Poprzedni temat
Następny temat
Drukuj temat
Strona 6 z 13 1 2 4 5 6 7 8 12 13
M
Carpal Tunnel
Carpal Tunnel
M Offline
Originally Posted by Boomber
no nie moge
http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C6978008
corolla z 2004 za 22k
że gość jest złodzieje sprawa jasna, ale że są tacy ludzie którzy wierza ze kupia taki samochod za grosze to juz woła o pomste do nieba
Szwagier kupil ponad rok temu corolle kombi benzynke, za jakies 23k - rocznik 2003, z polskiego salonu, od 1 wlasciciela. Co bylo zlego? Rozbity tyl - tzn mial mala stluczke i tylny rog byl obity - nalezalo troche wymienic i pomalowac - co fajne to kupowal samochod przed warsztatem, wiec wiedzial co i jak bylo rozbite. Samochod kupowany z polecenia, znajomy polecil znajomego - wiec tez raczej pewny jesli chodzi o przebieg itp. Do tej pory nic przy nim nie robil poza pompa wodna (wymiana lacznie z rozrzadem, bo byl na to czas - 5 lat + 90k przebiegu) i olejami. Tak wiec zalezy na co trafisz. Gorzej jesli samochod ma bycdopiero sprowadzony a koles chce zaliczki... ale to inna bajka

Bonus: Unibet
B
Carpal Tunnel
Carpal Tunnel
B Offline
tylko jakbyście nie zauważyli to samochod ktory podałem jest "bezwypadkowy' bez żadnych rys, wgnieceń wink
zgodze sie jednak z faktem ze troche rozbity samochod może byc dużo tańszy i co ważne pewny, bo przynajmniej wiem że był rozbity i gdzie, i sam sobie go zrobiłem

L
antimadrista
antimadrista
L Offline
Gdzies byla jakas strona z wykresami jaka marka i jaki model, traca na wartosci w danym okresie czasu, ma to ktos moze pod reka? wink

B
Carpal Tunnel
Carpal Tunnel
B Offline
Panowie orientujecie sie moze kiedy UE wezmie sie za Polske i wymusi mozliwosc rejestrowania anglikow? Slyszalem ze zagraniczne przeglady sa juz akceptowane i nie trzeba przechodzic polskiego przegladu, moze ktos to potwierdzic? Gdzies juz czytalem artykul, bodajze w Wyborczej, ze UE ma wymusic zmiane przepisow, mialem nadzieje ze to moze sie zmieni z nowym rokiem, ale to pewnie jeszcze potrwa, tak jak z akcyza.

Carpal Tunnel
Carpal Tunnel
Mozliwosc rejestrowania anglikow ? Hmmm to 98% ludzi w Pl jezdziloby autami angielskimi. Moze wtedy warto sie zastanowic nad wprowadzeniem ruchu lewostronnego.?? smile

L
antimadrista
antimadrista
L Offline
Originally Posted by Boomber
Originally Posted by lupus
SAMOCHÓD SPROWADZONY, WYMAGA LAKIEROWANIA PONIEWAŻ JEST PORYSOWANY ( WIDOCZNE NA ZDJĘCIACH ), POZA TYM BEZWYPADKOWY, DODATKOWE INFO POD NR
laugh laugh w takich sytuacjach żąłuje że nie można dodawać komentarzy pod ofertami grin

Ludzie z zywca wink

Auto dzis ogladalem, jest porysowane cale, efekt wandalizmu, wymaga lakierowania, jedyny plus jest taki, ze nie ma wgniecen wink
W srodku ok, poduszki nie strzelone, tylko tapicerka troche brudna i wytarta, widac, ze zaniedbana. Myslalem, ze to auto firmowe bylo, ale to jednak prywatne, ja mozna tak zaniedbac w krotkim okresie czasu, nie mam pytan.

Koles sprowadza samochody glownie Ople, ma jeszcze Astre kombi, wkrotce bedzie mial jeszcze 2 Astry rocznik 07, ale to juz nie na moja kieszen. PLanuje tez sciagnac Corse, ale benzyne.

Powiedzcie mi jeszcze jedno, jak fakture wystawia firma niemiecka, vat 19% ja to wyglada jakbym chcial to odliczyc?

