|
|
Pooh-Bah
|
|
Pooh-Bah
Jutro raczej kontynuacja wzrostów, prawda? Stany zakończyły na sporym plusie wiec powinno być dobrze. Jak uważacie?
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
Zamieszczam screena ze swojej malej analizy mwig40. Sa sygnaly wskazujace na odwrot ale jego zasiegu czasowego niestety nie znam  byc moze uspokojenie sie sytuacji w USA, nadejscie grudnia i oczekiwanie rajdu Sw. Mikolaja spowoduja, ze male i srednie spolki beda teraz zachowywac sie duzo lepiej niz w ciagu ostatnich kilku miesiecy. [Linked Image] [ img112.imageshack.us] Zapraszam do dyskusji bo ostatnio straszna cisza tutaj.
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
rivex umówmy się że pociągnięty zakres ekstremów może być lekko ''naciągany'' bo wyznaczanie dolnych minimów na tym wykresie można w sumie dociągnąć lekko w górę bądź w dół w takim wąskim kanale... tak w ogóle to zasięgi wyznacza się chyba zaczynając od szczytu a ty widzę że zacząłeś rysować wykres od dołu niemniej schematy wyszły mi podobne no może z tym wyjątkiem że ta ostatnia świeca nie zatrzymała się dokładnie na teoretycznym poziomie wsparcia a w jej okolicach, a ściślej nie przebiła jej. zresztą przy świeczkach ważniejsze są poziomy zamknięcia, a dzienny kurs może wychodzić poza granice fali ja to robię jeszcze w taki sposób że rysuję 2 lub 3 zasięgi na okresowych ekstremach i gdy fale mi się pokrywają wtedy traktuję to jako silniejsze sygnały... często też w zbyt wolnych ''lukach'' dopisuje kilka ''pobocznych'' wskaźników ktore stosuje oprócz tych podstawowych [ tu wzoruje się na danielewiczu] niemniej mwig40 wyszedl mi podobnie, ponadto wskaźnik rsi przebił wartość 30 co może byćkolejnym argumentem ''za'' powrotem wzrostów.. ale ja wcale hurraoptymistą nie jestem. czy w obecnej sytuacji aż tak bardzo mamy przywiązywać uwagę oscylatorom? ja jestem bardzo powściągliwy i jeśli spółeczki to tylko DT na podstawie silnych sygnałów AT [polecam stormm choć bawić się można na wielu] teraz planuje zakupić kontrakt ale mam zbyt rozbieżne myśli co do kierunku w którym podążamy poza tym ostatnio jest na kontraktach niezła bujanka i w chwilę latamy po kilkadziesiąt punktów w jedną i drugą stronę. dla mnie to za ostro. obserwuję P.S. w razie sensacji i przyznania expo wrocławowi kupujemy w szale jakieś wrocławskie spółczeki?
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
Co do futures na naszym rynku: teraz absolutnie nie widac kierunku. Zrobil sie boczniak a do tego caly czas zabawy z baza. Arbitraz tez nie siedzi spokojnie wiec mamy glupie ruchy, ktore ciezko przewidziec. Jesli mialbym uzyc terminologii bukmacherskiej to absolutny NO BET 
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
Mam dwa pytania do rekinow gieldowych  1. Czy to prawda ze na gieldzie regularnie zarabia zaledwie 2-3 % ludzi , pozostale 97 % to dawcy kapitalu ? 2. Czy to prawda, ze aby cokolwiek znaczyc na rynku gieldowym nalezy posiadac kapital minimum 100 000 zlotych ? Bede wdzieczny za rzeczowe odpowiedzi 
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
Mam dwa pytania do rekinow gieldowych  1. Czy to prawda ze na gieldzie regularnie zarabia zaledwie 2-3 % ludzi , pozostale 97 % to dawcy kapitalu ? Jedynie w czasie bessy takie cos moze sie sprawdzac. Bo tak w czasie dobrej koniunktury to zdecydowana wiekszosc zarabia. 2. Czy to prawda, ze aby cokolwiek znaczyc na rynku gieldowym nalezy posiadac kapital minimum 100 000 zlotych ? Bede wdzieczny za rzeczowe odpowiedzi  Nie wiem co oznacza stwierdzenie: cokolwiek znaczyc? Bo majac 100k mozna juz namieszac na malo plynnych spolkach i wtedy juz nawet na forum moga zaczac pisac, ze fund skupuje. Ale to nieliczne przypadki bo tak ogolnie 100k to zwykla suma. Taki leszcz  Bo jesli ktos chce na blue-chipach cos mocniej sie pokazac to tam trzeba dziesiatki milionow PLN ....
