Poprzedni temat
Następny temat
Drukuj temat
Strona 3 z 19 1 2 3 4 5 18 19
L
Carpal Tunnel
Carpal Tunnel
L Offline
Originally Posted by lelu
panowie taki problem z moja czerwona strzała (seicento ;]).
samochodzik strasznie muli, potrafi nawet przy pełnym gazie i wolno spuszczanym sprzęgle ruszać tak jakby ktoś go pchał, ledwo pełznie... i nie jestem pewien ale chyba nawet silnik nie wyje ;/
nie zawsze, czasami załapie lepiej, czasami całkiem w porządku się zachowa, ale kilkakrotnie potrafi dosłownie zdechnąć.
ponadto, jakoś nie ma siły nawet jak już jedzie, wciskam gaz do dechy a prędkość ta sama...
na kilkukrotne puszczenie, wcisniecie gazu reaguję ale mimo wszystko coś nie tak..

miał ktoś coś podobnego ?
albo ktoś domyśla się co może być przyczyną takiej sytuacji ?

pozdr

hmm jak w corsie tak mialem to sie okazalo ze cewka za 300 zl ;b
albo turbo padlo wink joke.

Bonus: Unibet
Carpal Tunnel
Carpal Tunnel
Dobra, ja niemal się zdecydowałem...

Biorę:
a) sedana
b) jakoś tak do 21-22 k
c) TDI
d) 110 KM mi styka
e) zajawka na A4 ;]

Pytanie za 100 pkt, czy w tej klasie lepsze audi czy bmw (bmw chyba z silnikiem 2.5 minimum, niech bedzie - choc na ubezpieczeniu mnie znokautuja, bo to bedzie pierwsza moja fura... ale co zrobic)? Slyszalem i czytalem narzekania o zawieszeniu w audicach... hm ?

L
Carpal Tunnel
Carpal Tunnel
L Offline
loipop a to mnie pocieszyłeś ;P

dobrze, że do seicento cewka to ok 70zł max ;]

M
Carpal Tunnel
Carpal Tunnel
M Offline
Originally Posted by muppet
Dobra, ja niemal się zdecydowałem...

Biorę:
a) sedana
b) jakoś tak do 21-22 k
c) TDI
d) 110 KM mi styka
e) zajawka na A4 ;]

Pytanie za 100 pkt, czy w tej klasie lepsze audi czy bmw (bmw chyba z silnikiem 2.5 minimum, niech bedzie - choc na ubezpieczeniu mnie znokautuja, bo to bedzie pierwsza moja fura... ale co zrobic)? Slyszalem i czytalem narzekania o zawieszeniu w audicach... hm ?

roznica miedzy 2.5 a 1.9 (choc to przekroczneie progu 2.0) na OC jest znikoma (ok 10%) - sprawdz zreszta w kalkulatorach - poza tym mozesz wziac sobie wspolwlasciciela (np ojca, matke ) ze znizkami - i masz jego znizki

Zawieszenie w Audi jest slabe - bo masz tam aluminium (ale nie we wszystkich wersjach - musisz poszukac wczesniej) - jak masz aluminium to nie dosc ze slabsze na polskie drogi, to jeszcze duzo drozsze.

Ja jdnak nie bralbym tylnonapedowca (BMW), wiec albo Audi, albo szukaj czegos innego

Carpal Tunnel
Carpal Tunnel
Originally Posted by mav2007
Ja jdnak nie bralbym tylnonapedowca (BMW), wiec albo Audi, albo szukaj czegos innego

Dzieki wielkie za odpowiedz smile
Jesli nie to, to co ? :>

Z tymi znizkami to tez tak myslalem sobie.. tylko ze jesli teraz nie zaczne 'pracowac' na wlasne znizki, to nigdy nie zaczne. No i tak sie bije z myslami co madrzejsze smile

C
Carpal Tunnel
Carpal Tunnel
C Offline

Z tymi znizkami to tez tak myslalem sobie.. tylko ze jesli teraz nie zaczne 'pracowac' na wlasne znizki, to nigdy nie zaczne. No i tak sie bije z myslami co madrzejsze smile

Honda Accord w przedostatniej budzie smile

Bohater na zawsze nieśmiertelny. Mały Żołnierz nie odszedł. On wyruszył w drogę na mecz wyjazdowy...
Bohater na zawsze nieśmiertelny. Mały Żołnierz nie odszedł. On wyruszył w drogę na mecz wyjazdowy...

