ogórki w każdym sklepie przez okrągły rok. Najlepszy przepis na sos tzatziki powstaje na bazie jogurtu greckiego, świeżych ogórków, czosnku, a także koperku i mięty. Tzatziki to bardzo orzeźwiający dodatek do szaszłyków, kiełbasy z grilla, karkówki itp. Do tego świeże pieczywko… Rewelka! Wykonanie: Ogórki obieramy i wycinamy gniazda nasienne. Następnie ścieramy je na tarce o dużych oczkach. Lekko solimy i odstawiamy na kilka minut (10 – 15 min). Po tym czasie wyciskamy starte ogórki rękami porządnie z soku Do miski przekładamy wyciśnięte, starte ogórki, dodajemy jogurt, przeciśnięty przez praskę czosnek, oliwę, a także posiekany koperek i miętę. Wszystko dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Sos odkładamy do lodówki na minimum 30 minut."
|
Do góry
|
|
|
|
#7448654 - 26/03/2020 14:47
Re: by dobrze zjeść
[Re: wHiTe_StAr]
|
Smakosz jedzenia i alko
Meldunek: 09/04/2014
Postów: 55934
|
|
Do góry
|
|
|
|
#7448832 - 27/03/2020 10:41
Re: by dobrze zjeść
[Re: burbon]
|
Smakosz jedzenia i alko
Meldunek: 09/04/2014
Postów: 55934
|
Przypominam o drugim śniadaniu Dzisiaj na tapecie quasi były jajka, podaje więc na szybką przekąskę lub lekkie śniadanie - jaja dietetyczne: - wybić do szklanki 2 jajka - wymieszać ze szczypta soli i pieprzu - można przyprawić później - w wąskim rondelku ( może być metalowy kubek ) doprowadzić do wrzenia wodę - energicznie zamieszać łyżką by uzyskać tzw wir - wlać masę jajeczną, pozostawić na ogniu tak ze dwie minuty - wyjąć łyżką cedzakową na talerz, i skropić oliwa z oliwek ( teraz można doprawić ) ewentualnie posypać ulubioną zieleniną
|
Do góry
|
|
|
|
#7448837 - 27/03/2020 11:10
Re: by dobrze zjeść
[Re: wHiTe_StAr]
|
Smakosz jedzenia i alko
Meldunek: 09/04/2014
Postów: 55934
|
Coś prostego, na niedzielny obiad lub sobotnią kolację (z kumplami, przy meczu).. Rozgrzać piekarnik do 150 C Dwie cebule pokroić w kostkę i wrzucić do brytfanny 2 kg łopatki lub karczku b/k wp, oprószyć solą i pieprzem. Szybko obsmażyć na smalcu, na patelni i ułożyć na cebuli w brytfance, smalec wlać również. Dolać trochę więcej niż pół szklanki czerwonego wytrawnego lub p/w wina. Ja zamiennie używam kwasu chlebowego ( wtedy bardziej słodko karmelizowany smak ) Wsypać czubata łyżkę papryki i dwie czubate ziaren kminku. Wstawić do piekarnika na min 2 godziny. Generalnie, ja zostawiam i nie interesuję się tym przez cały czas pieczenia.. Na obiad : kroimy w grube plastry, do tego tłuczone lub inne ziemniaki, polewamy wytworzonym sosem, kiszony ogórek i...kompot śliwkowy np.. Na kolację : grube plastry, wkładamy w posmarowaną ulubionym sosem bułkę, polewamy sosem z pieczenia, nakładamy korniszona, kiszone lub kiszona kapustę i zamykamy bułkę.. Wariant : mięso wykładamy na deskę i potrzebną ilość, rozdrabniamy dwoma widelcami..robimy tzw pulled, dodatki jak wyżej. Możemy dodać jeszcze plaster sera na początek i koniec składani, zapiec w piekarniku..będziemy mieć wtedy takiego "oszukanego" taniego Rubena ( wiem Biczu, wiem..)Sos rosyjski, pominę, bo od sosów mamy tu innych fachowców ( co najmniej dwóch )