M
Carpal Tunnel
Carpal Tunnel
M Offline
Dla szukajacych aut ze Szwecji (wrzucam info tutaj, moze ktos wykorzysta w potrzebie):

Na stronie: https://www21.vv.se/fordonsfraga/FragaPaAnnatFordon.aspx
Po wpisaniu numeru rejestracyjnego możemy zobaczyć dane auta, m.in pod hasłem:
Vägmätarställning
Jest przebieg przy ostatnim przeglądzie.

Wiecej info na pl.misc.samochody "Dla poszukujących samochodu ze Szwecji".

M
Carpal Tunnel
Carpal Tunnel
M Offline
Witam

Mam do wyboru kilka samochodow - jest ich tylko kilka egzemplarzy, z
wyprzedarzy aut sluzbowych (wiec wiadomo - tansze, ale sluzbowe). Nie
chodzi o pieniadze (podane ceny to ceny wywolawcze, z raportu DEKRY) -
wiec praktycznie szanse Focusa za 10-11k jak i Kangoo za 6k sa dla mnie
takie same (pod wzgledem finansowym - to nie jest ograniczenie).
Wymagania - samochod do jazdy 50/50 miasto/trasa - przy czym miasto to
Warszawa - odcinki 10-20km, a trasa to raz miesiecznie 2x150km.
Potrzebuje przestrzeni bagazowej - ale nawet Fusion mi wystarczy.
Zazwyczaj podrozuje w 2 osoby + klatki zwierzat (male zwierzeta-duze
klatki smile - wiec miejsce z tylu nie ma znaczenia. Liczy sie glownie
ekonomicznosc (zarowno kwestia zuzycia paliwa, jak i naprawy). Wszystkie
samochody maja silniki benzynowe. Do tej pory nie mialem stycznosci z
zadnym z tych samochodow - wiec jedynie troche teorii + przekopane
autocentrum. Moze jednak i wy cos dorzucicie:

1)2x Focus kombi,2002r, 1.6 100KM Zetec, do zrobienia: luzy w ukl
kierowniczym, przednie amorki, troche porysowany -lusterka,
zderzaki(ale tego nawet nie bede zamierzal robic - mi to nie przeszkadza
az tak),

Najwieksza zaleta - fajne wyposazenie: klima, 2-4 poduszki , ABS, radio,
elektryczne szyby, jakies inne bajerki

Przebiegi to 113kkm i 150kkm, z czego ten z mniejszym ma lepsze
wyposazenie i jest narazie ok 1k drozszy. Ten tanszy byl tez malowany.
Oba bezwypadkowe na 100%.

Jesli mialbym wybierac biore drozszy - bo nie byl malowany i ma mniejszy przebieg. Jak z gazem do tego silnika (ofc sekwencja, bo z tego co wiem to silniki w fordach srednio nadaja sie do gazowania).

2)Fusion - 2004, 220kkm przebiegu (duuuuzo), 1.4, 80KM,, bogate
wyposazenie (troche lepsze niz Focusy), do zrobienia: luzy na sprzegle
(cokolwiek to znaczy), amorki z przodu, byl malowany (lewe drzwi - przod
i tyl), bezwypadkowy. Trosze sie boje tego przebiegu oraz spalania - bedzie pewnie wyzsze niz dla Focusa. Jak z zagazowaniem tego silnika?

3) Fabia kombi, 1.4, 68KM, 150kkm - dla mnie troche zbyt slaby silnik (ale i tak lepszy niz 1.2) - podaje tylko jako element ukladanki, bo jej na pewno nie kupie.

4)Kangoo - 2000, 1.4, 75KM, 130kkm, nie malowany, jedynie jakies luzy na sprzegle, blacha ma slady odpryskow od kamieni, ale jeszcze rdzy nie widac. Przebieg maly.

Teraz garsc pytan:
Jak z zalozeniem gazu do wszystkich tych silnikow? Wszedzie chcialbym zalozyc sekwencje. Powiedzmy ze zalezy mi na instalacji gazowej, bez wzgledu na przebiegi.
Jak kosztowne sa naprawy w Fordach i Kangoo (glownie chodzi o rozrzad i sprzeglo) - jak z dostepnoscia zamiennikow?
Czy warto pakowac sie w Fusion z takim przebiegiem? Najwieksza zaleta - tylko 4 lata i bogate wyposazenie.

Ceny wywolawcze: Focus, Fusion = 10k; Focus lepszy- 11k, Kangoo- 6k. Przy jakiej cenie (szacunkowo) oplaca sie wziac te auta? Jakies inne rady?

