Poprzedni temat
Następny temat
Drukuj temat
Strona 16 z 19 1 2 14 15 16 17 18 19
M
Carpal Tunnel
Carpal Tunnel
M Offline
Wkleje swoj post z grupy motoryzacyjnej:

Przymierzam sie do zakupu punciaka. Stoje przed dylematem - czy brac uzywany Punto 2 FL, czy moze lepiej nowego, salonowego PG, oba 5d, i MUSI byc klima.

Przebiegi robie raczej niewielkie - ok 10-13kkm rocznie - w tym 2-3 dluzsze trasy w ciagu roku, reszta to ruch miejski w Warszawie + trasza 300km raz na miesiac. Interesuje mnie tylko B lub B+G (przy uzywanym)- bo chce miec gaz, nie zamierzam doplacac do diesla (a dlaczego gaz - bo ... tak - psychologiczne powody - ekonomia nie ma tu duzego znaczenia, przy nowym pewnie poczekac rok, moze nawet 3 z zalozeniem gazu). Samochod bede kupowal albo w listopadzie, albo po nowym roku - zeby zalapac sie na lepsze promocje, za gotowke.

Punto 2 bylo czesto uzywane w szkolach jazdy - po czym (poza dokumentami oraz ew dodatkowymi lusterkami/hamulcem (tzn sladami po nich) ) mozna poznac takie auto? Silnik jaki mnie interesuje to 1.2 16v - jak to sie sprawuje? Raczej benzyna z gazem, ew benzyna (a sam doloze instalacje - i jesli tak to moze jakas polecacie). (to juz wiem - szukac sladow po spawaniu, co do 1.2 16v to podobno ciezko wspolpracuje z gazem - ale mysle ze to wina 2 gen gazu, przy sekwencji ludzie chwala sobie)

Nowe salonowe, z klima, z silnikiem 1.4 mozna wyrwac cennikowo za 42k (1.4, 77KM, wersja GP - gdzie jest klima manualna)- dodatkowo maja promocje gotowkowa - do 6k (a wiec ile moglbym dostac znizki przy 42k? moze ktos przerabial juz taki wariant?). Wiem ze w salonie mozna sie targowac - najlepiej grac w ping-ponga miedzy dilerami (Warszawa - wiec jest wybor, ew Siedlce jeszcze odwiedze) - za ile realnie moglbym dostac takiego Punto? Moze ktos poleci salon w Wwa gdzie latwiej sie targowac, ew gdzie obsluga jest w miare sensowna.

A moze jeszcze jakies uwagi? (Auto nowe bedzie sluzyc przez 5+ lat, raczej nie bede sie kwapil do sprzedazy, uzywane pewnie ze 3-4 lata bym chcial potrzymac i wtedy cos innego - wiem ze najwiekszy spadek wartosci bedzie w pierwszych 3 latach, ale kupujac uzywany nigdy nie wiadomo jak jezdzil poprzednik itd, kupujac nowy mam nowy samochod)

Bonus: Unibet
M
Carpal Tunnel
Carpal Tunnel
M Offline
Originally Posted by Biszop
Originally Posted by marzano
kupuje dziś samochód, ściągniętą z Niemiec Honde Civic (na kołach), powiedzcie mi jakie dokumenty powinien dać mi sprzedający żebym nie miał problemów z załatwieniem wszystkich późniejszych formalności w Urzędzie Celnym, Skarbowym i przy rejestracji.

W zależności czy samochód ma tablice niemieckie, czy celne
ogolnie powinieneś dostac brief mały i duży, tuv (przegląd techniczny), fv zakupu, ew rachunek (cena pewnie bedzie zanizona), wymeldowanie, dowód rej, i karte pojazdu.

Wszystko pozniej musi być tlumaczone na polski,

do tego kwit oplat akcyzowych, te są naliczane od fv jaki da Ci sprzedający, czyli bedzie maksymalnie zanizony wiec lepiej jak sprowadzający sam to oplaci bo w razie czego on ponosi konsekwencje karne.

