|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
co lol moze zaraz eksperci z forum będą się wymądrzac tylko nie uwierze ze chocby to słowo" napewno" nie pisali razem ani razu. najlepiej napisac lol itp( nie czepiam sie nikogo  ) ale kto mi wytłumaczy dla czego tak a nie tak sie pisze?? hmm Wyrażenia przyimkowe to połączenia przyimków z rzeczownikami lub przysłówkami, liczebnikami i zaimkami. Zasadniczo pisze się je rozdzielnie bez względu na ich znaczenie pierwotne lub przenośne. Nie jestem ekspertem i nie lubię się wymądrzać ale "na pewno" nie piszę łącznie. Bardzo dobry temat powstał. Tutaj parę ciekawostek: http://pl.wikipedia.org/wiki/Pomoc:Powszechne_błędy_językowe <- sam się zdziwiłem jak zobaczyłem parę pisowni 
|
|
|
|
|
veteran
|
|
veteran
moze ktos mi powie dlaczego pisze sie na pewno a nie napewno?? bo jakis palant tak wymyslił?? Jak? - Pewnie! I mozna tutaj dac inny przyklad, ktory ewidentnie daje do zrozumienia, ze "kretyn" o ktorym piszesz, mial racje: no pewnie ! no pewno ! Kretynem, lub tez niedouczonym analfabetom bedzie osoba, ktora napisze razem "no pewnie" i "no pewno" , albo przynajmniej bedzie probowala zadawac glupie pytania " dlaczego to sie tak pisze". "No pewnie" i "na pewno" sa blizniaczo podobne i nie ma zadnych argumentow przemawiajacych za tym, aby pialo sie je razem. haha moralnosc pani dulskiej klania się. wiesz no pewno i no pewnnie sa to bardziej przez slowo "no" inna daja forme niz wyrazenie na pewno. tam gdzie masz no nie napiszesz razem bo "w ogole "  lepiej unikac slowa "no", np. "no raczej mial racje" "raczej mial racje" wystarczy. ale jak chcesz napisac Na pewno przyjde to nie napiszesz pewno przyjde b o zmienilo by sens zdanie.
|
|
|
|
|
veteran
|
|
veteran
micha$ fajna ta stronka, najbardziej mnie jednak zainteresowaly komentarze i przy slowie w ogole "wogole" nie bylo komentarza dlaczego tak hehe sami nie wiedza lol
|
|
|
|
|
stranger
|
|
stranger
skąd z kąt skond z kąd skąt i wiele wiele innych 
|
|
|
|
|
I see dead people
|
|
I see dead people
wyszłem 48,000 wyszedłem 447 000
Conrad 54 400 000 Konrad 20 700 000
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
Terror, masz nieaktualne dane, jest już 48,400 i ciągle rośnie. Za dwa lata wyszłem będzie poprawną formą albo pieprznie meteoryt i nie będzie komu robić scen z tego powodu. sprawdziłem w wordzie ... wg aktualnych przepisów nie popełniłem w tym poście ani jednego błędu, a jeśli jednak popełniłem, to bluzgajcie na worda 
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
RiKi - pisownia "w ogóle" wynika z tej samej zasady co "na pewno" 
|
|
|
|
|
Blade Runner
|
|
Blade Runner
wg aktualnych przepisów nie popełniłem w tym poście ani jednego błędu, a jeśli jednak popełniłem, to bluzgajcie na worda  Jeden popełniłeś 
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
Gdzie można znaleźc takie statystyki dotyczące ilości zapytań o dane wyrażenie?
|
|
|
|
|
GRILL MASTER
|
|
GRILL MASTER
wg aktualnych przepisów nie popełniłem w tym poście ani jednego błędu, a jeśli jednak popełniłem, to bluzgajcie na worda  Jeden popełniłeś  jaki ? 
