Poprzedni temat
Następny temat
Drukuj temat
Strona 8 z 17 1 2 6 7 8 9 10 16 17
Carpal Tunnel
Carpal Tunnel
Fragment uzasadnienia projektu ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych.

Komisja Europejska zarzuciła Rzeczypospolitej Polskiej niezgodność z TWE i PEOG polskich przepisów podatkowych dokonujących rozróżnienia między opodatkowaniem wygranych w loteriach, grach i zakładach wzajemnych
w zależności od tego, czy dochody te zostały uzyskane na terytorium Rze-czypospolitej Polskiej, czy poza jej terytorium.
Obecnie zwolnione z opodatkowania są wygrane w kasynach gry, wideolote-riach, grach na automatach, grach na automatach o niskich wygranych oraz grach bingo pieniężne i fantowe w całości oraz wygrane w grach liczbowych, loteriach pieniężnych, grze telebingo, zakładach wzajemnych, loteriach promocyjnych, loteriach audioteksowych i loteriach fantowych, jeżeli jednorazowa wartość tych wygranych nie przekracza 2 280 zł, pod warunkiem że te gry i zakłady są urządzane i prowadzone przez uprawnione podmioty na podstawie polskich przepisów o grach i zakładach wzajemnych (a więc na tery¬torium Rzeczypospolitej Polskiej). W przypadku gdy wygrane te przekraczają kwotę 2 280 zł, podlegają opodatkowaniu 10 % zryczałtowanym podatkiem dochodowym od całości wygranej.
Natomiast wygrane w analogicznych grach i zakładach urządzanych i prowadzonych na podstawie przepisów obowiązujących w innych pań-stwach UE lub EOG nie korzystają z powyższych zwolnień podatkowych i podlegają opodatkowaniu według skali podatkowej, o której mowa w art. 27 ust. 1 ustawy.
W odpowiedzi na zarzuty Komisji Europejskiej, Rząd Rzeczypospolitej Polskiej zobowiązał się do zmiany przepisów różnicujących opodatkowanie dochodów uzyskanych z loterii, gier i zakładów wzajemnych, w zależności od tego, czy zostały uzyskane na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, czy też w innych państwach członkowskich UE.
Zaproponowana zmiana zapewnia równe traktowanie podatkowe wygranych w wyżej wymienionych grach i zakładach wzajemnych, bez względu na to, czy zostały one uzyskane na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, czy też w innych państwach członkowskich UE.(...)

Ustawa przeszła i już jest podpisana przez Leszka. Wchodzi w życie 1.01.09.

Także jeżeli chodzi o buków z UE, to przy jednorazowych wygranych do 2280 zł jest spokój. Nie może to też być nielegalne, bo jak mamy płacić podatek od przestępstw wink

Powyżej powinno się płacić podatek 10%. Nie chce mi się obecnie myśleć dokładnie co i jak. Ale po szybkiej analizie ustawy widzę że nie ma napisane kiedy należy ten podatek wpłacić.
Coś się ruszyło.

Bonus: Unibet
Carpal Tunnel
Carpal Tunnel
Odgdog,

jaka ustawa? masz gdzieś tekst?

Jaki podatek? I na jakiej podstawie? Wydruku z konta u buka? Do wglądu u źródła na żądanie US?

Nie przekonuje mnie to.

Carpal Tunnel
Carpal Tunnel
A jeśli wypłacę sobie 10 000zł na konto to może oznaczać, że należny podatek to 0 zł (jeśli wszystkie wygrane były poniżej 2280) a równie dobrze może to być 100 000 zł (wszystkie stawki większe od 2280 a yield 10%).

Kolejny martwy, bzdurny przepis? Ale może będzie to przyczynkiem do jakichś precedensów. Na przykład 1 osoba na 200 zdecyduje się jednak podatek zapłacić - ciekawe co wtedy.

A
Knockin' On Heaven's Door
Knockin' On Heaven's Door
A Offline
Originally Posted by z o R r o
Odgdog,

jaka ustawa? masz gdzieś tekst?

Jaki podatek? I na jakiej podstawie? Wydruku z konta u buka? Do wglądu u źródła na żądanie US?

Nie przekonuje mnie to.
jeśli JA znalazłem to Ty tym bardziej powinieneś tongue BTW zamiast znowu narzekać podziękuj oddogowi,że chciało Mu się tyle stron wertować grin

Carpal Tunnel
Carpal Tunnel
Agassi, ja nawet nie próbowałem szukać. Poszukam jeśli COKOLWIEK będzie tu się trzymało kupy wink Bo wątpię żebym znalazł tam coś ciekawego. Na razie jest to dla mnie kolejny martwy przepis, który - o ile w ogóle ma zastosowanie do zakładów on-line - praktycznie niczego nie zmienia.