Dostałem tylko brief i umowe i to ma wystarczyć podobno (był ze mną gość który się orientuje i powiedział, że jest ok). To wszystko dałem już do tłumaczenia, a jutro z samego rana jade na przegląd a później do celnego załatwiać papierki.

Mam też pytanie odnośnie ubezpieczenia. Jeśli podczas rejestracji wezmę ojca lub matkę jako współwłaściciela auta to przejdą na mnie ich zniżki? Czy konieczne jest aby to na któreś z nich była umowa kupna/sprzedaży podpisana z Niemcem?

L
Carpal Tunnel
Carpal Tunnel
L Offline
wystarczy ci brief i umowa ... ze wspolwlascicielem nie wiem jak jest zawsze na siebie robie... ale zawsze mozesz wydrukowac nowa umowe i se wpisac co ci sie podoba

C
Carpal Tunnel
Carpal Tunnel
C Offline
no jak chcesz zniżki to osoba posiadające owe zniżki musisz sie znaleźć na umowie jako współwłaściciel

Bohater na zawsze nieśmiertelny. Mały Żołnierz nie odszedł. On wyruszył w drogę na mecz wyjazdowy...
Bohater na zawsze nieśmiertelny. Mały Żołnierz nie odszedł. On wyruszył w drogę na mecz wyjazdowy...
chyba jednak nie masz racji

M
Carpal Tunnel
Carpal Tunnel
M Offline
Originally Posted by Gvizdek
no jak chcesz zniżki to osoba posiadające owe zniżki musisz sie znaleźć na umowie jako współwłaściciel

trele morele - w kazdej chwili piszesz umowe darowizny (ja xxx dane takie a takie daruje yyy dane takie a takie QQQQ (gdzie QQQQ - jaka czesc samochodu i dokladne jego dane), koniecznie z data i miejscem podpisania umowy + podpis) - w obrebie pierwszej grupy (czyli min rodzice) nie ma ograniczen co do kwoty, ale przy kwotach <9xxx nie musisz nawet nigdzie tego zglaszac (chociaz nie jestem pewien czy ten limit to nie jest suma z 5 lat - nie pamietam czy cos zmienili )

M
Carpal Tunnel
Carpal Tunnel
M Offline
Originally Posted by mav2007
Originally Posted by Gvizdek

trele morele - w kazdej chwili piszesz umowe darowizny (ja xxx dane takie a takie daruje yyy dane takie a takie QQQQ (gdzie QQQQ - jaka czesc samochodu i dokladne jego dane), koniecznie z data i miejscem podpisania umowy + podpis) - w obrebie pierwszej grupy (czyli min rodzice) nie ma ograniczen co do kwoty, ale przy kwotach <9xxx nie musisz nawet nigdzie tego zglaszac (chociaz nie jestem pewien czy ten limit to nie jest suma z 5 lat - nie pamietam czy cos zmienili )

edit - ofc wspolwlasciciel nawet 1% samochodu musi byc w DR. W DR nie okresla sie w ilu procentach jest wlasnosc.

H
Carpal Tunnel
Carpal Tunnel
H Offline
Jest ktos z Poznania, ktory zna sie na autach i moglby na dniach podejsc i obadac czy autko jest wporzadku?
Stawiam dobry alkohol.

