|
|
addict
|
|
addict
To jest kurwa skandal. Co mnie obchodzi jakies comission generated nizsze od mojego zaplaconego? Przeciez to co zaplacilem jest REALNE a nie jakies teoretyczne. Nie wspomne ze jakos wybitnie luzno potraktowali zasade Big Win - wg ich zestawienia w funtach wynosi 52,9% zyskow z poprzednich 60 tygodni. Burdel nie z tej ziemi.
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
Pisałem kiedyś o tym, że przy najwyższej zniżce prowizyjnej (czyli przy bardzo dużych obrotach już przy yieldzie rzędu 5,5% wpadało się w premium charge. Ale! No właśnie. Były to uproszczone obliczenia oparte na faktycznie zapłaconej prowizji (nie na wygenerowanej). A jeśli mamy zyski to wygenerowana jest mniejsza od zapłaconej (o czym też już zresztą pisałem, przypomnienie poniżej): Wygenerowaną prowizję liczy się bodajże uwzględniając rynki zielone i czerwone.
Fizycznie płacisz prowizję tylko na zielonych. Generujesz ją natomiast i na zielonych i na czerwonych. W przypadku czerwonych liczą Ci po średniej prowizji jaka była na rynku. A ponieważ liczą zarówno z czerwonych i zielonych to dzielą sumę przez 2.
A skoro dzielą tę sumę przez 2 to jak masz dodatni wynik tygodnia to prowizja wygenerowana będzie mniejsza od zapłaconej. Jeśli masz natomiast wynik ujemny to będzie na odwrót.
Na stosunek zapłaconej do wygenerowanej wpływ ma jeszcze średnia prowizja rynkowa, po której liczą, ale jest on minimalny.
Przykład 1:
-suma zielonych rynków w tygodniu: 500 -prowizja zapłacona (5%): 25 -suma czerwonych rynków w tygodniu: 300 -prowizja zakładana (dajmy na to 4%- średnia rynkowa): 12 -prowizja wygenerowana: (25 + 12)/2 = 18,5
WYGENEROWANA < ZAPŁACONA
Przykład 2:
-suma zielonych rynków w tygodniu: 300 -prowizja zapłacona (5%): 15 -suma czerwonych rynków w tygodniu: 500 -prowizja zakładana (4%- średnia rynkowa): 20 -prowizja wygenerowana: (15 + 20)/2 = 17,5
WYGENEROWANA > ZAPŁACONA To małe uproszczenie istotnie zafałszowało wyniki obliczeń. Próg dopuszczalnego yieldu przy najwyższej zniżce prowizyjnej wynosi prawdopodobnie już 3-4%. Czyli przy większym yieldzie płacimy premium charge. Dla każdej wartości prowizji można obliczyć taki próg yieldu. Mnie się nie che. Ale prawdopodobnie dla prowizji 4,5% (ja na przykład tyle teraz płacę) wynosi on jakieś 9-10%. Dla 4% może około 7-8%. Betfair dzięki opłatom premium ŚCIĄGA Z RYNKU co tydzień ogromne sumy pieniędzy.
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
Obroty na każdym rynku są jawne. Może ktoś pokusi się o oszacowanie sumy pieniędzy jakie Betfair ściąga tygodniowo ze swojej platformy? Z prowizji i z opłat premium łącznie. Jeśli ujmiemy tę kwotę w dolarach amerykańskich to na końcu na pewno będzie mln. Do rozstrzygnięcia pozostaje tylko ile milionów dolarów tygodniowo?
Druga ciekawa kwestia to co z tymi pieniędzmi się dzieje. Te 1200 pracowników to chyba najpoważniejsze koszty. Utrzymanie, konserwacja serwerów i działania marketingowe to przy tym drobnostka. A gdzie idzie reszta?