Do tej pory przymierzalem sie raczej do Punto (Punto IIFL lub nowe salonowe GP, ale z racji kryzysu + kupno mieszkania nowy samochod odpadl - a tutaj jest okazja kupic samochod tanszy niz normalnie (chociaz sluzbowy) po badaniu, ze znana historia, bezwypadkowe). Jak Focus ksztaltuje sie na tle punciaka - dla mnie bedzie duzo wiekszy - ale czy lepszy i mniej awaryjny? Co sadzicie o Kangoo? Nawet przyjmujac poprawke na firmowy, to ogolnie ma dobre opinie.

A
Carpal Tunnel
Carpal Tunnel
A Offline
Może się ktoś wypowie o Fordzie Mondeo mk1 lub mk2 ? Co lepiej się opłaca kupić ? Wada, zalety, usterki.

Carpal Tunnel
Carpal Tunnel
wypowiem się z własnych doświadczeń o mk2

auto za grosze - bo za 8tys dostaniemy rocznik 97-98 i to przy dobrym wietrze trafi nam się jeszcze auto prosto z niemiec. kawał wielkiej świni - auto w postaci kombi waży 1340 kg - mierzy prawie 5m i można w nim spać. ja tam kocham wielkie samochody - bynajmniej nie mam krótkiego narządu laugh

mk2 wygląda o wiele lepiej i nie żółkną mu reflektory jak to było w 1-szej wersji. poza tym jest lepiej zrobione.

zalety:

- kawał auta
- bardzo dobre silniki 1.8 i 2.0 zetec - 2.5V6 ciężko dostać a a i potem serwisowanie nie jest najprostsze. generalnie 1.8 i 2.0 palą praktycznie tyle samo a jest między nimi 20 konna różnica. ja bym brał 2.0
- moje ma przejechane 200.000km - kupiłem je jak miało 177.000 dla żony na zakupy żeby miała - przyjechało z niemiec - przez półtora roku wymieniłem rozrząd - ale to zawsze robie - i takie głupoty z zawieszenia - koncówki drążków, sworznie wahaczy, silent blocki - nic wielkiego
- nawet silnik 1.8 dość sprawnie rozpędza tak ciężkie auto - bagażnik ogromny - zmieszczą tam się ze 3 ciała jak je dobrze upchać.
- sporo wersji jest wyposazone w klime - oczywiscie polecam - bardzo przydatna zarówno latem jak i zimą - poza tym elektryczne szyby, elektryczna regulacja fotela kierowcy i takie tam inne bajery.

auto przez te 1.5 roku ani raz nie zawiodło w trasie mimo dość dużego przebiegu.

generalnie odradzam Ci 1.8 TD - tam nie ma czym jeździć i te silniki są ogólnie do dupy.

do mondka dostępność części jest bardzo dobra i ceny nie są specjalnie wysokie ze względu na popularność modelu. przy spokojnej jeździe mieszcze się w 9 litrach w mieście - na trasie przy nieprzekraczaniu 130km/h 6.6-7litrów. to są wyniki dobre.

wady:
- bagażnik otwieramy tylko z pilota albo kluczem - jest to bardzo denerwujące bo za kazdym razem trzeba wyciągac klucz ze stacyjki
- korozja tylnych nadkoli pojawia sie dosc czesto - ale to głupota - zrobisz za pare zlotych i masz spokoj - gdzie indziej raczej rdza nie wychodzi

reasumujac - za psie pieniadze dostajesz kawał auta - polecam

Carpal Tunnel
Carpal Tunnel
" korozja tylnych błotników nie nadkoli" - sorry za rozped

Carpal Tunnel
Carpal Tunnel
Originally Posted by Sturmwind

auto za grosze - bo za 8tys dostaniemy rocznik 97-98 i to przy dobrym wietrze trafi nam się jeszcze auto prosto z niemiec. kawał wielkiej świni - auto w postaci kombi waży 1340 kg -

skad ta waga sie wziela ??Mondzak Mk2 w kombi wazy ponad 1900 kg.