O to link do aukcji:
http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C6034812

Carpal Tunnel
Carpal Tunnel
Hmmmm już nie pamiętam jak to było ale współwłaściciel chyba musi mieć 4%. Szukaj współwłaściciela z pierwszą grupą inwalidzką wtedy możesz dostać około 700 zł zwrotu od podatku smile

M
Carpal Tunnel
Carpal Tunnel
M Offline
@siwy212 z tym akurat nie ma problemów bo tak się składa niestety/stety, że ojciec mój ma I grupę, tylko czy mogę go zrobić współwłaścicielem przy rejestracji auta? Bo umowa już spisana (tylko na mnie) i papiery już w skarbówce (celny zaliczony) i zostanie w poniedziałek tylko wydział komunikacji. I właśnie gdzie tu znaleźć coś o tych zniżkach? Na jakiej zasadzie one przechodzą na współwłaściciela? Czy musi być on wpisany na umowie kupna/sprzedaży czy wystarczy podać go przy rejestracji i cy ewentualnie warto bawić się w darowiznę?

S
spN Offline
member
member
S Offline
Zastanawam się nad kupnem alfy 147 2001 rocznik. Jeżeli chodzi o samochody to raczej jestem laikiem. Znalazłem taką ofertę http://oferty.moto.pl/szukaj/2351/alfa_romeo_147 . I mam pytanie do ekspertów badź posiadaczy owego modelu. Czy samochód dobrze się sprawuje? Czy jest godny polecenia? Generalnie wszystkie porady mile widziane. smile

M
Carpal Tunnel
Carpal Tunnel
M Offline
spN ja mam do sprzedania alfe z 2003 roku....zrobie ci dobra cene...jak jestes zainteresowany to wal na priv...byle szybko bo od wtorku jestem na wakacjach..

I
Carpal Tunnel
Carpal Tunnel
I Offline

P
podwórkowy attaché
podwórkowy attaché
P Offline
sporo już przejechał , widać pod domem nie stał tongue

Carpal Tunnel
Carpal Tunnel
Originally Posted by Piecia
sporo już przejechał , widać pod domem nie stał tongue

20k rocznie to sporo?
Na diesla?
Jesli ma taki przebieg to bardzo dobrze bo 90% takich Golfów jeździ 2 razy więcej....

Carpal Tunnel
Carpal Tunnel
czy we wszystkich tych nowych silnikach dieslowskich "padaja" tak szybko pompy i wtryski, czy to tylko wina "chrzczonego" paliwa czy czegos jeszcze innego ??

M
Carpal Tunnel
Carpal Tunnel
M Offline
Originally Posted by Linc
czy we wszystkich tych nowych silnikach dieslowskich "padaja" tak szybko pompy i wtryski, czy to tylko wina "chrzczonego" paliwa czy czegos jeszcze innego ??

pomijajac niektore silniki (np 2.0 opla) to jest jednak kwestia paliwa - w PL nigdy nie wiesz co lejesz - a szczegolnie nowe dizle sa wrazliwe na jakosc paliwa. Kiedys czytalem jakis raport dotyczacy Forda - porownanie srednich czasow wymiany wtryskow - i w Niemczech to bylo jakies 3xwiecej niz w PL - a raczej style mjazdy tyle nie nadrobimy. Styl jazdy moze miec wplyw na to - ale wiekszosc winy zbiera kiepskie paliwo.

old hand
old hand
Panowie kupuje na dniach auto. Potrzebuje wzoru umowy przedsprzedaży samochodu. Macie coś?

Exp Offline
Carpal Tunnel
Carpal Tunnel

Carpal Tunnel
Carpal Tunnel
Originally Posted by Linc

1.paliwo
2.niewłaściwe użytkowanie
3.obecnie silniki już nie są tak bezawaryjne jak kiedyś - zwłaszcza diesle

Strona 16 z 19 1 2 14 15 16 17 18 19

Moderatorzy  Biszop, rafal08 

Link skopiowany do schowka
Kto jest teraz online
5 zarejestrowanych użytkowników (rafal08, burbon, Sensei, Szuman, latajaca_holenderka), 2,616 gości, oraz 4 wyszukiwarek.
Key: Admin, Global Mod, Mod
Statystyki forum
Strona główna forum105
Tematy51,274
Posty5,828,409
Użytkownicy24,790
Najwięcej online13,128
Sep 24th, 2025