W Stanach ostatnio bank Citigroup zasłynął z tego, że rządową pomoc postanowił przeznaczyć na nowoczesny samolot. Kiedy sprawa wyszła na jaw transakcja została zablokowana przez administrację Obamy. Po co o tym piszę? Wynika z tego, że jest samolot do wzięcia. Może przydałby się Betfair? A w następnym tygodniu mogą kupić coś innego...
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
Na samych koniach spore są obroty, sprawdźcie, na angielskich wyścigach często grubo ponad EUR500k na jeden wyścig. Strach pomyśleć, ile oni mogą zarabiać miesięcznie. Ale zawsze warto mieć więcej, stąd Premium Charges  Samolot to by się akurat im mógł przydać, z o R r o, mogliby na przykład dotrzeć na mecz takiego Dawidienki czy tego drugiego co grał wczoraj Vicica czy jak mu tam 
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
Coz...naliczyli mi 894 funtow Premium Charge. Noz w kieszeni sie otwiera. no to zamiast Ciebie na 2 tygodniowe "ferie" do Egiptu pojedzie pracownik betfair 
|
|
|
|
|
addict
|
|
addict
To pojecie "generated comission" to jakis przekret , przyklad z jednego rynku : zaplacona prowizja 333 funty a generated 168. Ktos to moze logicznie wyjasnic? Przeciez jak byk wzieli z konta 333 to po cholere liczyc jakies zanizone teoretyczne wartosci.
Ktos moze orientuje sie gdzie z taka sprawa sie udac? Powodow jest mnostwo : okolicznosci wprowadzenia ( bez akceptacji ze strony uzytkownikow, ktos nie czytajacy forum mogl o tym nie wiedziec, dowolnosc i niesprawdzalnosc naliczanych oplat a w koncu nieprzestrzeganie zapisow odnosnie Big Win).
|
|
|
|
|
stranger
|
|
stranger
Mam pytanie odnosnie weryfikacji danych w betfair. Wplacilem na Australian Open kase do portfela australijskiego i teraz dostalem list od betfair ze musze zweryfikowac swoja tozsamosc, inaczej nie wyplace tej kasy. Chca ode mnie dokumentow potwierdzonych notarialnie. Pierwszy raz sie z czyms takim spotykam. Wie ktos ile kosztuje potwiedzenie dokumentu tozsamosci u notariusza albo czy nie da sie jakos tego obejsc (np jakis dokument z urzedu miasta potwierdzajacy miejsce zameldowania albo cos w tym stylu? Czy konieczny jest dokument potwierdzony przez notariusza?
Z gory dzieki za odp
|
|
|
|
|
enthusiast
|
|
enthusiast
Według taksy notarialnej 6 zł + VAT za stronę ksero. Żaden problem, idziesz na 10 minut do notariusza, otrzymujesz kopię + pieczątkę. I nie da rady tego obejść, chyba że tak naprawdę dowodu nie masz
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
To pojecie "generated comission" to jakis przekret , przyklad z jednego rynku : zaplacona prowizja 333 funty a generated 168. Ktos to moze logicznie wyjasnic? Przeciez jak byk wzieli z konta 333 to po cholere liczyc jakies zanizone teoretyczne wartosci. Bo dzielą zapłaconą przez 2, a to dlatego, że do sumy wliczają również wygenerowaną z rynków gdzie miałeś straty i nie zapłaciłeś nic.
|
|
|
|
|
old hand
|
|
old hand
mecz Skry 3 godz po zakonczeniu dalej jest na live...szkoda gadac
a teraz zadam pytanie jakie juz pewnie byly,ile wam szly pieniazki przy wyplacie z BF na karte kredytowa?zlecilem wyplate w niedziele wieczorem,do kiedy powinny sie zjawic na koncie? Pozdro
|
|
|
|
|
sottocapo
|
|
sottocapo
Miałem pisać to jakas paranoja ktos tam wogole pracuje?
|
|
|
|
|
old hand
|
|
old hand
kolejne spotkania w roznych dyscyplinach sie zaczynaja koncza sie rynki sa zamykane a Skra sobie wisi i czuje ze powisi do rana:)jak sie pokoncza wszystkie mecze z nba i zobacza ze tylko Skra zostala
|
|
|
|
|
sottocapo
|
|
sottocapo
Betfair na biezaco rozlicza tylko pilłkę nożną i tenis.
