|
|
member
|
|
member
Witam jestem zielony dopiero dzis zaczelem szukac informacji o inwestowaniu kasy interesuje mnie inwestycja na 12 miesiecy na kwote 50.000-70.000 co warto zainwestowac? jaki procent po roku moge z tego miec? dzieki za pomoc z gory  bo narazie szukam w google ale nic ciekawego nie widze...
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
witam czy ktos wytlumaczylby mi co to jest limit aktywacji??
np. papier kosztuje 12PLN, chce go kupic max po 12.30 wiec daje zlecenie kupna z limitem na 12.30, teraz powinienem okreslic limit aktywacji tyle ze nie wiem co i jak, jaki daje sie ten limit aby zlecenie zostalo zrealizowane??
|
|
|
|
|
Pooh-Bah
|
|
Pooh-Bah
Jest to zlecenie niewidoczne na arkuszu zlecen dopóki kurs nie osiągnie własnie wskazanego przez Ciebie limiu aktywacji.
Limitu aktywacji nie musisz dawac ale jesli bardzo tego chcesz to musisz pamietac o pewnych zasadach zeby zlecenie nie zostało odrzucone : -limit aktywacji musi byc większy od kursu ostatniej transakcji -zas musi byc mniejszy lub równy od Twojego limitu realizacji zlecenia.
W/g danych które podales powyzej limit aktywacji musi sie zawierac miedzy 12,01 zł a 12,30 zł
Ro co pisałem powyżej odnosi się do kupna akcji przy krótkich pozycjach wygląda to odwrotnie niz napisalem.
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
ok, dzieki za wyjasnienie
|
|
|
|
|
enthusiast
|
|
enthusiast
Witam, Nie wiem, czy dobrze rozumiem zasady obrotu kontraktami więc proszę o rozwianie moich wątpliwości  1.Jeżeli kupię kontrakt z terminem wygaśnięcia np. w październiku to czy mogę się go "pozbyć" przed upływem tego terminu- czy muszę go trzymać do paździenika? 2.Odnośnie zajmowania pozycji - czy mogę dowolnie zmieniać pozycje z długiej na krótką i odwrotnie z sesji na sesje? 3.Jeżeli mogę wcześniej pozbyć się kontraktu - to napisane jest, że odbywa się to przez zajęcie pozycji przeciwnej -ale: -jeżeli zajmuję pozycje długą i chcę zająć krótką - to muszę sprzedać kontrakt zeby zamknąć pozycje i ponownie sprzedać zeby zająć poycję krótką? czy dobrze to sobie wykombinowałem?
|
|
|
|
|
Pooh-Bah
|
|
Pooh-Bah
1,mozesz sie go pozbyć 2.tak 3. nie musisz
|
|
|
|
|
enthusiast
|
|
enthusiast
"nie muszę" jak mam to rozumieć?Mógłbyś proszę rozwinąć tą myśl? 
|
|
|
|
|
Pooh-Bah
|
|
Pooh-Bah
Nie musisz zamykac danego kontraktu aby zamknąć pozycje. Jeśli np posiadasz dwie dlugie i chcesz je zamknąc a otworzyc dwie krótkie to nie ma potrzeby zamykac tych dwoch dlugich a po prostu możesz otworzyc cztery krotkie.Długie zostana wtedy zamknięte a ty będziesz na dwóch krótkich.
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
Witam!
Sorki za mało OT, ale chciałbym zasięgnąć waszej opinii odnośnie rynku nieruchomości. W szczególności chodzi mi o wasze prognozy, jak będą kształtować się na przestrzeni kilku najbliższych lat ceny mieszkań oraz materiałów budowlanych.
Z góry dzieki za odpowiedź.
Pozdrawiam
|
|
|
|
|
Pooh-Bah
|
|
Pooh-Bah
Wątpie aby ktos Ci konkretnie powiedział co będzie za kilka lat na tym rynku.
Możemy pospekulowac ale i tak jest to bardzo ryzykowne i obarczone prawdopodobnie duzym błedem.Materiały budowlane z pewnością będa droższe, ale o ile tego nikt nie wie.Kto 12 miesięcy temu spodziewał się ze obecnie za pustaki bedzie trzeba dac wiecej o ponad 100% niz rok temu?