Carpal Tunnel
Carpal Tunnel
http://orka.sejm.gov.pl/proc6.nsf/opisy/1075.htm
to powyżej, to fragment z uzasadnienia do projektu 1075.

@zorro: mnie też to się kupy nie trzyma, jest niespójne itp. zobaczymy jak to później będzie chodziło. Na razie o tym nie myślę. mam ważniejsze rzeczy na głowie

@agassi: ustawę czytałem, powiedzmy w celach zawodowych, smile

C
"I'll slip an extra shrimp on the barbie for you"
C Offline
Do weekendu jestem zajęty wyjazdami tak więc nie mam siły czytać, ale jeśli nie ma tam wzmianki o nasyłaniu służb antyterrorystycznych na zwykłych graczy i cenzury/blokady adresów internetowych jak to ma miejsce w krajach 3-go świata to zapewne jest to krok w dobrym kierunku.

Carpal Tunnel
Carpal Tunnel
nie pasuje mi to jak cholera. nic się nie trzyma kupy :|
Pojawiają mi się nowe wątpliwości.

Zobaczymy co fachowcy z portali "hazardowych" napiszą.

Carpal Tunnel
Carpal Tunnel
No nijak to się kupy nie trzyma (z tego co tu piszecie, bo w tekst nie zaglądałem). To może oznaczać, że omawiane zmiany w przepisach nie dotyczą zakładów zawieranych przez Internet - to najlogiczniejsze moim zdaniem wytłumaczenie.

Carpal Tunnel
Carpal Tunnel
Originally Posted by z o R r o
No nijak to się kupy nie trzyma (z tego co tu piszecie, bo w tekst nie zaglądałem). To może oznaczać, że omawiane zmiany w przepisach nie dotyczą zakładów zawieranych przez Internet - to najlogiczniejsze moim zdaniem wytłumaczenie.

Wchodzimy w wykładnię przepisów prawa wink
Przepis mówi jasno, że zwalnia się od podatku "wygrane w grach liczbowych, loteriach pieniężnych, grze telebingo, zakładach wzajemnych, loteriach promocyjnych, loteriach audioteksowych i loteriach fantowych, jeżeli jednorazowa wartość tych wygranych nie przekracza 2 280 zł, [b]urządzanych i prowadzonych przez uprawniony podmiot na podstawie przepisów o grach i zakładach wzajemnych obowiązujących w państwie członkowskim Unii Europejskiej lub w innym państwie należącym do Europejskiego Obszaru Gospodarczego[b]”. A powyżej tej kwoty - 10%.
Zatem nie ma mowy o tym gdzie, w jakim czasie, i w jaki sposób zawierany był zakład. i tej wersji będę się trzymał do końca. tongue W razie problemów ze skarbówką w tym zakresie podam na priv namiary laugh może jakąś zniżkę da się załatwić wink
(żart) wink

C
C Offline
OK, czyli postanowili wypełnić literę prawa europejskiego i na takich samych zasadach traktować zagraniczne podmioty (z UE lub kilku państw w "EOG") i podatek już tylko obowiązuje jeśli wygrana będzie przekraczała te same limity co są ustawione dla polskich buków (nie mogliby dla zagranicznych zdjąć a dla polskich już nie). Jeśli dobrze to rozumiem to jest to wielki krok do przodu pod względem tego co było, bo wreszcie jest jasno napisane że można grać w europejskich bukach. piwo

Carpal Tunnel
Carpal Tunnel
Rozumiem, że jak ktoś kosi kupony powyżej 2280zł to robi skan i wysyła pieniądze do US?

A co z "podmiotami" spoza EOG?

C
C Offline
Jak powyżej to trzeba by było przeczytać ustawę, ja akurat czytam tylko te najważniejsze fragmenty przedstawione przez Odgdog'a.

Jeśli firma jest spoza UE i EOG to też jest ok jeśli ma licencję w UE. Centrebet taką posiada w Wielkiej Brytanii, trzeba by było sprawdzić co z Pinnacle, być może też tam ma. Gorzej z jakimś Olympic...

