|
|
$
|
|
$
ja jak jechałem na sezonową prace do UK to ogłoszeń było b. dużo, dzwoniłem nawet w sprawie pracy we Włoszech, taka nie miła Pani odebrała, ze szkoda gadać. Co się okazało ze 2 lata temu była afera we Włoszech że obozy niewolnicze z Polakami były  jednego jestem pewien dobrze ze była taka sekretarka  prace znalazłem na gazeta.pl i nie radze jechać w ciemno bo to roznie jest... na sam początek bez doświadczenia wezmą Cię na 5,5f/6f za 38h pracy w tygodniu + over, moze +10h do 48 po 7f co daje jakieś na czysto pewnie 230f co tydzień + 50f na bank co tydzien za mieszkanie i 50f (roznie to bywa ale za 50f mozna dobrze jesć - kurczak z rozna cały za 3,5f  dobre pizze za 2f itd.  no i niektóre produkty np. kotlety, frytki, brzoskwinie w puszcze firmy gdzie kupujesz np. polecam somerfield itp. są tańsze niz u nas. Co daje na czysto co tydzień do kieszeni 650zł (miesiecznie 2600zł) jak nie więcej. Ja mam lepiej bo zawsze wyjezdzam ze swoja to wiadomo zarobki x2  jak byłem 2 lata temu właśnie na sezonowej na 3 miesiące to na czysto w Polsce było mieliśmy 15 000zł, tylko ze oszczednie i tak nie zylismy  rozne sprzety, knajpy itd. a jeszcze co wazne widze ze jestes z Krakowa u mnei w Gdyni jest agencja gdzie załatwiam sobie robote za 340f tygodniowo  nazywa sie green park i 2 agencja w Polsce jest własnie w Krakowie  , podejdziesz w poniedziałek do nich powiesz ze chcesz pracowac w sezonie zapiszą Cię i problem z głowy... GL :Piwo:
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
Dwa lata temu 15 tyś w 3 miesiące do wyciągnięcia. Dzisiaj, przy obecnym kursie funta mało realne :/
|
|
|
|
|
addict
|
|
addict
Mógłbyś napisac co to za praca za 340 funtów tygodniowo? Pytam, bo nie chciałbym, abyś został naciągnięty, co zdarza się dośc często. Wiesz, po dojeździe na miejsce, rzeczywistośc niekiedy jawi się zupełnie inaczej, niż zapewniano wcześniej, w Polsce. Sam tego doświadczyłem w pewnym stopniu, więc jeśli teraz mogę pomóc, to bardzo chętnie to zrobię.
|
|
|
|
|
addict
|
|
addict
W każdym razie, jakbyś miał jakieś problemy, to wal jak w dym, nie wahaj się. Napisz, jak już dolecisz. Pozdrawiam.
|
|
|
|
|
$
|
|
$
ok  dzięki 
|
|
|
|
|
$
|
|
$
dupa  juz 16 a jeszcze telefonu nie było 
|
|
|
|
|
$
|
|
$
:(((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((( mnie przyjeli ale mojej nie  idioci :/ gdyby wiedzieli ze jak była w UK to była najlepszym z kobiet pracownikiem... przez to ze na 2 rozmowie nie rozumiala troche pracodawcy który gadał jak obcy8 :/ mam dac jak najszybciej znac czy jade sam bo czekaja na liscie rezerwowych 
|
|
|
|
|
$
|
|
$
ide po fajki bo sie skonczyly i nie wyrobie :/ i jak tu zrobic ? pojechalbym z nią, ale w kontrakcie jest dom do pół roku dla 4/6 osób i przeciez nie pozwolą jej mieszkać ze mną wiec odpada  hmmm jakies propozycje ?
|
|
|
|
|
addict
|
|
addict
a musisz mieszkac w ich domu??
jesli nie to jedz i szukaj odrazu chaty do wynajmu i sciagaj dziewczyne
ja zarabiam mniej niz ty masz miec i mieszkam sam w domu z dziewczyna i nie jest zle zreszta mi wystarczylo 3 miesiace mieszkania z obcymi... jak dla mnie lepsza swoboda niz pare funtow oszczednosci
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
Witam Czy jest ktoś na forum mieszkający w Nottingham lub jego okolicach? Mam taką prośbę, czy ktoś mógłby potwierdzić mi info że Nottingham Forest testują Polaka z Krakowa ? Dziekuje za odp 
|
|
|
|
|
Ana <3
|
|
Ana <3
Dwa lata temu 15 tyś w 3 miesiące do wyciągnięcia. Dzisiaj, przy obecnym kursie funta mało realne :/ zakład? 
