Poprzedni temat
Następny temat
Drukuj temat
Strona 45 z 47 1 2 43 44 45 46 47
P
Pooh-Bah
Pooh-Bah
P Offline
Jutro raczej kontynuacja wzrostów, prawda? Stany zakończyły na sporym plusie wiec powinno być dobrze. Jak uważacie?

Bonus: Unibet
Carpal Tunnel
Carpal Tunnel
Zamieszczam screena ze swojej malej analizy mwig40.
Sa sygnaly wskazujace na odwrot ale jego zasiegu czasowego niestety nie znam smile
byc moze uspokojenie sie sytuacji w USA, nadejscie grudnia i oczekiwanie rajdu Sw. Mikolaja spowoduja, ze male i srednie spolki beda teraz zachowywac sie duzo lepiej niz w ciagu ostatnich kilku miesiecy.

[Linked Image] [img112.imageshack.us]

Zapraszam do dyskusji bo ostatnio straszna cisza tutaj.

Carpal Tunnel
Carpal Tunnel

rivex umówmy się że pociągnięty zakres ekstremów może być lekko ''naciągany'' bo wyznaczanie dolnych minimów na tym wykresie można w sumie dociągnąć lekko w górę bądź w dół w takim wąskim kanale...

tak w ogóle to zasięgi wyznacza się chyba zaczynając od szczytu a ty widzę że zacząłeś rysować wykres od dołu

niemniej schematy wyszły mi podobne no może z tym wyjątkiem że ta ostatnia świeca nie zatrzymała się dokładnie na teoretycznym poziomie wsparcia a w jej okolicach, a ściślej nie przebiła jej. zresztą przy świeczkach ważniejsze są poziomy zamknięcia, a dzienny kurs może wychodzić poza granice fali

ja to robię jeszcze w taki sposób że rysuję 2 lub 3 zasięgi na okresowych ekstremach i gdy fale mi się pokrywają wtedy traktuję to jako silniejsze sygnały... często też w zbyt wolnych ''lukach'' dopisuje kilka ''pobocznych'' wskaźników ktore stosuje oprócz tych podstawowych [ tu wzoruje się na danielewiczu]

niemniej mwig40 wyszedl mi podobnie, ponadto wskaźnik rsi przebił wartość 30 co może byćkolejnym argumentem ''za'' powrotem wzrostów.. ale ja wcale hurraoptymistą nie jestem. czy w obecnej sytuacji aż tak bardzo mamy przywiązywać uwagę oscylatorom?

ja jestem bardzo powściągliwy i jeśli spółeczki to tylko DT na podstawie silnych sygnałów AT [polecam stormm choć bawić się można na wielu]

teraz planuje zakupić kontrakt ale mam zbyt rozbieżne myśli co do kierunku w którym podążamy poza tym ostatnio jest na kontraktach niezła bujanka i w chwilę latamy po kilkadziesiąt punktów w jedną i drugą stronę. dla mnie to za ostro. obserwuję

P.S. w razie sensacji i przyznania expo wrocławowi kupujemy w szale jakieś wrocławskie spółczeki? laugh

Carpal Tunnel
Carpal Tunnel
Co do futures na naszym rynku: teraz absolutnie nie widac kierunku. Zrobil sie boczniak a do tego caly czas zabawy z baza. Arbitraz tez nie siedzi spokojnie wiec mamy glupie ruchy, ktore ciezko przewidziec.
Jesli mialbym uzyc terminologii bukmacherskiej to absolutny NO BET smile

Carpal Tunnel
Carpal Tunnel
Mam dwa pytania do rekinow gieldowych smile

1. Czy to prawda ze na gieldzie regularnie zarabia zaledwie
2-3 % ludzi , pozostale 97 % to dawcy kapitalu ?

2. Czy to prawda, ze aby cokolwiek znaczyc na rynku gieldowym
nalezy posiadac kapital minimum 100 000 zlotych ?

Bede wdzieczny za rzeczowe odpowiedzi smile

Carpal Tunnel
Carpal Tunnel
Originally Posted by AL_Capone
Mam dwa pytania do rekinow gieldowych smile

1. Czy to prawda ze na gieldzie regularnie zarabia zaledwie
2-3 % ludzi , pozostale 97 % to dawcy kapitalu ?

Jedynie w czasie bessy takie cos moze sie sprawdzac. Bo tak w czasie dobrej koniunktury to zdecydowana wiekszosc zarabia.
Originally Posted by AL_Capone
2. Czy to prawda, ze aby cokolwiek znaczyc na rynku gieldowym
nalezy posiadac kapital minimum 100 000 zlotych ?

