|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
to ja sie podepne pod temat, moj kumpel byl na szkoleniu ujmujacym punkty karne za mandaty, byla tam jakis policjant z drogowki i jacys prawnicy, zaczela sie dyskusja o tym czy policja ma prawo zabrac prawo jazdy za jazde po pijaku na rowerze.
z dyskucji wyszlo ze nie ma prawa, podobno po odwolaniu do ktorejs tam instancji czy juz trybunalu na bank prawa jazdy nie stracisz. slyszal ktos cos o tym, jakie sa podstawy prawne tego przepisy?? czemy akurat trybunal dopiero ma takie prawo??
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
to ja sie podepne pod temat, moj kumpel byl na szkoleniu ujmujacym punkty karne za mandaty, byla tam jakis policjant z drogowki i jacys prawnicy, zaczela sie dyskusja o tym czy policja ma prawo zabrac prawo jazdy za jazde po pijaku na rowerze.
z dyskucji wyszlo ze nie ma prawa, podobno po odwolaniu do ktorejs tam instancji czy juz trybunalu na bank prawa jazdy nie stracisz. slyszal ktos cos o tym, jakie sa podstawy prawne tego przepisy?? czemy akurat trybunal dopiero ma takie prawo?? powiem Ci motyw z zycia wziety a wiec moj wujek jechal na rowerze po piwie, zostal poddany kontorli i mial 0.34 promila, nie zabrali mu od razu prawa jazdy lecz po miesiacu otrzymal zawiadomienie ze na rok zawieszaja mu uprawnienia na kierowanie pojazdami mechanicznymi wszystkich kategorii... Chyba jednak moga 
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
ale jesli by sie odwolal to wedlug mojego kumpla nie maja prawa tego zrobic, tez mam w rodzinie przypadek ze za alkohol zostalo zabrane prawko
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
tez slyszalem w tv ze nie moga zabrac za jazde po spozyciu alkoholu (0-0,5 promila) ale wuj wyjechal do francji takze musztarda po obiedzie 
|
|
|
|
|
Pooh-Bah
|
|
Pooh-Bah
przede wszystkim jeśli stwierdzą % we krwi to za 15 minut będzie powtórne badanie i wtedy wyjdzie czy jest tendencja rosnąca czy malejąca 
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
przede wszystkim jeśli stwierdzą % we krwi to za 15 minut będzie powtórne badanie i wtedy wyjdzie czy jest tendencja rosnąca czy malejąca  Najlepiej sie najeb#ć i wsiadac w auto od razu  i pociagnac kielona przed kontrola, i mowic gliniarzom... Ty patrz jak rośnie 
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
ale jesli by sie odwolal to wedlug mojego kumpla nie maja prawa tego zrobic, tez mam w rodzinie przypadek ze za alkohol zostalo zabrane prawko Moim zdaniem za jazde po pijaku na rowerze powinni zabrac co najwyzej karte rowerowa 
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
Panowie, wszystkim, którzy wypowiadają się na temat jazdy po pijanemu rowerem polecam prostą czynność: zajrzyjcie do kodeksu karnego i nie piszcie głupot  PS no offence
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
Panowie, wszystkim, którzy wypowiadają się na temat jazdy po pijanemu rowerem polecam prostą czynność: zajrzyjcie do kodeksu karnego i nie piszcie głupot  PS no offence 
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
Panowie napijmy sie za nasze prawo oraz kodeks karny... i wróćmy do domu taksówką 
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
przede wszystkim nie mozesz sobie ot tak wysiasc z auta tylko masz grzecznie czekac na pana władze . Zabiora ;-) Możesz rozwinąć? Albo jakiegoś linka wkleić?
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
za jazdę po pijaku na rowerze były przypadku, że się szło na kilka miesięcy do pierdla...
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
Lucmacher, to teraz wyobraź sobie taka sytuację. Pijesz piwo w butelce w miejscu publicznym. Zdrapałeś wszelkie naklejki i etykiety, tak żeby nikt nie posądził Cię, że pijesz alkohol. Podchodzi policjant i chce Ci wlepić mandat za spożywanie alkoholu w miejscu publicznym. Ty mówisz mu, że to jest piwo bezalkoholowe i mandatu nie przyjmujesz. Jak myślisz co będzie dalej ... ? Dostaniesz mandat czy nie? Wezmą tą butelkę do ekspertyzy czy też nie? A co by się stało jak byś przypadkiem niezdarnie upuścił butelkę ? Będą zlizywać to piwo z chodnika? (Oczywiście stłuczone szkło posprzątasz, żebyś nie dostał przypadkiem mandatu za zaśmiecanie). dobre z tym piwem bezalkoholowym. Tylko ciekawe co by z tego wyszło. A może miałem sam taki przypadek?
