|
|
Blade Runner
|
|
Blade Runner
PESEL? A co to jest PESEL?  A na ten NIP kazali mi czekać miesiąc, a nie tydzień. Więc nie zdążę. Będę musiał ewentualnie zmieniać fundusz z tego wylosowanego.
|
|
|
|
|
journeyman
|
|
journeyman
PESEL? A co to jest PESEL?  A na ten NIP kazali mi czekać miesiąc, a nie tydzień. Więc nie zdążę. Będę musiał ewentualnie zmieniać fundusz z tego wylosowanego. Ale żeby zmienić fundusz z wylosowanego będziesz musiał zapłacić z własnej kieszeni (160 zł zmiana w pierwszym roku albo 80 zł zmiana w drugim roku od daty przystapienia). Bezpłatnie będziesz mógł zmienić fundusz dopiero po 2 latach od losowania.
|
|
|
|
|
old hand
|
|
old hand
i tak gowno z tego bedzie caly system sie zalamie zanim doczekacie emerytury. wiec nie warto sobie tym glowy zawracac.
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
PESEL? A co to jest PESEL?  A na ten NIP kazali mi czekać miesiąc, a nie tydzień. Więc nie zdążę. Będę musiał ewentualnie zmieniać fundusz z tego wylosowanego. NIP hmm po 3 tygodniach mialem. I tak po powiedzieli wczesniej.
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
i tak gowno z tego bedzie caly system sie zalamie zanim doczekacie emerytury. wiec nie warto sobie tym glowy zawracac. Jak się załamie to załamie się I filar. II filar to nie są środki zaliczane do finansów publicznych państwa i politycy na chwilę obecną niemogą naszych pieniędzy ruszyć bez zmian prawnych. Więc tym bardziej powinno nam zależeć na uczestnictwie w bardzo dobrym funduszu. Warto też pomyśleć nad III filarem.
|
|
|
|
|
Blade Runner
|
|
Blade Runner
Poczekaj aż zabraknie im kasy na nowe wille - wtedy zmienią prawo i dobiorą się do tej kasy.
|
|
|
|
|
old hand
|
|
old hand
Po pierwsze takie zachwycanie sie funduszami i ich wynikami po 5 latach nijak sie ma do tego jak one beda funkcjonowac za lat 30, zmiana kadry zarzadzajacej, przejecia fuzje itp. Po drugie, bardzo wiele osob zapisuje sie do jakiegos 1 czy 2 obecnie najlepszego funduszu przez co ma on lub bedzie miec za duzo kapitalu jak na nasz rynek finansowy i kazde jego posuniecie bedzie mocno ograniczone. A po trzecie rzad wczesniej czy pozniej polozy lape na tym filarze by ratowac system Zusowski oraz wspomoc budzet.
|
|
|
|
|
addict
|
|
addict
Fundusze i tak ratują już ZUS, bo mają obowiązek ładować kasę w obligacje, z których kasa ląduje później w ZUS-ie.
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
ww wnisoku na stronie mbanku jets takie pole: Liczba osób uposażonych, co mam tam zaznaczyc? Jedna osobe?
|
|
|
|
|
Bohater na zawsze nieśmiertelny. Mały Żołnierz nie odszedł. On wyruszył w drogę na mecz wyjazdowy...
|
|
Bohater na zawsze nieśmiertelny. Mały Żołnierz nie odszedł. On wyruszył w drogę na mecz wyjazdowy...
ww wnisoku na stronie mbanku jets takie pole: Liczba osób uposażonych, co mam tam zaznaczyc? Jedna osobe? Zalezy ile osob chcesz uposazyc;-) Mozesz dac dziewczyne, a w drugie pole mozesz mnie wpisac. Na priv podam Ci dane 
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
Hehe, juz obczailem zeby podac zero  Wniosek czeka na realizacje
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
Najnowszy ranking OFE:
http://gospodarka.gazeta.pl/pieniadze/1,52983,4262214.html
|
|
|
|
|
Pooh-Bah
|
|
Pooh-Bah
Jak ktoś chce się zapisać do ING bądz Generali to służę pomocą.
|
|
|
|
|
newbie
|
|
newbie
|
|
|
|
|
antimadrista
|
|
antimadrista
Szukam jakis rankigow OFE, najlepie takich w miare wiarygodnych, a nie sponsorowanych przez poszczegolne towarzystwa stronki, co to ofe, po co ofe, jaki ofe etc Od kilku dni nachodzi mnie banda idiotow z OFE, liczac, ze zlowia frajera i skasuja prowizje 
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
Szukam jakis rankigow OFE, najlepie takich w miare wiarygodnych, a nie sponsorowanych przez poszczegolne towarzystwa stronki, co to ofe, po co ofe, jaki ofe etc Od kilku dni nachodzi mnie banda idiotow z OFE, liczac, ze zlowia frajera i skasuja prowizje  http://www.knuife.gov.pl/fundusze/index.shtml
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
Ten temat pieknie ukazuje jak prawie każdy olewa w Polsce role emerytury, a raczej role oszczędzania na emeryturę. Gadanie typu "mam to w dupie bo i tak nas okradną" jest wręcz równe temu "mam w dupie moje pieniądze, niech leżą gdzie popadnie". Reforma ta akurat jest w stanie pomoc w ostatecznym rozliczeniu emerytalnym (bo z samego 1 filaru to gówno będzie). Tym bardziej warto pomyśleć o 3 filarze, jest to inwestycja dla nas samych. Nie jestem przedstawicielem żadnego z funduszy i możecie pisać co chcecie, macie w dupie emeryture ? Okey WASZA sprawa. Dlatego ofe warto śledzić, zmieniać lecz oczywiście bez przesady! (pamiętać należy, że bez kosztów z własnej kieszeni zmiana dopiero po 2 latach). Ktoś jeszcze powie, że tak ale tracimy zniżki prowizyjne za kilka lat bycia w jednym funduszu.... hehe oczywiście ale ja wole zapłacić 10 złotych prowizji więcej, ale mieć za to większe zyski. Poza tym stawki prowizyjne chyba w 2013 mają być ujednolicone i stałe.
|
|
|
Link skopiowany do schowka
|
|