Proste, smaczne, praktycznie bez roboty, nawet Vinc zrobi.. Ps. niestety, przepis nie do zastosowania w kuchni molekularnej restauracji Fechromix
|
Do góry
|
|
|
|
#7449908 - 30/03/2020 16:56
Re: by dobrze zjeść
[Re: wHiTe_StAr]
|
Meldunek: 14/05/2001
Postów: 30407
Skąd: Brama
|
|
Do góry
|
|
|
|
#7449912 - 30/03/2020 17:08
Re: by dobrze zjeść
[Re: wHiTe_StAr]
|
Meldunek: 14/05/2001
Postów: 30407
Skąd: Brama
|
|
Do góry
|
|
|
|
#7451358 - 04/04/2020 10:43
Re: by dobrze zjeść
[Re: wHiTe_StAr]
|
Smakosz jedzenia i alko
Meldunek: 09/04/2014
Postów: 55934
|
Na prośbę jednego z userow, który pisał do mnie rozpaczliwe posty na priv i pragnie pozostać anonimowy,obawiajac się fali hejtu, podaje przepis na kawałek mięsa. 1. 2kg karczku natrzyj solą, pieprzem i 3 rozgniecione ząbki czosnku. Ja używam 1 płaską łyżkę soli na kg mięsa. 2.Posiekaj 2 cebule i na części połóż mięso, reszta posyp z góry. 3. Odstaw na min 3 godziny. 4.rozgrzej piekarnik do 150 stopni. 5. W naczyniu żaroodpornym ułóż cebule, tą z mięsa, wlej 3/4 czerwonego wytrawnego wina/ używam też kwasu chlebowego/ wsyp czubatą łyżkę papryki słodkiej mielonej i dwie płaskie łyżki kminku nasion. 6. Mięso szybko obsmaż na patelni z dwoma łyżkami smalcu i przełóż do naczynia 7. Wstawiamy i pieczemy 2 godziny. 8. Kontrola i można jeszcze dodać z pół godziny.. 9. Wyciągamy i możemy wpierdolić na dwa sposoby..do obiadu w plastrach, polecając powstałym sosem a resztę w naczyniu rozszarpać widelcami, wymieszać z sosem i wkładać w bule z ogórkiem kiszonym lub kapustą..zawsze wychodzi, także ten tego Vincent..smacznego !!!
|
Do góry
|
|
|
|
#7452302 - 06/04/2020 22:59
Re: by dobrze zjeść
[Re: wHiTe_StAr]
|
Smakosz jedzenia i alko
Meldunek: 09/04/2014
Postów: 55934
|
Haczyk, proszę..coś dla Ciebie Żydowski Kawior. 1. Rozgrzać trzy łyżki gęsiego smalcu, na patelni oczywiście 2. Pyk..wrzucamy partiami wątróbkę kurzą tak 250 g - 2 minuty i wypad. 3. Pora na drobno posiekaną cebulę - średnia, niech będzie.. 4. Siekamy drobno wątróbkę, wlewamy tłuszcz z patelni, oczywiście z cebulą. 5. Do tego czegoś, dodajemy drobno posiekane jajo na twardo 6. Soli, pieprzu, wymieszać i do zimna Najlepsze następnego dnia.. i love Krakow food
|
Do góry
|
|
|
|
#7452315 - 07/04/2020 08:02
Re: by dobrze zjeść
[Re: burbon]
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 06/05/2015
Postów: 45613
Skąd: R22
|
Haczyk, proszę..coś dla Ciebie Żydowski Kawior. 1. Rozgrzać trzy łyżki gęsiego smalcu, na patelni oczywiście 2. Pyk..wrzucamy partiami wątróbkę kurzą tak 250 g - 2 minuty i wypad. 3. Pora na drobno posiekaną cebulę - średnia, niech będzie.. 4. Siekamy drobno wątróbkę, wlewamy tłuszcz z patelni, oczywiście z cebulą. 5. Do tego czegoś, dodajemy drobno posiekane jajo na twardo 6. Soli, pieprzu, wymieszać i do zimna Najlepsze następnego dnia.. i love Krakow food Walenty Kania lubi to
