|
|
ATP & WTA Tour
|
|
ATP & WTA Tour
Znam kilka osob co maja po 3000-4000 domen w swoich zasobach W domenie '.pl' musieliby płacić prawie pół miliona złotych rocznie na ich utrzymanie. Szczerze raczej ciężko sobie wyobrazić kogokolwiek posiadającego taką ilość domen, chyba że ktoś strzela na lewo i na prawo i wszystko łyka. No ale koszta mówią same za siebie a jakość domen przy takich ilościach musi być słaba. Nie wiem ile mam domen, może z 200-250, ale na bieżąco kupuję co mi do głowy wpadnie i nie wyobrażam sobie brać wszystko co leci. Jedynie te sensowniejsze rejestruje. a niech chociaz 30 % tych domen zarabia ? np: 1 dolara dziennie ? a domeny maja wartosc nie parkingowa, tylko swoja wlasna dzisiaj zlapalem 2, trzyliterowki  jak wspomnialem zaczynam je kupywac i trzyyymaaac
|
|
|
|
|
"I'll slip an extra shrimp on the barbie for you"
|
|
Ciekawe jak wygląda u nas sprawa z literówkami. W USA domeny o podobnej nazwie do zarejestrowanego znaku handlowego zawierające jedynie drobne błędy to poważna sprawa i łatwo takim "podszywaczom" odebrać domenę.
U nas chyba ciężej, skoro pod home.pl podszywa się inna firma i liczy na błąd przy wpisywanie (odwrócenie ostatnich dwóch liter): hmoe.pl
|
|
|
|
|
addict
|
|
addict
Ciekawe jak wygląda u nas sprawa z literówkami. W USA domeny o podobnej nazwie do zarejestrowanego znaku handlowego zawierające jedynie drobne błędy to poważna sprawa i łatwo takim "podszywaczom" odebrać domenę.
U nas chyba ciężej, skoro pod home.pl podszywa się inna firma i liczy na błąd przy wpisywanie (odwrócenie ostatnich dwóch liter): hmoe.pl ale JUN pisze o 3-literowkach a nie o literowkach:)
|
|
|
|
|
|
|
Wiem. Ja poruszam zupełnie inną kwestię. 
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
Ja jestem ciekaw czy gogle.pl bylo wykorzystywane w niecnych celach, ze zostalo odebrane przez google, czy tez zostalo po prostu kupione. Dla mnie nie ma tu podstaw prawnych do odebrania tej domeny, bo wszyscy wiedza co to sa gogle (okulary). Dlatego jest to dla mnie mocno zakrecone. Bo gdyby pod ta domena byl sklep z goglami, to google moglaby wlascicieloi tej domeny, co najwyzej skoczyc i pomarzyc.
Jest grupa osob, ktora twierdzi , ze nawet takie literowki mozna odbierac, ale jest tez grupa, w tej jestem ja, ktora twierdzi, ze nie ma podstaw. Juz zgodzilbym (choc z grymasem)sie gdyby google odebralo np goohle, ze sa podstawy, ale nie w powyzszym przypadku gogli.
|
|
|
|
|
|
|
Jak byś miał gogle.pl i sprzedawałbyś na niej gogle to sprawa według mnie nie miałaby szans. Mogliby natomiast odebrać gdyby pod tym adresem pracował serwis podobny do Google, np. inna wyszukiwarka.
W USA jakiś gość ma sklep komputerowy i nazwał swoją firmę Nissan. Firma samochodowa do dziś nie może mu tej domeny zabrać, chociaż walczą o nią w sądzie.
Ciekawe co by się stało gdyby ktoś pod domeną nike.pl zrobił coś z polskiego znaczenia słowa "nike", np. jakąś niekomercyjną witrynę. Ciekawe czy firma ciucharska mogłaby mu odebrać tę domenę.
|
|
|
|
|
Blade Runner
|
|
Blade Runner
Np. domena klubu miłośników warszawskiego pomnika Nike - ciekawe, czy wtedy ci od ciuchów by mieli jakieś szanse 
|
|
|
|
|
shaken not stirred 
|
|
shaken not stirred 
Pomnik to nic, ale taka Wyborcza to co roku od dość dawna już rozdaje nagrodę literacką Nike właśnie, i izi by tam mogli zrobić serwis o tym całym konkursie bo to prestiżowa sprawa, a i korzystna pieniężnie dla zwycięzcy.
|
|
|
|
|
Tenis Trader
|
|
Tenis Trader
Nasz naziemny buczek Profesjonal, mógłby się zająć posiadaczami profesjonal.pl i profesjonal.com.pl, bo co chwile się daje naciąć i zapominam, że oni mają adres iprofesjonal.pl.
