|
|
old hand
|
|
old hand
Witam ! Maturka dużymi krokami się zbliża. Chciałem sie zająć prezentacją ale nie mam w ogóle pomysłu. Licze na waszą pomoc  Może ktoś ma gotowca:) Mój temat : Portret polaków w literaturze i kabarecie Polskim. Zanalizuj i porównaj wybrane teksty Wstępnie co mi podpowiedziała babka z Polskiego To kabaret starszych panów, moralnego niepokoju, Piosenki Jacka Kaczmarskiego a z książek to opis obyczajów polskich (Jędrzej Kitowicz) Sarmatyzm w XVII w Dwaj Panowie Sieciechowie
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
fajny temat, ja bym wzial jedynie KMN jesli mozna by bylo ;]
ja mam prace pt. "Zaprezentuj sylwetki rycerzy różnych epok przedstawione w literaturze. Oceń ich czyny i postawy."
moge komus oddac za niewiele ;]
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
A Ja za dwa tygodnie Próbna matura 
|
|
|
|
|
old hand
|
|
old hand
Nie tylko Ty... Najgorsze jest to że nie mogę się zagonić do nauki :/
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
Nie tylko Ty... Najgorsze jest to że nie mogę się zagonić do nauki :/ to samo mam 
|
|
|
|
|
veteran
|
|
veteran
pytanie tylko po co uczyć się do tej fikcji  ?
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
Witam ! Maturka dużymi krokami się zbliża. Chciałem sie zająć prezentacją ale nie mam w ogóle pomysłu. Licze na waszą pomoc  Może ktoś ma gotowca:) Mój temat : Portret polaków w literaturze i kabarecie Polskim. Zanalizuj i porównaj wybrane teksty Wstępnie co mi podpowiedziała babka z Polskiego To kabaret starszych panów, moralnego niepokoju, Piosenki Jacka Kaczmarskiego a z książek to opis obyczajów polskich (Jędrzej Kitowicz) Sarmatyzm w XVII w Dwaj Panowie Sieciechowie zarejestrowales sie na forum majac 14 lat? 
|
|
|
|
|
old hand
|
|
old hand
zważywszy że moze od 1 klasy przeczytalem z 10 laktur to zdanie matury z polaka to bedzie mission impossible ;/
|
|
|
|
|
Pooh-Bah
|
|
Pooh-Bah
wez zaprezentuj na prezentacji śmiech bożydara z 'jak wyrywac lachony' moralnego niepokoju zdasz na 100% ;P
|
|
|
|
|
pokakulka
|
|
pokakulka
zważywszy że moze od 1 klasy przeczytalem z 10 laktur to zdanie matury z polaka to bedzie mission impossible ;/ 10 to malo? ja przez liceum przeczytalem 1 lekture i zdalem bez problemu :>
|
|
|
|
|
old hand
|
|
old hand
zważywszy że moze od 1 klasy przeczytalem z 10 laktur to zdanie matury z polaka to bedzie mission impossible ;/ Wystarczy że umiesz przeanalizować podany fragment to już dobrze napiszesz.