Nawet jak zrobisz ojca wspolwlascicielem to "pracujesz na swoje znizki" od momentu zarejestrowania samochodu, korzystasz z jego znizek przy ubezpieczeniu, jak przywalisz to solidarnie z nim tracisz oodpowiedni procent:)

B
Carpal Tunnel
Carpal Tunnel
B Offline
Originally Posted by Biszop

Nawet jak zrobisz ojca wspolwlascicielem to "pracujesz na swoje znizki" od momentu zarejestrowania samochodu, korzystasz z jego znizek przy ubezpieczeniu, jak przywalisz to solidarnie z nim tracisz oodpowiedni procent:)

Trzeba poszukac, w niektorych ubezpieczalniach przy wypadku znizki leca tylko temu co spowodowal wypadek, a nie wszystkim wspolwlascicielom.

Originally Posted by rivex
Mój ojciec to może już kilkanaście samochódów sprowadzanych kupił i wszystko przez "pośrednika". I często bywałem więc pojęcie mam.

Wizualne efekty i jakaś tam sprzedaż to akurat rzecz nieistotna. Może i miss Polski biegać po podrórku i to nie będzie miało znaczenia. Gniezno niby tak picuje ale ile widziałem już dziadowskich aut, które nawet nie były przygotowane. Poza tym Gniezno też w początkach sprowadzało dużo rozbitych aut. Potem sami się zaczęli bawić w naprawy ale jakość była marna. Tak jak wszędzie.
Nie tylko w Gnieznie masz wystawki. W Kaliszu i Ostrowie też mozną to samo mieć. Ile razy pamiętam gdy z Gniezna jechałem prosto do Kalisza bo w Gnieznie wielkie G było. I naprawdę niewielkie są roznice w odpicowaniu aut. Trochę się to w małym stopniu zmieniało ale ogolnie rejon ma naprawdę małe znaczenie.

Jeśli ktoś będzie się kierował tym, że Gniezno to nie a miejscowosc X tak to życzę powodzenia. Wszędzie można trafić dobre i złe auta. W przypadku mojego ojca było tak, że chyba więcej kupił w rejonie Kalisza i Ostrowa. Bo akurat momentami to nawet w tamtym rejonie większy wybór był. Ale tak jak cwaniactwo jest w Gnieźnie, tak samo jest w Kaliszu, Dąbrowie Górniczej czy nnych miastach. Bo obecnie nie jest to już jedynie rejon Wielkopolski ale całego kraju. Handlarze pochodzą z różnych rejonów kraju. Kiedyś w Telegazecie to oferty w 95% z tamtego wojewodztwa - bo głównie tylko tam byli handlarze od sprowadzanych. Teraz w ogloszeniach masz masę handlarzy z innych regionów: mazowieckie, ślaśkie czy pomorskie.
Szukanie auta to nie zabawa. I jeśli ktoś myśli, że pojedzie raz i od razu kupi to się może nieźle pomylić.

Dlatego nie oceniajcie po miejscowości bo ja już widziałem maksymalne chamstwo u małych regionalnych handlarzyków, którzy to niby sprowadzają po 5 super aut a tak naprawde to złomy. Gniezno i Kalisz są o tyle dobre, że tam na miejscu masz duży wybór. I może coś się uda znaleźć. Nie wiem jak teraz dokładnie z giełda poznańską ale kilka lat temu to wszystkie auta, które były ogłaszane w TG były też na giełdzie. I wtedy to praktycznie tylko tam można było kupować sprowadzane. Teraz na każdej giełdzie regionalnej jest podobnie - dziesiątki handlarzy i masa sprowadzanych aut.