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
google;] ja jako takich bledow tutaj podanych nie robie.. gorzej jak trzeba zaczac pisac z 'ogonkami'  wtedy to mam delikatne dylematy, ale to wina przekletych for i gadulca ;]
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
wg aktualnych przepisów nie popełniłem w tym poście ani jednego błędu, a jeśli jednak popełniłem, to bluzgajcie na worda  Jeden popełniłeś  jaki ?  Word jako nazwa własna piszemy wielką literą.
|
|
|
|
|
Blade Runner
|
|
Blade Runner
wg aktualnych przepisów nie popełniłem w tym poście ani jednego błędu, a jeśli jednak popełniłem, to bluzgajcie na worda  Jeden popełniłeś  jaki ?  Ortograficzny  W sumie nawet chyba dwa, ale drugiego nie jestem w 100% pewien. Czepiam się, nie?  -- A właśnie - tak mi wpadło teraz do głowy. Czy ktoś wie, czy jakiekolwiek słowniki wspominają coś o kwestii kropki na końcu zdania z jednoczesnym użyciem tzw. "emotki"? Wiadomo - jest to wymysł naszych czasów (epoka internetu). Bardzo często kończymy zdania jakąś minką. I pytanie: Czy ta "emotka" jest zakończeniem zdania i odpowiednikiem kropki? Czy też trzeba po niej stawiać kropkę (niezbyt estetycznie to wygląda)? -- I jeszcze to, co napisał Lelu o forach i gg. Wśród nas jest jeszcze wielu ludzi pamiętających czasy, kiedy komputer był luksusem, a czytanie książek dużo powszechniejsze niż dziś. Dlatego wśród dzisiejszych osób dwudziestokilkuletnich nie jest jeszcze z ortografią najgorzej. A popatrzcie teraz co "wyprawia" z ortografią to młodsze pokolenie. Tysiące zapożyczeń z innych języków, hybrydy językowe, dziwolągi itp. Ja aż się boję tego, co będzie za 20 lat.
|
|
|
|
|
Blade Runner
|
|
Blade Runner
P.S. Th0mas znalazł trzeci błąd. Na to nie wpadłem 
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
No i oczywiści zdania zaczynamy pisać także wielką literą Lelu dlatego odkąd tylko założyłem neta to uczyłem się pisać ze wszystkimi polskimi znakami  Teraz nie mam z tym żadnego problemu, a nawet piszę dużo szybciej niż bez ogonków.
|
|
|
|
|
Blade Runner
|
|
Blade Runner
No i oczywiści zdania zaczynamy pisać także wielką literą  O właśnie. To jest ten pierwszy błąd, który miałem na myśli.
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
Bzyku kiedyś rozmawiałem z polonistą, który pracę licencjacką pisał na temat współczesnego języka w Internecie. Sam kiedyś używałem tego sposobu np. "Cześć. Dzisiaj dostałeś jedynkę z dyktanda"  . Tak samo jak z nim rozmawiałem na gg i pisałem to stwierdził, że emotka na końcu zdania w zupełności wystarcza.
|
|
|
|
|
|
|
Dla porządku :
pośpieszny - 71,200 pospieszny - 13,900
obydwie poprawne
aha 43,500,000 acha 15,200,000
obydwie poprawne (acha od czasownika achać)
na prawdę - 1,250,000 naprawdę - 19,100,000
"na prawdę" można użyć w zdaniu, więc to nie do końca musi być błąd (na prawdę objawioną nie ma dowodów)
Ale znalazłem cos fajnego (więcej błędów od formy poprawnej)
pineska - 3.100 pinezka - 9.840 (to już jest błąd)
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
Dla porządku: można pisać "pineska" i "pinezka". Obie formy są poprawne  Jakby ktoś miał wątpliwości: http://so.pwn.pl/http://sjp.pwn.pl/PS. Drażnią mnie strasznie słowa: obydwie, obydwa. Ładniej brzmią: obie i oba.
|
|
|
|
|
|
|
"Pinezka" jeszcze jest w słownikach, ale Komitet Językoznawstwa PAN uznał ją już za błędną. W sumie to mało istotne, jednak zmiana pisowni tego wyrazu to skutek ... wcześniej notorycznie popełnianych błędów, kiedy zamiast "pinezka" pisano "pineska". I tak rynek wymusił zmianę.
|
|
|
Link skopiowany do schowka
|
|