|
Do góry
|
|
|
|
#7452317 - 07/04/2020 08:28
Re: by dobrze zjeść
[Re: wHiTe_StAr]
|
Meldunek: 14/05/2001
Postów: 30407
Skąd: Brama
|
|
Do góry
|
|
|
|
#7452319 - 07/04/2020 08:32
Re: by dobrze zjeść
[Re: wHiTe_StAr]
|
Smakosz jedzenia i alko
Meldunek: 09/04/2014
Postów: 55934
|
|
Do góry
|
|
|
|
#7452364 - 07/04/2020 14:36
Re: by dobrze zjeść
[Re: wHiTe_StAr]
|
Smakosz jedzenia i alko
Meldunek: 09/04/2014
Postów: 55934
|
To dalej w krakowskim klimacie..tym razem z dedykacją dla Vinca.. Bajgle..żeby tylko mi tu nikt nie wyskoczył, że ten rodzaj pieczywa, to przyszedł do nas z Jułesej, bo bedzie manto !!! Osobiście, często używam ich, do tworzenia fantazyjnych kanapek, zarówno na ciepło jak i zimno, najbardziej pasują mi do..wołowiny i..twarożków 1. do 250 gram mąki pszennej, dorzucamy tak 2,5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia. ( łyżeczki tzw do herbaty mieszania z cukrem ) i jedna płaską soli.. 2. To powyższe, oczywiście mamy w misce, więc dorzucamy do tego 200 g jogurtu greckiego 3. Tak sobie to bełtamy łyżką np ( w tym czasie oczywiście piekarnik już się grzeje do 180 stempli) 4. Jak już wybełtane, to wyrabiamy ręką ( może być cudza )na gładkie ciasto, takie co to już sie nie klei do reki owej. 5. Dzielimy ciasto np na 6 kawałków i rolujemy wałki ( tu sie paru obliznęło na słowo wałki ) 6. Wałeczki owijamy dookoła dłoni, sklejamy i rolujemy w tym miejscu skleja ( Teoś, Ty nie owijaj na swojej dłoni wielkości łopaty, bo z całego ciasta byś zrobił jeden bajgiel - niech małżonka zrobi ) 7. Przełożyć na blachę zachować odstęp, bo rosną..jeżeli dotychczas tego nie zrobiliście, to teraz pomiędzy blachę a bajgle włóżcie papier do pieczenia 8. Dla urody posmarujcie z wierzchy roztrzepanym jajem, możecie też posypać wszelakim ziarnistym badziewiem, typu : mak, sezam lub jakieś inne badziewie. 9. Stoper na 25 minut i jazda !!! Ehh...trochę smutno, że nikt nie zauważył dwa razy podanego tego samego,może nieco inaczej, przepisu na wieprzowinę
|
Do góry
|
|
|
|
#7452366 - 07/04/2020 14:45
Re: by dobrze zjeść
[Re: wHiTe_StAr]
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 06/05/2015
Postów: 45613
Skąd: R22
|
Taka ciekawostka
Obwarzanek to pieczywo o średnicy 12 – 17 cm, o grubości 3 – 4 cm i wadze 120 – 200 g. Produkt jest bardziej wytrawny od bajgla, wystarczy spojrzeć na kręcony, zdobiony posypką (solą, sezamem, makiem, ziołami, serem lub cebulką) pierścień.
Bajgiel – różnicę widać na pierwszy rzut oka. Żydowski bajgiel to pieczywo „grubsze”, często z mniejszą dziurką, o gładkiej fakturze, również może być potraktowane posypką. Rozpowszechnione w Stanach Zjednoczonych przez żydowskich imigrantów, służy jako pieczywo kanapkowe – obwarzanek nie ma takich predyspozycji.