Bede wdzieczny za rzeczowe odpowiedzi smile

Nie wiem co oznacza stwierdzenie: cokolwiek znaczyc?
Bo majac 100k mozna juz namieszac na malo plynnych spolkach i wtedy juz nawet na forum moga zaczac pisac, ze fund skupuje. Ale to nieliczne przypadki bo tak ogolnie 100k to zwykla suma. Taki leszcz smile
Bo jesli ktos chce na blue-chipach cos mocniej sie pokazac to tam trzeba dziesiatki milionow PLN ....

Pooh-Bah
Pooh-Bah
No wiesz Al Capone , takie nazwisko i tylko 100 tys ?

A tak poważnie to tak jak napisał wyżej rivex.
Są spółki na których z tą kasą mozesz bez problemu wywolac "mini hossę" a na forach parkietu pojawią sie wpisy że Karkosik skupuje.
W przeważającej zaś częsci spólek z tą kasą nie znaczysz zupelnie nic co nie znaczy jednak że nie mozesz grac .
Mozesz grac oczywiście jak najbardziej i uwazam, że jest to bardzo przyzwoita kwota na poczatek przygody z giełdą.

Co do pierwszego punktu to równiez nie sposób zgodzic się z rivexem, dodam moze tylko od siebie iż w czasie hossy zarabia nie tylko zdecydowana wiekszośc graczy a praktycznie wszyscy , no powiedzmy 99% ludzi jest zarobionych bo nie sposób wtedy stracic.
Nie wiem jak bardzo musialbys sie starac aby to w czasie hossy przepieorzyc.

P
Pooh-Bah
Pooh-Bah
P Offline
a moze powiecie mi dlaczego dzisiaj indeksy na czerwono? Stany w górę, Azja w górę, a u nas czerwono? O co kaman?

L
Carpal Tunnel
Carpal Tunnel
L Offline
Nasza gielda jest chora. Zachwile jebut w dol bo Futersy tez zaczynaja byc czerwone frown

Carpal Tunnel
Carpal Tunnel
Originally Posted by Pierniczek
a moze powiecie mi dlaczego dzisiaj indeksy na czerwono? Stany w górę, Azja w górę, a u nas czerwono? O co kaman?

Ale to, ze USA w piatek na plus to my mielismy juz w cenach bo dlatego roslo w piatek u nas.
Rynek jest slaby. Nie wyglada to dobrze. Ja mialem dzis troche akcji jednej spolki ale przed poludniem sprzedalem.
Wole sobie popatrzec na rynek niz w nim brac udzial.

B
old hand
old hand
B Offline
Originally Posted by dardaw
.

Co do pierwszego punktu to równiez nie sposób zgodzic się z rivexem, dodam moze tylko od siebie iż w czasie hossy zarabia nie tylko zdecydowana wiekszośc graczy a praktycznie wszyscy , no powiedzmy 99% ludzi jest zarobionych bo nie sposób wtedy stracic.
Nie wiem jak bardzo musialbys sie starac aby to w czasie hossy przepieorzyc.

I to jest kwintesencja tego co trzeba wiedzieć o giełdzie, zeby na niej zarabiać

Carpal Tunnel
Carpal Tunnel
Jutro mala panika pewnie bedzie.

USA szuka dna. teraz doszli do dolkow (liczac ceny zamknecia) z sierpnia. Jednak przy zlych danych makro poleca dalej do dolkow z marca a te sa dosyc niedaleko....

veteran
veteran
Mam proste pytanko dla fachowców:
jaka jest kolej rzeczy po kolei...

przykładowo
Posiadam 100 akcji spółki XXX
na koncie pojawia się 100 akcji XXX PP
akcje XXX PP notowane sa na giełdzie i co dalej ??

znalazłem takie coś:
Harmonogram

1 Walne Zgromadzenie Akcjonariuszy podejmuje uchwałę o emisji akcji z prawem poboru.
2 Dzień ustalenia prawa poboru - na rachunkach posiadaczy akcji zostają zapisane prawa poboru.
3 Notowania prawa poboru na giełdzie.
4 Składanie zapisów podstawowych na akcje nowej emisji.
5 Składanie zapisów dodatkowych.
6 Przydział akcji i ewentualne rozliczenie zapisów dodatkowych.
7 Na rachunkach w miejsce posiadanych praw poboru pojawiają się PNE (prawa do nowej emisji).
8 Notowanie na giełdzie akcji nowej emisji jako PDA.
9 Asymilacja akcji nowej emisji z dotychczas notowanymi na giełdzie akcjami spółki.