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
Lucmacher, to teraz wyobraź sobie taka sytuację. Pijesz piwo w butelce w miejscu publicznym. Zdrapałeś wszelkie naklejki i etykiety, tak żeby nikt nie posądził Cię, że pijesz alkohol. Podchodzi policjant i chce Ci wlepić mandat za spożywanie alkoholu w miejscu publicznym. Ty mówisz mu, że to jest piwo bezalkoholowe i mandatu nie przyjmujesz. Jak myślisz co będzie dalej ... ? Dostaniesz mandat czy nie? Wezmą tą butelkę do ekspertyzy czy też nie? A co by się stało jak byś przypadkiem niezdarnie upuścił butelkę ? Będą zlizywać to piwo z chodnika? (Oczywiście stłuczone szkło posprzątasz, żebyś nie dostał przypadkiem mandatu za zaśmiecanie). dobre z tym piwem bezalkoholowym. Tylko ciekawe co by z tego wyszło. A może miałem sam taki przypadek? lo boze ... oczywistym jest, ze zawina cie na komende, badanie alkomatem, po czym wlepia mandacik a ty grzecznie pojdziesz do domu, piszac potem takie glupoty na forum  mam wrazenie, ze niektorzy na dzialania policji patrza przez pryzmat obejrzanych amerykanskich komedii ... a juz to wypicie po wyskoczeniu z samochodu na oczach policjanta  litosci ... takie teksty moze pisac dzieciak, ktory policje widzial tylko i wylacznie na filmikach z youtube za taka bezczelna akcje, mowiac krotko, mialbys przesrane przez duze P - prawda jest taka, ze jak policja chce, to moze wszystko i tutaj nasuwa mi sie pierwsza mysl z brzegu: stan techniczny samochodu(watek przerabiany z kumplem, zatrzymali nas z zamiarem wlepienia mandatu: zaciagamy reczny i pchamy samochod, dzialanie pasow, uklad kierowniczy, swiatla, swiatelka, pizdelka itd. ... szczescie w nieszczesciu, bylem tylko pasazerem) - nie chcialbym wiedziec, co zaczeliby robic z twoim autem, zeby tylko cos znalezc, a uwierz mi znalazlaby sie nie jedna, nie dwie a nawet nie trzy rzeczy, ktore premiowalyby cie kolejnymi coraz bardziej "soczystymi" mandatami ... pomijajac fakt, ze za ten numer z flaszka, beknalbys jak kazdy inny pijany kierowca - roznica jest taka, ze mialbys spore szanse na "bonus za bezczelnosc i totalny debilizm"
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
Ta akcja z flaszką podczas kontroli drogowej to nie bardzo realne. A co do tego bezalkoholowego to nie wiem jak by to wyglądało. Kiedyś z kumplami piliśmy sobie piwko (któreś już z kolei) na trawce za uczelnią. I zauważyliśmy zbliżającą się policję, moja butelka poleciała w krzaki (na nieszczęście widzieli jak leciała), a dwaj kumple odstawili swoje obok. Akcja była taka że oni do nas że pijemy alkohol a my na to że nie  a te butelki już tu lezały jak przyszliśmy a pilismy w domu wcześniej:) Policjanci oczywiście zaczęli nas straszyć, posprawdzali telefony i takie tam. No to jeden kumpel mowi: dobra ja pilem to ja biore mandat na siebie i dzielimy na 3  On dostał mandat za picie, ja za zaśmiecanie (a wystarczyło tylko butelkę odstawić), a trzeci się nie przyznał do niczego, powiedzał że nie jego butelki i że pił wcześniej w domu dlatego jest pijany i nie dostał nic.
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
Dobre kilka lat temu byla sprawa w jakies tam Uwadze czy czyms w tym stylu, jak to facet przy zatrzymabniu do kontroli walnal se browca na oczach policjantow i potem mowil ze to przez to ma promile wpoiwetrzu. I przeszlo. Tyle ze to byla jakas lokalna szycha - wojewoda, radny czy cos w tym stylu.
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
Zalezy na kogo trafisz, jak jestes grzeczny to zostaniesz pouczony i wyrzucisz piwko ze szczerym uśmiechem, zresztą na mandaty za takie rzeczy to raczej zabiera sie straz miejska, policjant tez ci wlepi mandat jak jest kutasem lub przez większosc dnia nic nie zapisze w notatniku  A jak rozpierdolisz mu piwo pod nogami to ci nic dobrego nie da z ryja dalej bedzie ci waliło piwskiem. Pozatym oni nie pracują pojedynczo i dopierdoli ci ile może jak nie poczuje sie dowartościowany twoją postawą przy koledze 
|
|
|
Link skopiowany do schowka
|
|