|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
ja nie o mjetku żadnym a o tym gdzie mamy teraz linie oporu?  tak przyglądam się dyskusji biotonowej - oczywiście Dardaw bardzo ładnie to wszystko ująłeś, natomiast wydaje mi się że identyczne argumenty można było wypisać na przykład rok temu. i czy przypadkiem taka inwestycja dlugoterminowa nie gryzie się trochę z Twoim obecnym spojrzeniem na rynek? bo od długiego czasu raczej optymistą nie jesteś i to chyba Twoja pierwsza propozycja na rynku akcji od dawien dawna, choć być może coś przegapilem ja ostatnio jestem bierny, choć może to i dobrze bo przykładowo byłem ostatnio na jakichś imprezach organizowanych przez nokie, westa i coś tam jeszcze, dziewczyny uwodziły i były konkursy o notowania WIG20 na parę sesji do przodu o konkretnej godzinie... hm przestrzeliłem sporo  natomiast coraz bardziej śledzę rynek akcji bo w momencie odbicia dobrze wiedzieć gdzie sie zaczepić. przyznam że myślałem że do końca roku będzie ''jako tako'' a w styczniu spadniemy ale widać ze już teraz nie jest dobrze próchnik wydaje mi się dobrym posunięciem przy ewentualnym szybkim odbiciu /jeszcze w okresie zimowym - ze względu na branże/
|
|
|
|
|
enthusiast
|
|
enthusiast
Choc tak mysle, po co ryzykowac? Jakby nie patrzec wszystkie analizy mozna sobie o kant dupy pobic. Rewiduje swoj punkt widzenia na bioton. Warto kupic - ale jeszcze nie teraz. Myslenie jest proste - skoro cena emisyjna ma byc 20gr - a teraz jest cena 5-krotnie wyzsza - coz - nie mozna zakladac ze cena rynkowa bedzie nawet 4 krotnie wyzsza.
Mysle ze cena za bioton 50gr to dobre wejscie - wyposrodkowane miedzy dzisiejsza ok. 90gr a emisyjna 20gr.
Najprostsze myslenie jest najlepsze. A jak bioton poleci w gore (co jest jednak malo prawdopodobne, skoro po takiej cenie chca wypuscic akcje) - to sie w ogole nie zmartwie.
|
|
|
|
|
enthusiast
|
|
enthusiast
Mura - jak to gdzie? Pierwsza linia gdzie szarpnie w gore to 50000 na WIGu
|
|
|
|
|
enthusiast
|
|
enthusiast
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
tfu... oczywiście miałem na myśli linie wsparcia
|
|
|
|
|
Pooh-Bah
|
|
Pooh-Bah
A ja wróce do tych mercedesów,przyjemniejsze to niz oglądanie Biotonu po 91 gr Szybki wybór i padło na 2 mercusie , jeden nowy a drugi z 2500 km przebiegu ,czyli praktycznie tez nówka. Za oba kwota raczej niewygorowana bo "tylko" 80160 euro czyli Biotonik musi skoczyc z 90 gr na na 80 .... euro wtedy oba będą mnie kosztowac jedynie 10 tys zł http://www.autoscout24.de/Details.aspx?id=bbzhelqhy2auhttp://www.autoscout24.de/Details.aspx?id=bbs4a1j13gbkMura - rzeczywiscie nic nie przegapiłes bo od dawna nic rekomendowałem.Spojrzenie moje na aktualny rynek znasz i nic sie nie zmieniło, nadal przy tych cenach powinienem stac obok.Pisałem jednak z rok temu ze Bioton w cenie ok 1,20 moze byc interesujący i teraz przy tych cenach troszkę zagłębiłem się w te spólke.Spodobała mi się ich polityka i stąd wejscie "po te mercedesy". Rok temu mura, nie moznaby pisac tak jak to teraz ująłem.Lista byłaby sporo kótsza. Nie byłoby nic o przejeciu szwajcarskiej spólki ani obu włoskich.Rowniez nie moznaby napisac iz leki sprzedają się w Rosji a jedynie ze maja takie plany.Było cicho o Izraelu jak i Wielkiej Brytanii etc etc Przez ten rok została zwiekszona oferta jak i przychody .O zyskach nie pisze bo spólka mnóstwo inwestuje. Mysle ze przez ten mijający rok napłyneło sporo nowych, istotnych informacji ktore z czasem będa miec wpływ na kurs.