Carpal Tunnel
Carpal Tunnel
z dowodu rejestracyjnego + wazylem kiedys na wadze bo taka dysponuje do 10 ton

Carpal Tunnel
Carpal Tunnel
cos Ci sie pomylilo - skrzyniowy transit z kabina 6 osobowa i paka 2x3m wazy 2.5 tony, gazela z kabina 6 osobowa wazy 2200, lublin wazy 2100 wiec nie ma szans zeby mondek wazyl prawie 2 tony

M
Carpal Tunnel
Carpal Tunnel
M Offline
Originally Posted by LEWY
Originally Posted by Sturmwind

auto za grosze - bo za 8tys dostaniemy rocznik 97-98 i to przy dobrym wietrze trafi nam się jeszcze auto prosto z niemiec. kawał wielkiej świni - auto w postaci kombi waży 1340 kg -

skad ta waga sie wziela ??Mondzak Mk2 w kombi wazy ponad 1900 kg.

Ty chyba o DMC mowisz, a nie o wadze wlasnej.

Carpal Tunnel
Carpal Tunnel
http://search.autotrader.co.uk/es-uk/www/cars/FORD+MONDEO/Ne-2-4-5-6-7-8-27-44-49-53-61-64-67-103-133-146-236,N-13-145-240-4294967084-4294967194/advert.action?R=200848324429092&distance=26&postcode=LU4+8BD&channel=CARS&make=FORD&model=MONDEO&min_pr=&max_pr=2000&max_mileage=&loadCapTechSpec=true --- tu stronka z angielskiego tradera.

Ja mam w dowodzie wpisane wage Golfa 4 = 1780 kg

Bohater na zawsze nieśmiertelny. Mały Żołnierz nie odszedł. On wyruszył w drogę na mecz wyjazdowy...
Bohater na zawsze nieśmiertelny. Mały Żołnierz nie odszedł. On wyruszył w drogę na mecz wyjazdowy...
Gdyby Mondeo ważył 2t to by palił 15 okładem,
patrzysz na dopuszczalna masę.
Jedynym samochodem z tamtego okresu w tej kategorii wagowej była Omega która dobijała do 2t, tylny napęd robił swoje.

Carpal Tunnel
Carpal Tunnel
Height 1372 mm WYSOKOSC
Height Including Roof Rails No details available WYSOKOSC Z RELINGAMI
Length 4556 mm DŁU
GOSC
Wheelbase 2704 mm ROZSTAW OSI
Width 1749 mm SZEROKOSC
Width Including Mirrors 1925 mm SZEROKOSC Z LUSTERKAMI
Fuel Tank Capacity 61.5 litres POJEMNOSC BAKU (ja leje 70 litrow izi)
Gross Vehicle Weight 1845 kg DOPUSZCZALNA MASA CALKOWITA
Luggage Capacity (seats down) No details available POJEMNOSC BAGAZNIKA ZE ZLOZONYMI FOTELAMI
Luggage Capacity (seats up) No details available TO SAMO Z ROZLOZONMYMI
Max Loading Weight No details available DOPUSZCZALNA LADOWNOSC
Max Roof Load 75 kg DOPUSZCZALNE OBCIAZENIE DACHU
Max Towing Weight (braked) 1500 kg DOPUSZCZALNA MASA PRZYCZEPY HAMOWANEJ
Max Towing Weight (unbraked) No details available I NIE HAMOWANEJ

C
Carpal Tunnel
Carpal Tunnel
C Offline
Originally Posted by LEWY
Ja mam w dowodzie wpisane wage Golfa 4 = 1780 kg

szpachel jest ciężki grin

H
Carpal Tunnel
Carpal Tunnel
H Offline
troszke nie w temacie ale mam pytanko
zachaczylem o bloczek betonowy gdzie przewaznie kwiatki rosna, przerysowalem lekko di bialego bok na samym dole i lekko lakier
Teraz pytanie co robic? bo kompletnie blady jestem w tych tematach
Jak lakierowac to dopiero na wiosne bo chcialem polerke wtedy robic, co w takim przypadku zrobic aby to zabezpieczyc przed korozja abym sie nie bal cholernej rdzy

Dzieki za rady i sorka za male OT

Strona 6 z 13 1 2 4 5 6 7 8 12 13

Moderatorzy  Biszop, rafal08 

Link skopiowany do schowka
Kto jest teraz online
6 zarejestrowanych użytkowników (Szuman, betowiec, burbon, Sensei, 11kera11, JelineK), 2,562 gości, oraz 4 wyszukiwarek.
Key: Admin, Global Mod, Mod
Statystyki forum
Strona główna forum105
Tematy51,274
Posty5,828,743
Użytkownicy24,790
Najwięcej online13,128
Sep 24th, 2025