Podobnie z mieszkaniami, ceny juz sa tak wysrubowane, szczególnie w duzych miastach,że miejsca na większe podwyzki raczej nie ma.Tym bardziej ze nad rynkiem "wisi" prawie milion darmowych mieszkan i z pewnościa częsc z nich trafi na wolny rynek co moze przejsciowo spowodowac nawet spadki cen mieszkan.Ale i tak o tym zedecyduje popyt/podaż.
Domyslam sie że stoisz przed dylematem mieszkanie czy dom lub cos w tym stylu.Napisz może konkretniej w czym rzecz a spróbujemy Ci pomóc. Ja jestem obecnie na koncowym etapie pzrygotowania do budowy domu.Wiekszośc papierkologii(oj jak dlugo to trwało) jest juz za mną a w chwili obecnej projektant adaptuje budynek. Pierwsżą łopatę chyba wbiję pod koniec wrzesnia. Jestem wiec na bieżąco z wszytskimi urokami budowy wlasnego domu , mozesz wiec śmialo pytac co i jak a chetnie Ci napisze o kosztach materiałow czy innych oplatach czy tez o kolejnych etapach zalatwiania papierków. Droga to wyboista ale warto bo cena domu przy niewielkim wkladzie wlasnej pracy jest naprawdę stosunkowo niewielka.
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
mam taka sprawe...jest wrzesien a ja zamierzam w pazdzierniku zlozyc wnoisek o kredyt studencki(moze jste ktos kto go ma?)
i mam zamiar cala kwote jaka bede otrzymywal inwestowac, a jest to 600zl przez 10miesiecy w roku przez chyba 5 lat(jezeli nie wywala mnie z uczelni)
i teraz pytanie ! gdzie tym uderzyc jak to zainwestowac(chodzi mi o fundusze)...zalezy mi na nie za duzym ryzyku, wiec czy wystarczy np: stabilnego wzrostu w arce...? czy zrobic jakis portfel? na stab.wzrostu zrownozwzony i troche akcji??!!
jak to zrobic...?! licze na pomoc...
|
|
|
|
|
Pooh-Bah
|
|
Pooh-Bah
Ja sie nie zgodze z tym, ze materialy beda drozsze. Skok cen o 50-80% byl spowodowany chwilowym wzrostem popytu ponad mozliwosci produkcyjne i brakiem materialow na rynku. Teraz z pewnoscia producenci / importerzy dostosuja sie do sytuacji i w przyszlym roku beda mieli odpowiedznie zapasy, zeby zaspokoic popyt.
A co do mieszkan - mysle, ze ceny sie ustabilizuja a nawet troche spadna. Rok temu byla taka sytuacja, ze mogles wziac kredyt na mieszkania z bardzo atrakcyjnym oprocentowaniem i do tego liczyc na wzrost ceny mieszkania. Dlatego sporo ludzi nie patrzac na cene kupowalo mieszkania traktujac to jako inwestycje. Teraz kredyt staje sie coraz mniej atrakcyjny a wzrostu cen tak jak przez ostatni rok trudno sie spodziewac. Tak wiec popyt sie wg mnie zmniejszy a moze sie pojawic podaz ludzi ktorzy wycofuja sie z inwestycji chocby z powodu drozszego kredytu. Do tego sporo mieszkan ktore ludze wykupia za ulamek rynkowej ceny tez wplynie na obnizenie cen.