1. o co chodzi z 4 punktem, gdzie i jak sie zapisac/ co jesli sie nie zapisze ??
2. jaki jest koszt zakupu takiej akcji ??

3. ile % z PP bedzie pozniej jako PNE ??

4. czy posaidając już te PNE to z czasem ta ilośc bedzie zamieniona na normalne akcje ??

Pooh-Bah
Pooh-Bah
1.zapisujesz się w swoim BM lecz nie jest to obowiązkowe, chcesz to bierzesz akcje nowej emisji, nie chcesz - nie bierzesz

2.Koszt zakupu ustalany jest na walnym, moga to byc akcje darmowe ale i rowniez moga kosztowac 5,10, 20 czy 100zł wszystko zalezy od decyzji podjetej na walnym zgromadzeniu.

3.oczywiscie 100% PP stanie się PNE, jednak ilośc PP pokryje się z PNE tylko wtedy gdy walne ustali że za 1 PP przysługuje jedno PNE.To zdarza się jednak rzadko i najczesciej za odpowiednią ilośc PP otrzymasz iles tam PNE.
Ile PP bedzie konieczne do objecia jednego PNE również głosowane jest na walnym.Moze to byc stosunek 1:2 1:3 czy 1:10, wszystko na ten temat masz w prospekcie emisyjnym.

4.oczywiscie że tak.

Pooh-Bah
Pooh-Bah
Originally Posted by rivex

Tak,zanosi się na to iz krew sie dzis poleje.
Nikkei aktualnie -2,06 ,koreanskie Kospi juz 2,5 % na minusie(wczoraj +4,65%) , zobaczymy zaraz co na to żółtki.

Carpal Tunnel
Carpal Tunnel
Originally Posted by dardaw
Originally Posted by rivex

Tak,zanosi się na to iz krew sie dzis poleje.
Nikkei aktualnie -2,06 ,koreanskie Kospi juz 2,5 % na minusie(wczoraj +4,65%) , zobaczymy zaraz co na to żółtki.

No i Azja zaskoczyla wszystkich :/

E
Pooh-Bah
Pooh-Bah
E Offline
Wlasnie wstalem - w sumie myslalem ze bedzie gorzej jak wczoraj zobaczylem ze stany znowu doluja. Narazie nie widac paniki zobaczymy co bedzie po 14stej.

Carpal Tunnel
Carpal Tunnel
Rynek jest cholernie slaby. Nie wiem co sie musialoby stac aby Wig20 poszedl w gore i chociaz te 3600 dal rade pokonac ...

Carpal Tunnel
Carpal Tunnel

hehe pewnie musiałby mikołaj na raniferach ostro w górę w stanach poszybować tongue

dziś jutro i pojutrze chyba jakieś dane będą u jankesów podawane? moze ktos potwierdzic i napisac jakei i o ktorej? ja dzis strasznie w locie jestem

przy okazji Wrocławian i nie tylko warto zaprosic na jutro:

http://www.hossa.ae.wroc.pl/article.php?article_id=7112601

ostatnio na AE był na seminarium ''rzeźnik'' z BRE, pan Szczepanik, kto go kojarzy wie pewnie skąd ksywa ;]

w każdym razie chłop - wybitny specjalista od AT - wszedzie widzi głowe i ramiona. jego zdaniem rynek akcji jest zbyt niepewny i zalecał szczególną ostrożnosc. w sumie wzmocniło to moje przekonania i na razie w żadne akcje na dłużej niz kilka h nie wchodzę.

Carpal Tunnel
Carpal Tunnel

Strona 45 z 47 1 2 43 44 45 46 47

Link skopiowany do schowka
Kto jest teraz online
10 zarejestrowanych użytkowników (latajaca_holenderka, alfa, $-man, Sensei, Szuman, Lukasz111, rymoholik, rafal08, burbon, wHiTe_StAr), 2,929 gości, oraz 4 wyszukiwarek.
Key: Admin, Global Mod, Mod
Statystyki forum
Strona główna forum105
Tematy51,274
Posty5,828,546
Użytkownicy24,790
Najwięcej online13,128
Sep 24th, 2025