W swojej karierze kupilem/sprzedalem kilkadziesiat samochodow:)
Tylko 4 z nich byly nowe, troche z tej liczby sam przywiozlem, reszta kupowana Gniezno, Ostrow, Kalisz:)

Zazwyczaj staram sie nie wypowiadac jesli czegos nie wiem lub mnie mam dobrego zrodla,
uwierz mi roznica jest spora w sposobie ekspozycji,
gros kupujacych to niestety laicy, auto mozna miec za relatywnie nie duze pieniadze, ladnie wystawiony i taki klient wezmie duzo chetniej niz spod obory,

nie chce mi sie dalej rozwodzic na ten temat, rynek w wielkopolsce jest podzielony z grubsza tak jak opisalem, oczywiscie sa wyjatki od reguly ale zasadniczo tak wlasnie wyglada jak opisalem wczesniej.

Pooh-Bah
Pooh-Bah
Chlopaki mam pytanie. Własnie sie przymierzam do zakupu jakiegoś autka tak do 10.000 moze 12.000 tyś. Mam 22 lata to bedzie moj pierwszy samochod. Zostanawiam sie nad Oplem Astra II lub 206 czy to dobry kierunek?

P
podwórkowy attaché
podwórkowy attaché
P Offline
ja mam opelka i jestem zadowolony w prawdzie mam go ledwo miesiąc ale ze swej strony polecam , co do 206 są różne opinie ale niech wypowiada się ten kto ma

P
Carpal Tunnel
Carpal Tunnel
P Offline
a ja szukam porzadnego radyjka do 1.000 PLN co byscie polecili? gdzies moze w Angli nie kupilbym taniej? w USA napewno taniej ale tamte radia maja problem z odbiorem polskich stacji radiowych czy cus...

L
Carpal Tunnel
Carpal Tunnel
L Offline
za 1000zł ? to stary, ciężko coś złego wybrać ;-)
Osobiscie nie mogę nic doradzić bo mam jakiegoś Satelite na kasety ;]
Ale szukałem kiedyś i całkiem nieźle wyglądają Peiyingi (ludzie generalnie sobie chwalili). Ładny design no i multum opcji (mmc, usb, mp3 itp ;])

btw. Diagnoza mechanika o mojej czerwonej strzale na gorąco brzmi - rremont silnika ;s coś mi tu nie pasuje żeby remont silnika robić po 35tys km.

Carpal Tunnel
Carpal Tunnel
Originally Posted by piotras
a ja szukam porzadnego radyjka do 1.000 PLN co byscie polecili? gdzies moze w Angli nie kupilbym taniej? w USA napewno taniej ale tamte radia maja problem z odbiorem polskich stacji radiowych czy cus...

Czego wymagasz od radia?

Carpal Tunnel
Carpal Tunnel
Originally Posted by KaPrYs
Chlopaki mam pytanie. Własnie sie przymierzam do zakupu jakiegoś autka tak do 10.000 moze 12.000 tyś. Mam 22 lata to bedzie moj pierwszy samochod. Zostanawiam sie nad Oplem Astra II lub 206 czy to dobry kierunek?

Jezdzilem 206 niecaly rok 1.9 diesel zrobilem nia 30 tys wymienialem olej filtry raz klocki taki mialem wklad w ten samochod nierozumie czemu niektorzy tak narzekaja na francuzy a i czesci nie sa az takie drogie

addict
addict
Originally Posted by piotras

Zastanów się nad Alpine, Clarionem, może jakies Nakamichi zdnajdziesz, ale raczej uzywane. Sony też sa ciekawe i JVC zwłaszcza KD-SH90 R + kontynuacja modelu. Ale pytanie do czego potrzebujesz tego radia i jaką częsć systemu ma stanowić, bo jeżeli np pod wzmacniacz i pod system przedni + subwoofer, to warto szukać własnie radyjek z dwoma parami wyjść z tyłu RCA. A jeżlei chcesz głośniki napędzać radiem, to tylko moc radia jest ważna, tylko pamiętaj że to nie jest moc RMS, więc np 50W to około 20RMS.