WojtekK
|
|
|
|
|
Pooh-Bah
|
|
Pooh-Bah
i teraz pytanie ! gdzie tym uderzyc jak to zainwestowac(chodzi mi o fundusze)...zalezy mi na nie za duzym ryzyku, wiec czy wystarczy np: stabilnego wzrostu w arce...? czy zrobic jakis portfel? na stab.wzrostu zrownozwzony i troche akcji??!! Moim zdaniem fundusz stabilnego wzrostu tzn. mysle o takim ktory ma akcje i obligacje jest bez sensu a arka jest podwojnie bez sensu. Po pierwsze tracisz na kosztach zarzadzania i zarabiasz poza tym mniej niz na funduszach akcji a jak na gieldzie zrobi sie bessa co w takim czasie o jakim piszesz jest nieuniknione to na takim funduszu stracisz podobnie jak na funduszu akcji. Po drugie w Arce palcisz sporo za zakup i odkupienie jednostek. Nie wiem ile teraz ale jest to pewnie kilka procent. Nie mowie juz o staniu w kolejce w banku i traceniu czasu. Wg mnie 3/4 kasy obligacje + lokaty 1/4 ryzykowny fundusz akcji albo samemu prbowac na GPW (tylko tu bez doswiadczenia jest trudno zarobic - sam probuje i skutki sa takie sobie jak na razie). Moze to byc 2/3 + 1/3 ale wiecej w ryzykowne inwestycje bym nie polecal. WojtekK
|
|
|
|
|
enthusiast
|
|
enthusiast
Witam, 1. Chcę otworzyć w tygodniu rachunek i zastanawiam się nad Amerbrokers. Kwota mała bo ok. 1,5 - 2 kPLN ale do nauki powinno wystarczyć - czy może polecicie inne biuro? 2. Spółka WILBO - czy to "coś" na końcu wykresu to chorągiewka?  3. Na początku chciałbym się skupić na kilku podstawowych wskaźnikach. Obecnie obserwuję średnie z trzech okresów i MACD - i tutaj pytanie do Was - jak "skomponowalibyście" koszyk podstawowych wskaźników dla kogos kto dopiero zaczyna zgłębiać AT. 4.Powracając do średnich....w jaki sposób dobierać okresy dla 3 średnich? Obecnie patrzę na 15, 30 i 45 dni ale,....czy Pozdrawiam, Cezary
|
|
|
|
|
enthusiast
|
|
enthusiast
Witam, 1. Chcę otworzyć w tygodniu rachunek i zastanawiam się nad Amerbrokers. Kwota mała bo ok. 1,5 - 2 kPLN ale do nauki powinno wystarczyć - czy może polecicie inne biuro? 2. Spółka WILBO - czy to "coś" na końcu wykresu to chorągiewka?  3. Na początku chciałbym się skupić na kilku podstawowych wskaźnikach. Obecnie obserwuję średnie z trzech okresów i MACD - i tutaj pytanie do Was - jak "skomponowalibyście" koszyk podstawowych wskaźników dla kogos kto dopiero zaczyna zgłębiać AT. 4.Powracając do średnich....w jaki sposób dobierać okresy dla 3 średnich? Obecnie patrzę na 15, 30 i 45 dni ale,....czy można stosować to "zawsze i wszędzie"? Pozdrawiam, Cezary
|
|
|
|
|
Pooh-Bah
|
|
Pooh-Bah
1.nie znam Amerbrokers jednak z czystym sumieniem moge polecic ING Securites,porównaj warunki i wybierz
2.jaki interwał ?
3.mysle ze powiniens dorzucic RSI a wykres nalozyc na Bollingera
4.15,30 i 45 jest ok , zarówno jak 10,20 i 50 z których ja czesto korzystam na wykresach godzinnych.Róznice w ksztalcie sa stosunkowo niewielkie więc czasem cos kupisz za wczesnie czy za pozno ale i tak to nie będzie mialo wiekszego wplywu na zysk z Twojej inwestycji.
|
|
|
|
|
enthusiast
|
|
enthusiast
Re:WILBO - koniec listopada/początek grudnia.
|
|
|
|
|
Pooh-Bah
|
|
Pooh-Bah
Rozumiem ale czy chodzi Ci o wykres dzienny ?
|
|
|
|
|
enthusiast
|
|
enthusiast
Głupi Czarek - nie pomyślał  Tak - wykres dzienny.
|
|
|
|
|
Pooh-Bah
|
|
Pooh-Bah
Ja tu choragiewki nie widze. Jak dla mnie to płaska korekta. Dośc istotny punkt "pi razy oko" ok. 3,30 , tutaj jako silny opor dziala srodkowy Bollinger,średnia EMA i gorna swieca z dnia 20 listopada.Na MACD sygnał kupna i przejscie tych oporów powinno skutkowac wzrostem w granice 4 zł.Jesli opór zadziała jak banda to odbijamy sie i jedziemy na dól.
|
|
|
Link skopiowany do schowka
|
|