Poprzedni temat
Następny temat
Drukuj temat
Strona 17 z 19 1 2 15 16 17 18 19
Carpal Tunnel
Carpal Tunnel
Originally Posted by rivex
Originally Posted by Linc
czy we wszystkich tych nowych silnikach dieslowskich "padaja" tak szybko pompy i wtryski, czy to tylko wina "chrzczonego" paliwa czy czegos jeszcze innego ??

1.paliwo
2.niewłaściwe użytkowanie
3.obecnie silniki już nie są tak bezawaryjne jak kiedyś - zwłaszcza diesle

2. tzn.? jakie ?
3. no ale juz nawet 100k nie wytrzymuja? ===> Renault Megane II 1,5 dCi

wlasnie sie "napalilem" na diesla a tu taka kicha, czytalem tez rowniez o podobnych problemach ale juz nie pamietam czy Astry III czy Focusa II i co tu kupic frown

Bonus: Unibet
Bohater na zawsze nieśmiertelny. Mały Żołnierz nie odszedł. On wyruszył w drogę na mecz wyjazdowy...
Bohater na zawsze nieśmiertelny. Mały Żołnierz nie odszedł. On wyruszył w drogę na mecz wyjazdowy...
Originally Posted by rivex
czy we wszystkich tych nowych silnikach dieslowskich "padaja" tak szybko pompy i wtryski, czy to tylko wina "chrzczonego" paliwa czy czegos jeszcze innego ??

1.paliwo
2.niewłaściwe użytkowanie
3.obecnie silniki już nie są tak bezawaryjne jak kiedyś - zwłaszcza diesle

2. tzn.? jakie ?
3. no ale juz nawet 100k nie wytrzymuja? ===> Renault Megane II 1,5 dCi

wlasnie sie "napalilem" na diesla a tu taka kicha, czytalem tez rowniez o podobnych problemach ale juz nie pamietam czy Astry III czy Focusa II i co tu kupic frown

Byle nie dci,
jeden z najgorszych silników diesla,
Astra jeśli z silnikiem DTI to też trzeba dokładnie sprawdzić choć silnik sporo lepszy od renault.

W Focusie zdecydowanie najlepszy silnik, a najsmieszniejsze jest to ze produkowany we współpracy z PSA.

Z dieslami nowej generacji trzeba o tyle uważać że są bardzo delikatne na paliwo i na bandyckie traktowanie, przy spełnieniu praktycnie obu warunków silniki potrafią sie odwdzieczyc dluga bezproblemowa praca.

Nie zauważyłem 2 punktu.
Zle użytkowanie diesla nowej generacji wiaze sie praktycznie zawsze z turbosprezarka,
najwazniejszym grzechem kierowcow jest gaszenie silnika po dluzej trasie od razu, a ten silnik ma taka ulomnosc ze wymaga aby silnik popracowal jeszcze minute lub dwie na biegu jalowym,wynika to z tego ze po zgaszeniu silnika turbina nie ma odp smarowania i chlodzenia, ot najczestszy problem i glowny grzech nie liczac lewego paliwa,

Carpal Tunnel
Carpal Tunnel
a podobno Ford gowno wort, no coz bedzie sie trzeba przeprosic z benzyniakami lub wybrac Focusa II 1,6 tdci, tylko, ze on wg mnie zbyt atrakcyjny wizualnie nie jest, jesli juz Ford to wtedy tylko sprowadzonego? powiedzmy za 30tys. i 05/06 to lepszej opcji nie widze ...

old hand
old hand
Originally Posted by Exp

Chodzi mi o umowe PRZEDsprzedazy a nie o zwykla umowe kupna sprzedazy jakich w necie pełno.

Ma ktos cos takiego?

Carpal Tunnel
Carpal Tunnel
Originally Posted by Biszop
Nie zauważyłem 2 punktu.
Zle użytkowanie diesla nowej generacji wiaze sie praktycznie zawsze z turbosprezarka,
najwazniejszym grzechem kierowcow jest gaszenie silnika po dluzej trasie od razu, a ten silnik ma taka ulomnosc ze wymaga aby silnik popracowal jeszcze minute lub dwie na biegu jalowym,wynika to z tego ze po zgaszeniu silnika turbina nie ma odp smarowania i chlodzenia, ot najczestszy problem i glowny grzech nie liczac lewego paliwa,

No, wlasnie oto mi chodziło.

