|
|
Pooh-Bah
|
|
Pooh-Bah
1.Urodził się tam jeden z ministrow w rządzie J.Kaczyńskiego 2.Znaczek na herbie przypomina pewna czesc ciala  3.Grał tam pewien nigeryjski piłkarz występujący w wielu polskich klubach i znany z meczu pierwszej rundu pucharu UEFA w ktorym strzelił wazna bramke 4.Klub powstał rok po zakończeniu pierwszej wojny światowej 5. Klub w XXI grał w II lidze i zajął fatalne miejsce, ktore ?
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
1. Zyta Gilowska 2. Fallus  3. Kelechi Iheanacho 4. 1919 5. sezon 05/06 - 18 miejsce - ostatnie Drwęca Nowe Miasto Lubawskie Jak chcesz to zadaj następną zagadkę. Ja idę spać
|
|
|
|
|
Pooh-Bah
|
|
Pooh-Bah
Nikt nie kwapi sie z zadaniem pytania to moze ja cos zadam  1. Miasto to szczyci się najczystsza woda na wybrzezu, pewnemu bardzo znanej osobie zwiazanej z tym meijscem przypomina Floryde choc lezy w Europie. 2. Na herbie klubu z tego miasta jest mieszkaniec oceanów w bardzo nietypowych kolorach (kto i jakich) ? 3. Ma bardzo znanego brata, który grał w Anglii, Niemczech, Holandii itd. Czesto nosi nietypowe fryzury.  Mimo, ze sa bracmi, reprezentuja ten sam kraj to graja w róznych Reprezentacjach. 4. Z miastem tym zwiazana jest mocno postac, który choc był stary to "mógł". Brał udział w I i II wojnie swiatowej. Otrzymał nagrode Nobla. 5. Jest to klub grajacy w kraju o którym mozna powiedziec ze ma jedna z najsilnieszych lig na swiecie (w moim mniemaniu na pewno poziom ligi to pierwsza 5 na swiecie). W tym sezonie zespół ten był w bardzo scislej czołowce a gracz tej druzyny został królem strzelców zdobywajac 22 bramki. Prosze podac nazwe klubu, kolor medalu (o ile takowy był) i pseudonim króla strzelców. Ewentualne potwierdzenie odpowiedzi dzis kolo 11.
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
Nikt nie kwapi sie z zadaniem pytania to moze ja cos zadam  1. Miasto to szczyci się najczystsza woda na wybrzezu, pewnemu bardzo znanej osobie zwiazanej z tym meijscem przypomina Floryde choc lezy w Europie. 2. Na herbie klubu z tego miasta jest mieszkaniec oceanów w bardzo nietypowych kolorach (kto i jakich) ? 3. Ma bardzo znanego brata, który grał w Anglii, Niemczech, Holandii itd. Czesto nosi nietypowe fryzury.  Mimo, ze sa bracmi, reprezentuja ten sam kraj to graja w róznych Reprezentacjach. 4. Z miastem tym zwiazana jest mocno postac, który choc był stary to "mógł". Brał udział w I i II wojnie swiatowej. Otrzymał nagrode Nobla. 5. Jest to klub grajacy w kraju o którym mozna powiedziec ze ma jedna z najsilnieszych lig na swiecie (w moim mniemaniu na pewno poziom ligi to pierwsza 5 na swiecie). W tym sezonie zespół ten był w bardzo scislej czołowce a gracz tej druzyny został królem strzelców zdobywajac 22 bramki. Prosze podac nazwe klubu, kolor medalu (o ile takowy był) i pseudonim króla strzelców. Ewentualne potwierdzenie odpowiedzi dzis kolo 11. jesli chodzi o herb to mi pasuje na molde ale reszta to nie 
|
|
|
|
|
|
|
jesli chodzi o herb to mi pasuje na molde ale reszta to nie  Na pewno chodzi o Hemingway'a, który okolice Lignano w którym mieszkał jakiś czas (i opisał w jedenej z książek) nazwał "Włoską Florydą". Historyczno-geograficznie wiem, ale na piłce znam się słabo  . Na Wybrzezu Friuli leży Udine (więc może o to chodzi), ale nie znam żadnego piłkarza z tej drużyny.
