|
|
veteran
|
|
veteran
Ponieważ wypowiadałem się troszkę na temat kontraktów terminowych na giełdzie dostałem od Was sporo pytań na priv .Ponieważ nie jestem w stanie odpowiadać często na te same pytania postanowiłem założyć temat w którym umieszczę linki do miejsc , gdzie dowiecie się co nie co o kontraktach jak również znajdziecie analizy i oceny rynku. W tym temacie będzie również moja gra -będzie to portfel wirtualny z tego powodu ,ze czasami trzeba reagować natychmiast a jestem w tej chwili aktywnym graczem -tutaj natomiast prezentował będę strategię w nieco dłuższym terminie . Od czasu do czasu napiszę również moją ocenę rynku . Depozyt na jeden kontrakt ,który musi być złożony w biurze maklerskim wynosi w tej chwili 0.53 pln za 1 punkt kontraktu (czyli licząc po cenach z piątku 1072.72 pln )(BGŻ ) .Aby czuć się bezpiecznie powiniśmy mieć ok. 3000 pln na jeden kontrakt . Będę otwierał od 1 do 10 sztuk w zależności od mojej oceny sytuacji i oceny ryzyka , a więc startuję z kwotą 30.000 pln . A oto linki : http://www.parkiet.com/index.jsphttp://www.rynek.owg.pl/http://www.futures.pl/abc/index_abc.htmlhttp://www.kbmakler.pl/http://fop.pl/http://akcje.net/http://www.inwestuj.net/http://www.bgz.pl/u235/navi/11030Jeżeli macie pytania proszę zadawajcie je w innym temacie ,który jednocześnie otwieram .
|
|
|
|
|
veteran
|
|
veteran
Notowania kontraktów zaczynaja się o 9 rano , natomiast rynek akcji staruje o 10 .
Na otwarcie sesji składam zlecenie kupna 4 szt. kontraktu FW20H5 po kazdej cenie (PKC) .Po otwarciu pozycji składam zlecenie zabezpieczajace (stop loss -SL ) z ceną 1985 .
|
|
|
|
|
veteran
|
|
veteran
Aktualna pozycja :długa 4 szt FW20H5 kupione po 2022
SL przesuwamy na 2030 .
W porfelu rzeczywistym otworzyłm dzisiaj kilkanascie szt.na otwarciu ,które zostały zamkniete po cenie 2048 ,po czym otworzyłem je ponownie po 2037 .-
Na giełdzie spodziewam się dalszych wzrostów i przełamania górnej linii klina zwyżkujacego i naprawdopodobniej potem nastąpi korekta do tej linii ,która bedzie wsparciem .
|
|
|
|
|
|
|
witka,
Gratuluje zyskownej pozycji Kapitansb
W miare rozwoju tematu moglbys wrzucac jakies charty, topic bedzie wtedy atrakcyjniejszy. Moglbys tez z grubsza okreslic czym sie kierowales wchodzac i wychodzac z rynku.
pozdrawiam
comstat
|
|
|
|
|
veteran
|
|
veteran
Wykresy znajdziesz na stronie www.fop.pl [ fop.pl] tam sa równiez ciekawe analizy Pana Tomasza Gessnera ,pod którymi czasami się wypowiadam .Masz tu linka do ostatniej weekendowej ,gdzie biorę aktywny udział w dyskusji : http://www.fop.pl/serwis/news/show.php?s...amp;ucat=5& [ fop.pl] Wydaje mi sie ,ze nie ma sensu ,żebym tutaj to powielał. Trens wzrostowy złapałem prawie cały (w okolicach 2015-3037 robiłem niepotrzebne ruchy które przyniosły mi niepotrzebna stratę ) tzn od 1814 na kontraktach- widoczne było wtedy zamknięcie tzw. luki wyczerpania . Głównie kieruję sie analizą wolumenu w określaniu kierunku rynku (polecam ksiazkę "Znaczenie wolumenu " Armsa ). Jak poczytasz dyskusję w linku bedziesz znał powód wejścia na rynek -a wyjscie ,cóż czasami w daytradingu mam agresywnego stop -lossa blisko aktualnych notowań ,ale potem po spadku ponowiłem pozycję . W tej chwili można jeszcze otwierac L ,gdyz moim zdaniem pójdziemy z pewnością do góry a mamy ujemną bazę (tu może byc majatek!)
|
|
|
|
|
veteran
|
|
veteran
No niestety SL się wykonał .
Zysk na czysto na 1 szt = 60 pln
Kapitał 30 240 .
|
|
|
|
|
veteran
|
|
veteran
składamy kupno 4 szt FW20H5 po cenie 2024
|
|
|
|
|
veteran
|
|
veteran
|
|
|
|
|
veteran
|
|
veteran
składamy zlecenie -próbe zamknięcia -
sprzedaż 4 szt FW20H5 po 2048
|
|
|
|
|
veteran
|
|
veteran
aktualna pozycja długa cena zakipu 2024 ,ilość 4 szt FW20H
Na dzisiejsza sesje duzy wpływ wywarła wczorajsza sesja amerykanska i niespodziewana zwyżka ropy.Nasza giełda zareagowała spokojnie i dobrze to wrózy na przyszłosc.
Wydarzeniem dnia jest umacnianie sie złotego i zapewne częśc tych pieniedzy zostanie ulokowana na giełdzie.
Na jutrzejszej sesji na otwarcie dajemy zlecenie (spekulacyjne ) zakupu 2 szt FW20H5 PKC (po kazdej cenie).Po otwarciu do ceny zakupu doliczmy 18 pkt i wystawiamy zlecenie sprzedazy tych 2 szt .