|
|
|
|
|
Pooh-Bah
|
|
Pooh-Bah
No wiesz Al Capone , takie nazwisko i tylko 100 tys ?
A tak poważnie to tak jak napisał wyżej rivex. Są spółki na których z tą kasą mozesz bez problemu wywolac "mini hossę" a na forach parkietu pojawią sie wpisy że Karkosik skupuje. W przeważającej zaś częsci spólek z tą kasą nie znaczysz zupelnie nic co nie znaczy jednak że nie mozesz grac . Mozesz grac oczywiście jak najbardziej i uwazam, że jest to bardzo przyzwoita kwota na poczatek przygody z giełdą.
Co do pierwszego punktu to równiez nie sposób zgodzic się z rivexem, dodam moze tylko od siebie iż w czasie hossy zarabia nie tylko zdecydowana wiekszośc graczy a praktycznie wszyscy , no powiedzmy 99% ludzi jest zarobionych bo nie sposób wtedy stracic. Nie wiem jak bardzo musialbys sie starac aby to w czasie hossy przepieorzyc.
|
|
|
|
|
Pooh-Bah
|
|
Pooh-Bah
a moze powiecie mi dlaczego dzisiaj indeksy na czerwono? Stany w górę, Azja w górę, a u nas czerwono? O co kaman?
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
Nasza gielda jest chora. Zachwile jebut w dol bo Futersy tez zaczynaja byc czerwone 
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
a moze powiecie mi dlaczego dzisiaj indeksy na czerwono? Stany w górę, Azja w górę, a u nas czerwono? O co kaman? Ale to, ze USA w piatek na plus to my mielismy juz w cenach bo dlatego roslo w piatek u nas. Rynek jest slaby. Nie wyglada to dobrze. Ja mialem dzis troche akcji jednej spolki ale przed poludniem sprzedalem. Wole sobie popatrzec na rynek niz w nim brac udzial.
|
|
|
|
|
old hand
|
|
old hand
.
Co do pierwszego punktu to równiez nie sposób zgodzic się z rivexem, dodam moze tylko od siebie iż w czasie hossy zarabia nie tylko zdecydowana wiekszośc graczy a praktycznie wszyscy , no powiedzmy 99% ludzi jest zarobionych bo nie sposób wtedy stracic. Nie wiem jak bardzo musialbys sie starac aby to w czasie hossy przepieorzyc. I to jest kwintesencja tego co trzeba wiedzieć o giełdzie, zeby na niej zarabiać
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
Jutro mala panika pewnie bedzie.
USA szuka dna. teraz doszli do dolkow (liczac ceny zamknecia) z sierpnia. Jednak przy zlych danych makro poleca dalej do dolkow z marca a te sa dosyc niedaleko....
|
|
|
|
|
veteran
|
|
veteran
Mam proste pytanko dla fachowców: jaka jest kolej rzeczy po kolei...
przykładowo Posiadam 100 akcji spółki XXX na koncie pojawia się 100 akcji XXX PP akcje XXX PP notowane sa na giełdzie i co dalej ??
znalazłem takie coś: Harmonogram
1 Walne Zgromadzenie Akcjonariuszy podejmuje uchwałę o emisji akcji z prawem poboru. 2 Dzień ustalenia prawa poboru - na rachunkach posiadaczy akcji zostają zapisane prawa poboru. 3 Notowania prawa poboru na giełdzie. 4 Składanie zapisów podstawowych na akcje nowej emisji. 5 Składanie zapisów dodatkowych. 6 Przydział akcji i ewentualne rozliczenie zapisów dodatkowych. 7 Na rachunkach w miejsce posiadanych praw poboru pojawiają się PNE (prawa do nowej emisji). 8 Notowanie na giełdzie akcji nowej emisji jako PDA. 9 Asymilacja akcji nowej emisji z dotychczas notowanymi na giełdzie akcjami spółki.