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
no to jesli to Włochy to król strzelców tej ligi nie mial 22 tylko 26 bramke na koniec ostatniego sezonu
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
jesli chodzi o herb to mi pasuje na molde ale reszta to nie  Na pewno chodzi o Hemingway'a, który okolice Lignano w którym mieszkał jakiś czas (i opisał w jedenej z książek) nazwał "Włoską Florydą". Historyczno-geograficznie wiem, ale na piłce znam się słabo  . Na Wybrzezu Friuli leży Udine (więc może o to chodzi), ale nie znam żadnego piłkarza z tej drużyny. jesli chodzilo o niego to tez bralem to pod uwage 
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
Nikt nie kwapi sie z zadaniem pytania to moze ja cos zadam  1. Miasto to szczyci się najczystsza woda na wybrzezu, pewnemu bardzo znanej osobie zwiazanej z tym meijscem przypomina Floryde choc lezy w Europie. 2. Na herbie klubu z tego miasta jest mieszkaniec oceanów w bardzo nietypowych kolorach (kto i jakich) ? 3. Ma bardzo znanego brata, który grał w Anglii, Niemczech, Holandii itd. Czesto nosi nietypowe fryzury.  Mimo, ze sa bracmi, reprezentuja ten sam kraj to graja w róznych Reprezentacjach. 4. Z miastem tym zwiazana jest mocno postac, który choc był stary to "mógł". Brał udział w I i II wojnie swiatowej. Otrzymał nagrode Nobla. 5. Jest to klub grajacy w kraju o którym mozna powiedziec ze ma jedna z najsilnieszych lig na swiecie (w moim mniemaniu na pewno poziom ligi to pierwsza 5 na swiecie). W tym sezonie zespół ten był w bardzo scislej czołowce a gracz tej druzyny został królem strzelców zdobywajac 22 bramki. Prosze podac nazwe klubu, kolor medalu (o ile takowy był) i pseudonim króla strzelców. Ewentualne potwierdzenie odpowiedzi dzis kolo 11. tu nie jest napisane ze zespol ten musi grac w 1. lidze tylko ze gra w kraju ktory ma scisla czolwke jesli chodzi o ligi
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
to nie moze byc napewno udine bo musi byc nad morzem/oceanme i pewnie musi to byc miasto portowe ze wzgledu na herb
|
|
|
|
|
old hand
|
|
old hand
Jesli chodzi o 3, to z pewnoscia bedzie to brat Abela Xaviera, tylko trudno mi znalezc jego imie 
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
Jesli chodzi o 3, to z pewnoscia bedzie to brat Abela Xaviera, tylko trudno mi znalezc jego imie  wlasnie jesli chodzi o te fryzury to tak no i te wyst. w repr. bo abel to w paortugalii a jego brat byc moze w mozambiku gdzie urodzil sie abel
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
doszlo do mnie nazwsiko jose xavier  jesli o tego by chodzilo 
|
|
|
|
|
|
|
Jeśli nie pierwszoligowiec, to być może chodzi o AC Legnano, które wygrało ligę (czwartą), a w którym sezon grał Marco Simone ps. Batman. On był królem strzelców z 22 bramkami w PSG.
|
|
|
|
|
Pooh-Bah
|
|
Pooh-Bah
Jeśli nie pierwszoligowiec, to być może chodzi o AC Legnano, które wygrało ligę (czwartą), a w którym sezon grał Marco Simone ps. Batman. On był królem strzelców z 22 bramkami w PSG. Herb nie pasuje do Legnano 
|
|
|
|
|
Pooh-Bah
|
|
Pooh-Bah
A moze jednak :
Lignano było ulubionym miejscem pisarza Ernesta Hemingwaya, który na riwierze miał kawałek ziemi. Autor "Pożegnania z bronią" często nazywał Lignano swoją "małą Florydą". Dla uczczenia pamięci noblisty, każdego roku w miasteczku obchodzi się święto "Premio Hemingway"
|
|
|
|
|
Pooh-Bah
|
|
Pooh-Bah
Chyba troszke przedobrzyłem, moze niech kos inny zada zagadke. A jesli chcecie pozastanawiac sie nad moja to moge dodac jakies podpowiedzi. Ad.5 Jest to najwyzsza klasa rozgrywkowa, bo jak narazie nizszych lig tam nie ma. Ad.1 chodziło mi o tzw. "mała Floryde". Ad.4 pixies dobrze odgadł ze chodziło o Hemingway'a. Innych wskazówek które odrazu by nie zdradziły o jaki klub mi chodzi były by nazbyt oczywiste w tym zadaniu z "haczykiem"
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
wszystko na to wskazuje ze to lignano ale wlasnie ten herb 
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
moze tu chodzi bardziej o san marino??  np zespol murata??
|
|
|
|
|
Pooh-Bah
|
|
Pooh-Bah
Ad.5 Jest to najwyzsza klasa rozgrywkowa, bo jak narazie nizszych lig tam nie ma. Jedna z najslniejszych lig na swiecie ktora ma 1 klase rozgrywkowa ?  Pewnie chodzi o jakis klub z San Marino
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
Ad.5 Jest to najwyzsza klasa rozgrywkowa, bo jak narazie nizszych lig tam nie ma. Jedna z najslniejszych lig na swiecie ktora ma 1 klase rozgrywkowa ?  Pewnie chodzi o jakis klub z San Marino w murata gra nasciemento (byly zawodnik m.in. romy)
|
|
|
Link skopiowany do schowka
|
|