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
Dwa lata temu 15 tyś w 3 miesiące do wyciągnięcia. Dzisiaj, przy obecnym kursie funta mało realne :/ zakład?  Inaczej. W wakacje było to jeszcze możliwe (sam przywiozłem niewiele mniejszą kwotę), przy obecnym kursie mało realne  Oczywiście wszystko zależy jeszcze od tego kto, ile pracuje i za jaką stawkę. Czy oszczędza mocno i pieniądze przeznacza tylko na najbardziej niezbędne rzeczy, czy może nie żałuje sobie rozrywek  Dwa lata temu kurs funta oscylował w granicach 6 PLN, tuż po wakacjach było to około 5.20 - 5.30, obecnie jakieś 4.70 - 4.82. Łatwo obliczyć, że przywożąc dwa lata temu 2,5 tyś funtów po wymianie wychodziło 15000 PLN, obecnie jest to jakieś 12000 PLN. Różnica dosyć spora. Różnica, którą można zniwelować jedynie robiąc sporo więcej nadgodzin albo pracując za wyższą stawkę.
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
Witam Czy jest ktoś na forum mieszkający w Nottingham lub jego okolicach? Mam taką prośbę, czy ktoś mógłby potwierdzić mi info że Nottingham Forest testują Polaka z Krakowa ? Dziekuje za odp  Ponawiam 
|
|
|
|
|
$
|
|
$
a musisz mieszkac w ich domu??
jesli nie to jedz i szukaj odrazu chaty do wynajmu i sciagaj dziewczyne
ja zarabiam mniej niz ty masz miec i mieszkam sam w domu z dziewczyna i nie jest zle zreszta mi wystarczylo 3 miesiace mieszkania z obcymi... jak dla mnie lepsza swoboda niz pare funtow oszczednosci super słowa i popieram  jutro ma mi dać odpowiedz czy jest mozliwosc zeby od razu ze mna zamieszkala (pracodawca powinien moim zdaniem zapewnic cos takiego dla "rodziny") jezeli tak to jedziemy i wtedy zawsze moge z nia isc do biura i sprobowac jeszcze raz zeby ją zatrudnili do pracy  jezeli nie to niestety musze zrezygnowac z tej oferty i w planie wtedy bede pracowac w gorszej do pól roku pracy z moją i spróbujemy jeszcze raz moze do nich (hehe mam teraz oferte w Nothingham za 5,5f za h wyjazd w ten weekend  ) no nic zobaczymy co jutro powiedzą mi w biurze  moge se tylko pocieszać ze na ponad 100 przyjeli 6 w tym mnie  ale bez swojej uzgodniliśmy ze nie wyjezdzam  sorry za pisownie ale na odstresowanie musiałem wypić boolsika Pozdrawiam 
|
|
|
|
|
$
|
|
$
aha i co do porównania zarobków w UK na polskie to jak ktos chce dluzej zostac w UK to nie ma co porównywac do kursu PLN, bo za zarobki w UK zycie sie nie zmienia i tyle samo wszystko kosztuje i jest krótko mowiąc o wiele lepsze, fakt że spadł do under 5 funt ale wszystko moze sie jeszcze zmienic zresztą widzialem artykuł w necie i wiadosciach ze fund spadł z 6 na 4.80 i ze teraz nie opłaca sie wyjezdzac do UK a tak na prawde to g prawda moim zdaniem jest to akcja Tuska  w końcu ich zadaniem jest zeby nie wyjedzali  i jestem pewien ze o to im chodzi  ps. liczy się jakość życia 
|
|
|
|
|
$
|
|
$
edit co zauwazyłem (hehe mam teraz oferte w Nothingham za 5,5f za h wyjazd w ten weekend  ) to nie Nothingham tylko Norwich i "zresztą widzialem artykuł w necie i wiadosciach ze fund spadł z 6 na 4.80" oczywiscie i wiadomościach
|
|
|
|
|
a.k.a. "Experto" King Of The Hill
|
|
a.k.a. "Experto" King Of The Hill
Zastoj na rynku nieruchomosci w UK i funt ma nadal spadac. Oczywiscie to wg analitykow.
|
|
|
|
|
$
|
|
$
mozliwe  ale jak mam zamiar zostać na minimum 3 lata albo więcej w UK to akurat dla mnie mało wazne, no i po paru latach jaki kurs funta do pln bedzie nikt nie wie chyba  najwazniejsze jest to ze w UK ceny co do zarobków sie nie zmieniaja 
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
Oczywiście Haz$ , jeżeli ktoś wyjeżdża na dłużej, to dla niego kurs nie ma znaczenia. Ja pisałem natomiast o sytuacji, że ktoś wyjeżdża tylko na wakacje. Co do jakości życia również się zgodzę. Tylko, że nie mam tu na myśli jakości w stylu: piętnastu Polaków na sześćdziesięciu metrach kwadratowych  Jeszcze wrócę do Twojej sytuacji. Czy musicie pracować razem ? Skoro oferta dla Ciebie jest korzystna, to nie warto z niej zrezygnować. Ważne, że masz pracę. A Twoja dziewczyna przecież może pojechać z Tobą i szukać sobie czegoś spokojnie już na miejscu. A nuż przyjmą ją tam gdzie Ty pracujesz, a nawet jeżeli nie, to i tak na pewno coś znajdzie.
|
|
|
Link skopiowany do schowka
|
|