|
Do góry
|
|
|
|
#7452378 - 07/04/2020 17:03
Re: by dobrze zjeść
[Re: burbon]
|
Ice Hockey Champion
Meldunek: 07/01/2008
Postów: 24506
Skąd: R22
|
Haczyk, proszę..coś dla Ciebie Żydowski Kawior. 1. Rozgrzać trzy łyżki gęsiego smalcu, na patelni oczywiście 2. Pyk..wrzucamy partiami wątróbkę kurzą tak 250 g - 2 minuty i wypad. 3. Pora na drobno posiekaną cebulę - średnia, niech będzie.. 4. Siekamy drobno wątróbkę, wlewamy tłuszcz z patelni, oczywiście z cebulą. 5. Do tego czegoś, dodajemy drobno posiekane jajo na twardo 6. Soli, pieprzu, wymieszać i do zimna Najlepsze następnego dnia.. i love Krakow food
|
Do góry
|
|
|
|
#7452507 - 08/04/2020 08:21
Re: by dobrze zjeść
[Re: wHiTe_StAr]
|
Smakosz jedzenia i alko
Meldunek: 09/04/2014
Postów: 55934
|
|
Do góry
|
|
|
|
#7452512 - 08/04/2020 08:42
Re: by dobrze zjeść
[Re: wHiTe_StAr]
|
Meldunek: 14/05/2001
Postów: 30407
Skąd: Brama
|
|
Do góry
|
|
|
|
#7452515 - 08/04/2020 08:57
Re: by dobrze zjeść
[Re: forty]
|
Zbanowany
Meldunek: 01/03/2005
Postów: 110676
Skąd: Las Vegas
|
|
Do góry
|
|
|
|
#7452822 - 09/04/2020 10:28
Re: by dobrze zjeść
[Re: wHiTe_StAr]
|
Smakosz jedzenia i alko
Meldunek: 09/04/2014
Postów: 55934
|
Dziś podaję przepis na tradycyjną Wielkanocną zupę, która w wielu rodzinach znajdzie swoje miejsce w menu świątecznego śniadania..żurek. Przepisów, domowych sposobów, na wykonanie tej tradycyjnej zupy, jest w pip dużo, z mięsem, kiełbasą, postne..itd.. Dlatego, by nie narażać się na niepotrzebną w obecnym czasie krytykę, nie wdawać się w polemiki, na temat wyższości jednego przepisu nad drugim. pójdę na tzw skróty. 1. Przygotuj ulubione składniki 2. Postępuj zgodnie z ulubionym przepisem 3. Dodaj ulubione dodatki. Smacznego i Wesołych Świąt Wielkanocy Alleluja !!!!! Burbon
|
Do góry
|
|
|
|
#7452824 - 09/04/2020 10:42
Re: by dobrze zjeść
[Re: wHiTe_StAr]
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 06/05/2015
Postów: 45613
Skąd: R22
|
|
Do góry
|
|
|
|
#7452825 - 09/04/2020 11:17
Re: by dobrze zjeść
[Re: VVega]
|
Smakosz jedzenia i alko
Meldunek: 09/04/2014
Postów: 55934
|
Tak z rozpędu , czy przepis na barszcz czerwony mógłbyś podać ?
Alleluja ? Oczywiście !!! W przepisie na żurek, wszędzie gdzie występuje słowo żurek, wstaw barszcz czerwony, opaa!!
|
Do góry
|
|
|
|
#7452845 - 09/04/2020 12:31
Re: by dobrze zjeść
[Re: wHiTe_StAr]
|
Meldunek: 14/05/2001
Postów: 30407
Skąd: Brama
|
|
Do góry
|
|
|
|
#7452852 - 09/04/2020 12:53
Re: by dobrze zjeść
[Re: wHiTe_StAr]
|
Fundator
Meldunek: 15/11/2004
Postów: 24746
Skąd: Kraków
|
|
Do góry
|
|
|
|
#7452927 - 09/04/2020 16:08
Re: by dobrze zjeść
[Re: wHiTe_StAr]
|
Smakosz jedzenia i alko
Meldunek: 09/04/2014
Postów: 55934
|
|
Do góry
|
|
|
|
#7453259 - 10/04/2020 11:41
Re: by dobrze zjeść
[Re: wHiTe_StAr]
|
Smakosz jedzenia i alko
Meldunek: 09/04/2014
Postów: 55934
|
Temat nabiera kolorytu, co bardzo mnie cieszy.. Dziś Wielki Piątek, więc powinno być postnie. Śledzia na tapetę, wrzucił już, nasz białostocki animator zabaw bramnych i podwórkowych - dzięki forty - więc ja podam na coś, co dodatkiem do owego śledzia lub tez samodzielnym daniem, być może..wspominane już było na naszym forum. Lubie tamte tereny i pewnie sam, z własnej woli, mógłbym zostać "podkopcem", a już tamtejsza różnorodna kuchnia, pasuje mi idealnie. Trochę bardziej na południe i robimy coś, co powstało, trochę tak jakby z biedy... Historia pokazuje, że wiele genialnych potraw z biedy owej, własnie powstało.. 1. Gotujemy 1 kg ziemniaków i jeszcze gorące, przeciskamy przez praskę..odstawiamy do wystudzenia 2. Do zimnych powyższych, dodajemy 0,5 kg pszennej mąki i wbijamy jedno jajo - kurze. Nastawiamy piekarnik na 200 stempli. 3. Najpierw łyżką, a potem łapą ( niedźwiedzia łapa Teosia, pożądana ) wyrabiamy ciasto 4. Formujemy gruby wałek i kroimy na 8-10, dwu centymetrowych kawałków, lekko rozciągamy, nadając im kształt placuszków 5. Papier na blachę, placki na papier i wszystko do pieca. 6. Termoobieg i za jakieś 25 minut, smarujemy masłem czosnkowym czy czymkolwiek innym ( tak Lukasz, dżem może być ) i wpierdalantes na gorąco lub później na zimno.. 7. A co wpierdalantes ???