Ford g%%o wort. Nie wiem co za idiota to wymyslil ale jeszcze połowa Polaków to powtarza.
Jesli chodzi o wlasciwosci jezdne to Focus i Mondeo biją resztę na głowę. Silniki dość dynamiczne, nie są zbyt oszczędne ale tragedii nie ma. Bezawaryjność? Naprawdę niezły poziom. Sam mam porównanie: w rodzinie są 2 Mondeo i żadnych problemow mimo 200k przelotu. Za to mój ojciec teraz żegna się z Oplem Vectrą - w sumie OK ale poszła pompa wtryskowa - powszechnosc w DTI ... W sumie auto jak auto. Ale i tak połowa Polaków powie, że Ford to się nie umywa do Opla. Raczej są w błędzie bo Ford od 10 lat robi naprawdę niezle auta.

O Fordach takie teksty wymyślają właściciele VW, dla opla fordowcy itd...;-)
Polak taki juz jest ze swoje chwali do upadlego choc ma mizerne pojecie.

Ford jak napisał Rivex od czasów pierwszsego Focusa zrobił spory postęp, dalej jest to auto dla ludu jak VW tylko tanszy i ogolnie lepszy.

Silniki TDCI to naprawdę dobre jednostki, kupiłem prawie 3 lata temu C-Maxa, prawie nowego, z malutkim nastotysięcznym przebiegiem, dzis ma jakies 70 tysi, zona jezdzi, leje ropuche, zmieniamy olej, plyny i inne eksploatacyjne, nic po za tym.
Jednostka 1,6 o ktorej Linc wspominal, naprawde mogę smialo polecic, zreszta kupilem w zeszlym roku ten sam model po liftingu do firmy i smiga az milo, tylko silnik nie 1,6, a 1,8.

Rivex wspomnial o spalaniu że nie jest rewelacyjne, fakt, jesli chodzi o 2litrówke nie ma szalu ale mniejsze silniki zwłaszcza 1,6 sa bardzo ekonomiczne, mi na trasie ponad 2,5 tysia kilometrow spalil niecale 7 litrow a nie jechalem wcale wolno:)
Zresztą ten silnik, 1,6 tdci był wybrany silniekiem diesla ktoregos tam roku, a co warto wspomniec nie mial nawet filtra cząsteczek stałych:)

Jeszcze co dci, takiego syfiastego silnika dawno nik nie wypuscil, to tez opinia na podstawie wlasnych doswiadczen choc nie tylko.

Linc, spokojnie szukałbym foki z 2 wypustu, wlasnosci jezdne super,
ekonomika jazdy bardzo dobra,
koszty utrzymania przyzwoite nawet lepiej,
awaryjnosc jak na opinie obiegowe doskonala,
design...no coż szału nie ma ale ma co powinien miec, ergonomia dobra, reszta to rzecz gustu ale wg mnie i tak tym autem nie jezdzi sie rwac lachony..;-)
spalanie, wlasciwosci jezdne i przyjemnosc podrozowania, naprawde bedziesz mile zaskoczony:)

old hand
old hand
Panowie gdzie dostane najtańsze OC i AC?

Carpal Tunnel
Carpal Tunnel
Z tego co wiem to: HDI (przez mBank). Chociaż nie jestem pewny AC.

P
podwórkowy attaché
podwórkowy attaché
P Offline
W HDI ostatnio wprowadzono jakieś nowe zmiany w naliczaniu i przy naliczaniu dla mnie składki ubezpieczenia gdyż tam miałem ubezpieczony samochód wyszło bardzo drogo , więc przeniosłem się do Compensy gdyż w moim przypadku tam było dla mnie najtaniej .

Polecam znalezienia firmy która zajmuje się ubezpieczeniami i tam znajdą Ci gdzie będzie najtańsze ubezpieczenie dla Ciebie , sam tak robiłem i się opłaciło . Firma taka zajmuje się wszystkimi sprawami papierkowymi włącznie z ewentualnym wypowiedzeniem umowy z poprzednią firmą ubezpieczeniową .

old hand
old hand
jak nazywają się takie firmy? zeby poszukać jakiej w Lublinie?