|
|
|
|
|
Pooh-Bah
|
|
Pooh-Bah
Nowa c klasa? eee nie polecal bym. A SLK raczej dla kobietki takie male. C klasa nowa w ogole mi sie nie podoba - znaczy wizualnie i owszem bo chcialem ja wlasnie kupic zamiast CLS. Tyle ze cklase bym wzial wtedy nowa z salonu. Tyle ze ona dobrze sie prezentuje tylko w salonie na ulicy srednio a jak jeszce sie przybrudzi to juz w ogole ja juz to bym polecal zamiast SLK kupic SL - calkiem przyjemna furka i nie taka mala jak slk bo tam nie ma miejsca na nic... No ale do tego kiedy bioton bedzie po 80 euro to pewnie jeszcze sporo sie zmieni w motoryzacji  i bedzie cos ciekawszego.
|
|
|
|
|
Pooh-Bah
|
|
Pooh-Bah
zreszta te nowe mercedesy c klasa jak i nowa eska z tylu wygladaja jak jakis koreanczyk typu nubira %-) Nie macie takiego wrazenia?
http://images.google.pl/imgres?imgurl=http://moto.money.pl/gallery/daewoo_leganza/001.jpg&imgrefurl=http://moto.money.pl/galerie_aut/Daewoo_Leganza_m.html&h=301&w=400&sz=14&hl=pl&start=148&um=1&tbnid=jbZFUSV0KibGtM:&tbnh=93&tbnw=124&prev=/images%3Fq%3Ddaewoo%26start%3D144%26ndsp%3D18%26svnum%3D10%26um%3D1%26hl%3Dpl%26rlz%3D1T4GZHY_plPL242PL242%26sa%3DN
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
Klasa C wg mnie jest fajna. Duzo lepsza od BMW 3 - jesli chodzi o sedany. Jednak teraz dla mnie nr 1 to Audi A4. Z wygladu najlepsze wg mnie. Jedynie co bym im zarzucil to te silniki TDI, ktore kultura pracy nie grzesza. A jesli chodzi o Mercedesy to SL i CLS najlepsze. S klasa nowa tez bym nie pogardzil ale to moze gdy bede starszy. Natomiast na emeryture dobry jest Mercedes E w diesielku  A co do wyliczen: dardaw, pomylka!!! Jesli chcesz kupic oba za 80k Euro to Bioton wystarczy, ze bedzie po 8 euro a nie 80  A na gieldzie bardzo slaboooo....
|
|
|
|
|
Pooh-Bah
|
|
Pooh-Bah
Oczywiscie ze sie dupłem w pospiechu. Wiec tak wiele juz nie brakuje, jeszcze tylko 7,75 euro i już, w takim razie zmieniam zdanie i podnosze poprzeczke wyzej.Po 8 euro bedzie Bioton juz w 2010 roku wiec pewnie do 15 dojdzie przez 2 kolejne lata. Za namowa Eski zmiana modelu na : http://www.autoscout24.de/Details.aspx?id=vmum3fnscmeo517 koni pod maska powinno mi wystarczyc. p/s tak jak pisałem w swoim temacie na kjablu zostały przełamane bardzo wazne wsparcia, na początek dołowanie o 250 pkt i zapewne nie jest to wszytsko.
|
|
|
|
|
Pooh-Bah
|
|
Pooh-Bah
Cena emisyjna została ustalona na poziomie 90 gr więc to dosc dobra wiadomośc dla akcjonariuszy przed kolejnymi sesjami.
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
Fajne autko, moj sasiad ma akurat identyczne No byly sasiad bo sie niedawno przeprowadzil.
|
|
|
|
|
Pooh-Bah
|
|
Pooh-Bah
yyy ale ja nie polecalem S-klasy nowej  Pisalem wlasnie ze jest podobna z tylu do nubiry czy innego koreanczyka. Odradzal bym. Polecam CLSa - nadaje sie do wszystkiego. Dla mlodego czlowieka bo to w koncu coupe bardzo mocne i na starszego a nawet biznesmena bo to przeciez limuzyna i dosc komfortowa jak na sportowy samochod do tego 4 drzwi - 4 osobowa. A jak nie to zamiast tego SLK malego lepiej SL albo CL. 