|
Do góry
|
|
|
|
#7456445 - 21/04/2020 08:53
Re: by dobrze zjeść
[Re: wHiTe_StAr]
|
Fundator
Meldunek: 15/11/2004
Postów: 24746
Skąd: Kraków
|
|
Do góry
|
|
|
|
#7456459 - 21/04/2020 09:21
Re: by dobrze zjeść
[Re: wHiTe_StAr]
|
Meldunek: 14/05/2001
Postów: 30407
Skąd: Brama
|
fajne, ale co to jest to po oliwkach? KNACKI Ball Emmental, 100% czystej wieprzowiny Kulki KNACKI, wszechstronne, idealne na aperitif! KNACKI to wysokiej jakości mięso, tradycyjne wędzenie z drewna bukowego nigdy nie próbowałem
|
Do góry
|
|
|
|
#7456460 - 21/04/2020 09:21
Re: by dobrze zjeść
[Re: wHiTe_StAr]
|
Meldunek: 14/05/2001
Postów: 30407
Skąd: Brama
|
|
Do góry
|
|
|
|
#7456486 - 21/04/2020 10:18
Re: by dobrze zjeść
[Re: wHiTe_StAr]
|
Smakosz jedzenia i alko
Meldunek: 09/04/2014
Postów: 55934
|
|
Do góry
|
|
|
|
#7456505 - 21/04/2020 10:48
Re: by dobrze zjeść
[Re: wHiTe_StAr]
|
Meldunek: 14/05/2001
Postów: 30407
Skąd: Brama
|
|
Do góry
|
|
|
|
#7457321 - 24/04/2020 09:24
Re: by dobrze zjeść
[Re: Lukasz111]
|
Prawdziwy Ekspert...po głębszym zastanowieniu
Meldunek: 24/04/2009
Postów: 31950
|
|
Do góry
|
|
|
|
#7457854 - 26/04/2020 05:45
Re: by dobrze zjeść
[Re: wHiTe_StAr]
|
Meldunek: 14/05/2001
Postów: 30407
Skąd: Brama
|
|
Do góry
|
|
|
|
#7458265 - 27/04/2020 19:21
Re: by dobrze zjeść
[Re: forty]
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 06/05/2015
Postów: 45613
Skąd: R22
|
Kolejny plus dla "pana od monitora" Bardzo fajna kolacja, mam przekazać
|
Do góry
|
|
|
|
#7458328 - 27/04/2020 20:37
Re: by dobrze zjeść
[Re: burbon]
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 06/05/2015
Postów: 45613
Skąd: R22
|
dajcie mu ten..ja sie wycofuję..nie będę w tej komedii uczestniczył..w internecie jest w chuj takich filmików, po chuj sie wysilać z opisywaniem tego, co sie samemu robi od chuja czasu Dziękuję dobranoc Weź... Burbon...