1. o co chodzi z 4 punktem, gdzie i jak sie zapisac/ co jesli sie nie zapisze ?? 2. jaki jest koszt zakupu takiej akcji ??
3. ile % z PP bedzie pozniej jako PNE ??
4. czy posaidając już te PNE to z czasem ta ilośc bedzie zamieniona na normalne akcje ??
|
|
|
|
|
Pooh-Bah
|
|
Pooh-Bah
1.zapisujesz się w swoim BM lecz nie jest to obowiązkowe, chcesz to bierzesz akcje nowej emisji, nie chcesz - nie bierzesz
2.Koszt zakupu ustalany jest na walnym, moga to byc akcje darmowe ale i rowniez moga kosztowac 5,10, 20 czy 100zł wszystko zalezy od decyzji podjetej na walnym zgromadzeniu.
3.oczywiscie 100% PP stanie się PNE, jednak ilośc PP pokryje się z PNE tylko wtedy gdy walne ustali że za 1 PP przysługuje jedno PNE.To zdarza się jednak rzadko i najczesciej za odpowiednią ilośc PP otrzymasz iles tam PNE. Ile PP bedzie konieczne do objecia jednego PNE również głosowane jest na walnym.Moze to byc stosunek 1:2 1:3 czy 1:10, wszystko na ten temat masz w prospekcie emisyjnym.
4.oczywiscie że tak.
|
|
|
|
|
Pooh-Bah
|
|
Pooh-Bah
Jutro mala panika pewnie bedzie. Tak,zanosi się na to iz krew sie dzis poleje. Nikkei aktualnie -2,06 ,koreanskie Kospi juz 2,5 % na minusie(wczoraj +4,65%) , zobaczymy zaraz co na to żółtki.
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
Jutro mala panika pewnie bedzie. Tak,zanosi się na to iz krew sie dzis poleje. Nikkei aktualnie -2,06 ,koreanskie Kospi juz 2,5 % na minusie(wczoraj +4,65%) , zobaczymy zaraz co na to żółtki. No i Azja zaskoczyla wszystkich :/
|
|
|
|
|
Pooh-Bah
|
|
Pooh-Bah
Wlasnie wstalem - w sumie myslalem ze bedzie gorzej jak wczoraj zobaczylem ze stany znowu doluja. Narazie nie widac paniki zobaczymy co bedzie po 14stej.
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
Rynek jest cholernie slaby. Nie wiem co sie musialoby stac aby Wig20 poszedl w gore i chociaz te 3600 dal rade pokonac ...
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
hehe pewnie musiałby mikołaj na raniferach ostro w górę w stanach poszybować  dziś jutro i pojutrze chyba jakieś dane będą u jankesów podawane? moze ktos potwierdzic i napisac jakei i o ktorej? ja dzis strasznie w locie jestem przy okazji Wrocławian i nie tylko warto zaprosic na jutro: http://www.hossa.ae.wroc.pl/article.php?article_id=7112601 ostatnio na AE był na seminarium ''rzeźnik'' z BRE, pan Szczepanik, kto go kojarzy wie pewnie skąd ksywa ;] w każdym razie chłop - wybitny specjalista od AT - wszedzie widzi głowe i ramiona. jego zdaniem rynek akcji jest zbyt niepewny i zalecał szczególną ostrożnosc. w sumie wzmocniło to moje przekonania i na razie w żadne akcje na dłużej niz kilka h nie wchodzę.
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
|
|
|