Carpal Tunnel
Carpal Tunnel
Proponuję zrobić na początku stycznia i zadzwonić do US, powiedzieć, że się wygrało 3000 przez neta i zapytać się co z tym fantem zrobić wink Oczywiście bez danych osobowych wink

@Conrad: pozostaje jeszcze kks. O tym nie ma słowa. Dlatego coś mi tu śmierdzi

C
C Offline
Kks?

A co się dzieje z reklamą, czy będzie zabroniona (czyli de facto zlimitowana do reklam online) czy nie wprowadzono zakazu "fizycznych" reklam w Polsce?

Carpal Tunnel
Carpal Tunnel
kodeks karny skarbowy, które karze gry, reklamy itp.

To pozostaje bez zmian, co powoduje we mnie zmieszanie.

Carpal Tunnel
Carpal Tunnel
Originally Posted by Conrad
OK, czyli postanowili wypełnić literę prawa europejskiego i na takich samych zasadach traktować zagraniczne podmioty (z UE lub kilku państw w "EOG") i podatek już tylko obowiązuje jeśli wygrana będzie przekraczała te same limity co są ustawione dla polskich buków (nie mogliby dla zagranicznych zdjąć a dla polskich już nie). Jeśli dobrze to rozumiem to jest to wielki krok do przodu pod względem tego co było, bo wreszcie jest jasno napisane że można grać w europejskich bukach. piwo
O, są już pierwsze "luźne" interpretacje wink

C
C Offline
No właśnie, przydałoby się zrobić "update" KKS. Tam jest mowa o zagranicznych podmiotach i może wobec tego przyjmuje się, że "uprawniony podmiot na podstawie przepisów o grach i zakładach wzajemnych obowiązujących w państwie członkowskim Unii Europejskiej lub w innym państwie należącym do Europejskiego Obszaru Gospodarczego" nie jest traktowany jako podmiot zagraniczny?

Trzeba poczekać aż prawnicy to ocenią.

L
Carpal Tunnel
Carpal Tunnel
L Offline
a w zasadzie to jak oni będą to wszystko sprawdzać? wejdą na konta netellera moneybookers? :D:D

Carpal Tunnel
Carpal Tunnel
Korzystając z chwili przerwy w pracy napiszę na prędce kilka słów.
Otóż wspomniany już wyżej Kodeks karny skarbowy w art. 107 owszem panalizuje urządzanie lub prowadzenie gier i zakładów wzajemnych. Przeto jest wskzane literalnie co ów przepis penalizuje.

Dopiero zatem gdy sprawca (Pan X) naruszy porządek prawny w zakresie urządzania i prowadzenia gier i zakładów wzajemnych, będzie (nasz Pan X) godzic w interes finansów publicznych oraz monopol Państwa w tej sferze, bo Państwo taki monopol oczywiście ma. Przypomina, wskazuje to art. artykuł 3 Ustawy o grach i zkaładach wzajemnych, który wyraźnie stanowi, że urządzanie i prowadzenie działalności w zakresie gier losowych, zakładów wzajemnych, gier na automatach i gier na atuomatach o niskish wygranych jest dozwolone wyłącznie na zasadach określonych w tej ustawie. Prowadzenie zaś działalności w zakresie gier liczbowych, loterii pieniężnych, wideoloterii i gry telebingo stanowi monopol Państwa.

Należy pamiętać, że, pojęcia określające przedmioty czynności wykonawczych, tj.: gra losowa, gra na automacie, gra na automacie o niskich wygranych, wreszcie - zakład wzajemny wywodzą się z ustawy o grach i zakładach wzajemnych, a wg. art. 2 ust. 1 tejże ustawy, grami losowymi są gry o wygrane pieniężne lub rzeczowe, których wynik w szczególności zależy od przypadku, a warunki gry określa regulamin.

Na koniec słowa jedno z dr prawa podatkowego, możliwe, że nie przytoczę dosłownie: "W boga wszyscy nie wierzemy, w istnienie fiskusa owszem."

Loony25 - Nie "wejdą".

Pozdrawiam.
Słonecznego dnia i przed wszystkim spokoju.

Strona 8 z 17 1 2 6 7 8 9 10 16 17

Link skopiowany do schowka
Kto jest teraz online
5 zarejestrowanych użytkowników (Lukasz111, rafal08, betowiec, burbon, aker), 2,781 gości, oraz 6 wyszukiwarek.
Key: Admin, Global Mod, Mod
Statystyki forum
Strona główna forum105
Tematy51,283
Posty5,833,865
Użytkownicy24,790
Najwięcej online13,128
Sep 24th, 2025