Z tego co piszecie wynika, że jedyne co grozi to zabranie domeny. Można więc bez problemów wykupić domeny z nazwami firm, które nie mają jeszcze strony www i je parkować i spokojnie czekać, aż firmy się po nie zgłoszą. Szczególnie w tych krajach słabo rozwiniętych jest pewnie sporo domen wolnych.
|
|
|
|
|
|
|
Totomix też miał ten sam problem, chociaż teraz przeszedł na Totolotek. Naprawdę nie wiem czemu rodzime firmy nie walczą o prawo do swoich domen, tym bardziej jeśli obecność w necie jest ważnym czynnikiem (np. kursy buków - nawet przy braku możliwości obstawiania przez net).
|
|
|
|
|
addict
|
|
addict
bo to jest "POLSKIE" myslenie po co mam dawac kilka czy kilkanascie tys jak moge miec za grosze....... prof, mix, milenium tez ma wzbmielnium....a pozatym z jakiej racji prof ma odbierac komus domene, jesli pod profesjonal.pl jest inna firma o takiej nazwie?
|
|
|
|
|
veteran
|
|
veteran
pytanie z gatunku tych idiotycznych i zapewne mało na temat. Gdzie w serwisie az.pl mogę wpisać adres, na który ma być przekierowywany ruch z zarejestrowanej przezemnie domeny globalnej? W nazwa.pl jest to dość dobrze widoczne, tutaj niestety nie widzę takiej możliwości - hmm.
|
|
|
|
|
Tenis Trader
|
|
Tenis Trader
bo to jest "POLSKIE" myslenie po co mam dawac kilka czy kilkanascie tys jak moge miec za grosze....... prof, mix, milenium tez ma wzbmielnium....a pozatym z jakiej racji prof ma odbierac komus domene, jesli pod profesjonal.pl jest inna firma o takiej nazwie? Na stronach profesjonal.pl i profesjonal.com.pl są reklamy buków internetowych. Widać wyraźnie, że żerują na popularnej domenie. Jakby była reklama kapci dla babci to wtedy by im mogli naskoczyć, ale w takim przypadku domene można odebrać bez gadania. Tylko pewnie nikt w profesjonalu o tym nie wie.
|
|
|
|
|
addict
|
|
addict
wydaje mi sie ale pewnosci nie mam ze pod com.pl byla strona profa tylko ja zwyczajnie odpuscili
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
wydaje mi sie ale pewnosci nie mam ze pod com.pl byla strona profa tylko ja zwyczajnie odpuscili masz chyba rację, też coś kojarze, kiedyś coś takiego mieli i zmienili na iprofesjonal i miałem problemy ze znalezieniem oferty
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
Oczywiscie, ze pod com.pl byla kiedys oficjalna strona profa. Pojecia nie mam czemu z niej zrezygnowali, moze jakis nieudolny pracownik przeoczyl przedluzenie i domena zostala przechwycona (domena byla zarejestrowana juz w 1998 roku), a nieswiadomi pracownicy stwierdzili, ze musza wykupic inna, zamiast na luzie odebrac ja obecnemu wlascicielowi, bo nie sadze, zeby im ja sprzedali. A na blogu www.fenomendomen.blogspot.com [ fenomendomen.blogspot.com] umiescilem kolejny wpis, tym razem moje skromne rozwazania.
|
|
|
|
|
|
|
Z takiego "odzysku" można złapać czasem ciekawe domeny. Ja gdzieś z rok temu złapałem szybko po wygaśnięciu domenę "pucharpolski.pl" , tak więc warto mieć oczy otwarte. 
|
|
|
|
|
enthusiast
|
|
enthusiast
Jest jakaś strona. program w którym można sprawdzić np. do kiedy opłacona jest domena mecz.pl?
|
|
|
|
|
veteran
|
|
veteran
spytaj Conrada hehe 
|
|
|
|
|
ATP & WTA Tour
|
|
ATP & WTA Tour
http://www.money.pl/banki/wiadomosci/artykul/100;mld;dolarow;na;ratunek;siv-om,251,0,272891.html
http://ft.onet.pl/11,4814,co_dalej_z_superfunduszem_dla_siv,artykul.html
dzisiaj zlapalem siv.pl ? ile Waszym zdaniem warta ?
Ideą SIV jest pożyczanie, dzięki dużej wiarygodności swoich instytucji matek, pieniędzy na korzystnych warunkach na krótkoterminowym rynku finansowym i finansowanie tymi środkami długoterminowych i wysokooprocentowanych papierów dłużnych, jak na przykład skupowanie kredytów hipotecznych.
|
|
|
Link skopiowany do schowka
|
|