M
Carpal Tunnel
Carpal Tunnel
M Offline
Originally Posted by Jakubosiu
Originally Posted by KaPrYs

Jezdzilem 206 niecaly rok 1.9 diesel zrobilem nia 30 tys wymienialem olej filtry raz klocki taki mialem wklad w ten samochod nierozumie czemu niektorzy tak narzekaja na francuzy a i czesci nie sa az takie drogie

bo 30k to jest bardzo nieweile, szczegolnie zrobione przez rok - trwalosc i jakosc ocenia sie przy 100-150k i 3-5latach - wiec jeden rok przejechany bez awarii nic nie znaczy.

Jesli miales samochod przez rok to wieksze znaczenie mial jego stan na poczatku, niz marka/model.

Carpal Tunnel
Carpal Tunnel
OK, nastepny na widoku smile
http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C5492859

Nie mowie ze ta konkretna sztuka, bardziej chodzi o model smile Choc oferta naprawde niezla (az zbyt dobra, smierdzi mi to tongue )

Poza tym widze ze mozna z ladnym wyposazeniem kupic stosunkowo tanio (W porownaniu z audikami czy cos)... No no volvo... smile

M
Carpal Tunnel
Carpal Tunnel
M Offline
OK, nastepny na widoku smile
http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C5492859

Nie mowie ze ta konkretna sztuka, bardziej chodzi o model smile Choc oferta naprawde niezla (az zbyt dobra, smierdzi mi to tongue )

Poza tym widze ze mozna z ladnym wyposazeniem kupic stosunkowo tanio (W porownaniu z audikami czy cos)... No no volvo... smile

Sedan/Limuzyna - LOL

Wnetrze S40 jest mniej wiecej wielkosci Focusa - a wiec kompakt. Co prawda zaliczany jest do klasy wyzszej niz Focus, ale wewnatrz jest naprawde ciasny. O dziwo wymiary zewnetrzne sa wieksze niz u forda. Focus to tylko przyklad - chodzi o to , ze choc Volvo twierdzi ze to jest klasa C - a czasem mowia ze nawet D wink (czyli powinno byc porownywalne do np Vectry, Mondeo), to jest to raczej kompakt, tylko troche wiekszy.

Jest po liftingu - to dobrze, bo poprawili zawieszenie - poprzednie bardzo szybko padalo na polskich drogach. Co prawda dalej skrzypi - ale juz nie trzeba tak czesto naprawiac.

Jak chcesz tanio kupic to popatrz np na Rovera 75, hyundai (np Accent, ew Sonata, chyba ze wystarczy Getz - wtedy bierz i sie nie zastanawiaj - jeden z najlepszych w swojej klasie) ew Fiata Stilo (ale bron boze na lagune 2 - bo wiekszego badziewia w historii motoryzacji chyba nie bylo). Za VW, Audi, BMW czy Merca zawsze przeplacasz bo placisz za marke, podobniejest z japonczykami. Z przeplacaniem roznie bywa - czasem warto , czasem nie - najpierw poczytaj o danym modelu, nie sugeruj sie marka, bo teraz taki merc jest gow.. warty (w odroznieniu od tych mercedesow do '94-'95)

Carpal Tunnel
Carpal Tunnel
A VW passat? Tak 98-99 jakies tdi ladne.

Wracam do Polski 4tego to sie przejade po komisach, posiedze w tym i owym i zobacze, na razie to zyje w swiecie allegro a to nei do konca miarodajne jak sie czlowiek na furach nie zna smile

Strona 3 z 19 1 2 3 4 5 18 19

Moderatorzy  Biszop, rafal08 

Link skopiowany do schowka
Kto jest teraz online
3 zarejestrowanych użytkowników (rafal08, $-man, forty), 1,948 gości, oraz 5 wyszukiwarek.
Key: Admin, Global Mod, Mod
Statystyki forum
Strona główna forum105
Tematy51,278
Posty5,830,279
Użytkownicy24,790
Najwięcej online13,128
Sep 24th, 2025