Szukaj brokera

P
Carpal Tunnel
Carpal Tunnel
P Offline
Witam,

Panowie znajde jakas dobra nawigacje samochodowa do 400pln?

pzdr

H
Carpal Tunnel
Carpal Tunnel
H Offline
zna ktos jakiegos zaufanego czlowieka, ktory sprowadza auta z zagranicy?
Prosze na priv - dzieki

Pooh-Bah
Pooh-Bah
"Panowie gdzie dostane najtańsze OC i AC? "

W kwietniu jak ubezpieczałem swoje Avensis 2.0 TD (sprawdziłem ok 10-12 ubezpieczycieli),to najtaniej wyszło w LibertyDirect przy składce jednorazowej. Przy kwartalnej taniej wyszło już w mbanku i tam zakupiłem polisę.

Jak ktoś sobie życzy to mogę pomóc.

old hand
old hand
Szukaj brokera

ile kosztują takie usługi?

L
antimadrista
antimadrista
L Offline
Ktos zna jakies dobre mapy w internecie wyznaczajace trasy?

Cos w stylu Via Michelin, tylko troche bardziej polska, bo VM wyznacza trase czasami na okolo byle tylko po ekspresówkach i autostradach.

Carpal Tunnel
Carpal Tunnel
www.odleglosci.pl [odleglosci.pl]

i na gorze po lewej stronie masz odlegosci miedzy miastami - bierzesz dwie miejscowosci - wyznacz najkrotsza trase przejazdu i potem dalej i juz - podaje z dokladnoscia gdzies do 5km

ma tylko jedna wade - jak lecisz z poludnia Polski na polnocny zachod to Ci pisze trase przez niemcy bo tak jest najszybciej. inne kierunki jak najbardzie jw porzadku

P
podwórkowy attaché
podwórkowy attaché
P Offline
Originally Posted by Kaktus_lbn
Szukaj brokera

ile kosztują takie usługi?

ja nic nie płaciłem , tylko u nich załatwiałem wszystko tzn. wypowiedzenie do HDI i podpisałem nową umowę z Compensą , ale warunku nie ma że musisz właśnie u nich podpisywać , pewnie mają jakąś prowizję od tego że podpisywałem u nich w placówce . Tak na marginesie podobno najtańsze ubezpieczenie na motor ma Warta tongue

L
antimadrista
antimadrista
L Offline
Trzeba zawezic krag poszukiwan

Dojazdy do oraz z pracy: 1300 km/miesięcznie
W godzinach pracy: ok. 250 km/miesięcznie (w robocie akurat poruszam sie jeszcze innym autem)
Pozostale: ok 1600 /miesiecznie

Łacznie: ok 3150km/miesięcznie

Jak wiadomo nie szukam wielkeigo auta, ani kombi, nie mam az tak wielkiego tylka.
Ale nie szukam tez mikrusa, Siecenta, Tica odpadaja wink

Budzet jak wiadomo jest ograniczony, chce dac miedzy 12 a 14k, ale jak bedzie niezly samochod za 15k to jestem w stanie dac.
Mam jeszcze kilka k zapasu, ale wiadomo oplaty, zima idzie wiec opony etc

Dziekuje za wasze wypowiedzi, Clio chyba odpadnie, po pierwsze to auto francuskie( tongue ), a dwa niezbyt mile wypowiedzi na jego temat, choc trzeba przyznac, ze auto dosc popularne u nas.

Nadal szukam pomyslow, Panda? smile

Strona 17 z 19 1 2 15 16 17 18 19

Moderatorzy  Biszop, rafal08 

Link skopiowany do schowka
Kto jest teraz online
1 zarejestrowanych użytkowników (rafal08), 3,071 gości, oraz 4 wyszukiwarek.
Key: Admin, Global Mod, Mod
Statystyki forum
Strona główna forum105
Tematy51,273
Posty5,828,361
Użytkownicy24,790
Najwięcej online13,128
Sep 24th, 2025