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
za rok, jak ktos zalozmy podobny temat to bedziesz pisal ze matura to bzdura ;] lektury lekturami, sa teksty zrodlowe, trzeba wiedziec minimum o co kaman (w moim wypadku wystarczylo jedynie sluchanie na lekcjach polskiego i jakies streszczenia czytane na przerwach ;]).. chociaz ja nie wiedzialem i napisalem polski lepiej niz myslalem, poprostu lalem wode ;] a ustny polski to juz w ogole smiech na sali  bylem drugi na liscie, kolezanka z klasy wytarabanila sie z stelazem bo miala jakis plakat (jak wchodzila to mnie nie bylo) walnalem troche karpia, pomyslalem 'ooo oho. to ladna poprzeczka' . No ale wbilem, powiedzialem co powiedziec mialem, ladnie krotko i na temat, pozniej 3 pytanka, odpowiedzialem, wyszedlem i wybralem sie do domu ;]. Wrocilem na ogloszenie wynikow, co sie okazalo, to dziewczyna przede mna zdobyla 1ptk wiecej czy nawet jeden punkt mniej niz ja ;].. a ja nie chwalac sie naruchalem 19  Na ustnym najwazniejsze jest tresciwe spisanie sobie tematu i go poczytanie kilka razy, nie probuj tylko na pamiec ;]. Druga sprawa to dobry konspekt ktory trzymasz w rekach i czytasz z niego to o czym masz teraz mowic ;d pozdro
|
|
|
|
|
old hand
|
|
old hand
dobra k.urwa ale jak byś na probnej (z wybiórczej) miał 0 pkt za tekst to tez bys sie martwil  część zamknieta 19/20 ale na co mnie to, jak 30% jest od 21 pkt 
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
zważywszy że moze od 1 klasy przeczytalem z 10 laktur to zdanie matury z polaka to bedzie mission impossible ;/ 10 to malo? ja przez liceum przeczytalem 1 lekture i zdalem bez problemu :> ja nie przeczytalem zadnej i tez zdalem  nie wiedzialem nawet w podstawowych lekturach ocb dokladnie.... pamietam ze zrobilem chyba jakis blad rzeczowy  cytuje z onetu o sprawdzanych pracach maturalnych : Przykład z pracy maturalnej: „W III cz. Dziadów A. Mickiewicza opisywane są cierpienia Polaków wywożonych do obozów koncentracyjnych na Syberii w czasie II wojny światowej". Dawniej – maturo, witaj za rok.(juz za rok matura :D) Znajomy podkreślił i napisał na marginesie: „rażący błąd rzeczowy". Każdy egzaminator podlega jednak kurateli tzw. weryfikatora. Weryfikator przyjrzał się zdaniu. – Kojarzy autora i tytuł, to już punkt – uspokajał rozjuszonego kolegę. – Wspomina o cierpieniach Polaków, przecież tak jest w istocie, trzeba to zaliczyć. Wysyłali ich Rosjanie na Syberię, też prawda. To już trzy słuszne stwierdzenia. Może trochę pomylił nazwę i czas, ale nie przesadzajmy, takie złe to znowu nie jest. Oceniamy zawsze na korzyść zdającego. 
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
a jak tam u was wygląda nauka i przygotowania do matury ?  klepiecie już ostro czy dopiero zaczniecie za jakiś tam czas ?  a jak poprzednie roczniki ?  dużo kuły ? 
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
zważywszy że moze od 1 klasy przeczytalem z 10 laktur to zdanie matury z polaka to bedzie mission impossible ;/ No to jest joke roku  Jak pisalem probna mature z Polaka, to po przeczytaniu 1/4 Magbeta 2 lata wczesniej, mialem 68%. I to tylko dlatego, ze przez cala prace przewijal mi sie krol Banko  Polak jest banalny. Jeszcze jedna rzecz. Jak ktos sie chce uczyc na probna mature i sie nia przejmuje, to nic tylko pogratulowac  Was chyba zastraszaja w tych szkolach na kazdej lekcji 3 razy + 3 razy dziennie rodzice w domu.
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
Ja do czasu próbnej matury nie przeczytałem ani jednej lektury, a rozszerzony polski spokojnie zdałem - na 42% wprawdzie, ale tylko dlatego, że opowiadania Żeromskiego jeszcze nie mieliśmy na lekcji i sporo błędów rzeczowych narobiłem.
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
ja sie uczylem tylko z przedmiotu 3ciego czyli wos, chociaz to i tak bylo zbedne jak teraz na to patrze bo i tak kijowo napisalem  pamietam ze do angola pozycyzlem od nauczycielki jakas plyte cd i ksiazke do robienia zadan, ale to byl poziom rozszerzony wiec warto bylo pozdro
|
|
|
|
|
Pooh-Bah
|
|
Pooh-Bah
panowie a pomóżcie mi coś dobrać do tematu: - „Język przerwy międzylekcyjnej (hasła, teksty, frazeologizmy). Omów zjawisko, dokonując analizy zebranego materiału językowego.”
|
|
|
|
|
pokakulka
|
|
pokakulka
Po co wybieracie takie durne tematy, z ktorymi potem nie wiadomo co zrobic?
|
|
|
Link skopiowany do schowka
|
|