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
Nie gadaj, że nowa S-klasa jest zla stylistycznie. Ja nie widze tam w ogole podoobienstwa do koreanskich aut. Tył naprawde niezle dopracowali. Jesli cos to moglbym skrytykowac BMW za nowa 3 bo tyl to wyglada jak kopia Lanosa.... A proponowanie zamiast SLK kupno CL to blad bo to kompletnie inne klasy. CL jest klasa S jednak w nadwoziu coupe. Strasznie ciezki i duzy. I do tego nowy model w ogole mi sie nie podoba. ogolnie sama klasa CL jakos mnie nie przekonuje.... jak cos to proponowalbym CLK bo to fajny nieduzy samochod i niezla stylistyka. Jednak cos mam odczucie, ze bardziej nadaje sie dla kobiet ... 
|
|
|
|
|
Pooh-Bah
|
|
Pooh-Bah
No wlasnie z tego powodu ze SLk i CLK sa male - nie polecam ich, nie lubie malych aut, zreszta te jak piszesz sa raczej dla kobiet. Ale jak juz musi miec merca sportowego to lepiej cos wiekszego czyli SL albo CL - jak dla mnie  a S klasa mi sie nie podoba wlasnie stylistycznie. Szczegolnie tyl. BMW nie komentuje bo te auto juz w ogole u mnie odpadaja bo kojarza mi sie z cwaniakami, cyganami, bandytami i lanserka... Chociaz z wygladu nie sa zle przynajmniej 5tka i 7ka BTW: co tam na torze za zabawy znowu? Czy jakies info podali zle?
|
|
|
|
|
Pooh-Bah
|
|
Pooh-Bah
A moze zamiast marca kupic Audi. Mi sie podoba szczegolnie r8  ale S 5 tez jest fajne.
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
Nie ma co patrzec na skojarzenia. BMW moze i kojarzy sie z dresami ale raczej stare modele. Bo gdybym mial wybierac cos z wyzszej polki ponad klase srednia to wybralbym BMW 5 zdecydowanie. Audi A6 - jest takie nijakie a Mercedes E to jednak dla emeryta. BMW ma naprawde swietne silniki, diesle o niebo lepsze niz w Audi. 535d to juz w ogole cud. Jeszcze bralbym pod uwage S80 ale to troche taki samochod dla osob w wieku srednim.
Ogolnie to te trzy marki bardzo rywalizuje ze soba i kazdy segment to inny wynik: Moja ocena: 1. Audi A4 2. Merc C 3. BMW 3 1. BMW 5 2. Audi A6 3. Mercedes E 1. MercS lub Audi A8 a daleko w tyle BMW 7. Ale chyba klasa S bo to ten model wyznacza trendy w tym segmencie. Synomim tego segmentu.
Mozna wymieniac dalej. W kazdej klasie cos fajnego mozna znalezc.
A co lanserki to mozna zauwazyc, ze poprzedni model klasy S jest sztrasznie dresiarski. Zrobil sie juz tani i troche cwianiaczkow juz tym szpanuje. Ale ja przy kupnie nie zwracalbym uwagi na opinie o marce.
CL jednak malo jest sportowy bo uklad jezdny ma dosc slaby.
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
tak sobie patrzę na ten wasz BIOTON....
i czysto technicznie mam taki wniosek:
póki nie będzie przebitego oporu znajdującego się na 23,6 poprzedniego ruchu spadkowego to ja w to nie wchodzę
a więc poziom 1,16 zł --> jak będzie przebity to będzie znak że lecimy w górę
|
|
|
|
|
Pooh-Bah
|
|
Pooh-Bah
Ja też mura zanim weszłem w BIOmerca patrzałem na wskaźniki.Moment wejscia uznałem za dobry a jako że ma to być inwestycja dlugoterminowa korzystałem ze wskazników tygodniowych.
No i widzisz , wyskoczyli nagle z nową emisją, nastraszyli lud i jestem poki w plecy ponad dwa kawałki.
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
hehe jeszcze odrobisz zresztą ja Ci życzę powodzenia  przyznam że Biotek też jest w kręgu moich zainteresowań ale nie dysponuję jeszcze taką gotówką by móc pozwolić sobie na takie długoterminowe inwestycje dziś widziałem że poszło też parę soczystych zleceń z prawej strony na biotku, ciężko sie połapać o co dokladnie chodzi w ogóle jak sobie patrzę na elektirmy, toory, stormmy czy łapy to nie mam pytań  bujanka bujanka
|
|
|
Link skopiowany do schowka
|
|