|
Do góry
|
|
|
|
#7458362 - 27/04/2020 21:26
Re: by dobrze zjeść
[Re: VVega]
|
Smakosz jedzenia i alko
Meldunek: 09/04/2014
Postów: 55934
|
dajcie mu ten..ja sie wycofuję..nie będę w tej komedii uczestniczył..w internecie jest w chuj takich filmików, po chuj sie wysilać z opisywaniem tego, co sie samemu robi od chuja czasu Dziękuję dobranoc Weź... Burbon... wklejajcie sobie filmiki..kto da więcej ..smacznego
|
Do góry
|
|
|
|
#7458374 - 27/04/2020 21:37
Re: by dobrze zjeść
[Re: wHiTe_StAr]
|
Ice Hockey Champion
Meldunek: 07/01/2008
Postów: 24506
Skąd: R22
|
|
Do góry
|
|
|
|
#7458376 - 27/04/2020 21:39
Re: by dobrze zjeść
[Re: wHiTe_StAr]
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 06/05/2015
Postów: 45613
Skąd: R22
|
|
Do góry
|
|
|
|
#7458677 - 29/04/2020 13:14
Re: by dobrze zjeść
[Re: wHiTe_StAr]
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 06/05/2015
Postów: 45613
Skąd: R22
|
|
Do góry
|
|
|
|
#7458696 - 29/04/2020 15:34
Re: by dobrze zjeść
[Re: wHiTe_StAr]
|
Meldunek: 14/05/2001
Postów: 30407
Skąd: Brama
|
|
Do góry
|
|
|
|
#7458697 - 29/04/2020 15:39
Re: by dobrze zjeść
[Re: wHiTe_StAr]
|
Prawdziwy Ekspert...po głębszym zastanowieniu
Meldunek: 24/04/2009
Postów: 31950
|
|
Do góry
|
|
|
|
#7458701 - 29/04/2020 16:01
Re: by dobrze zjeść
[Re: wHiTe_StAr]
|
Ice Hockey Champion
Meldunek: 07/01/2008
Postów: 24506
Skąd: R22
|
|
Do góry
|
|
|
|
#7458703 - 29/04/2020 16:07
Re: by dobrze zjeść
[Re: wHiTe_StAr]
|
I love mecz.pl
Meldunek: 12/03/2003
Postów: 51170
Skąd: ze wsi
|
|
Do góry
|
|
|
|
#7458707 - 29/04/2020 16:19
Re: by dobrze zjeść
[Re: wHiTe_StAr]
|
Eliminator
Meldunek: 02/12/2003
Postów: 35252
Skąd: Kg(L)
|
|
Do góry
|
|
|
|
#7458805 - 30/04/2020 05:44
Re: by dobrze zjeść
[Re: wHiTe_StAr]
|
Meldunek: 14/05/2001
Postów: 30407
Skąd: Brama
|
|
Do góry
|
|
|
|
#7459307 - 03/05/2020 06:09
Re: by dobrze zjeść
[Re: wHiTe_StAr]
|
Meldunek: 14/05/2001
Postów: 30407
Skąd: Brama
|
|
Do góry
|
|
|
|
#7459345 - 03/05/2020 10:03
Re: by dobrze zjeść
[Re: wHiTe_StAr]
|
Fundator
Meldunek: 15/11/2004
Postów: 24746
Skąd: Kraków
|
Z racji że gwiazda tematu abdykowała, pozwalam sobie trochę się tu popanoszyć i zrobić małe podsumowanie przepisów z internetu. Głównie na własny użytek co by było mi łatwiej po nie sięgać. Może ktoś jeszcze skorzysta https://streamable.com/p8gcfp - mini tościki (?) z gofrownicy na słodko lub słono. Bazą tościków jest ciasto na pizze, ale twórcy uznali że każdy głupi umie je zrobić i nie podzielili się swoim przepisem. Moim skromnym zdaniem, najgorsza propozycja https://streamable.com/edjedb - taki nadziewany placek ziemniaczany. Aczkolwiek tutaj mam obiekcje, na filmiku trochę pominięto rozkładanie górnej warstwy. A moim zdaniem może zrobić się burdel i pomiesza się z tymi składnikami. Ale wyjściem jest po prostu przygotowanie kształtu na osobnym naczyniu i nałożeniu już gotowca. Albo może szukam dziury w całym https://streamable.com/s7me8b - potato wedges czyli łódki ziemniaczaene. Wydaje się najprostsze i świetne na początek. Szczególnie dla takiego fanatyka ziemniaków jak ja. Dzisiaj powalczę Może nawet będzie fotka jak się uda nie zrobić bałaganu (PDK, KMTW) https://streamable.com/qt8yc2 - tu mamy zwyczajną kanapkę z lekko podsmażonym chlebem i jajecznicą, ale efekt wizualny robi swoje i aż chce się pożreć https://streamable.com/wvki38 - smażone parówki w fikuśnej formie na głębokim tłuszczu. Dla parówkowych fanów może być niezła odmiana, ja w sumie nigdy nie smażyłem parówek Ciąg dalszy nastąpi (miejmy nadzieję)