Juz nie chce mi sie wspominać o skokach narciarskich czy o F1
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
Betfair na biezaco rozlicza tylko pilłkę nożną i tenis.
Juz nie chce mi sie wspominać o skokach narciarskich czy o F1 dalem siatkowke, puchar polski i dalej wisi :/
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
mecz Skry 3 godz po zakonczeniu dalej jest na live...szkoda gadac
a teraz zadam pytanie jakie juz pewnie byly,ile wam szly pieniazki przy wyplacie z BF na karte kredytowa?zlecilem wyplate w niedziele wieczorem,do kiedy powinny sie zjawic na koncie? Pozdro 3 dni 
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
Jest gdzieś dostępne info odnośnie kursu po jakim w danej chwili bf przelicza euro/usd/gbp na PLN i odwrotnie ?
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
DODGID nie ma to jak grac na Chorwatow! I rozliczony natychmiast
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
Jest gdzieś dostępne info odnośnie kursu po jakim w danej chwili bf przelicza euro/usd/gbp na PLN i odwrotnie ? chyba stąd biorą xe.com
|
|
|
|
|
addict
|
|
addict
Zorro sory, że dopiero teraz, ale wielkie dzięki za odpowiedzi na moje pytania dotyczące opłat premium. Chyba trochę czasu musiałeś poświęcić na rozgryzienie tego całego sposobu ich naliczania. Ja jeszcze nie do końca poznałem cały algorytm ale dzięki Tobie jestem i tak dużo bliżej. Co do opłat do odnoszę wrażenie, że BF bardzo długo pracował nad tym jak dodatkowo zarobić na graczach. W zeszłym roku na spotkaniu w Warszawie ich menago stwierdził, że robione były symulacje gdyby pieniądze z kont graczy wpłacać na lokaty nocne, ale że tego nie robią dla bezpieczeństwa graczy  My mamy wierzyć, że trzymają je w swoim sejfie. I tu mam troche spiskowej teorii. Czy BF przypadkiem nie zainwestował naszych środków w jakieś super przedsięwzięcie, które wraz z nadejściem krachu bankowo-giełdowego w Stanach zakończyło sie stratą środków. Skąd ta myśl? Ano po pierwsze menago sam mówił, że szukają dodatkowej możliwości zarobienia na naszych środkach (troszkę się tu wysypał), dwa - opłaty wprowadzone zostały w podobnym czasie w jakim nastąpił kryzys giełdowy i mają za zadanie wyciągnięcie ogromnej kwoty środków z rynków. Po trzecie wprowadzenie tych opłat było natychmiastowe, bez żadnego wcześniejszego przygotowania technicznego (brak jakiejkolwiek kontroli opłat ze strony gracza, brak informacji o ich wprowadzeniu), a po czwarte czy firma chcąca się rozwijać i zdobywać nowych klientów wprowadzałaby coś tak durnego??? Może i mocno naciągane, ale swoje zdanie można na forum zaprezentować pozdro
|
|
|
|
|
addict
|
|
addict
Efekt jest taki - pierwszy raz od dawien dawna zajrzalem do betdaq, wbx - nie oczekuje cudow ale pewnie nie bede jedynym i wtedy moze cos sie zmieni. Okolicznosci wprowadzenia oraz nieprzejrzystosc - mysle ze przed sądem ta sprawa bylaby do wygrania. Mam nadzieje ze kiedys jakas gruba ryba postanowi pojsc ta droga, beda musieli wszystko oddac , najlepiej z premii kierownictwa.
|
|
|
Link skopiowany do schowka
|
|