SL ten sam 1995.
|
|
|
|
|
veteran
|
|
veteran
Mała korekta
Ze wzgledu na dobrą sytuację około rynkową otwieramy dzis spekulacyjnie :
6szt FW20H5 PKC na otwarciu
Zaraz po realizacji dajemy zlecenie zamykające 18 pkt wyżej
|
|
|
|
|
veteran
|
|
veteran
rozliczenie transakcji spekulacyjnej ;
zakup 6szt cena 2045 sprzedaż 6szt cena 2063
zysk netto (po odliczeniu prowizji) 16pkt =160/szt
zyska na 6 szt +960 pln
|
|
|
|
|
veteran
|
|
veteran
aktualna pozycja długa 4 szt FW20H5 po cenie 2024
stan kasy : 31.200 (tylko zrealizowany zysk)
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
Kapitansb - szczerze Cię podziwiam.Z osób które znam,żadna,ale to żadna osoba nie jest na plusie grając kontraktami terminowymi FW20H5.
|
|
|
|
|
veteran
|
|
veteran
Poleć swoim znajomym książkę :
RICHARD W.ARMS - "Znaczenie wolumenu " ,oprócz tego niech posiedzą trochę nad Metastockiem i prześledzą dzienne transakcje na 5 największych spółkach (Pekao SA ,PKO BP ,KGHM .PKN I TP SA ) i przestaną przegrywać .
Trochę roboty ale jest za to nagroda .Pozdrawiam !
|
|
|
|
|
veteran
|
|
veteran
Składamy zlecenie sprzedazy 4 szt FW20H5 po 2110
|
|
|
|
|
veteran
|
|
veteran
Anulujemy to zlecenie .
Trend ma się dobrze i trzeba z niego wycisnąć jak najwięcej.
|
|
|
|
|
veteran
|
|
veteran
Wprawdzie mam jeszcze L i nadzieję ,że da się coś jeszcze z nich wycisnąć ,ale pojawiło się mnóstwo sygnałów ostrzegawczych .Oto one:
1.Linia trendu .Nie oddaliliśmy się jeszcze od niej na 2-3% żeby trąbić ,ze została trwale pokonana. 2.Wybicia z prostokątów .Mieliśmy dynamiczne wybicie z formacji prostokąta 17.02-25.02 przy obrocie 1.2mld na w20 (co jest max w całym trendzie ),lecz niżej mieliśmy też męczący prostokąt z którego wybicie następowało przy obrotach 2x 1 mld .Widać więc ,ze obroty choć imponujące za drugim razem to jednak mniejsze ,co samo w sobie jest trochę niepokojące. 3.Chorągiewka i V . Wysokość drzewca chorągiewki wg mnie wynosi 140 pkt.(1830-1970),taką samą wysokość ma duża formacja V .Wychodzi więc z tego teoretyczny zasięg 2110 ( a przed fixingiem oscylowało 2110-2114 ) . 4.Luki .Bazą pod obecny wzrost jest przedział 1880-1920 .W tym przedziale nastąpiła dość długa konsolidacja przed wyłamaniem w dół i dokładnie w tym samym miejscu na kilka dni zatrzymał się indeks po powrocie z „ małej ‘ formacji V .Biorąc to pod uwagę wybiciu z tej bazy towarzyszyła luka oznaczona przez T.G. jako 2 ,luką pomiarową może być luka 3 a lukę wyczerpania może Stanowic luka 5 .Teoretyczne proporcje są mniej więcej zachowane . 5.Świece japońskie .Całkiem możliwe ,że obecnie tworzy się na wykresie świecowym tzw. „trójka bessy ‘ - brakuje tylko piątej czarnej świecy po prawej stronie . 6.Wolumen .Jeżeli założymy ,że baza pod wzrost jest taka jak opisałem wyżej – z mojej analizy wynika ,że ten wolumen już został prawie oddany , w każdym bądź razie niewiele brakuje – ta nadwyżka może być wyrzucona przy spadkach . 7 .Oscylator stochastyczny .Nie można lekceważyć negatywnej dywergencji w ujęciu dziennym ,tym bardziej ,że szybsze jego wersje (15,30,60 min) też nie nastrajają optymistycznie (jeżeli wyeliminujemy fixing jest troszkę gorzej ) .W zasadzie nigdy nie zawiodłem się na tym oscylatorze jeżeli brałem pod uwagę różne okresy . 8. Zagrożenia związane z rynkiem walutowym .Motorem zwyżki był kapitał zagraniczny i minimalne zawirowania na rynku mogą spowodować ucieczkę ,jak również coraz większa jest pokusa realizacji zysku wynikająca ze wzmocnienia złotego .
Wszystkie argumenty wskazują ,ze bez korekcyjnego(?) spadku raczej nie powinno iść do góry .Nie namawiam jednocześnie do otwierania S -bo nie ma nic gorszego jak granie przeciwko trendowi . Ja najprawdopodobniej będę miał dużo stukania na klawiaturze ,bo zastosuje technikę agresywnego „take profit ‘ i w zależności od rozwoju sytuacji w dniu jutrzejszym może nawet z odwróceniem ,tym bardziej ,że podobna technika idealnie się sprawdziła w okolicach 1810 .
|
|
|
|
|
veteran
|
|
veteran
składam zlecenie sprzedaży 5 szt FW20H5 po 2128
|
|
|
|
|
Carpal Tunnel
|
|
Carpal Tunnel
Wybacz,że Ci zaśmiecam temat.Otworzenie krótkich pozycji na tak zwyżkującym rynku,to było arcydzieło.
|
|
|
Link skopiowany do schowka
|
|