|
Do góry
|
|
|
|
#7459400 - 03/05/2020 13:45
Re: by dobrze zjeść
[Re: wHiTe_StAr]
|
Meldunek: 14/05/2001
Postów: 30407
Skąd: Brama
|
|
Do góry
|
|
|
|
#7459701 - 05/05/2020 08:03
Re: by dobrze zjeść
[Re: wHiTe_StAr]
|
Meldunek: 14/05/2001
Postów: 30407
Skąd: Brama
|
|
Do góry
|
|
|
|
#7460742 - 13/05/2020 08:12
Re: by dobrze zjeść
[Re: wHiTe_StAr]
|
Meldunek: 14/05/2001
Postów: 30407
Skąd: Brama
|
|
Do góry
|
|
|
|
#7461334 - 15/05/2020 16:28
Re: by dobrze zjeść
[Re: wHiTe_StAr]
|
Meldunek: 14/05/2001
Postów: 30407
Skąd: Brama
|
|
Do góry
|
|
|
|
#7461860 - 17/05/2020 07:46
Re: by dobrze zjeść
[Re: wHiTe_StAr]
|
Meldunek: 14/05/2001
Postów: 30407
Skąd: Brama
|
|
Do góry
|
|
|
|
#7464953 - 31/05/2020 06:08
Re: by dobrze zjeść
[Re: wHiTe_StAr]
|
Meldunek: 14/05/2001
Postów: 30407
Skąd: Brama
|
|
Do góry
|
|
|
|
#7472458 - 20/06/2020 07:16
Re: by dobrze zjeść
[Re: wHiTe_StAr]
|
Meldunek: 14/05/2001
Postów: 30407
Skąd: Brama
|
Z serii "wykwintne danie"-znakomicie się sprawdza jako przekąska do 0.7l na dwóch. tu całość
|
Do góry
|
|
|
|
#7511170 - 07/10/2020 11:23
Re: by dobrze zjeść
[Re: wHiTe_StAr]
|
Smakosz jedzenia i alko
Meldunek: 09/04/2014
Postów: 55934
|
Z racji tego, że naszemu forumowemu fifty centowi, posmakowaly bagiety, podaję prostą sniadaniową modyfikację, na one.. 1. Z srodka bagiety, ostrym nożem, robimy wciecia i usuwany środkowy pasek miąższu, taki prostokąt 3cmxdługość bagiety, nie do samego końca, tak 3cm od każdego.
2. Smarujemy sosem jakimś, tak keczup może być.
3. W misce roztrzepujemy 3 jaja, sól, pieprz, a dobra..łyżkę śmietany i łyżkę wiórków sera, dla fanatyków, niech będzie też łyżka posiekanej natki pietruszki..
4.W posmarowane sosem wycięcie, układamy dywan np z pozostałego po wczoraj salami, albo z czego chcemy
5. Piekarnik na 180 stempli
6. Na dywan wylewamy masę jajeczną
7. Sru na 20-25 minut ( trza zerknąć czasami)
8. Pod koniec można posypać jeszcze mozzarellą czy innym
9. Na talerz i..dołożyć co tam chce się..pomidorki, kiszony..sos
10. Można robić w chuj wariacji..ja roboczo nazywam je: polskie, włoskie, amerykańskie, angielskie, niemieckie..
|
Do góry
|
|
|
|
#7511190 - 07/10/2020 12:35
Re: by dobrze zjeść
[Re: wHiTe_StAr]
|
Carpal Tunnel
Meldunek: 06/05/2015
Postów: 45613
Skąd: R22
|
|
Do góry
|
|
|
|
#7511200 - 07/10/2020 13:50
Re: by dobrze zjeść
[Re: VVega]
|
Gaduła
Meldunek: 02/05/2003
Postów: 867
Skąd: Białystok
|
do pelni szczescia brakuje przepisu jak przygotowac taka pyszna bagiete, bo kupic moze kazdy nawet jakis pseudo kucharz wiem, wiem ja pierdole guma ale nudny się zrobiłeś
|
Do góry
|
|
|
|
#7511201 - 07/10/2020 14:03
Re: by dobrze zjeść
[Re: wHiTe_StAr]
|
Smakosz jedzenia i alko
Meldunek: 09/04/2014
Postów: 55934
|
Tak.. I jeszcze jak zrobić salami, kaszankę, ser..itp.. Ja to wiem, uwierz mi, ale kurwa nie wiem czy Ty chcesz to wiedzieć.. Nie wiem też, czy ktoś, kto chce zrobić śniadanie, w niedzielę np dla rodziny, dziewczyny czy samego siebie, też chce to wiedzieć
|
Do góry
|
|
|
|
|
|