|
|
old hand
|
|
old hand
Witam. Ostatnio slyszalem w kolo ze na moja emeryture to nie bedzie mial kto placic, albo ze bedzie taka niska ze nie bedzie mozna z niej wyzyc. Nie wiem jak dokladnie bedzie wygladala przyszlosc ale chcialbym jakos sam zadbac o nia. Przypomnialem sobie, ze kiedys jeden z moich wykladowcow na studiach wspominal o pewnego rodzaju funduszach. Polega to na tym, ze placi sie skladki przez dlugi okres czasu (25-30 lat), skladka sama w sobie nie jest spora bo podawal przyklad 50zl, a efekt jest tego taki ze po okresie tych 25-30 lat mozemy sobie wybierac co miesiac po ok 3000zl co miesiac przez jakies 20 lat. Prosze sie nie sugerowac dokladnoscia kwot - sa zblizone. Podobno jeden z takich funduszy to Skandia. Czy ktos slyszal o czyms takim, badz czyms zblizonym?
|
|
|
|
|
addict
|
|
addict
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
moge ci zalozyc taka polise, nie polecam skandii bo ma wysokie koszty i sa poprostu lepsze oferty. 50 zl miesiecznie tez nic ci nie da, najlepiej jak masz ok 20 lat odkladac po 100 minimum miesiecznie to na emeryturke uzbiera sie niezla suma
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
a co do emerytur to rzeczywiscie jak nie zadbamy o nia sami to bedzie lipa, wg wyliczen (z powodu starzenia sie spoleczenstwa)kobiety musialyby rodzic po 4 dzieci kazda zeby utrzymac poziom emerytur jaki jest teraz. Jesli sie nic nie zmieni to wychodzi 313 zloty na glowe na emeryturze  do tego jeszcze dochodzi niby II filar ale z tego tez duzo nie wyjdzie, tym bardziej ze ZUS po drodze moze go kiedys przejac
|
|
|
|
|
member
|
|
member
Jesli chodzi o Skandie, to wiele zalezy ile tam wplacasz pieniedzy. Im wiecej wplacasz tym mniej placisz prowizji. Jesli ktos moze wplacac miesiecznie po 100zl to skandia rzeczywiscie moze byc nie oplacalna. Ja place wiecej i jestem zadowolony. Wszystkie oferty emerytalno/ ubezpieczeniowo/ finansowe powinny byc dobierane specjalnie do potrzeb i oczekiwan czlowieka. przymysl dokladnie co chcesz osiagnac, jakie jestes w stanie akceptowac ryzyko, ile mozesz miesiecznie wplacac i przez jaki czas. Potem skontaktuj sie z przedstawicielem finansowym (najlepiej kilkoma). On Ci cos na pewno wybierze.
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
ja sie wlasnie zajmuje czyms takim. Hefajstos nie wiem jak jest w skandii przy wiekszych kwotach ale ci moge policzyc ile bys mial w konkurencyjnych ofertach, jak chcesz to podaj mi skladke i ile juz ja placisz i jaki wynik masz. tak dla czystej ciekawosci bo jak ktos juz jakis czas wplaca to nie ma sensu zmieniac
|
|
|
|
|
member
|
|
member
Dzieki za propozycje ale pozostane przy Skandi. Zanim wybralem Skandie troszke sie na rynku rozejrzalem i uwierz mi, ze wedlug moich potrzeb to jest najlepszy wybor.
|
|
|
|
|
Pooh-Bah
|
|
Pooh-Bah
Swego czasu pracowałem jako doradca finansowy, obecnie już się tym nie zajmuję, ale IKE jest moim zdaniem bardzo dobrym rozwiązaniem. Jest to produkt 3ciofilarowy inwestycyjno-ubezpieczeniowy (w zależności od pakietu). Decyzja ile wpłacamy należy głownie do nas, jest tego sporo na rynku trzeba dostosować własne wymagania emerytalne i można długofalowo ładną kasę odłożyć na emeryturę, bo dokładnie..... z ZUSu i 2-filara to nie wyżyjemy......
|
|
|
|
|
enthusiast
|
|
enthusiast
andrzejek_84 to co proponujesz jeśli jestem w stanie odkładać miesięcznie 100 złotych?
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
ubezpieczenie na zycie z funduszem kapitalowym, w tym ze ubezpieczony jestes za minimalna stawke (powiedzmy 5tys) dzieki czemu prawie calosc skladki jest inwestowana i pomnazana a Ty jestes (przez to ze to jest polisa) zwolniony z podatku Belki, poza tym nie wejdzie Ci na te pieniadze komornik, Twoje zgromadzone fundusze są dziedziczne i mozesz praktycznie wyplacic je kiedy chcesz bo umowa jest bezterminowa, ale oczywiscie im dluzej trzymasz tym lepiej.
|
|
|
|
|
addict
|
|
addict
ubezpieczenie na zycie z funduszem kapitalowym, w tym ze ubezpieczony jestes za minimalna stawke (powiedzmy 5tys) dzieki czemu prawie calosc skladki jest inwestowana i pomnazana a Ty jestes (przez to ze to jest polisa) zwolniony z podatku Belki, poza tym nie wejdzie Ci na te pieniadze komornik, Twoje zgromadzone fundusze są dziedziczne i mozesz praktycznie wyplacic je kiedy chcesz bo umowa jest bezterminowa, ale oczywiscie im dluzej trzymasz tym lepiej. a jakiej firmy ubezpieczeniowej UFK polecasz??
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
ja przede wszystkim zakladam ludziom superfundusz compensy
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
jak ktos chce to zalatwic bez ruszania sie z domu i jest zdecydowany to moge podjechac jesli jest to blisko, ewentualnie listownie wyslac umowe do podpisania i odeslania 
|
|
|
|
|
addict
|
|
addict
ja przede wszystkim zakladam ludziom superfundusz compensy aha czyli juz wiem dla kogo pracujesz 
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
nie pracuje dla compensy tylko dla ovb, firma zajmujaca sie doradztwem finansowym. Nie mamy wlasnych produktow przez to jestesmy niezalezni i mozemy wybierac z calego rynku, a compensa ma fajne polisy i tyle
|
|
|
|
|
addict
|
|
addict
nie pracuje dla compensy tylko dla ovb, firma zajmujaca sie doradztwem finansowym. Nie mamy wlasnych produktow przez to jestesmy niezalezni i mozemy wybierac z calego rynku, a compensa ma fajne polisy i tyle ale ja mialem na mysli ovb wlasnie  compensa nie jest zla 
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
Wszyscy doradcy finansowi sa niezalezni  heh
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
 ale ladnie to brzmi 
|
|
|
|
|
Pooh-Bah
|
|
Pooh-Bah
Wszyscy doradcy finansowi sa niezalezni  heh Kocham te teksty, ale jak chce ktoś rady to wielce się zgłaszają heh
|
|
|
|
|
veteran
|
|
veteran
No tak jak doradca Efektu powie że jest niezależny, ale i tak doradzi Skandię 
|
|